Tom01 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 Jest jakaś alternatywa w 27" do 1000zł ? Kilkanaście skrzynek piwa. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Kilkanaście skrzynek piwa. Mam dużo mniejsze wymagania do ciebie, lecę teraz na 24" tn i jestem zadowolony. Poprzednio przez dobre 4-5 lat miałem 22" tn i także nie narzekałem. Jeśli nie potrafisz udzielić mi rady to może nie pisz nic.. nie mam 4k na monitor i mogę z tym żyć serio... Podałem dość proste wymagania i liczę na pomoc osób będących w temacie. pozdrawiam tomcat Edytowane 30 Listopada 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 Podałem dość proste wymagania i liczę na pomoc osób będących w temacie. Ano właśnie to nie są proste wymagania. Pragnie Pan wyrzucić 1 tys zł w błoto i ktoś ma potwierdzić że to dobre posunięcie? Nikt, kto ma jakiekolwiek pojęcie jak wygląda monitor 27" za 1 tys zł nie pochwali takiego wyboru. Jakiś znośny biurowy 22-23" da się za tyle kupić, ale nie większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) po 1 jeszcze chyba nikt mi na tym forum nie pisał per pan (mimo ży na upartego mógłby, bo 30ka na karku od pewnego czasu) po 2 podałem 3 możliwości -tv 32", tn 27" i va/ips 27" w tym przedziale. twój stosunek do takich zakupów znam, ale mimo to proszę o wybór najlepszego monitora/tv w tej cenie. Jak zły twoim zdaniem wybór to będzie już wiem, mimo to w pełni świadomie chcę kupić to co napisałem. Obecnie mam 24" tn 16:10 i na pewno nie kupię mniejszego/równie małego monitora choćby była to najlepsza matryca na świecie. Tak jak pisałem mam obecnie tn i nie mam koszmarów po nocach z tego powodu, więc dlaczego niektórzy chcą mnie na siłe nawracać na jedyną słuszną drogę ? Dla pełnej jasności na komputerze ślęczę na forach, gram, oglądam filmy i zastępuje mi on czasem telewizor. Nie zajmuję się absolutnie grafiką. Edytowane 30 Listopada 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 Nie będzie lepiej. Nawet gorzej, bo tendencja jest w stonę bardziej agresywnego obrazu. Z większej powierzchni będą bardziej wyzierały plamy podświetlenia i świecące narożniki. Łatwiej zrobić mały monitor niż duży. W testach piszą, że światło nie wycieka i jest równomierne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom01 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 W testach piszą, że światło nie wycieka i jest równomierne. Taaa... baju, baju... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Zapowiada się coś ciekawego Dell U2413 Official Information Appears Edytowane 4 Grudnia 2012 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morf82 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Napiszcie co lepiej wybrać, głównie do gier... IIYAMA E2473HDS-B1 czy LG IPS234V-PN dzieki. pozdr Edytowane 5 Grudnia 2012 przez morf82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Morf82: IPS nie nadaje się do domu - zbyt jasny. Pewnie zaraz wyskoczy na mnie grono posiadaczy Della, ale tak jest. Poczytaj temat. Ja mam dużo trudniejszy problem: Jeśli nie uśmiecha mi się wydawać ponad 13000 PLN na FS2331, to co innego do 1000 PLN? Myślałem o XB2472HD, ale nie z takim podświetleniem: http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Iiyama_XB2472HD/iiyama_xb2472hd_22.jpg U konkurencji (po zjechaniu jasności do akceptowalnego poziomu - zakładam gdzieś w granicach 30-40%) uzyskali coś takiego: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/homzik/iiyamax2472hd/podsw.jpg'>http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/homzik/iiyamax2472hd/podsw.jpg I na koniec rzeczony Foris: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/homzik/iiyamax2472hd/podsw.jpg Jak to ugryźć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Tzn. IPS nie są za jasne, jeżeli mówisz o sile podświetlenia. Oczywiście, zdarzały się modele ze zbyt małym zakresem regulacji podświetlenia. Problemem IPSów jest to, że przepuszcza ona więcej światła niż pozostałe ( w momencie wyświetlania czerni ) przez co z czernią jest jak jest. Dodatkowa kwestia to filtry polaryzacyjne. Eizo w nowym modelu CX240 zastosowało piekielne rozwiązanie które powoduje, że czerń pod kątem nie świeci i w odbiorze wydaje się jeszcze głębsza. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 Przez tydzień przeglądam sieć pod kątem monitorów i trafiły do mnie jasne przesłania ogólne: TN to wyrób monitoro-podobny dla tych, którzy chcą tylko wyświetlać obraz lub grać i oglądać filmy. Szybkie czasy reakcji, marne kolory i kąty. IPS to monitor ze świetnymi kolorami i katami, ale ma słabą (czasami do tego fioletową) czerń, ziarno na szarym i wali po oczach na najniższych ustawieniach. Idealnie nadaje się do pracy w jasnych pomieszczeniach nawet dla grafików, nie nadaje się do oglądania Netu wieczorem przy lampce, ani tym bardziej oglądania filmów czy mrocznych gier, gdy monitor to jedyne źródło światła. MVA/PVA ma minimalnie gorsze kolory i kąty od IPS, ale nie ma fioletowej czerni, ziaren na szarym i przede wszystkim nie wypala oczu przy słabym oświetleniu (lub jego braku). Niestety w budżetowych wersjach kąty nie powalają, a czasy reakcji mogą uprzykrzać życie fanom gier akcji. Jednak dla nocnych surferów i oglądaczy filmów to chyba najlepszy wybór. gdy głównym wyznacznikiem nie jest cena. Dlatego też sam szukam czegoś z VA w nazwie, ale nie chciałbym wydawać 1300 na coś, co jest obecnie produkowane, bo czasy gdy monitory działały po 10-15 lat, skończyły się wraz z ostatnim Eizo w wersji CRT. Mam na strychu Eizo FlexScan F77S i myślę, że na ustawieniach automatycznych bije na głowę wszystko poniżej 1500-2000 PLN obecnie. Wracając do tematu, zasięgałem języka u typowych znawców tematu i niestety (a może i na szczęście) każdy potwierdza słowa, że FS2331 to najtańszy normalny monitor, a reszta nadaje się tylko do marketu na wystawę, aby ustawić 100% i kusić klientów wypalającymi oczy kolorami. Idąc dalej, czytam test Iiyamy X2472HD/XB2472 i patrząc na podane wyżej (w poprzednim moim poście) dane (równomierność podświetlenia) zastanawiam się, czy jest sens wydawać 1300, gdy ułomna wersja Iiyamy (bez regulacji) kosztuje w praktycznie połowę ceny Eizo, a ma przy tym minimalnie gorszą równomierność podświetlania. Kąty też ma gorsze, ale to już nie ma dla mnie większego znaczenia, gdyż ekran na służyć do kodowania i przeglądania Sieci - do filmów mam telewizor, więc nikt siedzący obok na gorsze kolory narzekał nie będzie. Tu przy okazji chciałbym zapytać... Telewizor to LE37C650 i szczerze mówiąc matryca w nim jest genialna. Niestety nie udało mi się ustalić typu matrycy, bo TFT Active matrix to zdecydowanie zbyt ogólne dane. Czy są monitory z tym samym typem matrycy? W rozsądnych pieniądzach oczywiście.. Edit: Kolejne rewelacje: http://pclab.pl/art47360-21.html i strona 22 także. Jakim cudem relatywnie tani BenQ kopie tyłki rywalom bardziej uznanych firm w branży monitorów i depcze po piętach monitorom z klasy wyżej, deklasując Forisa w kwestii podświetlenia? Jeśli wynik tego testu jest miarodajny, to chyba mam zwycięzcę w kategorii jakość/cena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raav Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witam, mój budżet wynosi ok 800 zł. Myślałem nad TYM BenQ EW2430 9H.L6DLB.QPE monitorem. Czy to dobry wybór, czy lepiej coś innego? (oczywiście - im taniej, tym lepiej ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 W przypadku monitorów panuje zasada, że im taniej tym gorzej. To inwestycja na minimum 5 lat. Warto wg. ciebie oszczędzać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raav Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Oczywiście, że nie:D Jednak na monitorach się nie znam, a wydawało mi się, że 750 zł to w sam raz na monitor. Jeśli chce wydać więcej, to będę musiał kupić gorszy procesor / kartę graficzną, a to też inwestycja na kilka lat ;) (bo składam cały komputer, z systemem, bebechami, obudową i monitorem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 Monitor przeżyje ze 2-3 wymiany bebechów w kompie. Dell U2713H and U2413 Additional Key Information 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 DELL U2413 zapowiada się całkiem niezły monitor. Ma 1:1 pixel mapping ? bo nie zauważyłem... Jeśli tak to super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Jak byk napisane: "Aspect Ratio Control - Dell seem to have improved the aspect ratio options available at a hardware level with settings for 16:10 (U2413 only), 16:9, auto resize, 4:3 and 1:1 pixel mapping available. Good news for gamers and those wanting to connect external devices." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 To super. Wstrzymałbym się z zakupem U2412 jakbym wcześniej wiedział że taki monitor wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ten monitor będzie stosunkowo drogi, zapewne w okolicach 2500 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Lekka przesada cenowa by była. Ciekawe jak tam input lag. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sargon Ankro Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 To super. Wstrzymałbym się z zakupem U2412 jakbym wcześniej wiedział że taki monitor wyjdzie. To samo. Jak czekam x miesięcy zeby wyszło coś konkretnego to nie ma, dopiero po paru miesiacach od zakupu wypuszczaja takiego newsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dell U2713H Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam mistrzów. Posiadam od 3 lat może więcej Dell 2209WA. Ogólnie jestem z niego zadowolony. W sumie naszło mnie na zmianę na 24". Budżet w sumie +- 1.200 zł. Zastanawiam się nad Dell U2412M - to już chyba LED? Użytkuje 65% Internet , 20% film , 15% gry. Co przyjemnego można teraz kupić ? Cena/Jakość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Mam Dell 2209WA w pracy a w domu Dell U2412M. Za 1200 zł 24 cale nic lepszego nie kupisz. Dopiero od powiedzmy 2000 zł coś by się znalazło. To samo. Jak czekam x miesięcy zeby wyszło coś konkretnego to nie ma, dopiero po paru miesiacach od zakupu wypuszczaja takiego newsa. Za tą cenę którą sobie zażyczyli to imo nie warto go kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) (...) 1. IPS (..) wali po oczach na najniższych ustawieniach. Idealnie nadaje się do pracy w jasnych pomieszczeniach nawet dla grafików, nie nadaje się do oglądania Netu wieczorem przy lampce, ani tym bardziej oglądania filmów czy mrocznych gier, gdy monitor to jedyne źródło światła. 2. (...)ale nie chciałbym wydawać 1300 na coś, co jest obecnie produkowane, 3. czasy gdy monitory działały po 10-15 lat, skończyły się wraz z ostatnim Eizo w wersji CRT. 4. Mam na strychu Eizo FlexScan F77S i myślę, że na ustawieniach automatycznych bije na głowę wszystko poniżej 1500-2000 PLN obecnie. 5. (...) zasięgałem języka u typowych znawców tematu i niestety (a może i na szczęście) każdy potwierdza słowa, że FS2331 to najtańszy normalny monitor, (...) Minęło sporo czasu a nic się nie odzywasz jaki finisz zakupowy. Jestem ciekaw jak sie sprawa zakończyła. Po pierwsze : dlatego, że mało osób celuje w Eizo; choćby, tak jak ty, w te tańsze. Po drugie : jak piszesz: miałeś już z ich produktem kontakt. Po trzecie : moim zdaniem i FS2331 i -2 i EV2333 i -5 i -6 mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Ad1. ? Co ma IPS do tego. Kwestia regulacji przez monitor. Raczej na pewno w każdym Eizo zjedziesz do poziomu optymalnego choćby w najmroczniejszej smoczej jamie bez żadnego w niej światła. Ad2. 1300-1500pln to bardzo dobra cena za dobry monitor z matrycą IPS czy S-PVA i rozmiar 23". Ad3. Po pierwsze dramatyzujesz. Po drugie nic nie produkuje się już z założeniem wiekuistym. Choćby dlatego, że sami świadomie wcześniej się tego pozybywamy. Ty też. Ad4. Nie sądzę. Zresztą to jak porównać osobówkę z terenowym 4x4. W obu prawdziwe jest twierdzenie : dobrze jadą po drodze. Ad5. 2lata temu hurra optymistyczne było iż najtańszym dobrym był NEC EA231WMi za 1900pln. Znajomemu kazałem taki kupić. Zadowolony. Chyba z miesiąc się cieszył wracając sprzed lcd w kancelarii do domu. Poza tym: wystarczy założyć, że teoretycznie "dopłacasz" 200pln do 5letniej gwarancji D2D, 100pln za wyraźnie lepszej jakości materiały, 100pln za wysoką fabryczną powtarzalność, 100pln za najlepszy design/wygląd na rynku LCD. I od razu lepiej się kupuje // PS. Odnośnie żywotności: S2431W, 57miesięcy, 13433h. (pomijając pewną irytującą rzecz w narożniku , ale olałem wysyłkę na serwis by sprawdzić z czyjej winy). Edytowane 8 Lutego 2013 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Gdzież te pieniądze kiedy ich potrzeba 27" EIZO EV2736W: http://www.eizo.com/...736w/index.html Największy z serii dostępny widzę już i u nas. Cena przykladowa 3350pln, uwzględniająca dostępność, nie odbiega w od niemieckiej 770euro : http://proline.pl/?p=EIZO+EV2736WFS-BK Wg mnie może to być best buy na rok 2013 w relacji wielkość/jakość/cena. Idealnie pośrodku między : Dell U2713HM a NEC PA271W czy też EIZO SX2762W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 // PS. Odnośnie żywotności: S2431W, 57miesięcy, 13433h. (pomijając pewną irytującą rzecz w narożniku , ale olałem wysyłkę na serwis by sprawdzić z czyjej winy). No, ładny wyniczek. :) Ja niestety przez częste zmiany monitorów nie mam takich wyników, wszystkie tysiaki godzin rozłożone na kilka paneli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Tak, cenowo będzie dobry pułap. Ale jak myślisz o przejściu z S2431 to byłby to ( jakościowo ) krok wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Dell U2413 Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) !@#$ Edytowane 13 Lutego 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...