dzej Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) chce kupic monitor do laptopa. matryce mam w nim fullhd 16:9. monitor ma byc uzywany jako rozszerzenie pulpitu. rozumiem, ze nie bede mogl wykorzystac w pelni monitora 16:10 ? i czy jak ustawie drugi monitor w trybie portretowym to czy normalnie na laptopie bede mial 1920x1080 a na drugim monitorze 1080x1920? i czy ewentualnie w trybie portretowym moglbym wykorzystac 16:10 ? ps. nie wiem czy to cos da, ale mam sli w laptopie Edytowane 25 Marca 2015 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2015 Wystarczyłaby późniejsza aktualizacja firmware do obsługi Freesync - przynajmniej darmowe. No cóż jak zwykle sprawdziła się stara zasada, że dostajesz to za co płacisz http://pclab.pl/art62755-4.html A przez chwilę jak 2730Z był na Agito za 2200 to myślałem czy by go nie zamówić bo 1k pln piechotą nie chodzi (nawet jeśli to tn vs IPS), ale wygrał zdrowy rozsądek by poczekać do recenzji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Korzystam z roszerzonego Pulpitu pod Windows 7 I 8.1. Po podłączeniu laptopa - Thinkpad T420 przez stację dokującą do dwóch monitorów: Eizo EV2436 (po DisplayPort) I Eizo S1901 (po DVI).Na każdym ekranie mam skonfigurowaną natywną rozdzielczość. Z ciekawości sprawdziłem - mogę dla wybranego monitora, niezależnie skonfigurować pivot.Moja konfiguracja z poziomu Windows wygląda tak: Jak widzisz - oba monitory są skonfigurowane z natywnymi rozdzielczościami - proporcje także są zachowane czyli 16:10 i 5:4. Edytowane 31 Marca 2015 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2015 tylko moment łączenia (przejscia kursora) nie będzie równy z wiadomych względów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Acer stworzyl cos co sporo osob chcialo. Jednak dla przecietnego czlowieka nadal cena za duza. http://pclab.pl/art62420-10.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Pierwszy rodzynek, musi być drogo. Ale teraz już będzie tylko lepiej i lepiej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Niedługo wchodzi asus MG279, więc acer będzie miał towarzystwo. A tak na marginesie - Quave, acer nie tyle co stworzył to coś, a raczej wykorzystał matrycę od AUO i dodał freesync. :P A LG już zapowiedziało, że też są już gotowi na wyrób IPS 144Hz. A że Dell, Eizo i Nec korzystają z matryc od LG, to liczę na wysyp nowych produktów. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Dell u2715h wylądował :banana: Jakby ktoś miał jakieś pytania co do monitora to chętnie odpowiem. Cienka ramka robi wrażenie :grin: Powiedz mi. Po tych miesiacach pracy jak sie sprawuje ow monitor? No i do czego go uzywasz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Nie wiem czemu , ale jakoś mnie to nie zaskoczyło: guys, i'm currently talking to BenQ about the situation but to avoid any confusion here, this is the issue as it stands:If you connect the XL2730Z to a FreeSync system then the AMA function (overdrive circuit) is disabled. It doesnt matter whether you have FreeSync ticked or not in the graphics card settings, it is still turned off. If you "break" the end to end freeSync system by doing something like switching to DVI instead of DisplayPort, or using a non-FreeSync supporting drive, AMA behaves as it should. obviously if you use the screen from an NVIDIA /Intel card or a non-FreeSync card then it behaves as it should.AMA High is much faster than AMA off, as with it off there is a lot more blurring (hence the reported blurring problems of FreeSync). So at the moment connecting the screen to a FreeSync system is not great, as although you get the benefits of dynamic refresh rate, you have much worse response times and more possible blurring.This is apparently an issue affecting all FreeSync screens and will require both an AMD driver fix (being worked on i'm told) and a firmware update for the FreeSync screen. i'm pending info from benQ about what is needed for the XL2730Z and how that will work. http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=27936113#post27936113 Badass to gość robiący testy dla TFTCentral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 BENQ EW2440L praktycznie nowy z gwarancją za 465zł, brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumka23 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Panowie, mam zamiar kupić monitor. Rozważam między Dellem U2414H, a Iiyamą XB2483HSU-B1. O Dellu przez wielu ludzi tu polecanym nie będę się rozpisywał. Iiyama jest na matrycy AMVA, ma dobrą czerń, kontrast, kąty widzenia jak w IPS, trochę gorszą reakcję, ale pokrycie sRGB na poziomie 95%. Co o tym myślicie? Dell pięknie wygląda, ale przecież nie o wygląd tu chodzi... Cena atrakcyjna bo z Pivotem 900zł, a ze zwykłą stopką 800zł. Na hard forum polecają, zagraniczne testy wypadają całkiem dobrze, a tutaj jedyna opinia jaką znalazłem to : "Monitor tybu najgorsze badziewie oparty o matrycę typu dno i wodorosty." Oryginalne link do testu w jez. rosyjskim: http://www.overclockers.ru/lab/58197/Rekomendovano_k_priobreteniju_obzor_i_testirovanie_monitora_Iiyama_ProLite_X2483HSU.html a tutaj przepuszczony przez tłumacza Google: https://translate.google.pl/translate?sl=ru&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.overclockers.ru%2Flab%2F58197%2FRekomendovano_k_priobreteniju_obzor_i_testirovanie_monitora_Iiyama_ProLite_X2483HSU.html&edit-text= Edytowane 4 Maja 2015 przez Gumka23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Korzystam z roszerzonego Pulpitu pod Windows 7 I 8.1. Po podłączeniu laptopa - Thinkpad T420 przez stację dokującą do dwóch monitorów: Eizo EV2436 (po DisplayPort) I Eizo S1901 (po DVI). Na każdym ekranie mam skonfigurowaną natywną rozdzielczość. Z ciekawości sprawdziłem - mogę dla wybranego monitora, niezależnie skonfigurować pivot. Jak widzisz - oba monitory są skonfigurowane z natywnymi rozdzielczościami - proporcje także są zachowane czyli 16:10 i 5:4. Jak udalo Ci sie skonfigurowac natywne? Mam Della u2412m + TV samsunga full hd i nie moge ustawic 16:10 na monitorze jak mam TV podlaczony... Edit: Mowa oczywiscie o powielonym ekranie. Przy rozszerzonym jest ok. Edytowane 12 Maja 2015 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2015 Jak udalo Ci sie skonfigurowac natywne? Mam Della u2412m + TV samsunga full hd i nie moge ustawic 16:10 na monitorze jak mam TV podlaczony... Edit: Mowa oczywiscie o powielonym ekranie. Przy rozszerzonym jest ok. Jak widać na screenie, też ma rozszerzony pulpit. Przy powielaniu ustawia się najniższa rozdzielczość z podłączonych ekranów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Czyli to nie jest natywna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Jest. Rozszerzył pulpit, więc każdy z monitorów pracuje na swojej natywnej rozdziałce. Gdyby powielił ten sam pulpit na wszystkich monitorach, to byłoby inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Potwierdzam. Rozszerzony Pulpit = natywna rozdzielczość na każdym z monitorów Powielony Pulpit = rozdzielczość taka sama na wszystkich wyświetlaczach uzależniona od najniższej rozdzielczości jednego z nich 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) panowie... cos sie dzieje ;) przypadkiem trafilem. EIZO ColorEdge CS270 : http://www.eizo.pl/informacje/nowy-27-calowy-monitor-eizo-dla-fanow-fotografii-i-profesjonalnych-grafikow/ http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs270/ 4960pln : http://www.graficzne.pl/index.php?p4668,eizo-coloredge-cs270-cn-lcd-27-z-colornavigator Edytowane 21 Czerwca 2015 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 Modele CS od Eizo zawsze były monitorami w przystępnej cenie skierowane przede wszystkim do osób z zacięciem do amatorskiej grafiki/fotografii. Ze skromniejszym budżetem nie pozwalającym na zakup modelu CG czy CX. 27'tka do półprofesjonalnej pracy z grafiką za niecałe 5000 zł to ciekawa oferta. CG i CX posiadają też bardziej zaawansowane wyposażenie, wbudowane czujniki korekcji, kalibratory etc. - a to też trochę kosztuje. Trzeba poczytać recenzje na mva.pl - wszystko się wyjaśni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Seria CS od EIZO to dosyć nowa rodzina. Przystępne cenowo znowu CS takie nie są/nie były, choć oczywiście przystępniejsze są od CG. Ten model CS jest już dosyć zaawansowany (DUE, 16 bit LUT, szeroki gamut, wyświetlanie koloru 30 bit - poważna maszyna ogólnie). Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skreedi Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Panowie, mam zamiar kupić monitor. Rozważam między Dellem U2414H, a Iiyamą XB2483HSU-B1. O Dellu przez wielu ludzi tu polecanym nie będę się rozpisywał. Iiyama jest na matrycy AMVA, ma dobrą czerń, kontrast, kąty widzenia jak w IPS, trochę gorszą reakcję, ale pokrycie sRGB na poziomie 95%. Co o tym myślicie? Dell pięknie wygląda, ale przecież nie o wygląd tu chodzi... Cena atrakcyjna bo z Pivotem 900zł, a ze zwykłą stopką 800zł. Na hard forum polecają, zagraniczne testy wypadają całkiem dobrze, a tutaj jedyna opinia jaką znalazłem to : "Monitor tybu najgorsze badziewie oparty o matrycę typu dno i wodorosty." Oryginalne link do testu w jez. rosyjskim: http://www.overclockers.ru/lab/58197/Rekomendovano_k_priobreteniju_obzor_i_testirovanie_monitora_Iiyama_ProLite_X2483HSU.html a tutaj przepuszczony przez tłumacza Google: https://translate.google.pl/translate?sl=ru&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.overclockers.ru%2Flab%2F58197%2FRekomendovano_k_priobreteniju_obzor_i_testirovanie_monitora_Iiyama_ProLite_X2483HSU.html&edit-text= Odświeżę temat tym postem ponieważ sam zastanawiam się nad wyborem monitora i również mam na oku te dwa modele i jeden model od AOC, więc mamy kolejno: - Dell U2414H - Iiyama X2483HSU - AOC i2369Vm Zastosowania to głównie gry/www/filmy. W tej chwili mam 6 letni monitor Iiyama z matrycę TN więc pora na lepsze kolory. Który z tych monitorów będzie lepszy do gier? Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Skreedi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Ja też mam dylemat. Mój poczciwy Philips 107P5 (tak, tak, są jeszcze ludzie, którzy używają crt) powoli odmawia posłuszeństwa (od czasu do czasu sobie "beczkuje" obraz - tzn. środkiem go zwęża - pomaga, póki co, czułe klepnięcie :D ). Nie chciałbym wydawać na monitor więcej niż 1000 zł (1100, to absolutne maksimum). Przede wszystkim sporo oglądam filmów, całkiem dużo siedzę w necie, ale grać też gram. Znalazłem stronę http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 niby pomaga, ale te ceny... Monitor kupuje się rzadko, dlatego chcę coś solidnego, jednak zrównoważonego w kategorii cena/jakość. Poradźcie coś, bo z zestawienia na mva stać mnie tylko na NEC EA234WMi (23''). Czy ten cal jest aż tak ważny? Jakieś propozycje? W Dellu z postu wyżej podobno występuje zjawisko srebrzenia czerni w ciemnych pomieszczeniach, ale NEC to też IPS (czy tam tego zjawiska nie ma?). Poradźcie coś dobrzy ludzie. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez rudy 102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 Brałbym U2414H, a jak zależy Ci na dobrej reprodukcji kolorów (pełne 8bit, a nie 6 z przeplotem), to rozejrzałbym się za starszym już FS2333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2015 a taki http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 http://www.mediamarkt.pl/zabrze/monitor-acer-xb270hu,id-1072813 Hmm. Niby mają we Wrocławskim markecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczkuss Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 ceny jeszcze wysokie, ale poczekamy zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Jakieś jaja z dostępnością są w Europie. No nic może po wyjściu nowego ROGa się polepszy (albo chociaż Asus będzie u nas bardziej dostępny jako znany brand) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 Użytkuje ktoś NECa EA244WMi?? W chwili obecnej chyba jeden z lepszych IPS z 8-bitową matrycą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy aktualnie znajdzie się w miarę przyzwoity monitor co najmniej 24", 8bit (bez frc), z w miarę przyzwoitymi kolorami i czernia, nie mrugający, o niskiej minimalnej luminescencji (często używany w nocy) w cenie do około 2000zl. Co do gier to smużenie w eizo 1931 nie przeszkadza, więc .... monitor ma zastąpić właśnie takie eizo. Ideału na pewno nie ma, ale coś w miarę bliskiego. Poczytalem trochę o NEC EA244WMi, chyba jest najbliższy spełnieniu założeń, chociaż wolałbym coś z eizo... Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Czy aktualnie znajdzie się w miarę przyzwoity monitor co najmniej 24", 8bit (bez frc), z w miarę przyzwoitymi kolorami i czernia, nie mrugający, o niskiej minimalnej luminescencji (często używany w nocy) w cenie do około 2000zl. Co do gier to smużenie w eizo 1931 nie przeszkadza, więc .... monitor ma zastąpić właśnie takie eizo. Ideału na pewno nie ma, ale coś w miarę bliskiego. Poczytalem trochę o NEC EA244WMi, chyba jest najbliższy spełnieniu założeń, chociaż wolałbym coś z eizo... Masz Della u2715 - full 8bit, brak PWM, dobre kolory i cena ok 2k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Witam, Czy LG 23MP67VQ-P jest tak samo dobry jak polecany wszędzie 23MP65HQ-P(praktrycznie niedostępny)? Mam do wydania ok 650zł, zależy mi na stosunkowo dobrej jakości obrazu i technologi Filcker Safe/Free, gdyż sporo czasu spędzam przed monitorem i męczą mi się oczy, więc każde usprawnienie w tym kierunku jest dla mnie na mega plus. Iluzja bezramkowego monitora też mi się tu podoba(nie tak jak w AOC ale jednak)Ten model mógłbym odebrać od ręki w MediaMarkt (cena jak w sklepach internetowych)Ps. Obejrzenie w warunkach sklepowych niewiele da, no chyba, że bym tam spędził 8h ;) Dzięki! Edytowane 13 Września 2015 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...