Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Funkcje ma ciekawe (kompensacja nierównomierności, sprzętowa kalibracja do wewn LUT), ... ale nic ponadto (gamut to typowe sRGB, rozdzielczość jak na 23,8" też typowe 1920x1080, kontrast też typowy jak na IPS 1000:1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Monitor kupuje się zazwyczaj na dłuższą zabawę, a szeroki gamut to jak tego nie doświadczyłeś to nie zrozumiesz, tym bardziej, że 20WGX2 swoje kosztował na tamte czasy. za 1300 zł już możesz np mieć LG 21:9 29". Taka alternatywa. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 Jaki jest sensowny monitor 27" do normalnego użytku? Bez kalibracji sprzętowych itp. Dell UltraSharp U2715H? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 ...albo nowszy u2717 - różnica między nimi niewielka... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 Kupując z niemieckiego Amazona, gwarancja obowiązuje w Polsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 Zwroty 14-dniowe i rękojmia na pewno obowiązują (sam testowałem :D), gwarancja też powinna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 A bez dowodu zakupu jest gwarancja? Monitory Della też mają wbity jakiś tag serwisowy, datę produkcji czy coś? Na Allegro jest używka, matryca idealna (wg sprzedawcy), za 1.500 zł A co sądzicie o AOC Q2775PQU? Badziejstwo, czy warto jak nowy 1.600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Jak chcesz kupić używkę, to zapomnij o gwarancji - próby wyłudzenia takowej u producenta przy kupnie z drugiej ręki to po prostu oszustwo i tyle. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 A czy Delle xx15, 16 i 17 różnią się matrycami (jakością obrazu) czy tylko wyposażeniem? Bo różnica w cenie jest spora 1939, 2529 i 2649 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Dell u2717 kosztuje ok 2200zł. Dell u2716 nigdy nie istniał, ale jest up2716, który kosztuje więcej - to model z poszerzonym gamutem i paletą barw. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcx997 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Jaki jest sensowny monitor 27" do normalnego użytku? Bez kalibracji sprzętowych itp. Dell UltraSharp U2715H? Kupilem wlasnie ten model, bo chcialem wejsc w 2k i poza rozdzielczoscia NA PLUS oraz ergonomia, reszta to minusy. Mowie to z perspektywy usera EIZO S2431W. Chcialem przejsc z rozdz.1080p na 2k, ale straszna kupa w tym Dellu. Kolorow brakowalo w takim Wiedzmin 3, czy Grid Autosport - przetestowalem wszystkie profile w monitorze, w filmach podobnie. Zmienialem nasycenie kolorow w karcie graficznej, eksperymentowalem z profilami monitora i karty graf. Czy to ja mam cos z glowa, czy te Dell'e sa kolorystycznie tak [cenzura]owe ? EIZO kupilem od usera Toms te 6.5 roku temu. Jak mi zaczal wtedy mowic o "jasnosci" kartki papieru i paru innych rzeczach, stwierdzilem ze mu zaufam. I do dzis nie zaluje :) . Tylko problem z dopasowaniem kolejnego - juz w rozdz. 2k (buuuu). Edytowane 19 Września 2016 przez mcx997 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 W Eizo miałeś kontrast na poziomie 3000-1oraz jasność 500 cd/m2 w Dellu masz kontrast 1000-1, jasność 350 cd/m2 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Eizo S2431 i kontrast 3000:1? Nawet producent podawał 1000:1, a np. na pradzie udało im się wyciągnąć 1250. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Kolorow brakowalo w takim Wiedzmin 3, czy Grid Autosport - przetestowalem wszystkie profile w monitorze, w filmach podobnie Nie rozumiem. Co to znaczy "kolorów brakowało"?? Taki banding był, że gubiło po kilka kolejnych odcieni? Chcialem przejsc z rozdz.1080p na 2k, Rozdzielczość 2K to jest 1920x1080. Są tacy, co błędnie nazywają 2K rozdzielczość 2560x1440 - sensu w tym nie widzę. Niech przynajmniej nazywają to 2,5K - będzie bliżej prawdy i nie będzie się mylić z FullHD. W Eizo miałeś kontrast na poziomie 3000-1oraz jasność 500 cd/m2 w Dellu masz kontrast 1000-1, jasność 350 cd/m2 . Ten model miał jasność max 450cd - zakładasz, że kolega używa zwykle max jasności? Natomiast co do kontrastu, to już Dammeron skorygował (deklarowany 1000:1, zmierzony przez prad.de ~1250:1) Zmienialem nasycenie kolorow w karcie graficznej, eksperymentowalem z profilami monitora i karty graf. Biorąc pod uwagę, że EIZO S2431W jest wąsko-gamutowy (to znaczy ~sRGB), to dziwne że po przesiadce na innego wąsko-gamutowca czegoś w nasyceniu Ci brakowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcx997 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Moj blad z okresleniem 1440p jako 2K - sugerowalem sie opisami z Allegro. Nie znam sie na tym technicznie, wiem tylko co widze. A roznice widzialem od razu w Dell 2715, wszystko bylo takie "mniej kolorowe". Zapewne nie kazdemu to przeszkadza, a i tez trzeba miec punkt odniesienia. Edytowane 20 Września 2016 przez mcx997 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Z tego co piszesz, to po przesiadce spadło nasycenie, co karze mi przypuszczać, że nowy monitor ma węższy gamut niż stary. Dziwna sprawa, bo ten stary monitor powinien mieć tak samo wąski gamut jak nowy. ... może to wina ustawień, ale z kolei piszesz, że próbowałeś różnych profili i raczej przegrzebałeś możliwości nowego nabytku. Ostatecznie więc nie wiem gdzie problem - musiałbym zobaczyć to osobiście by znaleźć przyczynę. Jest też całkiem możliwe, że stary monitor miał wyższy kontrast od nowego - to może też być to (gorsza "głębia" obrazu przy niższym kontraście). Edytowane 20 Września 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2016 potrzebny na wczoraj monitor do grania do 2k pln możliwie najwiekszy 27+ preferowana rozdzielczosc 1440p matryca ips sprzet i7 6700k+gtx1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2016 Dell u2715? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2016 faktycznie mi jakos ta sztuka umknela ! Dzieki za przypomnienie ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2016 Eizo S2431 i kontrast 3000:1? Nawet producent podawał 1000:1, a np. na pradzie udało im się wyciągnąć 1250. Przepraszam zasugerowałem się tą specyfikacją http://www.chip.pl/testy/wyswietlanie-obrazu/monitory-lcd-24-cale/eizo-flexscan-s2431w/specification?switch_t=t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2016 Chip - i wszystko jasne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2016 @AmFe piszesz, że Z35 całkiem poprawnie daję radę. Posiadam WQHD 2560x1440 27" i niektórzy twierdzą, że da się obskoczyć 27" nawet na 1920x1080. Więc wg mnie nie da się. Różnica jest ogromna. Widziałem na własne oczy. Porównując rozdzielczość Z35 (2560 x 1080) do x34 (3440 x 1440) czy jest to tak samo jak 27" WQHD do FHD? bo jeśli tak to jednak słabo... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2016 Kilka dni temu dołączyłem do grona użytkowników Della u2715. Długi czas myślałem nad Eizo ale wtedy byłoby 24". Wielkiego szoku nie było w przypadku jakości obrazu bo w robocie mam hp-ka na ips. Robotę robi rozmiar i design (minimalne ramki). Podświetlenie chyba nie najgorsze mam bo tylko w rogach zauważyłem różnice, i to tylko przy uruchamianiu, srebrzenie też chyba niewielkie. To już by ktoś musiał palcem pokazać, gdzie patrzeć. Wgrałem sobie jeszcze profil icc oraz ustawiłem jasność i kontrast i jest git. Mam model z marca tego roku, i podobno to jeden z ostatnich w cenie z 1-ką z przodu, jak mówił sprzedawca (ma podskoczyć do ~2,2 k). Najmilej to mnie zaskoczyła wydajność grafy bo się liczyłem ze zmianą w późniejszym czasie - W3 chodzi płynnie na wysokich/uber - nie ma limitu klatek (~30 fps w afterburnerze miałem chodząc w okolicy Novigradu), Wolf po niewielkich zmianach też ok, WoW Legion różnie bo to stary silnik ale jest płynnie, gra pokazuje ~30-90 fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyal Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2016 Witam, poszukuję monitora pod AMD RX 470 najlepiej z technologią FreeSync. Wolałbym by nie była to matryca TN, chyba, że jest jakiś model warty uwagi. Kwota która mogę przeznaczyć oscyluje do 800zł. Póki co moją uwagę przykuły: https://www.morele.net/monitor-samsung-ls24f350fhuxen-773879/ https://www.morele.net/monitor-samsung-ls24e370dl-ls24e370dl-en-773151/ Proszę o opinię lub pomoc w dobrze monitora.\ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2016 @up https://www.morele.net/monitor-samsung-lc24f390fhuxen-773823/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyal Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2016 Też mu się przyglądałem, tylko czy wygięcie nie będzie pogarszać geometrii ? Planuję go przede wszystkim do gier i filmów wykorzystywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Nic nie bedzie pogarszac, po pierwszym dniu zapomnisz ze ekran jest wykrzywiony. Matryca VA bedzie nieporownywalnie lepszym rozwiazaniem do gier i filmow (szczegolnie do filmow) z racji rewelacyjnego kontrastu i glebokiej czerni. Zastosowanie monitora? Zakladam ze do gier i innych multimediow skoro chcesz Freesync. Edytowane 20 Października 2016 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2016 Ten freesync działą z kartami nvidii? W marcu padła mi po 6 latach Iiyama. Rozleciał się zasilacz. Nie mogę znaleźć nic na części. Więc pomyślałem o nowym monitorze w cenie jakiś 700zl. 24", 1920x1080 i tak dalej. Nie gorszy niż poprzedni. Okazuje się, że po 6 latach, znowu płacę ~700zł, a monitor wcale nie jest lepszy od tego z 2010r :D Ino ledy ma bo zwykły już prawie nie istnieje. Matryca nadal TN. Póki co wylukałem, tylko https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-black-hawk-ge2488hs-b2-649008/ Ale posiada ten bajer od amd. Ten samsung, który zalinkował @kelcior też wygląda fajnie, ale znowu amd. Wymagania niewygórowane film, gra, przeglądanie netu. Proszę o jakieś sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2016 Nie działa. nV uparcie odmawia korzystania z rozwiązań lansowanych przez konkurencję, wolą zarobić na swoim dodatkowo płatnym gSync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2016 Kochani producenci... Zostało mi, tylko kupienie monitora bez wszelakiego sync? W ogóle są jeszcze takie? Bo jak patrze to wszędzie to ustrojstwo od amd, a i nie chcę wiązać się monitorem do konkretnego producenta karty graficznej. Wiadomo co będzie za parę lat ... Już jestem zmuszony kupować monitor pod grafę. Co za czasy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...