Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na TFTC jest recenzja Acera XB270HU, czyli monitora z długo wyczekiwaną matrycą IPS 144Hz!

Mamy tu 27" 1440p, pełne 8bit, brak migotania i gSync (tylko ta cena...). Może w końcu skończy się pieprzenie o asusie PG...

Jakbym grał to bym brał. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny się unormują jak wzrośnie konkurencja i pojawi sie wiecej paneli. Troszkę czasu minie, ale to dobrze że pojawiają się pierwsze panele. z IPS i 144hz. Ja tam swojego wysłużonego Della musze wiemienić tak czy inaczej.

Tutaj cenę raczej podbija cudowny gSync od nV. Mogliby sobie to podarować, a byłoby taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniej by było - pytanie czy dalej miałby wtedy input lag ze scalera na poziomie 0,25ms , ULMB obsługiwane przez ten moduł, a do tego zakup 144Hz ekranu 1440p bez dynamicznej zmiany odświeżania sugeruje skłonności samobójcze  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł monitor prawie idealny :) Obiecałem sobie taki jako prezent za skończenie inżynierki do czerwca :D

Ten Acer XB270HU jest prawie idealny dla gracza (IPS, nie za wysoka rozdzieczość mniej obciąży GPU, ale też nie za niska dla dobrej jakości obrazu w grach ... i oczywiście 144Hz). ... ale dla kogoś, kto robi poza graniem wiele innych rzeczy, chce szeroki gamut (by podziwiać kolory na zdjęciach AdobeRGB z lustrzanki, czy filmy UHD, które podobno mają być szerokogamutowe), minimum 150 ppi dla lepszej ostrości foto i jakości czcionki (do czytania pdf itp.), to juz to monitor idealny nie jest.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy mamy monitory 21,5" o rozdziałce 1920x1080 (IPS :) ) ... wygląda to nieźle, ale wolałbym coś z jeszcze wyższą rzdzielczością, by czcionki były jeszcze gładsze i ostrzejsze (oczywiście systemowe dpi zwiększone na tych 21,5" FHD do 125%). Ja sugeruję się zainteresować monitorami ~24" o rozdzielczości 2560x1440 , na matrycy IPS/xVA. Fakt, że proporcje 16:10 byłyby lepsze ... ale wyższa rozdzielczość "rekompensuje" te gorsze proporcje, przy czytaniu.

http://www.skapiec.pl/cat/12/4.13,7.12.3.17.18.15.1.16.14.2.11.10/sort/price

... widzę, że kolega chce DELL ... w takim razie moze DELL U2515H byłby ciekawym kąskiem ( 25", niestety 16:9, ale za to 2560x1440, IPS ).

Porównanie wielkości 25" 16:9 do 24" 16:10 :

http://www.displaywars.com/25-inch-16x9-vs-24-inch-16x10

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1440p to minimum 27" jest potrzebny monitor taki jak np mój u2713hm

... może, jeśli mamy oprogramowanie które nie działa poprawnie (nie skaluje się). Ja tam nie miałbym nic przeciwko 3200x1800 na ekranie 24" (to i tak dopiero ~150ppi). Oczywiście na takim gęstym ekranie to takie systemowe dpi itp. na 150-200%, a czasem i więcej musi być ustawione ... przynajmniej dla mnie, bo lubię duże, czytelne literki ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis mają wprowadzający w błąd:

NTSC: 72%; Wide Color Gamut (sRGB)

... szeroki gamut to byłby sRGB<<, czyli bliżej 100% NTSC lub niedaleko 100% AdobeRGB. 72% NTSC wskazuje natomiast na zedycowanie wąski gamut.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wprowadzają w błąd - 72% poszerzonego czyli normalny. 

... ale tam napisali, że 72%NTSC=100%sRGB to szeroki gamut! sRGB nigdy szerokim gamutem nie był nazywany (tak jak 72% NTSC)

72% NTSC to normalny gamut, za poszerzony uznaje się taki powyżej 90%.

Jeszcze rok temu mówiło się na okolice sRGB że to wąski gamut, a na okolice AdobeRGB (tam +-10%), że to szeroki gamut ... .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowy Windows 10 znacznie lepiej radzi sobie ze skalowaniem. Zresztą w wątku o 10tce opisywałem swoje doświaczenia. Nie tylko można "całością" zwiększyć skalowanie wszystkich elementów, ale także opisów zakładek, tekstów w menu i innych elementów. Nie testowałem najnowszych buildów więc nie potwierdzę czy nowe Menu Start potrafi się już skalować - gdy testowałem, jego rozmiar nie zmieniał się. Z chęcią przygarnąłbym 27 calowe Eizo o rozdzielczości 4K lub 5K - ideał do pracy z tekstem.

Zresztą sami zobaczcie jak wzrost rozdzielczości wpływa pozytywnie na jakość czcionek:

EV3237-skalowanie.jpg

Polecam też zaznajomić się z recenzją - pomimo, że to model 32 calowy i poraża ceną: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1962&hilit=ev3237

Tylko poczekać 3-4 lata aż monitory o takich możliwościach stanieją do powiedzmy 3.000-4.000 zł ;)

Edytowane przez Grimlock
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowy Windows 10 znacznie lepiej radzi sobie ze skalowaniem. Zresztą w wątku o 10tce opisywałem swoje doświaczenia. Nie tylko można "całością" zwiększyć skalowanie wszystkich elementów, ale także opisów zakładek, tekstów w menu i innych elementów.

Ale przecież w windows 7 już tekst w menu się skaluje ... w sumie wszystko się tam już skaluje. Problem jest tylko z programami pokroju Gimp, Adobe Audition, WinISD, gdzie wszystko sztywne ... no chyba, że nawet z takimi sztywniakami sobie win10 poradzi, wyświetlając je np. z 2x powiększeniem bez rozmywania, przy ustawieniu systemowego dpi od 200% w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli, że możesz skonfigurować wielkość np. tekstu niezależnie od poziomu skalowania:

http://forum.purepc.pl/topic/362592-windows-10-technical-preview/?p=3911179

Co do pozostałych programów - twórcy pewnie zwrócą baczniejszą uwagę aby wszelkie ikonki i inne elementy "rysować" wektorowo, a nie rastrowo :) Gorzej z obrazkami i zdjęciami np. na stronach WWW ;)

Mam nadzieję też, że coraz bardziej upowszechniające się 4 i 5K wpłynie na przyłożenie się przez inzynierów do podniesienia wydajności zintegrowanych GPU z CPU (choć i tak najwięcej do powiedzenia mają deweloperzy optymalizując kod np. gier). 

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pozostałych programów - twórcy pewnie zwrócą baczniejszą uwagę aby wszelkie ikonki i inne elementy "rysować" wektorowo, a nie rastrowo :) Gorzej z obrazkami i zdjęciami np. na stronach WWW ;)

Z rastrowymi obrazami też da się problem rozwiązać. Przykład: na stronie www na polu 640x480 (zoom 100%/1:1/domyślny) umieszczasz obraz 1280x960 (czyli jest domyślnie wyświetlany w 50%) ... w efekcie do 200% powiększenia strony jakość się nie będzie pogarszała. Ja tak robię na jednej stronie i to działa bardzo dobrze w praktyce.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grimlock : gdyby ev3237 byl normalnym srgb jak reszta rodziny ev to bym 'zachorowal' i sledzil spadek jego ceny;) bo ogolnie jest swietny. A tak to sie wyleczylem niestety...

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grimlock : gdyby ev3237 byl normalnym srgb jak reszta rodziny ev to bym 'zachorowal' i sledzil spadek jego ceny;) bo ogolnie jest swietny. A tak to sie wyleczylem niestety...

Przede wszystkim pamiętaj, że typowy sRGB monitor, nie ma gamutu równego dokładnie sRGB, tylko jest to coś między 90-110% sRGB z bliżej niezdefiniowanym odchyłem. EV3237, z tego co pamiętam, ma gamut 89% AdobeRGB , więc jakoś kosmicznego przesycenia nie będzie. Poza tym w czym problem?

1) Przesycenie w filmach? -  są programy z profilowaniem do filmów (MPC-HC) i ten problem nie tylko nie wystąpi, ale jeszcze przy okazji barwy będą wyświetlane lepiej niż na większości nieoprofilowanych monitorach ~sRGB. Poza tym nowe filmy mogą być szeroko-gamutowe (standard REC 2020 czy jakoś tak dla 4K+), więc zakup wąskiego gamutu jest strzałem w kolano.

2) Przesycenie na zdjęciach? - przeglądarka zdjęć windowsa w trybie okna ładnie profiluje i problemu nie ma ... poza tym, są zdjęcia szeroko-gamutowe, i monitor ~sRGB wiele ciekawych barw nie wyświetli

3) Przesycenie na www? - Firefox obsługuje profilowanie, więc problemu nie ma (no prawie ... bo jeszcze są flash itp. rzeczy)

4) Przesycenie w grach? - na upartego też można coś wykombinować, choć mam monitor szeroko-gamutowy i nawet w grach jakoś żyję ... z resztą DX12 i Win10 może rozwiąże i ten problem.

Tak, czy inaczej, chęć kupna gorszego monitora (~sRGB) jest dla mnie trochę dziwna ... no chyba, że chcesz dla zasady tkwić w kiepskiej jakościowo przeszłości (sRGB to na prawdę kicha i nie wiem czy pokrywa to 1/3 gamutu widzianego przez człowieka!!!)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi