Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Znajomy poszukuje monitora coś koło 23'-24' czyli rozdziałka 1920x1080.Monitor będzie służył neta i do obróbki zdjęć.Mówił coś o jakimś automatycznym regulowaniu jasności przez monitor czy coś takiego,ale nie wiem o co chodzi.

Doradźcie coś Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawęziłem pole wyboru do dwóch monitorów:

1. LG IPS277L-BN - tak, wiem o nierównomiernym podświetleniu, ale za tą cenę mogę to przeboleć;

2. Iiyama ProLite G2773HS - niestety matryca TN.

Monitor ma służyć do grania, cena do 1500. Jak uważacie co lepiej wziąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem do tej pory użytkownikiem 13-letniego monitora CRT.

Jestem zaawansowanym graczem, który chce dokonać wyboru na kilkanaście lat jeśli to możliwe.

Dlatego zwracam się tutaj z prośbą o pomoc w wyborze monitora.

Budżet ustawiam na 1600-1800 zł, ponieważ nie mam co do niego pewności.

Monitor oczywiście nie będzie przeznaczony do samego grania, ale również do przeglądania internetu, pisania, a sporadycznie do obejrzenia filmu.

O samych wymaganiach raczej nie muszę mówić, bo chcę tego co większość wymagających graczy (brak smużenia, niski czas reakcji i input lag itp.).

Jeszcze wspomnę, że do tej pory jedynie zainteresowały mnie BenQ XL2420T (nie wiem tylko jak by się u mnie sprawdziło 120 Hz i słabe kąty w TN) oraz EIZO FORIS FS2333.

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam,

expresso.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Szukam monitora do postawienia jako drugi monitor obok mojego obecnego monitora (LG W2452V mat 24" 1920x1200 - http://www.benchmark..._cz.3-1510.html)

Idealnie byłoby żeby miał 24, 1920x1200 (ale tu dopuszczam 1080) i koniecznie matowy ekran. Położenie naprzeciw południowego okna skutecznie odstrasza mnie od glare'ów. Hdmi nie potrzebne.

Przeznaczenie: pomocniczy monitor: internet, filmy, aplikacje biurowe

Budżet: około 800 PLN

Pomożecie?

Edit: rozglądając się po necie natrafiłem na dwa ineresujące mnie monitory, jeden za niecałe 700 drugi 1050. Czym będą się one dla mnie różnić? (rozdzielczość pomijamy)

1. LED BenQ GW2450HM

2. LED Dell U2412M

Nasuwają sie pytania:

- czy jako wspomniany monitor pomocniczy będę odczuwał różnicę między tymi dwoma?

- czy warto dopłacić do della - pod kątem zastąpienia nim mojego obecnego lcd?

Edytowane przez schakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Producenci wszelkiej maści elektroniki użytkowej, chcąc mieć zapewnioną stałą sprzedaż produktów, muszą regularnie odświeżać swoje portfolio. Niekiedy za zmianami zwyczajnie nie nadąża technologia i trzeba się wesprzeć marketingiem, który „wyczaruje” dużą przewagę nowego nad starym, mimo braku faktycznych różnic z technicznego punktu widzenia. Oczywiście, monitory się temu trendowi nie opierają. Corocznie mamy przecież wysyp nowych modeli, których zmiany w stosunku do poprzedników ograniczają się do kształtu obudowy i dopisaniu kilku kolejnych zer przy kontraście dynamicznym. Pomijam już kwestię wypuszczania kilku bliźniaczych modeli, co było widać szczególnie przy okazji ostatnio testowanego Philipsa. Należy w tym miejscu oddać honor monitorom przeznaczonym do zadań profesjonalnych. których niezmienione konstrukcje sprzedawane są latami. Przejdźmy jednak do rzeczy...

Test BenQ GW2450HM - Nowsze AMVA, ale czy lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Po sporej nieobecnosci na forum to moj pierwszy post, odrazu z pytaniem.

szukam monitora(ow) do stacji roboczej, mysle 22-24 cale bedzie optymalnym rozmiarem.

Monitor narazie 1, docelowo 2 lub 3 jeden obok drugiego, Najlepiej matryca matowa, raczej uklad pomieszczenia nie pozwala na ukrycie sie przed sloncem, Warunek konieczny, opcja obrocenia ekranu w pion (nie wiem jak sie ta opcja nazywa) do czytania dluzszych tekstow i wygodniejszego klepania kodu.

milo by bylo zeby mial hdmi.

Prosze o propozycje.

Budzet wstepnie nieokreslony, ma byc odpowiedni stosunek jakosci do ceny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skieruj to pytanie do działu co kupić i podaj ile masz zamiar wydać na monitor.

Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to:

• Procesory
  • Płyty główne
  • Pamięci RAM
  • Karty graficzne
  • Dyski twarde, nagrywarki
  • Obudowy i zasilacze
  • Gotowe zestawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję dużego monitora do grafiki. Do tej pory pracowałem na Dell 2007WFP (20.1 cala, IPS) i IMO jest bardzo fajny, choć ma problem z niektórymi gradientami w okolicach beżu.

Przestałem się jednak mieścić na takiej rozdzielczości (1680x1050) i potrzebuję czegoś większego, więc prawdopodobnie 27 cali z 2560 x 1440 (WQHD). Ponieważ bardzo lubię Della (nie tylko za sam świetny ekran, ale też za fajnie działające podstawki i choćby USB w obudowie) ponownie myślałem o którymś z modeli z ich oferty. W tej chwili widzę dwa: http://accessories.u...aynote_irrank=0 (Dell UltraSharp U2713HM) i http://accessories.u...aynote_irrank=0 (Dell UltraSharp U2711).

Pytanie - który? Z tego co widzę (poza ceną) różnią się podświetleniem. LEDy to niby ta 'wyższa klasa ostatnio' i mają oczywiste zalety, ale też monitor jest tańszy, więc pewnie nie do końca tak jest. Trochę testów oczywiście poczytałem, ale nic co pozwoliłoby podjąć decyzję. Pomożecie?

Edytowane przez z-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli musi być DELL to zdecydowanie U2711. Choć między nami to z monitorami do grafiki nie ma on wiele wspólnego. Alternatywnie proponuję zainteresować się prawdziwymi graficznymi: NEC PA271W, EIZO SX2762W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie lepiej. Nawet gorzej, bo tendencja jest w stonę bardziej agresywnego obrazu. Z większej powierzchni będą bardziej wyzierały plamy podświetlenia i świecące narożniki. Łatwiej zrobić mały monitor niż duży.

Edytowane przez Tom01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ GW2750HM Review

http://www.tftcentra...nq_gw2750hm.htm

Jest jakaś alternatywa w 27" do 1000zł ?

Mam dow yboru szukać jakigoś starego 32" tv, kupić tego benq albo niewiele taniej coś na tn :P

Specjalnie wybredny nie jestem ale jak jest okazja kupić coś na lepszej matrycy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi