Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Panoramę? IPS, AMVA czy NT?

16:9 i nie TN, obecnie mam HP LP1965 jeszcze 1280x1024, wiem że stary ale przez 8 lat nie miałem stacjonarki i to jest pozostałość z tamtych czasów. Z tego co pamiętam mój HPk jest na matrycy S-MVA od Samsunga, bo była chyba też wersja od AUO, która była gorsza. Ten model był polecany swego czasu nawet dla półprofesjonalnych grafików na forum MVA.pl Ogólnie to nie chciałbym, żeby nowy monitor odstawał jakością obrazu od tego LP1965. Oczywiście mój nie jest skalibrowany, aż takich wymagań nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było nie pisać w dziale dla panoram.

iiyama XB2788QS (B1) za 1499zł

Dzięki, wygląda dobrze. Szczerze to jak kupowałem LP 1965 to 16:9 były nazywane panoramami, więc przepraszam za pomyłkę. Zmyliło mnie też to, że jednak dużo tu gadacie i wklejacie linków do monitorów 2560x1440.

Edit: W czym iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 jest lepsza od iiyama XB2788QS?

Edytowane przez neoHannibal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad monitorem Dell U2417h a u2715h. Czy oprócz rodzielczości i 3 cali są jakieś większe różnice? U2515h rozmiarowo najlepszy ale rozmiar plamki za mały a skalowania nie bede zmieniall.

Znalazłem jeszcze taki AOC Q2781PQ. Ktoś znalazł może profesjonalne testy tego monitora? 

Edytowane przez djpawelus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jak na żywo zobaczyć tego U2515h czy plamka nie za mała. Odległośc od monitora to jakies 55cm

W nowoczesnych systemach i programach mała plamka nie stanowi problemu, bo dzięki funkcji skalowania (systemowe dpi) możesz ustawić praktycznie dowolną (do chyba 500%) wielkość interface'u. Jedyny problem jest w przestarzałych technologicznie programach, które nie chcą się prawidłowo skalować. Tak czy inaczej w popularnych programach problemów ze skalowaniem nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany drogie :D, potrzebuję się poradzić odnośnie kupna drugiego monitora, który będzie służył tylko i wyłącznie jako monitor pomocniczy "zeby jakiś film leciał w tle jak siedzę przy kompie" wymagania: fullhd  min 24cale (zeby mniej wiecej pasowal wielkosciowo do mojego LG) kwota: jak najmniej - dosłownie :). Oferty mediaexpert/komputronik, te sklepy mam u siebie w mieście.

filtry:

https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/?filtr%5B7229%5D%5B437446%5D=1920+x+1080

http://www.komputronik.pl/category/1251/monitory.html?filter=1&sort=1&by=f_price_10&a%5B122%5D%5B%5D=3269#!#%23products-list

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duża różnica między iiyama G-MASTER GE2288HS a GE2488HS-B2 nie uwzględniając rozmiaru matrycy? Ew. jakiś model polecacie do 700zł? Głównie przeglądanie internetu i granie, rzadziej filmy, calowo 22"-24"?

W sumie to chyba różnią się tylko rozmiarem. W ogóle wejdź sobie tutaj i zobacz: https://iiyama-sklep.pl/410-monitory-dla-graczy-iiyama-g-master-monitor-iiyama-g-master-g2530hsu-b1-25-black-hawk-24-1ms-fullhd-free-sync-gwarancja-zero-pixeli-4948570115433.html. Masz prawie ten sam model tylko po "liftingu". Tzn. to nadal jest Black Hawk, ale ma odchudzone ramki, różni się ilością złącz no i rozmiarami matrycy. Wyszły dwa takie nowe. Różnice nie są ogromne, ale jeśli już miałbym brać któryś z nich to wziąłbym właśnie ten nowszy Black Hawk 24.5" :) Choćby dla samego designu, bo jest zwyczajnie ładniejszy, a cenowo w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz grafikę od AMD (zależy ci na FreeSync)? Może być jeszcze LG 23MP68VQ-P z matrycą IPS lub z AMVA X2483HSU-B2

https://www.x-kom.pl/aktualnosci/4876-poznaj-wyjatkowe-monitory-iiyama-ultra-slim-i-zaoszczedz-nawet-200-zl.html

Mam GTX960 więc nie zależy mi na FreeSync. ale ceny G-Sync są za duże :/ Ciekawe są te monitory które podałeś, ale się zastanawiam jak z kątami widzenia w tych monitorach i czy jest warto dopłacić 40zł do większego calarzu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuje zakupić używany monitor, do przeglądania netu, filmów i sporadycznie gier. Myślałem o 22 calach, dodatkowo chciałbym mieć możliwość regulacji góra,dół,boki. Chce go podłączyć do Laptopa Lenovo Z580A przez HDMI.

Czy Dell P2312 za około 340 zł z lolegro bedzie dobrym wyborem? Czy szukać czegoś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Szulam nowego ~800 zł monitora do multimediów: filmy, youtube, nie do gier.

Muszę wymienić 10-cio letnią Belineę o.display 2 na coś nowego.

Używam karty graficznej GeForce 210, i teraz mam ustawioną rozdzielczość 1680x1050, nie wiem, czy przy wyborze monitora ma to znaczenie...

Pozdrawiam forumowiczów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne grono :)

Jako iż moja wiedza na temat monitorów matryc itp jest znikoma, to zadaję pytanie do Was.

Wymieniam kompa (a właściwie to już działa tylko grafy jeszcze brak) na nowego i co za tym idzie mój stary monitor też by się przydało odświeżyć.

Żeby nie było że jestem leń i od razu do Was o pomoc, to sam troszkę poszperałem i znalazłem takie o to 3 monitory

https://www.morele.net/monitor-aoc-g2260vwq6-gaming-818071/   - do 500zł ale 22 cale

https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-black-hawk-ge2488hs-b2-649008/  - do 600zł 24 cale

https://www.morele.net/monitor-lg-24mp59g-p-1227351/ - jw.

Monitor będzie używany do filmów i gier i najważniejsza dla mnie będzie możliwość na jednym monitorze podpięcia PC i PS4 tak by wszystko fajnie śmigało.

Większy nacisk na 24 cale bym dawał, ale jeżeli będzie coś mega na wypasie 22 calowego to też nie będę narzekał.

Na blaszaku grane głównie wyścigi, fps i rpg a na PS4 wiadomo to co dobre :D

Maksymalna kwota którą mógbłym przeznaczyć to powiedzmy 800zł (wcześniej szukałem max do 500-600 zł ale jednak można troszkę zaszaleć;)

Z tego co wiem IPS ma lepsze kolory ale gorszy czas reakcji i gorsze kąty widzenia… ale to jest moja wiedza sprzed wielu lat a wiadomo że dzisiaj to wszystko dość szybko idzie do przodu, tak że proszę Was specjalistów o pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od 1-2 miesięcy przymierzam się do kupna monitora 144Hz fhd 16:9. Myślałem jeszcze o WQHD 60/144Hz, tyle że 60Hz to przymało, a modele z szybszym odświeżaniem są już trochę za drogie. Przeczytałem też tematy z tego działu, także przeczytałem kilka stron wstecz

Chciałbym zaczerpnąć porady i opinii.

• 144 Hz
  • najlepiej coś lepszego niż TN, czyli IPS (i pochodne) lub VA (i pochodne), wolałbym mieć normalną czerń. Z braku sensownych modeli w danym budżecie będę jednak zmuszony do TN.
  • rozdzielczość FHD, rozmiar matrycy 24" lub zbliżona, 27 to troszkę za dużo, siedzę 80-90cm od obecnego monitora. 
  • budżet do ok 1500 zł, im mniej tym lepiej, jakość w stosunku do ceny jest dla mnie ważna, nie chciałbym specjalnie dopłacać.
  • Przeznaczenie - gry, filmy, internet. Odnośnie gier, chciałbym wrócić do FPS-ów.
  • g-sync niewymagane
  • zakrzywiony ekran nie wymagany, wolałbym jednak płaski
  • fajnie, gdyby kontrast statyczny wynosił więcej niż 1000:1

Zrobiłem małe niedokładne poszukiwania.

VA:

Samsung LC24FG73FQUX
Samsung LC24FG70FQUX
Samsung C24FG70FQUX 

one są akurat zakrzywione, ale może ktoś ma lepsze opcje.

IPS:

nie udało mi się znaleźć, może ktoś rzuci propozycją

TN:

BenQ ZOWIE 24" XL2411 e-Sport
Benq/Zowie XL2411

Benq/Zowie XL2430

Asus VG248QE
AOC G2460PF
AOC G2460FQ

AOC G2460PG
Acer XB240Hbmjdpr

LG 24GM77-B
iiyama G-MASTER Red Eagle GB2488HSU

ewentualnie inne, jeśli ktoś ma wiedzę

Obecny konfig: 6700k 4,6, gtx 1070 (grafikę może zmienię za 2-3 lata), iiyama prolite x2483-hsu 60hz 24" (który będzie monitorem pomocniczym). Posiadane kable - hdmi, dvi

Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze.

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką z mojego obecnego monitora 16:9 Dell U2515H 1440p na jakiś monitor 21:9. I tak myślę nad zasadnością tego wyboru. Z jednej strony schodzę z rozdzielczością, alez drugiej,  jak zobaczyłem gry na takim monitorze, to się zakochałem. Niby mógłbym pójść wyżej i zainwestować w monitor UWQHD, ale to łączy się ze zmianą karty graficznej (obecna to MSI 1070),  a sam monitor to też wydatek minimum 2000zł. Zastanawiałem się nad LG 29UM69G (wydaje mi się, że branie 34" przy 1080 mija się z celem)
Posiadany budżet, to kasa za Dell'a +/- 400zł o ile będzie sens dopłacać (czyli jakieś 1400zł). Głównie używany będzie do grania, oglądania filmów pracy. Co myślicie zmieniać, czy lepiej pozostać przy 1440p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję zakup nowych monitorów i szczerze powiem pojęcia nie mam co jest obecnie warte uwagi. Teraz mam dwa delle 2209wa i poszukuje na ich miejsce dwóch monitorów 27 calowych z rozdzielczością 1440p. Budżet..? Myślę, że 3,5 tyś złotych, jak faktycznie będzie warto to dorzuce parę stówek. Jeżeli chodzi o zastasowanie to głównie gry, trochę programowania, nie mam wygórowanych wymagań co do jakości obrazu, żeby była nie gorsza niż na starych ekranach.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę do tematu. Sam się zastanawiam nad zakupem monitora typowo do gier. Mam Asusa Designo MZ27AQ 1440p 60Hz IPS. Jeśli dokupię do tego coś na 144Hz to czy ten 60Hz nie będzie kuł w oczy. Matryca także w IPS? Co z synchronizacją, gsync czy freesync?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FxJ Szczerze powiem nie rozważam zakupu monitora o odświeżaniu >75Hz, po pierwsze jakoś nie odczuwam potrzeby przy moich zastosowaniach, a po drugie nie mam czym tego napędzić (obecnie mam GTXa970, może za jakiś czas wleci GTX1660). Dlatego  celuje w rozwiązania raczej biurowe niż gamingowe. Znajdzie się coś godnego polecenia? W pracy mam 3 sztuki Lenovo-thinkvision-t24i-10   szczerze powiem wydają się OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi