OCM4n14k Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) EIZO może i byłby dobry, ale brakuje mu rozdzielczości w pionie. Potrzebuje monitora, który chociaż dorówna mojemu staremu CRT pod tym względem, dlatego wybrałem 16:10 (dokładniej chodzi mi o rozdzielczość 1920x1200). Moja obecna rozdzielczość to 1800x1440 i szczerze mówiąc bardzo się przyzwyczaiłem do tak dużego pionu. Ewentualnie moge wydać te 2000zł jeśli w tej cenie znalazłbym coś lepszego. IPS dlatego, że siedząc kilkanaście lat na CRT jestem przyzwyczajony do szerokich kątów i monitory LCD, na których przyszło mi pracować niesamowicie mnie irytują pod tym względem. Ewentualnie może być coś na PVA jeśli kąty nie będą takie tragiczne. Jakby trafił się jeszcze monitor z funkcją PIVOT to byłbym zadowolony, przydaje się w niektórych przypadkach . Edytowane 15 Lipca 2012 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Kąty kątom nie równe. Jeśli na warsztatach stawiam kilku ludzi przez dwoma identycznymi monitorami PVA i IPS wszyscy pokazują na PVA jako ten z lepszymi kątami. Dlatego że nie maleje tak bardzo kontrast pod kątem. NA IPS pod kątem nie zmienia się tylko gamma, a to nieistotne w zastosowaniach uniwersalnych. Ogólnie LCD to nie kineskop ani plazma, i zawsze pod kątem jest różnica. Kwestia aby nie przeszkadzały. 1920x1200 w cenie nieco przekraczającej 2 tys zł to EIZO S2243W. Nic lepszego nie ma. Edytowane 15 Lipca 2012 przez Tom01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) He, he... pytanie i odpowiedź w stylu: - Panowie, szybkie pytanie. Jaki pojazd z dieslem do x kwoty. - Chyba koparka albo działo samobieżne. Aby cokolwiek doradzić, lepiej dopytać po to co, do czego ma służyć, w jakich warunkach ma pracować? Jako sprzęt uniwersalny, IPS to nie jest dobre wyjście. Chyba że lubi Pan nierówne podświetlenie, plamy, świecące narożniki i wszystko co ciemne. O niebo bardziej uniwersalne są monitory z PVA. Do ok 1600 zł ma Pan do wyboru EIZO FS2331 (tyle że 16x9) i NEC P221W (16x10). Szybkie pytanie szybka odpowiedz, pytanie dotyczyło konkretnych sprecyzowanych już wymogów cena do 1600zł, 16:10, IPS. Oba modele które wymieniłem spełniają wszystkie kryteria. Nie istnieje tylko Eizo nie przesadzajmy choć jest top class wiadomo jesli chodzi o jakość obrazu, ale poza tym 22'' w NEC P221W i 1920x1200 to dla mnie zbyt mały ekran do takiej rozdzielczości i cena ponad 2300 za Eizo S2243W na dodatek brak HDMI w obu modelach. (NEC P221W jedno wejście cyfrowe sygnałowe DVI - kpina, przepraszam jest jeszcze analogowy d-sub ) Znowu 16:9 tez niezbyt mi sie widzi jak na monitor, choć nie ukrywam gdyby nie te 16:9 to FS2331 juz by stał u mnie na biurku. Btw. ktoś mi powie czy to Eizo nie przesadza, mają fajny model w atrakcyjnej cenie ok 1350zł za tego wlasnie FS2331 na SPVA tyle ze te nieszczęsne 16:9, z kolei model FX2431 z tej samej serii Foris tyle ze juz 24'' 16:10 i trochę bogatszy w ilość wejść (podobnie jak w Dell'ach, HDMI, DP, Component itp) to juz koszt ponad 4500zł, pytam się za co ? i skąd taka ogromna różnica w cenie, nie powie mi ktoś ze koszt wyprodukowania matrycy 23'' a 24'' to takie różnice, po za tym siedzą tam matryce Samsunga te same co w takim np.Dell'u 2408WFP. Z kolei mój faworyt jak do tej pory Eizo S2433W wszystko pięknie ale z powodu braku HDMI skreśliłem go z listy zakupów definitywnie, nie mam zamiaru bawić sie w aktywne przejściówki HDMI > DisplayPort kosztujące ponad 300zł jesli bym chciał podpiąć np. konsole, tunersat itp. urządzenia, samym kompem sie nie żyje mając taki monitor tym bardziej ze jest to monitor stricte uniwersalny nie czysto dla grafików. Niech sie Eizo opamięta i wyda nowszą rewizje tego modelu z przynajmniej jednym wejściem HDMI, albo juz jak nie chcą płacić za licencje to niech dadzą tam 2x DVI, muszę do nich napisać Zmiana karty graficznej tez nie wchodzi w gre, obecnie GTX570 i nawet jakbym zmieniał na nowszą nvidie coś pokroju GTX'a 670 które tez nie posiadają DP, Radeonów nie chce. Edytowane 17 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Japońska recka myślę wyczekiwanego przez wielu gejmingowego monitora EIZO FS2333 http://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fbbs.kakaku.com%2Fbbs%2FK0000391085%2FSortID%3D14800817%2F Coś tam da się wyczytać po przepuszczeniu przez tłumacza :) Cena podana w przeliczeniu to nieco ponad 1,5K przy czym nie wiem jak to wygląda u nich z podatkami na taki sprzęt. Pewnie u nas będzie w granicach 2k co powinno być do przełknięcia dla kogoś poszukującego dobrego monitora...pod warunkiem, że ten Eizo takim w praktyce się okaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 PeterMac drogą dedukcji doszedłeś do pewnej prawdy, która mówi że nie ma uniwersalnego monitora który by zadowolił wszystkich. Nawet te za ponad 4000 i tak nie zadowolą wszystkich bo coś tam nie będzie grało :) Druga sprawa to że nowego DELL u2410 raczej nie kupisz poniżej 1900zł . A jeśli kupisz to podaj proszę link i adres sklepu. No chyba że sprowadzony zza granicy ale wtedy nie masz gwarancji w PL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Tu były po 1699 widzę, ale z uwagi na IPS'a ja go nie chce :) http://allegro.pl/mo...2366011559.html Edytowane 17 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Tu były po 1699 widzę, ale z uwagi na IPS'a ja go nie chce http://allegro.pl/mo...2366011559.html Nie tylko IPS, ale 140 nitów jaskrawości minimalnej. W branży ten monitorek zasłużył sobie na pieszczotliwy przydomek "spawarka". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Co sądzicie o HP ZR2440w? Szczerze mówiąc perspektywa monitora w rozdzielczości 1920x1200 o przekątnej jedynie 22" słabo mi się podoba. Ideał to 24" i 1920x1200. Szukałem jakiegoś PVA o takich parametrach i trudno coś znaleźć. Przy okazji dziękuje za poprzednie odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Nie tylko Ty szukałeś jedyny słuszny wybór na PVA 24'' 16:10 to Eizo S2433W, tylko jak dla mnie ma dwa poważne wady, pierwsze cena mogłaby być trochę mniejsza powiedzmy przedział 2500-2700zł, dwa brak wejścia HDMI. Jeszcze drobniutka wada ale to już tak na upartego to kratki wentylacyjne na górze, wpadać będzie tam tylko kurz, ale można to tłumaczyć ze takie ich umiejscowienie jest najbardziej odpowiednie bo ciepło idzie najszybciej do góry i jest najlepsze najszybsze jego odprowadzenie. Edytowane 17 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Jeszcze drobniutka wada ale to już tak na upartego to kratki wentylacyjne na górze, wpadać będzie tam tylko kurz Jeśli otworzyłby Pan obudowę EIZO, zobaczyłby Pan, że w środku jest blaszana puszka i wszystko zamknięte. Wpadanie kurzu nie ma żadnego istotnego znaczenia. Otwierałem monitory 7 letnie i starsze i owszem trochę kurzu w środku było, ale bez przesadyzmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) no tak ale ta puszka pewnie i tak ma otwory w miejscach gdzie jest kratka na górze, pewnie jest podobnie jak tu. http://www.youtube.com/watch?v=SZE_R8CPtM0 Edytowane 17 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 no tak ale ta puszka pewnie i tak ma otwory w miejscach gdzie jest kratka na górze, pewnie jest podobnie jak tu. Nie ma otworów. Metalowa puszka przwodzi ciepło ale ma znacznie mniejszą powierzchnię do osiadania kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Mam pytanie - czy ten monitor bylby dobrym wyborem dla komputera + x360 (tak, zdaje sobie sprawe ze ma tylko jedno wejscie hdmi)Mianowicie chodzi o : http://allegro.pl/samsung-syncmaster-s24a300h-24-gw-fv-i2489436369.html Warto, czy nie warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) Co rozumiesz poprzez dobry wybór ? to jest najtańsze świecące plastikowe barachło na TN, sorry ze tak dobitnie ale taka prawda. Ja bym tego za darmo nie chciał, lepiej dołożyć i kupić juz Della U2412 albo BenQa na MVA, chociaż nie najtańsze TN'y. Edytowane 21 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Tzn. lepiej uzbierać więcej kasy [ ale to tak bym musial z pol roku poczekac] czy brać ten? Co radzicie? Da rade taki monitor? glownie uzywalbym go do gier, ale czasami rowniez i do filmow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) Lepiej dozbierać do tego tez tani jak barszcz a będzie lepszy bo nie TN http://www.agito.pl/...paign=wszystkie Edytowane 21 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 A czym się dokladnie roznią te matryce? Tylko kątem widzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 TN można przetłumaczyć na Twoje Nieszczęście. Tyle wystarczy żeby określić różnicę do pozostałych typów. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczak Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Mam monitor o matrycy TN i jakoś nie narzekam, mógłby ktoś jaśniej mi wytlumaczyć tą różnice? Bo o kątach widzenia już wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Inna "gęstość" struktury ciekłokrystalicznej, przekładająca się na skuteczność blokowania światła, inny sposób skręcania molekuł ciekłych kryształów, rzutująca na dokładność sterowania a ta na liniowość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Mam monitor o matrycy TN i jakoś nie narzekam, mógłby ktoś jaśniej mi wytlumaczyć tą różnice? Bo o kątach widzenia już wiem. Nie narzekasz bo nie miałeś widocznie nic lepszego przyzwyczaiłeś się po prostu. Robić przesiadkę z TN na TN to nieporozumienie delikatnie mówiąc. Edytowane 22 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczak Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 To w takim razie jaki rodzaj matrycy jest najlepszy do gier, filmow? Będę przynajmniej wiedział na przyszlość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Mówi się, że PVA. Kwestia tego, że dobrego monitora na tej matrycy o parametrach 16:10 przy 24" nie znajdziesz w niskiej cenie. Dorwać możesz wiele modeli 16:9 w dobrej cenie. Na taki monitor warto wydać coś w okolicach 1500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Dział monitorów na naszym portalu przeżywał ostatnimi czasy zastój, a poniższa recenzja będzie pierwszym tekstem o tej tematyce od kilkunastu miesięcy. Jest to również pierwszy artykuł mojej skromnej osoby, jako redaktora odpowiedzialnego za sekcję wyświetlaczy na PurePC. Od tego momentu rzetelne testy monitorów będą się pojawiały możliwie jak najczęściej. Blisko dwa lata w świecie IT może wydawać się bardzo długim okresem, jednak przez ten czas nie nastąpiła żadna rewolucja na rynku wyświetlaczy komputerowych. Dalej królują monitory oparte na technologii LCD, zaś urządzeń opartych na następcy tego rozwiązania, próżno w sklepach wypatrywać... Szumnie reklamowane LED-y, które ostatnimi czasy praktycznie wyparły LCD-eki, to tylko marketingowy wymysł i nic innego jak stare rozwiązanie, ze zmienionym podświetleniem z katodowego na diodowe. Pozytywnym trendem, który panuje na rynku jest natomiast popularyzacja matryc opartych na technologiach IPS i VA w monitorach z segmentu cenowego poniżej 1000 zł. Dlatego na pierwszy ogień poszła 24 calowa IIyama XB2472HD z AMVA na pokładzie. Test monitora IIyama ProLite XB2472HD - Matryca AMVA w akcji Edytowane 27 Lipca 2012 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 ^zły link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 Po przeczytaniu testu XB2472HD cieszę się że kupiłem u2412m. W recenzji pisze Imput Lag. Poprawcie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 ^zły linkPrzekierowanie działa - sam sprawdzałem na niezalogowanym, więc może jakieś chwilowe problemy były. Po przeczytaniu testu XB2472HD cieszę się że kupiłem u2412m. W recenzji pisze Imput Lag. Poprawcie to.Dzięki, poprawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) teraz działa przedtem nie działał. Co do monitora to lipa, podobnie jak Benek GW2450HM smużną mocno te AMVA to samo piszą na forum Harda, co za głupi trend ostatnio ze robi sie albo te srebrzące IPS'y albo smużące AMVA, gdzie sie podziały do jasnej ciasnej SPVA Edytowane 27 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 Aż tak bardzo ci przeszkadza to srebrzenie ? Przecież to widać tylko na czarnym tle w słabym oświetleniu i jak się patrzy z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Srebrzenie i kiepska czerń wieczorem, dla mnie to dyskwalifikuje każdy monitor, zadna frajda na czymś takim odpalić ciemną grę czy film np z pasami. Edytowane 27 Lipca 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...