ponczula Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Witam, Gość nowy na forum więc proszę o pomoc. Ze dwa dni siedzę i czytam różne fora tematyczne bo: jestem na kupnie monitora 23-24 cale. Moje preferencje: Cena: mam 1000 na zbyciu - mogę dorzucić max. ze 200-300 PLN, Rozmiar: 23-24 cale Proporcje: 16:10 raczej Zastosowanie: głównie Internet oraz praca w Excelu oraz Wordzie, poza tym dodatkowo oglądanie filmów (sporo oglądam) oraz TV przez sieć. W gry nie gram więc ten temat mnie nie interesuje. Okres użytkowania: zdecydowanie wieczorem oraz nocą, w dzień pracuję zatem korzystam za dnia tylko w weekendy i wolne dni od pracy Matryca: z tego co wyczytałem to dla moich preferencji TN oraz IPS chyba odpada, zatem MVA albo PVA. Chciałbym również, żeby była matowa - nie lubię lusterek. To tylo co mi do głowy przychodzi. Do wczoraj miałem faworyta - Dell U2412M ale niektórzy użytkownicy piszą o nim rzekomo jako "spawarce" czyli mega jarzącym panelu plus jakiejś kaszce - zresztą on jest IPS. Mam mieszane uczucia ale nic innego wartego uwagi nie znalazłem póki co... Jestem deko zdezorientowany ale skoro mam inwestować sporo kasy chciałbym być zadowolony przez kilka lat. Proszę o porady i sugestie. Edytowane 28 Maja 2012 przez ponczula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortex Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Dopiero linia wyższa S, np S2233W jest dostrojona perfekcyjnie czyli nie ma ani smużenia ani obwódek na szybkozmiennych obiektach. Przejrzałem specyfikację tego modelu i nie ma tam żadnych informacji na temat funkcji 1:1 pixel mapping. Faktycznie jej nie ma? P.S. Szkoda, że na PRAD.de nie ma testu tego monitora. ---------------------- Przejrzałem instukcję obsługi, żadnej wzmianki. Edytowane 28 Maja 2012 przez mortex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Przejrzałem specyfikację tego modelu i nie ma tam żadnych informacji na temat funkcji 1:1 pixel mapping. Faktycznie jej nie ma? Ma. "1:1 pixel mapping" i wielu innych "terminów" określających defekty wyświetlania, nie znajdzie Pan w papierach dobrych monitorów bo jest oczywiste że one działają poprawnie. Nie trzeba pisać o tym, że wyświetla obraz tak jak powinien. ;) Edytowane 29 Maja 2012 przez Tom01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 Właśnie kupiłem Della U2312HM za 564zł :lol2: nowy, bez gwarancji. Jestem bardzo zadowolony, polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mzzk Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Czy monitor: Eizo FlexScan EV2335W nadaje się do zastosowań domowo-biurowych (praca z edytorami tekstu, gry i filmy) ? Zależy mi na łagodnym dla wzroku ekranu i równomiernym podświetlaniu. Edytowane 29 Maja 2012 przez mzzk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 Czy monitor: Eizo FlexScan EV2335W nadaje się do zastosowań domowo-biurowych (praca z edytorami tekstu, gry i filmy) ? Nie. Lepiej FS2331 lub jeśli ktoś lubi IPS-y FS2332. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Ok zgodnie z obietnicą zdaję sprawozdanie :) Monitor przyszedł do mnie w środę pod wieczór i zdążyłem się nim już pobawić, nie jest to moja pierwsza 30stka to już nie było efektu "wow" patrząc na rozmiar. Na pewno jakość wykonania zdecydowanie lepsza od XHD3000 i sama obudowa o wiele ładniejsza, sama matryca świeci całkiem przyjemnie nie zauważyłem wyżej wymienianego efektu "żarówki". Tak czy inaczej jak za cenę 27" DELL to jak na razie jeden z lepszych moich zakupów :) Tak jako ciekawostka ... wszystkie moje monitory razem :) Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zdjęcie nie działa. :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zdjęcie nie działa. :cry: :cry: Hym coś padło na image imageshack ... tak czy inaczej link zastępczy 7ahch.jpg at Free Image Hosting :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 No to przestrzeni Ci teraz nie zabraknie. ;) Dla mnie to nawet jedna 30" to prawie za duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 No to przestrzeni Ci teraz nie zabraknie. ;) Dla mnie to nawet jedna 30" to prawie za duża. Uwierz mi człowiek się bardzo szybko przyzwyczaja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 Pod filmy to bym się trzymał 1920x1200/1080. Konkretnych modeli nie przytoczę, bo już nie śledzę rynku LCD. A mógłbyś podać choć jeden, dwa modele godne uwagi bo przeglądam i sam nie wiem na co się zdecydować. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 Jak tylko do filmów, to nawet EV2333 się spisze. Matryca jest wolna i w grach odpada, ale przy filmach nie jest to problem. Mega czerń, dobre kąty. Inny model to jeszcze Eizo FORIS FS2331, też na matrycy VA, dobra czerń, dobre kąty. Tańszy niż EV2333. Na IPS to Dell 2412 lub HP ZR2440W, dobre kąty w kolorach, ale słabsza czerń, świecenie czerni przy kątach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Tak tylko podałeś z matrycami 24" to nie ma nic co można by wybrać godnego uwagi z 27"? Edytowane 4 Czerwca 2012 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 W 27" to albo IPS z 2560x1440 albo w większości TN. W tym segmencie to nie wiem co polecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Co myślisz o IIYAMA B2712HDS-B1 IIYAMA B2776HDS-B1 LG E2770V-BF ? :wink: Po przeczytaniu to spodobała mi się ta IIYAMA B2776HDS-B1. Kurde im wiecej kombinuje tym bardziej nie wiem co wybrać czy TN czy IPS. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Kurde im wiecej kombinuje tym bardziej nie wiem co wybrać czy TN czy IPS. W tym segmencie monitory są tak kiepskie, że szczerze mówiąc niewielka różnica. Oczywiście kąty są lepsze na IPS, ale dochodzi kilka innych wad. NORMALNY monitor 27" z prawdziwym, nie okrojonym IPS-em to wydatek rzędu ok 4 tys zł i tego się trzymajmy. Wszystko inne to to samo co rower marketu za 99 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Eizo FORIS FS2333: monitor z matrycą IPS 23" i funkcjami dla graczy - specyfikacja. benchmark.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Jestem na etapie modernizacji sprzętu. Obecnie używam Eizo S1931, ale jego natywna rozdzielczość już nie nie wystarcza, więc szukam czegoś dobrego do zastosowań: 55% net 25% gry 10% TV z karty TV (tutaj najbardziej widać smużenie obecnego eizo) 10% filmy Jak już gram lub oglądam wieczorem film to wymagam dobrej jakości obrazu. Na tą chwilę rozważam zakup Dell U2412M, ale ten wyżej wymieniony Eizo również jest ciekawy tylko trochę nie pasuje mi to 16:9. Czy przy +24" i formacie 16:10 można znaleźć coś innego ciekawego i nie kosztującego majątek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 EIZO S1931 nowy kosztował sporo. Na pewno więcej niż DELLe. Nowy w większym formacie też nie będzie tani. Porównanie jakości EIZO do DELLa, khm... nie istnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 24" i 16:10 to wymierające gatunki. Nec i Eizo mają takie w swojej ofercie, ale są sporo droższe niż wspomniany Dell. Z drugiej strony do takich zastosowań nie potrzeba tej klasy sprzętów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 EIZO S1931 nowy kosztował sporo. Na pewno więcej niż DELLe. Nowy w większym formacie też nie będzie tani. Porównanie jakości EIZO do DELLa, khm... nie istnieje. Jak go brałem chyba cztery lata temu to kosztował ładne pieniądze, ale nie miałem wyjścia bo zależało mi na jak najlepszym odwzorowaniu kolorów oraz na jakości matrycy bo wtedy plagą były monitory którym chwilę po kupnie pojawiały się sub lub bad pixele. Monitor chce kupić na najbliższe 4-5 lat, więc nie może to być byle co, ten Dell mnie zaciekawił matrycą i formatem jaki mnie interesuje, ale jestem otwarty na konkretne propozycję, najwyżej zakup odłożę o kilka miesięcy,dozbieram i wezmę coś co godnie zastąpi obecnego Eizo a nie będzie jego cieniem mającym tylko większy format. Zastosowanie jakie podałem jest dość dynamiczne, jak nie ma nic ciekawego na rynku gier to głównie wykorzystywany jest do neta i filmów, jednak przyjdzie okres ciekawych gier i proporcje odwracają sie :) 24" i 16:10 to wymierające gatunkiOsoby z takim zdaniem również B-) Z drugiej strony do takich zastosowań nie potrzeba tej klasy sprzętów. bez komentarza ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Nie wiem o co Ci chodzi. Chyba zauważyłeś tendencję do wprowadzania wszędzie 16:9? 55% net 25% gry 10% TV z karty TV (tutaj najbardziej widać smużenie obecnego eizo) 10% filmy No faktycznie bez Nec czy Eizo sie nie obejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Trochę dalej w poście wyżej napisałem: Zastosowanie jakie podałem jest dość dynamiczne, jak nie ma nic ciekawego na rynku gier to głównie wykorzystywany jest do neta i filmów, jednak przyjdzie okres ciekawych gier i proporcje odwracają sie :) Ja wiem, że do neta wystarczy nawet smartfon, ale to ma być dobry monitor co obecny Eizo, więc nie chce brać coś gorszego i jak podacie godnego następce, to jestem przyszykowany na to, że dozbieram i kupię droższy. Jak gram to chcę mieć dobre odwzorowanie kolorów a jak oglądam film to w miarę komfortową szybkość matrycy. Monitor ma mieć co najmniej 23" z naciskiem na 24". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Prawdopodobnie nikt ci tu nie doradzi tak jakbyś chciał bo każdy będzie polecał coś innego a kto inny to dementował. Najlepiej jak sam na własne oczy przekonasz się jak monitor świeci i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Kurde im wiecej kombinuje tym bardziej nie wiem co wybrać czy TN czy IPS. Nie kombinuj. Odpuść sobie TN one są dobre tylko do gier dla zapalonych graczy (te 120Hz). Te IPSy mają podobną szybkość matrycy do TN zato kąty widzenia i kolory IPS ma o wiele lepsze i taki film obejrzysz bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Fnatic Reviews the FORIS FS2333: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-NK84Cu527E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Philips 273E3QHSB/00 Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 Szkoda że jedyne sensowne monitory, pod względem czerni, to konstrukcje oparte na MVA które to są gorszymi odpowiednikami PVA. :( Dużo wolniejsze i z gorszymi kątami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2012 szkoda że Phillips jak coś wypuszcza to zawsze ma problem z ghostingiem, nawet na TN....tak to byłby super monitorek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...