Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A co powiecie o Dellu U2412M? Tańszy od powyższych, dodatkowo 16:10, skutkiem czego większa rozdzielczość.

edit: Zamówiłem FS2331, miałem kiedyś CRT tej firmy, coś pięknego :) Zobaczymy, co to mi doradziłeś :)

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie skusilem na crossover black tune 27 WQHD ,matryca h-ips LG ta sama co apple pakuje do ATD i iMaca ,jak na razie nie zaluje brak martwych pixeli podswietlenie w normie kolorki super jak w w iMacu -z cłem i vat 1600zlDołączona grafika

http://www.ebay.com/itm/CROSSOVER-BLACK-TUNE-2735AMG-IPS-LED-2560X1440-27-LG-H-IPS-Panel-PC-MONITOR-/130950942458?pt=Computer_Monitors&hash=item1e7d48cefa

post-203275-0-89216400-1377899042_thumb.jpg

Edytowane przez oledo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam go od wczoraj. EIZO FS2331. Specjalnie nic nie robiłem, ustawiłem tylko pod siebie kontrast/jaskrawość, wyłączyłem ulepszacze, 6500* wybrałem.

Co mogę powiedzieć.

1. Biel jest biała, na LG była żółtawa i w żaden sposób nie dało się tego poprawić.

2. Znacznie lepsze przejścia między kolorami. Na LG dwa podobne kolory wyglądały tak samo, tutaj można z łatwością odróżnić odcień. Zapewne sprawa elektroniki?

3. Ogólnie ładniejszy obraz.

4. Nie wiem jak to opisać, ale są zdjęcia, gdzie najciemniejsze szczegóły - nie widziałem ich po prostu, na tym monitorze okazuje się, że widać tam detale. Tak jakby monitor lepiej sobie radził z rozpiętością od najciemniejszych elementów do najjaśniejszych.

Ogólnie jestem zadowolony, warto było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam go od wczoraj. EIZO FS2331. Specjalnie nic nie robiłem, ustawiłem tylko pod siebie kontrast/jaskrawość,

Kontrast zostaw na natywnym, bo jak dasz mniej niż natywny, to będziesz miał niepotrzebnie gorszy kontrast, a jak dasz za dużo, to będą zlane najjaśniejsze odcienie. Jedynie jasnością tak wyreguluj by było wygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No źle napisałem. Zostawiłem oczywiście na ustawieniu fabrycznym kontrast.

Tak czy siak wszystkim polecam zakup porządnego monitora, muszę z ciekawości porównać kiedyś do jakiegoś LG na IPS, ale myślę, że mój następny monitor, to również będzie EIZO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No źle napisałem. Zostawiłem oczywiście na ustawieniu fabrycznym kontrast.

Tak czy siak wszystkim polecam zakup porządnego monitora, muszę z ciekawości porównać kiedyś do jakiegoś LG na IPS, ale myślę, że mój następny monitor, to również będzie EIZO.

przetestuj koniecznie a się zakochasz moim zdaniem LG robi najlepsze monitoro do grania w szczególności jak ktoś gra dużo i długo, miałem w swoich ręchac róże monitory ( EIZO też )  i przy LG jestem w stanie wysiedzieć najdłużej , mają płyne wyświetlanie tego co się dzieje na ekranie i bardo realistyczne barwy nie walą tęczą po oczach tak że się patrzeć nie da .. kolory są żywe i ładne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam poszukuję dobrego moniora 24 cale do 700 zł. W temacie jestem zielony, co polecicie? 

z góry dzięki

Ja, dla siebie, kupiłbym coś na IPS. Do 700 zł da się kupić max 23" na tej matrycy. 24" to już ~1000zł. Raz mi ktoś zarzucił, że nie napisałem że IPS nie jest doskonała - więc piszę: IPS nie jest doskonała, ale moim zdaniem znacznie lepsza od TN. ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, dla siebie, kupiłbym coś na IPS. Do 700 zł da się kupić max 23" na tej matrycy. 24" to już ~1000zł. Raz mi ktoś zarzucił, że nie napisałem że IPS nie jest doskonała - więc piszę: IPS nie jest doskonała, ale moim zdaniem znacznie lepsza od TN. Dołączona grafika

wielkie dzieki Dołączona grafika

http://allegro.pl/lg-ips234v-pn-serii-ips4-gwarancja-do-2018r-i3491372013.html

co sądzicie o tym?

Edytowane przez phatee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, szukam czegoś z matrycą 16na10, czy ktoś mogłby cos doradzić ? nic profesjonalengo, zwykłe użytkowanie net plus filmy.sam znalazłem takie coś.

http://allegro.pl/nietuzinkowy-hp-la2405wg-24-usb-dvi-poznan-i3525068654.html

lub

http://allegro.pl/monitor-hp-lcd-la2405x-24-led-tn-16-10-wide-5m-i3522603604.html

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzsds

Z powodu rodzaju matrycy "Ja" bym kupił coś typu:

DELL U2412M

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2917592

czy Iiyama X2485WS-1

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5236400

... jeśli nic nie przeoczyłem, oba mają matryce IPS, wejście cyfrowe, przekątną taką jak chcesz (24") i proporcje 16:10 przy rozdziałce 1920x1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi nie gra w tym teście. Najpierw osiągają kontrast 1500:1 (kosmos jak na IPS), a po kalibracji im spada do 1000:1 (masakrycznie). Tak że napisali by konkretnie jak to skalibrowali, bo chyba koncertowo coś spaprali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi nie gra w tym teście. Najpierw osiągają kontrast 1500:1 (kosmos jak na IPS), a po kalibracji im spada do 1000:1 (masakrycznie). Tak że napisali by konkretnie jak to skalibrowali, bo chyba koncertowo coś spaprali.

Suszna uwaga, bo "testerzy" mierzyli szumy czujnika a nie punkt czerni. Brednie, że ciężko czytać. Ale "Kowalscy" rozumieją jeszcze mniej z tych słupków niż "testerzy" i jak coś ma lepsze wartości w kolorowych wykresach to lepsze. I kupują. To przecież jest główny cel takich "testów".

Edytowane przez Tom01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś spotkał test / widział na "żywo" Iiyame ProLite XB2483HSU -> AMVA+ LED 1920 x 1080 ?

Monitor tybu najgorsze badziewie oparty o matrycę typu dno i wodorosty.

Edytowane przez Tom01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, mam 900zł

co wybrać z tych monitorów?

Monitor musi mieć co najmniej 2xDVI/HDMI
Podłączony będzie do kompuitera i PS3.
Grać będę na PS3.
Dużo filmów FHD na kompie. (głównie wieczór)
Od monitora będę siedzieć w okolicach metra gry przyjdzie mi grać/oglądać filmy i 30-50cm przy pracy z komputerem.
W nocy nie mam zbyt jasno w pokoju, głównie lampka biurkowa.
Chciałbym, żeby matryca była matowa

ASUS MX239H (AH-IPS) Mój faworyt...Coś ktoś wie o nim? To już będzie coś lepszego niż budżetowe IPSy?
BenQ BL2410PT (AMVA)
LG M2482D-PZ (AMVA)
LG M2382D-PZ (AH-IPS)

Jeśli jest coś innego najlepszego w granicach 900zł śmiało piszcie, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to, nie dowalili ci cła i vatu? To jak to zrobiłeś, wpisana niższa watrość przesyłki, jako gift czy co?

I jeszcze jedno pytanie który z tych monitorów jest najlepszy bo wszystkie są w podobnej cenie: QNIX, X-STAR, CROSSOVER, YAMAKASI

A te pixel perfect oznacza że monitory są testowane przed wysyłką, czy że jest jakaś dodatkowa gwarancja na bax pixele, że można odesłać w razie czego?

Cła od jakiś 2 lat nie ma pomiędzy Polską a Koreą, a VAT naliczony od wpisanej wartości. 

X-star i Qnix to to samo, pozostałych nie znam.

Wszystkie są testowane przed wysyłką tylko Pixel Perfect oznacza że na pewno nie ma m.in. bad pixelów i paru innych niedoskonałości, bo teoretycznie w swoich normach producent dopuszcza ich całkiem sporo. Także zamawiając bez pixel perfect pewnie będzie OK, ale jak masz pecha to trafisz lipny egzemplarz i nic z tym nie będziesz mógł zrobić, bo spełnia normy.

Edytowane przez tHe mRuWa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Interesuję mnie monitor 23"-24" cena max 1k zł. Monitor będzie używany do gier, oglądania filmów i przeglądania internetu. Zależy mi na w miarę dobrym jaką oczywiście za tę cenę można dostać odwzorowaniem kolorów i dość szybkim czasem reakcji (eizo foris fs2331 z tego względu odpada). Kąty widzenia mało ważne. Tylko rozdzielczość 1920x1080, obowiązkowo HDMI, mile widziany hub usb. Nie chcę della.

Sam znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/monitor-asus-23-cale-lcd-led-pb238q-ips-full-hd-fv-i3552974416.html

I jak sądzicie czy ten monitor spełni moje oczekiwania czy może ktoś ma jakąś ciekawszą propozycję?

Edit. ogólnie monitor ma być do zastosowań domowych więc może być też jakiś dobry z matrycą TN i wtedy czerń by miał normalną Dołączona grafika

Edytowane przez Jur007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi