Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że LG 24EB23PY-B to po prostu przebrandowany DEL U2412M Dołączona grafika wystarczy spojrzeć na parametry i wygląd są identyczne, cena też. Jest inny typ matrycy ale LG może tam wstawić co chce swojego. Teraz strzelam że główną wadą jest że nie ma hdmi i funkcji 1:1 pixel aspect ratio , tak jak 2412M Dołączona grafika

Nie wiem czy o to chodzi wyczytałem na skąpcu

"Duży plus, to właściwie monitor "dwa w jednym", po zmianie rozdzielcziści na 1920 x 1080 monitor nie skaluje

obrazu na cały ekran ale wyświetla obraz o 1920 x 1080 lini, u góry i u dołu ekranu jest nieaktywny pas po 16 mm

(60 lini x 0,27 pixel) i dzięki temu mamy jakby dodatkowy monitor o rozdzielczości 1920 x 1080 (HDTV, film),"

Chociaż sprawdziłem to i mi się tam nic nie skaluje  heheh  . A jednak działa trzeba było pogrzebać w panelu NVIDIA . Jakie te 1080px niskie jest , teraz  dopiero widzę różnice po przełączeniu w tryb 1920pxx1080px

HDMI nie ma ,dla mnie zbędne jest

Dla mnie monitor ok  ,spodziewałem się  ze będzie dużo gorzej Dołączona grafika Plus przede wszystkim za nie inwazyjną powlokę antyrefleksyjną oraz równiutkie podświetlenie ,na dellu były z tym spore problemy... Gradienty nie są idealnie płynne ( ale da się to ustawić tak ze jest w pełni akceptowalne) ale to jest raczej zarezerwowane dla innej klasy sprzeu

Edytowane przez pantera366

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to żeby monitor sam dodał czarne paski bez udziału sterowników. Przykład, kiedy podłancza się konsole albo tuner dvb-t  wtedy monitor jak ma tą funkcję nie rozciąga obrazu na cały ekran tylko powiększa proporcjonalnie a tam gdzie zabraknie to dostawia czarne pasy. Ogólnie jeśli monitor nie ma HDMI to posiadanie takiej funkcji nie ma sensu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to żeby monitor sam dodał czarne paski bez udziału sterowników. Przykład, kiedy podłancza się konsole albo tuner dvb-t  wtedy monitor jak ma tą funkcję nie rozciąga obrazu na cały ekran tylko powiększa proporcjonalnie a tam gdzie zabraknie to dostawia czarne pasy. Ogólnie jeśli monitor nie ma HDMI to posiadanie takiej funkcji nie ma sensu. Dołączona grafika

na szczęście mi to zbędne bo nie mam konsoli i telewizji tez nie oglądam Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach użytkowania LG 24EB23PY-B mogę stwierdzić że to było najlepiej wydane 1000zł  od lat . Na IPS oprócz srebrzenia najbardziej wkurza ziarnistość ,nierówne podświetlenie W tym modelu oba zjawiska występują w minimalnym w stopniu,podświetlenie jest praktycznie idealne,ziarnistość na minimalnym poziomie,dużo gorzej jest np na LG W220P . Do srebrzenia trzeba się przyzwyczai ,ale np oglądając z dołu film np  z poziomu łózka ,srebrzenia nie widać , gorzej jest z oglądaniem pod katem wtedy to widać Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, tak się pisze, dopóki się nie zobaczy czegoś normalnego.

PS. Tak, wiem, że to wredna prowokacja. Dołączona grafika

Luzik ,mój brat ma Eizo 24 cale za 5000zł tak więc wiem jak wygląda coś w miarę normalnego Dołączona grafika  . Jak będzie mnie kiedyś stać to sobie kupie, na razie to mi wystarcza, nie czuje dyskomfortu korzystając z tego monitora,1200px w pionie mi się bardzo przydaje.Niestety dla mnie nie wchodzi w grę kupno czegoś mniejszego z lepszą jakością obrazu i proporcjach 16:9, bo za tysiaka tylko takie opcje zostają.120px w pionie mniej to bardzo boli.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak już poważniej, 24-ka 16x10 która zamiata po tym LG-ku, kosztuje 1500-1900 zł. Różnica ceny jest zupełnie nieproporcjonalna do różnicy w jakości.

Tak na poważnie to za kolejne 500zł będzie jeszcze coś lepszego i tak dalej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi sprecyzować pytanie jako, że doświadczenie z LCD mam tylko w pracy, więc są to nijakie monitory, przed sobą mam EIZO na trynitronie, niestety w ciagu ostatniego miesiąca geometria się na nim wysypała, więc trzeba go zmienić.

Jeśli masz doświadczenie z dwoma wymienionymi monitorami, ciekawi mnie tylko czym góruje Nec nad Dellem, niestety prad to jedyna strona z testami monitorów, którą znam, mimo iż niemiecki znam tylko z czterech pancernych i klossa.

Ten Eizo mi uciekł z niemieckiego ebaya, poszedł za fajną cenę, niestety niemiaszki nie zgodzili się na sprzedaż za granicę, mimo że oferowałem załatwienie transportu we własnym zakresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Właściwie interesuje mnie tylko, czym NEC góruje nad wymienionym Dellem,  obydwa cierpią z tego co wyczytałem na nierównomierne podświetlenie, chyba że jeden ma znacząco lepsze kolory, czerń szczególnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuję część swojej wypowiedzi z innego forum:

Widziałem niemal wszystkie modele DELLa i nie ma żadnych rewolucji. Nawet flagowe, wychwalane pod sufit modele są ciągle tym samym szmelcem, tylko z bardziej dopracowaną otoczką marketingową. NEC EA, natomiast, choć to prosty model, reprezentuje zupełnie inny poziom jakościowy. Tradycją już jest, że żadne DELLe, LG ani inne Samsungi nawet nie leżały w pobliżu NECów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżając troszkę temat, czy taki Eizo S2243W-BK będzie lepszy od Neca?

Zastosowanie czysto domowe, internet, filmy, gry raczej przeglądarkowe

Edytowane przez Seba52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli gry nie wchodzą w grę, bardziej proponuję EV2336W lub trochę grosza więcej i normalna 24-ka EV2436W. EV od FS ma o niebo lepszą podstawę, regulacje, ładniejsza, delikatniesza stylistyka.

A jest jakas roznica miedzy tym EV2336W, a EV2336WFS. Czy ta koncowka oznacza tylko Flex Scan. Pytam bo WFS jest w media za 1399zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadając na pytania z poprzedniej strony odnośnie FS2331:

1. Przed zakupem FS2331 nie widziałem na żywo ani tego, ani FS2333 - w marketach stoją masówki na TN i IPS.

2. Odpaliłem Quake3 i podczas gry żadnego przeszkadzającego smużenia nie widziałem.

3. Kwestii zależności buczenia zasilacza od jasności ekranu jeszcze nie sprawdzałem, bo zwykle zapomnę, a jak już pamiętam, to nie mam czasu/możliwości. Obiecuję sprawdzić jeszcze w tym tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc przed chwilą przeprowadziłem test i byłem w szoku.

1. Miałem 30% jasności i było mocne buczenie. Wraz ze wzrostem jasności, buczenie zmienia barwę, a w okolicach 95-96% staje się niesłyszalne. Wtedy już słychać tylko gdy się człowiek nachyli do monitora z uchem.

2. Jeśli chodzi o smużenie, to typowego smużenia znanego z bardzo starych LCD nie ma, ale np podczas szybkich akcji w Q3A na planszy DM17 rzeczywiście widać, że gdy obracam się szybko, to elementy planszy przez ułamek sekundy "zostają", Nie jest to jednak uciążliwe na tyle, by przeszkadzało w rozgrywce.

Jednocześnie zdaję sobie sprawę z faktu, że gdyby tło było jasne (bardziej kontrastowe - ta sama plansza zawieszona w chmurach) w stosunku do elementów po których się biega/skacze, to ciemne ślady na jasnym tle mogą być denerwujące w zależności od stopnia pedantyczności w skrajnie kontrastowych lokacjach prowadzą do frustracji i wyłączenia gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zmiany głównego monitora jak to bywam w mym przypadku od lat w grę wchodzą tylko 30" (2560x1600).Z czym miałem już odczynienia: pierwszy był Gateway XHD3000 (dwie sztuki), potem DELL U3007, obecnie DELL U3011.Teraz zastanawiam się nad nowym DEL U3014 oraz HP ZR30w, ceny są zbliżone więc chętnie bym poczytał który waszym zdaniem jest lepszy. Osobiście skłaniam się ku DELL'owi ale to pewnie z racji tego że już miałem dwa monitory tej firmy i nie było z nimi problemów. Z góry dzięki za ewentualne odpowiedzi i przepraszam że w tym temacie ale niema tematu o 30" a specjalnie dla jednego pytania nie będę zakładał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok

Dell 3014 to bardzo dobry monitorek. Oczywiście ma swoje mankamenty, ale przy tej cenie nie ma konkurencji. Do poczytania tutaj. Na chwilę obecną, ma najświeższe bebeszki ze wszystkich pozostałych. Satynowy dyfuzor ( jak komuś przeszkadzała dotychczasowa ziarnistość ekranów ips to będzie zadowolony ), led, szeroki zakres regulacji jasności, wysoka częstotliwość pwm, super kontrast jak na 30". Brałbym bez dwóch zdań.

Osobiście, jako zwolennik Nec I Eizo, czekam na to, co pokaże PA302W. Wymienię moje 301 lub dokupię 302. Eizo 30" to już raczej nie wypuści.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi