Gregorious Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Także zastanawiam się nad http://www.benq.com/product/monitor/EW2440L/ Dla mnie rozdzielczość jaką posiada będzie wystarczająca. Wiecie może jak wygląda w tym monitorze podświetlenie ? tzn. czy jest ono równomiernie rozmieszczone, nie widać jakiś przejaśnień na jednolitym tle, etc. Jak z jego wykonaniem, w miarę solidne ? Jak z odwzorowaniem kolorów ?Zamierzam monitora używać przede wszystkim do oglądania filmów, trochę mniej do grania, a także do pracy na różnych narzędziach typu office, cad.Jak wypada w stosunku np. do monitorów ips Lg 24 mp55hq-p lub lg 23 mp65hq-p ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2014 Jest sens przesiadać się z tego co mam na Eizo FS2434-BK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorious Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Jest sens przesiadać się z tego co mam na Eizo FS2434-BK? Domyślam się, że potrzebujesz go do grania, bo nie napisałeś. Wydaje mi się, że to zbyt mały przeskok sprzętowy, chyba że możesz go dostać bardzo tanio. Aczkolwiek na pewno, tym bardziej jak jesteś wrażliwy na szczegóły to czułbyś różnicę w porównaniu do swojego lg, choćby ze względu(z tego co wyczytałem w recenzjach) na to, że ma równomierne podświetlenie co np. w modelu lg, który używasz jest wielkim problemem, a także ze względu na bardzo żywe kolory i wysoki kontrast. p.s. bardzo spodobał mi się ten model EIZO. sam z chęcią bym go nabył :) szkoda tylko, że nie ma rozdzielczości większej typu 2560x1600.. Także zastanawiam się nad http://www.benq.com/product/monitor/EW2440L/ Dla mnie rozdzielczość jaką posiada będzie wystarczająca. Wiecie może jak wygląda w tym monitorze podświetlenie ? tzn. czy jest ono równomiernie rozmieszczone, nie widać jakiś przejaśnień na jednolitym tle, etc. Jak z jego wykonaniem, w miarę solidne ? Jak z odwzorowaniem kolorów ? Zamierzam monitora używać przede wszystkim do oglądania filmów, trochę mniej do grania, a także do pracy na różnych narzędziach typu office, cad. Jak wypada w stosunku np. do monitorów ips Lg 24 mp55hq-p lub lg 23 mp65hq-p ? Słyszałem, że powyższe monitory LG często trafiają się z bardzo nierównomiernym podświetleniem i to mnie przeraża. Na pewno byłoby to denerwujace. To prawda ? Pomożecie ? :) Oczywiśćie bardzo pomocne będą dokładne informacje na temat tego "benka" Edytowane 17 Listopada 2014 przez Gregorious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2014 Jest sens przesiadać się z tego co mam na Eizo FS2434-BK? Moim zdaniem nie warto, chyba że Twój LG ma jakieś wyraźnie widoczne wady. W innym wypadku zamienisz 23" IPS 6bit na 24" IPS 6bit, co wg mnie nie jest warte wyłożonej kasy. Co innego, gdybyś np. potrzebował większej przestrzeni roboczej (wtedy brać u2415), albo monitora o kilka klas lepszego (np. FG2421, u2713HM), tylko w tym drugim wypadku musiałbyś wyłożyć ~2k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedzi uratowaliście mi 1,2k :wink2: A wydawanie 2k na monitor do grania to imo gruba przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2014 Powiedz to tym, co wydają prawie 3k na <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ianego asusa pg278... :P Natomiast U2713HM, czy FG2421 to akurat dobry interes. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2014 http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/32.htm#acer_xb270hu Acer wypuszcza konkurencje dla Swifta - moze cena bedzie bardziej ludzka jak odpuszcza sobie ROGowe bajery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 panoramy są passe! ;] http://www.eizoglobal.com/products/flexscan/ev2730q/index.html http://hexus.net/tech/news/displays/77381-eizo-intros-flexscan-ev2730q-265-inch-square-monitor/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 O ile zgadzam się, że panoramy 16:9 są słabe do kompów (do gier/filmów ok, do pracy i www beznadzieja), o tyle wolę 16:10 z pivotem, niż takie dziwactwo. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2014 Dokładnie. 16:10 są złotym środkiem, najbardziej uniwersalne. 16:9 z kolei bardziej pod rozrywkę, filmy, gry. Taka chodnikówka to do specyficznej pracy się nada, np. w zestawie 3 sztuk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) jaki najlepszy monitor do grania do 1200 zł, 27" ? może zadam pytanie inaczej - tańszy zamiennik do BenQ XL2720Z. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryteusz Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam panowie. Chciałbym kupić monitor 27 cali pod gry i5 4590 i msi 970. IPS + 60mhz może być fullHD lub ciut wyżej. Będę grał głównie w RPGi oraz FC4. Zależy mi na fajnej czerni i pięknych kolorach. Naczytałem się mnóstwo a im więcej wiem tym cieżej się zdecydować. Co polecacie do 2000 zł? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrfee Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Miał już ktoś styczność z nowym monitorem Della u2715h? Na Google bardzo mało informacji jest o tym monitorze ale ponoć można już go zamawiać, np. tutaj mają http://dellowo.pl/p/2201/Dell-U2715H-27-cali-16-9-2560-x-1440-3-lata-gwarancji.html ale trzeba czekać na wyprodukowanie... Do końca roku muszę zrobić zakup monitora, koniecznie 2560x1440 lub z wyższą rozdzielczością, zawsze miałem Delle i nigdy się nie zawiodłem ale może jest też jakaś dobra alternatywa w okolicach 2000 - 2500 zł. brutto max? Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Pyrfee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Uniwersalna jednostka to U2713HM za ok. 2k. Co do tej nowej u2715 to poczekałbym na recenzje, choć pewnie gorzej niż 'trzynastka' nie będzie. :) Spodziewałbym się braku PWM przy regulacji podświetlenia (a w tym i braku migotania), ciekawe za to, jak wygląda gamut i paleta barw. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrfee Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zaryzykowałem i zamówiłem tego U2715h. Ponoć ma być u mnie w ciągu 7 dni czyli uda się jeszcze przed Świętami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Jak już go obadasz, to daj znać, jakie wrażenia. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu1985 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Czy waszym zdaniem jest sens wymiany Della U2414h na P2714h? U2414h jest chyba troche za mały przez co bardzo męczy mi się wzrok (o dziwo na HP w2408h było pod tym względem lepiej ale moze dlatego ze było tam pelne 24" i proporcje 16:10).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Moim zdaniem zupełnie nie ma sensu. Na u2713hm tak, ale na jakikolwiek słabszy już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Nowa bardzo ciekawa propozycja: Eizo FlexScan EV2450 Szkoda tylko, że 16:9 :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrfee Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Dell u2715h wylądował :banana: Jakby ktoś miał jakieś pytania co do monitora to chętnie odpowiem. Cienka ramka robi wrażenie :grin: Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Pyrfee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Możesz dać znać, jak wypadły organoleptyczne badania - równomierność podświetlenia, bleeding, świecenie pod kątem... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrfee Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Tak na szybko. Podświetlanie jest dość równomierne, po bokach jest super za to w każdym rogu monitora widać delikatne podświetlenie, mam porównanie do u2713h i jest to tam bardziej widoczne. Ekran jest matowy jednak jak się patrzy na niego pod kątem to lekko połyskuje co absolutnie nie przeszkadza w odbiorze obrazu, a nawet jest lepiej :) Kąty widzenia są świetne, właściwie z każdej strony czy to z boku, z dołu, z góry widać obraz bez zmian koloru czy czytelności. Monitor przyszedł z testem kalibracji i to też widać w porównaniu do u2713h, obraz wydaje się ładniejszy i mniej wyblakły ale to może placebo :) Fajne jest to, że można monitor obracać w obie strony, a nie tylko w jedną. Takim sposobem można sobie bardzo fajnie ustawić dwa takie monitory aby dotykały się cieńszą stroną ramki. Niestety specjalistą nie jestem i nie brałbym moich wypowiedzi za rzetelne, monitor mi się podoba i jestem zadowolony z zakupu, nie mam się do czego przyczepić. Sam monitor wydaje się trochę mały bez tych grubych ramek jednak jak się go odpali to jednak widać, że to 27 cali :grin: W towarzystwie u2412M. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Pyrfee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 Nowa bardzo ciekawa propozycja: Eizo FlexScan EV2450 Szkoda tylko, że 16:9 :f Przecież jest równolegly EIZO EV2455 16:10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 Przecież jest równolegly EIZO EV2455 16:10. Kosztujący prawie 2k. Jeżeli też ma matrycę 6bit+FRC, to słaba propozycja. Ogólnie zawiodłem się na tej serii EVxx50/55 - już 2736 posiadał pełną 8-bitową matrycę, więc spodziewałem się, że w nowych modelach też tak będzie, a tu [gluteus maximus]... Dopłacanie prawie 500zł względem della u2414 tylko dla złącza DVI i systemu zmniejszania podświetlenia do 0, to mała przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 Eizo bardzo mocno poszło w linię biurowo/komercyjną w ostatnich latach. Tak wychwalany rytuał nie zmieniania modeli na przestrzeni lat runął już dawno. W tej klasie monitorów robią to samo co inni producenci, czyli ćpają modelami na lewo i prawo, cyferki w nazewnictwie zmieniają się jak cyfry na dystrybutorze w czasie tankowania paliwa, a realnie monitory dostają głupotki jak @Dammeron wspomniał wyżej. A faktyczne zmiany w monitorze prawie żadne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 opłaca się zmieniać U2412M na U2415 ? chodzi o oczy/komfort/jakość obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wg mnie nie. Różnica między nimi jest, ale nie na tyle duża, by było to warte zachodu i pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) cyferki w nazewnictwie zmieniają się jak cyfry na dystrybutorze w czasie tankowania paliwa, a realnie monitory dostają głupotki jak @Dammeron wspomniał wyżej. A faktyczne zmiany w monitorze prawie żadne. ... tak mieszają, a nadal nie mają jakiegoś nie bardzo drogiego 22" ew. 23 lub 24" o rozdzielczości większej niż 1920x1200. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) 1.Kosztujący [EV2455]prawie 2k. 2.Jeżeli też ma matrycę 6bit+FRC, to słaba propozycja. Ogólnie zawiodłem się na tej serii EVxx50/55 - 3.już 2736 posiadał pełną 8-bitową matrycę, więc spodziewałem się, że w nowych modelach też tak będzie, (...) ad1. podciągasz;) precyzyjnie mowiac 1890pln w np morele,net zresztą chodzilo tam o sam fakt istnienia. ad2. a czemuż. piękne, smukłe, i ma cienkie krawędzie. do zestawów 3x idealne. ale wiadomo, zawsze chcialo by się lepiej, a nie drożej. heh. ad3. EV2736 to chyba minimalnie inna historia jednak wobec tych 24"ek. choćby przez PLS wobec wszechogarniających IPSow. /swoją drogą jakie wykończenie maja EV24_50/55 ? to są satynki czy mocne matówki ? // a tu akurat takie 'szpeszjal prajsy' na ten tydzien. może ktoś... ;] : http://www.pcbuyit.co.uk/monitors-and-displays/computer-monitors.html?cat=432 EIZO EV2455 : Ł276 EIZO EV2450 : Ł216 EIZO EV2436 : Ł252 EIZO EV2336 : Ł174 Edytowane 20 Grudnia 2014 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
septylion Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2014 Siema Mam krótkie pytanie jako laik. Chcę kupić monitor do gier NEC EA234WMi, czy w tym przedziale cenowym warto rozejrzeć się za czymś innym czy kupować i się nie przejmować ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...