Tom01 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) w prawdzie nie były kalibrowane sprzętowo Przecież żaden TV nie ma takiej możliwości. "Fachowcy" od telewizorów mówią o kalibracji, czasem jeszcze okraszając ją "sprzętową", bo to lepiej brzmi. Bardziej "fachowo". Tymczasem chodzi o zwyczajną regulację. Plazmy cenią jak najbardziej za piękną czerń i kontrast ale tylko w warunkach nocnych Myślę, że nie ma Pan plazmy ani nigdy nie miał. Inaczej by Pan takich rzeczy nie wypisywał. Wnioski jakie tu padły wyciągnięte są z informacji od kogoś i co najwyżej z oglądania w sklepie. Mam rację? PS. Sądzę też, że niedocenia mnie Pan przypuszczając że nie wiem jak świecą wysokie modele LCD. Wiem, ale zdania jakoś nie zmieniłem. Wręcz utwierdzam się w zdumieniu, jakim cudem ludzie są w stanie zaakceptować takie koszmarne wady w obrazie za TAKIE pieniądze. Choć może właśnie pieniądze są wytłumaczeniem. Jeśli ktoś dał 16 tys za telewizor to on MUSI być dobry! Jeden raz tylko wystawiałem opinię techniczną dla kogoś, kto nabył hiper drogi LCD TV, przejrzał na oczy i chciał zwrócić. Niestety się nie udało, bo sprzet choć dawał paskudny obraz to jednak typowy dla LCD i żadna podstawa do zwrotu nie zaistniała. Edytowane 31 Lipca 2012 przez Tom01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) I tu sie Pan mocno myli, tak nie mam plazmy osobiście u siebie ale ma ją mój kuzyn a dokładnie Panasonica VT20 starszy model, mam przyjemność nieraz ją oglądać i dobrze znam co potrafi i jakie ma wady których nie potrafię zaakceptować, jak migotanie, utrwalanie, czy tez potworny judder na filmach. Jakby Pan chciał wiedzieć to kuzyn bedzie ją wymieniać na Sony LED'a HX850 bądz tez poczeka na HX950 który mozliwe ze wyjdzie jeszcze pod koniec roku, bo szczerze nie jest z niej zadowolony. Piszę Pan o jakimś nie naturalnym obrazie oczojebnym generowanym z jakiś tandetnych ekranów LCD z marketu z tragiczną elektroniką nie mających nic wspólnego z najwyższą półką ekranów np. Sony. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) I tu sie Pan mocno myli, tak nie mam plazmy osobiście Czyli jednak mam rację. Ale dobra, koniec tematu. judder PS1. Brak płynności to problem elektroniki a nie ekranu. Taki sam brak płynności jest na prostych układach sterowników do LCD jak i tanich plazm. Sam ekran plazmowy jest wielokrotnie szybszy niż LCD. PS2. Czy jest jakiś kłopot w nazywaniu zjawisk po naszemu? Skąd maniera do nazywania po angielsku? Edytowane 31 Lipca 2012 przez Tom01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) mozna, problemy z płynnością na materiale 24p kręconym w 24 klatkach na filmach np. Blu-Ray. Akurat jest to dosyć dokuczliwy problem jesli ktos jest na to wyczulony i niestety plazmy Panasonica, Pioneera sobie z tym nie radzą w ogóle w przeciwieństwie do LCD/LED Sony które niwelują problem perfekcyjnie nie powodując przy tym efektu nadpłynności tzw teatru. Edytowane 31 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 mozna, problemy z płynnością na materiale 24p kręconym w 24 klatkach na filmach np. Blu-Ray. Słowa klucze: skaler i przeplot. To problem elektroniczny nie "ekranowy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2012 (edytowane) Chyba nie do końca Pan wie o czym mówie, moze filmik Panu pomoże. No tak Kuro to rzeczywiście tania plazma ;) http://www.youtube.com/watch?v=9XHkH5X8e_M Edytowane 31 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, proszę o poradę, czy Dell U2410 sprawdzi się w grach typu FPS ? Poszukuję monitora 24" z przeznaczeniem all-around . Z testów jakie wyczytałem Dell U2410 ma opóźnienie na poziomie 14ms (w trybie 'gra') . Czy ktoś może podzielić się wrażeniami z użytkowania tego monitora w 'rozrywce' ??? Sporadycznie gram na wysłużonym (ale nada świetnym ) Dell 2209WA i powiem szczerze , że w grach ten monitorek niczym mnie nie razi... Nie wiem jak on ma się do tego U2410 ? Czy ten U2410 jest 'szybszy' od 2209WA i będzie lepszy w grach niż 2209WA ? :) Dzięki za sugestie Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Sporadycznie gram na wysłużonym (ale nada świetnym ) Dell 2209WA i powiem szczerze , że w grach ten monitorek niczym mnie nie razi... Nie wiem jak on ma się do tego U2410 ? Pomijając fakt, że ani 2209WA ani U2410 nie jest świetny, uniwersalny i w ogóle nie nadaje się do przedmiotowych celów to tak, są to bardzo podobne monitory. Jeśli podobał się Panu 2209WA to tym bardziej będzie się podobał U2410. Większy i ciut wolniej gotuje gałki na twardo. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Z testów jakie wyczytałem Dell U2410 ma opóźnienie na poziomie 14ms (w trybie 'gra') . To ze monitor smurzy to widze choc po prostu staram sie tego nie zauwazac :))) Ale tu pytanie, czy w tym trybie GRA o ktorym kolega wspomnial monitor dostaje jakiegos kopa czy nie ? Bo to zdanie zabrzmialo tak jakby w trybie Gra mialo byc mniejsze opoznienie niz w innych, bo inaczej poco go wymieniac ? Ja caly czas jadę na Standard mode. Teraz jak przelaczylem na Gra czy cos sie zmienia ? Bo nie widze zadnej roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Pomijając fakt, że ani 2209WA ani U2410 nie jest świetny, uniwersalny i w ogóle nie nadaje się do przedmiotowych celów to tak, są to bardzo podobne monitory. Jeśli podobał się Panu 2209WA to tym bardziej będzie się podobał U2410. Większy i ciut wolniej gotuje gałki na twardo. Prosze więc zaproponować monitor w tej rozdzielczości i w przedziale cenowym, który według Pana będzie lepszą inwestycją To ze monitor smurzy to widze choc po prostu staram sie tego nie zauwazac )) Ale tu pytanie, czy w tym trybie GRA o ktorym kolega wspomnial monitor dostaje jakiegos kopa czy nie ? Bo to zdanie zabrzmialo tak jakby w trybie Gra mialo byc mniejsze opoznienie niz w innych, bo inaczej poco go wymieniac ? Ja caly czas jadę na Standard mode. Teraz jak przelaczylem na Gra czy cos sie zmienia ? Bo nie widze zadnej roznicy. Nie grałem więc nie wiem, ale testy przykładowowo na prad.de pokazują że w trybie 'GAME' zmniejsza się input lag z ~40ms do 15ms : LINK PS. to się czyty U2410 Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Dzieki, szkoda ze w trybie gra obraz robi sie zółtawy i raczej nie nadaje sie do ustawienia na stałe a przelaczac mi sie nie chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Dell U2713HM Official Information Released http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/26.htm#dell_u2713hm_2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Przejadły mi się te IPSy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) BenQ GW2750HM Review http://www.tftcentra...nq_gw2750hm.htm Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Samsung S27B970D Review http://www.tftcentra...ng_s27b970d.htm Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ten samsung wygląda z testów obłędnie(prócz kontrastu...) ale cena też obłędna. Za to ten benq jest ok jak na cenę i możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Dell 2713HM tftcentral review. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heisenberg Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Chłopaki powiedzcie mi czym czyścić matowy ekran monitora Iiyama X2377HDS? Dzięki małej kuzynce pojawiło mi się kilka odcisków palców Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usher Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Odpowiednia ściereczka która dodają do monitorów zamoczona w wodzie. Czyszczę tak monitory / tv i nic się do tej pory jeszcze nie stało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jaki monitor polecicie do 600-700zł? Przeznaczenie: gry fps (ET i CS), praca nad tekstami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Podaj ile cali i jakie proporcje ekranu i rozdzielczość chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 22-24", 1920x1080, 16:9, w tych grac co wymieniłem będę używał albo 16:9 albo 4:3, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 EIZO Foris FS2333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 Jeśli ma być to odpowiedź na moje pytanie to rozumiem, że jest to monitor godny polecenia. Nie posiadam jednak takich funduszy :D Zadowolę się czymś z bardzo średniej półki. Obecnie używam matrycy laptopowej na Lenovo Y530 i jak dla mnie wszystko jest okej. Nie wiem jak ma się ona do matryc obecnych LCD i z jakimi można ją porównać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2012 http://www.agito.pl/monitor-lg-23-led-ips235v-bn-gwarancja-agito-2492-507602.html Zadowolę się czymś z bardzo średniej półki. Obecnie używam matrycy laptopowej na Lenovo Y530 i jak dla mnie wszystko jest okej. http://www.agito.pl/monitor-lg-23-led-ips235v-bn-gwarancja-agito-2492-507602.html W porównaniu do tego co masz w tym lenovo ten LG to będzie niesamowity skok do przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 (edytowane) przegladam sobie pare stron do tylu. Nie tylko Ty szukałeś jedyny słuszny wybór na PVA 24'' 16:10 to Eizo S2433W, tylko jak dla mnie ma dwa poważne wady, pierwsze cena mogłaby być trochę mniejsza powiedzmy przedział 2500-2700zł, dwa brak wejścia HDMI. Jeszcze drobniutka wada ale to już tak na upartego to kratki wentylacyjne na górze, wpadać będzie tam tylko kurz, ale można to tłumaczyć ze takie ich umiejscowienie jest najbardziej odpowiednie bo ciepło idzie najszybciej do góry i jest najlepsze najszybsze jego odprowadzenie. Litosci... (...) Btw. ktoś mi powie czy to Eizo nie przesadza, mają fajny model w atrakcyjnej cenie ok 1350zł za tego wlasnie FS2331 na SPVA tyle ze te nieszczęsne 16:9, z kolei model FX2431 z tej samej serii Foris tyle ze juz 24'' 16:10 i trochę bogatszy w ilość wejść (podobnie jak w Dell'ach, HDMI, DP, Component itp) to juz koszt ponad 4500zł, [1] pytam się za co ? i skąd taka ogromna różnica w cenie, nie powie mi ktoś ze koszt wyprodukowania matrycy 23'' a 24'' to takie różnice, [2]po za tym siedzą tam matryce Samsunga te same co w takim np.Dell'u 2408WFP. Z kolei mój faworyt jak do tej pory Eizo S2433W wszystko pięknie ale z powodu braku HDMI skreśliłem go z listy zakupów definitywnie, nie mam zamiaru bawić sie w aktywne przejściówki HDMI > DisplayPort kosztujące ponad 300zł jesli bym chciał podpiąć np. konsole, tunersat itp. urządzenia, [3] samym kompem sie nie żyje mając taki monitor tym bardziej ze jest to monitor stricte uniwersalny nie czysto dla grafików. (...) ad[1]: wobec zewnetrznej konkurencji: np miejsce produkcji, jakosc komponentow, kursy walut. wobec wewnetrznej konkurencji : pozycjonowanie produktu. czasem typ matrycy/konstrukcji pozyczony z serii CG (tu @Tom01 moze sie wypowiedziec). ad[2] : odpisze podobnie merytorycznie: czemu to Audi jest takie drogie, przeciez tam siedza te same TDI co w Skodzie. ad[3] : nie przesadzalbym z tym entuzjazmem w wymiarze ceny/marki. eizo nie sa nie wiadomo 'jakie'/'takie'. zlo nad dobrem nie zatryumfuje od takiego zakupu. podlaczasz - dobrze swieci - dziekujemy, zaliczone. ps. Jesli nic sie nie zmienilo na przestrzeni czasu : 16:9 jest tansze w produkcji od 16:10. // generalnie rynku teraz wnikliwie nie sledze. moj sie ma nadal calkiem ok. a nabil juz ponad 11kh. Edytowane 5 Września 2012 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 Sorest, kope lat. :D PVA znikają z rynku, został jeden S2433. I to też nie wiadomo jak długo. Nadzieja w CX240, zapowiada się mocno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animaes Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 (edytowane) Polecicie jakiś 27" monitor do 1000zł ( im mniej tym lepiej)? Zastosowanie domowe: filmy FullHD, internet. czasem gry. Uwielbiam oglądać filmy i to będzie jego główne zastosowanie. Edytowane 6 Września 2012 przez Animaes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Witam W tym tygodniu chce sobie sprawić jakiś sensowny monitorek, 22 - 23 cale, 1920x1080, 16:9, ale do gier pewnie i tak zjade z rozdzielczoscia i ustawie 4:3 (powiedzmy nawet 1024x768), Przeznaczenie : praca, filmy, ale ma nadawać się do fps'ów po multi (głównie call of duty cała seria call of duty),cena 650 max. Myślałem nad ips234v, ktoś ma , mógłby się wypowiedzieć ? albo coś innego sensownego w tej cenie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 ViewSonic VP2770-LED Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...