culmen Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 W końcu w sklepie dla idiotów trafiłem idealnie podświetlonego XB271HUB ;) Z wad brak literki/naklejki T. ;) Fcuk it, ważne że matryca odpowiednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Panowie jaki znacie najtańszy rozsądny monitor 27" 1440p 75 Hz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Panoramę? IPS, AMVA czy NT? 16:9 i nie TN, obecnie mam HP LP1965 jeszcze 1280x1024, wiem że stary ale przez 8 lat nie miałem stacjonarki i to jest pozostałość z tamtych czasów. Z tego co pamiętam mój HPk jest na matrycy S-MVA od Samsunga, bo była chyba też wersja od AUO, która była gorsza. Ten model był polecany swego czasu nawet dla półprofesjonalnych grafików na forum MVA.pl Ogólnie to nie chciałbym, żeby nowy monitor odstawał jakością obrazu od tego LP1965. Oczywiście mój nie jest skalibrowany, aż takich wymagań nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Było nie pisać w dziale dla panoram. iiyama XB2788QS (B1) za 1499zł Dzięki, wygląda dobrze. Szczerze to jak kupowałem LP 1965 to 16:9 były nazywane panoramami, więc przepraszam za pomyłkę. Zmyliło mnie też to, że jednak dużo tu gadacie i wklejacie linków do monitorów 2560x1440. Edit: W czym iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 jest lepsza od iiyama XB2788QS? Edytowane 6 Lipca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpawelus Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Zastanawiam się nad monitorem Dell U2417h a u2715h. Czy oprócz rodzielczości i 3 cali są jakieś większe różnice? U2515h rozmiarowo najlepszy ale rozmiar plamki za mały a skalowania nie bede zmieniall.Znalazłem jeszcze taki AOC Q2781PQ. Ktoś znalazł może profesjonalne testy tego monitora? Edytowane 7 Lipca 2017 przez djpawelus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2017 Dell u2417, a u 2715 - różnica między nimi jest nie tylko w rozmiarze. Przede wszystkim u27 ma pełną, 8-bitową paletę barw, podczas gdy u24 tylko 6bit z przeplotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpawelus Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2017 Nie mam jak na żywo zobaczyć tego U2515h czy plamka nie za mała. Odległośc od monitora to jakies 55cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Przy 55cm u2515H się sprawdzi. To dość mała odległość od monitora. Edytowane 8 Lipca 2017 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Nie mam jak na żywo zobaczyć tego U2515h czy plamka nie za mała. Odległośc od monitora to jakies 55cm W nowoczesnych systemach i programach mała plamka nie stanowi problemu, bo dzięki funkcji skalowania (systemowe dpi) możesz ustawić praktycznie dowolną (do chyba 500%) wielkość interface'u. Jedyny problem jest w przestarzałych technologicznie programach, które nie chcą się prawidłowo skalować. Tak czy inaczej w popularnych programach problemów ze skalowaniem nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2017 Pany drogie :D, potrzebuję się poradzić odnośnie kupna drugiego monitora, który będzie służył tylko i wyłącznie jako monitor pomocniczy "zeby jakiś film leciał w tle jak siedzę przy kompie" wymagania: fullhd min 24cale (zeby mniej wiecej pasowal wielkosciowo do mojego LG) kwota: jak najmniej - dosłownie :). Oferty mediaexpert/komputronik, te sklepy mam u siebie w mieście. filtry: https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/?filtr%5B7229%5D%5B437446%5D=1920+x+1080 http://www.komputronik.pl/category/1251/monitory.html?filter=1&sort=1&by=f_price_10&a%5B122%5D%5B%5D=3269#!#%23products-list Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2017 ips lub amva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 wybór padł na LG 24MP48HQ-P jutro po robocie polecę go odebrać. Chyba, że ktoś poda sensowne argumenty, dlaczego go nie brać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynos Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Jest duża różnica między iiyama G-MASTER GE2288HS a GE2488HS-B2 nie uwzględniając rozmiaru matrycy? Ew. jakiś model polecacie do 700zł? Głównie przeglądanie internetu i granie, rzadziej filmy, calowo 22"-24"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delete Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jest duża różnica między iiyama G-MASTER GE2288HS a GE2488HS-B2 nie uwzględniając rozmiaru matrycy? Ew. jakiś model polecacie do 700zł? Głównie przeglądanie internetu i granie, rzadziej filmy, calowo 22"-24"? W sumie to chyba różnią się tylko rozmiarem. W ogóle wejdź sobie tutaj i zobacz: https://iiyama-sklep.pl/410-monitory-dla-graczy-iiyama-g-master-monitor-iiyama-g-master-g2530hsu-b1-25-black-hawk-24-1ms-fullhd-free-sync-gwarancja-zero-pixeli-4948570115433.html. Masz prawie ten sam model tylko po "liftingu". Tzn. to nadal jest Black Hawk, ale ma odchudzone ramki, różni się ilością złącz no i rozmiarami matrycy. Wyszły dwa takie nowe. Różnice nie są ogromne, ale jeśli już miałbym brać któryś z nich to wziąłbym właśnie ten nowszy Black Hawk 24.5" :) Choćby dla samego designu, bo jest zwyczajnie ładniejszy, a cenowo w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynos Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Masz grafikę od AMD (zależy ci na FreeSync)? Może być jeszcze LG 23MP68VQ-P z matrycą IPS lub z AMVA X2483HSU-B2 https://www.x-kom.pl/aktualnosci/4876-poznaj-wyjatkowe-monitory-iiyama-ultra-slim-i-zaoszczedz-nawet-200-zl.html Mam GTX960 więc nie zależy mi na FreeSync. ale ceny G-Sync są za duże :/ Ciekawe są te monitory które podałeś, ale się zastanawiam jak z kątami widzenia w tych monitorach i czy jest warto dopłacić 40zł do większego calarzu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2017 Panowie potrzebuje zakupić używany monitor, do przeglądania netu, filmów i sporadycznie gier. Myślałem o 22 calach, dodatkowo chciałbym mieć możliwość regulacji góra,dół,boki. Chce go podłączyć do Laptopa Lenovo Z580A przez HDMI. Czy Dell P2312 za około 340 zł z lolegro bedzie dobrym wyborem? Czy szukać czegoś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yag12 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2017 Witam! Szulam nowego ~800 zł monitora do multimediów: filmy, youtube, nie do gier. Muszę wymienić 10-cio letnią Belineę o.display 2 na coś nowego. Używam karty graficznej GeForce 210, i teraz mam ustawioną rozdzielczość 1680x1050, nie wiem, czy przy wyborze monitora ma to znaczenie... Pozdrawiam forumowiczów! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Czy Dell P2312 za około 340 zł z lolegro bedzie dobrym wyborem? Czy szukać czegoś innego? Radziłbym coś na IPS, zamiast TN. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yag12 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2017 no właśnie, matryca IPS a może AMVA będzie odpowiednia do moich potrzeb? sugerowano mi rok temu iiyamę x2483 coś tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Miał ktoś do czynienia z u2718q? Czy warto dopłacać zamiast u2715h? Mam lekkie obawy, że 4k to za duża rozdziałka na 27 cali. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Jacka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 ... ale czego się boisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saito Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam szanowne grono :) Jako iż moja wiedza na temat monitorów matryc itp jest znikoma, to zadaję pytanie do Was. Wymieniam kompa (a właściwie to już działa tylko grafy jeszcze brak) na nowego i co za tym idzie mój stary monitor też by się przydało odświeżyć. Żeby nie było że jestem leń i od razu do Was o pomoc, to sam troszkę poszperałem i znalazłem takie o to 3 monitory https://www.morele.net/monitor-aoc-g2260vwq6-gaming-818071/ - do 500zł ale 22 cale https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-black-hawk-ge2488hs-b2-649008/ - do 600zł 24 cale https://www.morele.net/monitor-lg-24mp59g-p-1227351/ - jw. Monitor będzie używany do filmów i gier i najważniejsza dla mnie będzie możliwość na jednym monitorze podpięcia PC i PS4 tak by wszystko fajnie śmigało. Większy nacisk na 24 cale bym dawał, ale jeżeli będzie coś mega na wypasie 22 calowego to też nie będę narzekał. Na blaszaku grane głównie wyścigi, fps i rpg a na PS4 wiadomo to co dobre :D Maksymalna kwota którą mógbłym przeznaczyć to powiedzmy 800zł (wcześniej szukałem max do 500-600 zł ale jednak można troszkę zaszaleć;) Z tego co wiem IPS ma lepsze kolory ale gorszy czas reakcji i gorsze kąty widzenia… ale to jest moja wiedza sprzed wielu lat a wiadomo że dzisiaj to wszystko dość szybko idzie do przodu, tak że proszę Was specjalistów o pomoc :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, od 1-2 miesięcy przymierzam się do kupna monitora 144Hz fhd 16:9. Myślałem jeszcze o WQHD 60/144Hz, tyle że 60Hz to przymało, a modele z szybszym odświeżaniem są już trochę za drogie. Przeczytałem też tematy z tego działu, także przeczytałem kilka stron wstecz Chciałbym zaczerpnąć porady i opinii. 144 Hz najlepiej coś lepszego niż TN, czyli IPS (i pochodne) lub VA (i pochodne), wolałbym mieć normalną czerń. Z braku sensownych modeli w danym budżecie będę jednak zmuszony do TN. rozdzielczość FHD, rozmiar matrycy 24" lub zbliżona, 27 to troszkę za dużo, siedzę 80-90cm od obecnego monitora. budżet do ok 1500 zł, im mniej tym lepiej, jakość w stosunku do ceny jest dla mnie ważna, nie chciałbym specjalnie dopłacać. Przeznaczenie - gry, filmy, internet. Odnośnie gier, chciałbym wrócić do FPS-ów. g-sync niewymagane zakrzywiony ekran nie wymagany, wolałbym jednak płaski fajnie, gdyby kontrast statyczny wynosił więcej niż 1000:1 Zrobiłem małe niedokładne poszukiwania. VA: Samsung LC24FG73FQUX Samsung LC24FG70FQUX Samsung C24FG70FQUX one są akurat zakrzywione, ale może ktoś ma lepsze opcje. IPS: nie udało mi się znaleźć, może ktoś rzuci propozycją TN: BenQ ZOWIE 24" XL2411 e-Sport Benq/Zowie XL2411 Benq/Zowie XL2430 Asus VG248QE AOC G2460PF AOC G2460FQ AOC G2460PG Acer XB240Hbmjdpr LG 24GM77-B iiyama G-MASTER Red Eagle GB2488HSU ewentualnie inne, jeśli ktoś ma wiedzę Obecny konfig: 6700k 4,6, gtx 1070 (grafikę może zmienię za 2-3 lata), iiyama prolite x2483-hsu 60hz 24" (który będzie monitorem pomocniczym). Posiadane kable - hdmi, dvi Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2018 @Kyle małej plamki ... no i że grafa mi nie wyrobi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek11100 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Co sądzicie o tym monitorze? https://www.morele.net/monitor-samsung-lc27hg70qquxen-978483/ Czy jakość obrazu (np odwzorowanie kolorów) na matrycy VA jest dużo gorsza od IPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2018 Zastawiam się na trzema modelami, który polecacie (dynamiczne gry, codzienne korzystanie do pracy i internetu, trochę grafiki): iiyama ProLite XUB2792QSU ASUS PB278QR Dell UltraSharp U2715H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uPoke Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2019 Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką z mojego obecnego monitora 16:9 Dell U2515H 1440p na jakiś monitor 21:9. I tak myślę nad zasadnością tego wyboru. Z jednej strony schodzę z rozdzielczością, alez drugiej, jak zobaczyłem gry na takim monitorze, to się zakochałem. Niby mógłbym pójść wyżej i zainwestować w monitor UWQHD, ale to łączy się ze zmianą karty graficznej (obecna to MSI 1070), a sam monitor to też wydatek minimum 2000zł. Zastanawiałem się nad LG 29UM69G (wydaje mi się, że branie 34" przy 1080 mija się z celem) Posiadany budżet, to kasa za Dell'a +/- 400zł o ile będzie sens dopłacać (czyli jakieś 1400zł). Głównie używany będzie do grania, oglądania filmów pracy. Co myślicie zmieniać, czy lepiej pozostać przy 1440p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2019 Planuję zakup nowych monitorów i szczerze powiem pojęcia nie mam co jest obecnie warte uwagi. Teraz mam dwa delle 2209wa i poszukuje na ich miejsce dwóch monitorów 27 calowych z rozdzielczością 1440p. Budżet..? Myślę, że 3,5 tyś złotych, jak faktycznie będzie warto to dorzuce parę stówek. Jeżeli chodzi o zastasowanie to głównie gry, trochę programowania, nie mam wygórowanych wymagań co do jakości obrazu, żeby była nie gorsza niż na starych ekranach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olsenqqq Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2019 Dołączę do tematu. Sam się zastanawiam nad zakupem monitora typowo do gier. Mam Asusa Designo MZ27AQ 1440p 60Hz IPS. Jeśli dokupię do tego coś na 144Hz to czy ten 60Hz nie będzie kuł w oczy. Matryca także w IPS? Co z synchronizacją, gsync czy freesync? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2019 @FxJ Szczerze powiem nie rozważam zakupu monitora o odświeżaniu >75Hz, po pierwsze jakoś nie odczuwam potrzeby przy moich zastosowaniach, a po drugie nie mam czym tego napędzić (obecnie mam GTXa970, może za jakiś czas wleci GTX1660). Dlatego celuje w rozwiązania raczej biurowe niż gamingowe. Znajdzie się coś godnego polecenia? W pracy mam 3 sztuki Lenovo-thinkvision-t24i-10 szczerze powiem wydają się OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...