Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@Mardok

Dell 3014 to bardzo dobry monitorek. Oczywiście ma swoje mankamenty, ale przy tej cenie nie ma konkurencji. Do poczytania tutaj. Na chwilę obecną, ma najświeższe bebeszki ze wszystkich pozostałych. Satynowy dyfuzor ( jak komuś przeszkadzała dotychczasowa ziarnistość ekranów ips to będzie zadowolony ), led, szeroki zakres regulacji jasności, wysoka częstotliwość pwm, super kontrast jak na 30". Brałbym bez dwóch zdań.

Osobiście, jako zwolennik Nec I Eizo, czekam na to, co pokaże PA302W. Wymienię moje 301 lub dokupię 302. Eizo 30" to już raczej nie wypuści.

Rzeczowa odpowiedź, dzięki. Czyli jednak nie będę rozstawał się z firmą Dell Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie kupiłem i zapłaciłem czkam za przesyłką,jak dotrze dam znać

Zostanie niestety doliczone cło plus vat czy jest jakiś funkcjonujący sposób wysyłki, który istotnie zmniejsza prawdopodobieństwo tych zdarzeń? Jak to obecnie wygląda? Bo chyba też bym się skusił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostanie niestety doliczone cło plus vat czy jest jakiś funkcjonujący sposób wysyłki, który istotnie zmniejsza prawdopodobieństwo tych zdarzeń? Jak to obecnie wygląda? Bo chyba też bym się skusił.

Paczki z USA trzepią niemiosiernie. Poza tym duża, cieżka, o sporej wartości. Na bank będzie trochę dopłat. Przede wszystkim vat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chyba że budżet pozwala to brać to ---> Dołączona grafika !

No bez przesady, przy tej rozdzielczości to bym już w ogóle w nic nie pograł raz na "ten ruski rok" - 2560x1600 jest wystarczająco "problematyczna" Dołączona grafika

Tak BTW, teraz pogrywam sobie w Grid 2 i full na max w 2500x1600 na 30" wygląda cudnie, choć zdaję sobie sprawę że ta gra nie ma "super mocnych" wymagań Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cła z tego co się orientuję to nie ma ale vat raczej na 100% naliczą tym bardziej że to uc w poznańskich Komornikach, jutro mały żółty człowiek ma wysłać paczuszkę fedexem jak mówiłem jak dotrze dam znać, chciałem brać jakiegoś della w tym wymiarze i rozdzielczości, ale tu pojawia się opcja overclockingu do 120mhz i dlatego postanowiłem zaryzykować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok

Ciekawą opcją byłoby granie w 1920x1080 na takim Asusie. Wszystko będzie budowane z 4 pikseli zamiast z 1. Przy tej wielkości piksela powinno to wyglądać ładnie/idealnie? Bardzo ciekawa kwestia, chętnie bym to sprawdził.

Co do ruchu, podkręcania Hz to tutaj jest mnóstwo i jeszcze więcej: http://www.blurbusters.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyć mocno jaskrawość i pracować. Jeśli ma służyć do czegokolwiek gdzie jest potrzebny profil i tak nic się na oko nie ustawi, więc nie ma sensu. Jeśli do innych zadań, tak jak jest fabrycznie jest dobrze.

Dla uparciuchów, profile fabryczne są tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170

Edytowane przez Tom01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale FullHD nie ma takich mega wymagań odnośnie karty graficznej jak 2560x...

Jeszcze taki rozważam Asus PB278Q 27" LED 2560x1440 IPS lub Philips Brilliance 272C4QPJKAB - 27" - 2560 x 1440 na PLS

To nie dla mnie, szukam czegoś znajomemu. Ograniczenie jeden sklep więc nie do wszystkiego jest dostęp. Generalnie znajomy dużo gra ale nie jest ekstremalnie wymagający odnośnie jakości obrazu.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mnie przyszedł koreanczyk qx2710 i w porównaniu z poprzednim z siga naprawdę dupę urywa, egzemplarz trafiłem bardzo fajny, podświetlanie równomierne, na szybko sprawdzony i bez badów (ale to obczaje dokładnie później) rozdzielczość 2560x1440 jest idealna do 27", literki bardzo wyraźne i ostre, gry wyglądają fantastycznie, moj egzemplarz działa bez problemów na 100hz, co fajne to w pls nie ma tego cholernego srebrzenia znanego z ips, monitor kosztował w sumie 1600zł ale naprawdę warto było wydać ta kasę tym bardziej że z takimi możliwościami nie kupimy monitora w Polsce poniżej 3k, ale żeby nie słodzić to ma pewne wady; oczojebna dioda power, brak osd (mamy tylko przyciski ściemniania, głosu i power), największa wada to ramka w kolorze piano-black, kurcze nie po to kupuję mat matryce żeby mi się światło w ramkach odbijało, totalne nieporozumienie

Edytowane przez ptys
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ptyś, o ile o tym monitorze, catleapach i ich klonach przeczytałem na ocn wszystko, co się dało, to podpytam cię o kwestie wysyłkowe - brałeś go od red-capa? Zwykłą wersję, czy pixel perfect (+50$). Jakim kurierem wysłał twój monitor, EMS? Załapałeś się na vat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

największa wada to ramka w kolorze piano-black, kurcze nie po to kupuję mat matryce żeby mi się światło w ramkach odbijało, totalne nieporozumienie

Piano black haha. A jakby go zmatowić papierem wodnym 2000 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym monitorze nie ma możliwości zmiany "intensywności" koloru, czyli jak rozumiem nasycenia (saturacji). Oprogramowanie do kalibracji obcięło jasność kanałów, czyli dokłanie do samo co można zrobić w menu monitora i to z mniejszymi skutkami ubocznymi niż rżnięcie palety na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Qnix QX2710 przyszedł DHLem po 2 dniach roboczych od zamówienia Dołączona grafika

Zamówiłem wersje PerfectPixel http://www.ebay.com/itm/140964345638 i rzeczywiście jest idealna i nawet dioda nie daję po oczach. Oczywiście MAT.

Kosztował mnie w sumie po przewalutowaniu z opłatami ~1150 zł. 

Generalnie dupę urywa, jest kolosalna różnica w jakości obrazu pomiędzy nim, a moim starym Dellem 2408wfp. A przecież to też dobry monitor.

Jedyne mankamenty w porównaniu do starego to: tylko DVI-D (dell miał chyba wszystkie możliwe wejścia), brak portów USB, slotu na karty, OSD, czyli tak na prawdę duperele. Jedyna istotna wada IMO to ramka i słaba, mało funkcjonalna stopka, którą chyba wymienię.

Edytowane przez tHe mRuWa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosztował mnie w sumie po przewalutowaniu z opłatami ~1150 zł. 

Jak to, nie dowalili ci cła i vatu? To jak to zrobiłeś, wpisana niższa watrość przesyłki, jako gift czy co?

I jeszcze jedno pytanie który z tych monitorów jest najlepszy bo wszystkie są w podobnej cenie: QNIX, X-STAR, CROSSOVER, YAMAKASI

A te pixel perfect oznacza że monitory są testowane przed wysyłką, czy że jest jakaś dodatkowa gwarancja na bax pixele, że można odesłać w razie czego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jestem nowy na tym forum. To jest mój pierwszy post Dołączona grafika. Jest przede mną zakup nowego monitora do komputera. Za bardzo się na monitorach nie znam (przeczytałem jakiś artykuł i co nieco jednak wiem :D). Monitor będzie mi służył do przeglądania internetu/gier/filmów. Chętnie przyjmę wbudowany tuner TV ;). Mój budżet to około 700zł, jeśli jest coś naprawdę wartego dopłacenia, to mogę dopłacić :D. Proszę was o doradzenie mi Dołączona grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam obecnie LG W2252TQ, czyli stary, przeciętny LG na zwykłej TN Dołączona grafika

Chciałbym sobie kupić coś nowego max 1000zł w rozmiarze 24".

Czego wymagam - lepszych kątów widzenia, ładniejszych, żywych kolorów (ale nie sztucznych).

Nie gram w gry, filmów nie oglądam pełnometrażowych (tylko youtube itp.), więc czas reakcji nie jest jakiś bardzo ważny, ale niech też monitor nie smuży jak szalony przy każdej okazji.

Głównie Internet, zdjęcia, "praca biurowa".

Ogólnie nie mam wygórowanych wymagań w stylu idealne odwzorowanie kolorów (tylko też bez przesady w drugą stronę). Chcę po prostu ładniejszy obraz.

Co moglibyście polecić? Czy kogoś takiego jak ja zadowoli byle monitor na IPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN-ki od LG mają katastrofalny obraz, więc wszystko będzie lepsze. Tanie i dobre 24" to NEC EA244WMi. Później EIZO EV2436W. Jeśli ma być mniej, trzeba okroić monitor do 23" ale i tak okolice 1 tys są trudne. Propozycja: EIZO FS2331.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi