Lumperator Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Panowie, a co sądzicie o monitorze LG Color Prime 27EA83-D? Można go zakupić w cenie ok 2200-2500 zł. Ma całkiem niezłe parametry. 1. Szeroki zakres barwowy, Adobe 99% (10bit => 8bit + FRC). 2. 2560x1440, AH-IPS 2. Spore możliwości ustawień z opcją kalibracji sprzętowej. 3. Wszystkie popularne wejścia + HUB USB 3.0 4. Bardzo niski Input Lag 5. Mozliwość wymuszenia odświeżania na 99Hz 7. Fajny dla oka design. 9. Bajery typu 4x screen, pivot...etc Monitor wygrał w TIPA cos tam, że jest to najlepszy monitor fotograficzny w tej cenie ;) Mało mnie interesują takie plebiscyty, ale niby z innych recenzji wynika, ze kolorki i czerń ma ładną.To co mnie ciekawi to 99Hz dla tego typu matrycy. Moze to nie 120 czy 144Hz, ale jednak różnica powinna być zdecydowanie zauważalna. Jest to dobry wybór? Coś do Della nie mam przekonania. Krążą opinie, że świecą ładne, ale tylko z początku. Chyba, że jednak dozbierać do EIZO EV2736WFS ? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Lumperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) EIZO EV2736W ( generalnie vs EV2436W): jest bardzo przyjemnie. Czerń znacznie lepsza; srebrzenia brak; powłoka satynowa, mniej agresywna niż ver.24, przez to też mniej matowa; kolory sądzę bardziej adekwatne. Na minus oczywiście 16:9 wobec 16:10. (Jak to wygląda w nocy oraz w mroku będę mógł sprawdzić dopiero w poniedziałek.) -------------------------- Wszystkie wąskogamutowe monitory na podświetleniu W-LED mają matryce 6bit+2FRC. 8-bitowe jest przetwarzanie w wewnętrznym procesorze monitora. To nie ta półka cenowa żeby było 8-bit. W kosztujących 1,5 razy tyle co U2713HM, Eizo EV2736 i NEC EA274WMi też są matryce 6bit+2FRC, choć NEC przez jakiś czas ściemniał że "Natywne 8-bit" jednak zostało to zdemaskowane i udowodnione że jednak nie. (...) hmm... Wąskogamutowy EV2736W; PLS (gdzieniegdzie opisany jako S-PLS) Samsunga; o nr. LTM270DL04-N01. "(za tftcentral) Panel Part and Colour DepthThe Eizo EV2736W utilises a Samsung LTM270DL04-N01 PLS (Plane to Line Switching) panel which is capable of producing 16.77 million colours. This is achieved through a true 8-bit colour depth as opposed to Frame Rate Control (FRC) being needed. It is worth noting that the screen is advertised as using an IPS panel, when in fact it is using Samsung's very similar, competing PLS technology." http://www.tftcentral.co.uk/search.php?query=ev2736&select=model z tabeli tftcentral: http://www.tftcentral.co.uk/articles/monitor_panel_parts.htm Samsung / PLS / LTM270DL04 / 2560 x 1440 / 12ms G2G / 1000:1 / 300cd/m2 / 178/178 / 16.7m (8-bit) / 81% ntsc / 78.1% argb / 99.5% srgb / W-LED http://www.panelook.com/LTM270DL04_SAMSUNG_27.0_LCM_overview_22332.html http://www.panelook.com/LTM270DL04_SAMSUNG_27.0_LCM_parameter_22332.html Edytowane 26 Czerwca 2014 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2014 sorest, masz bezpośrednie porównanie ev2736 do ev2436 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 @Misio-Jedi : tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Masz te trzy monitory wymienione w sygnaturze ? Jak je porównać "side-by-side", - jakie są subiektywne wrażenia jeśli chodzi o komfort użytkowania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Napisz jak ze srebrzeniem na czerni pod kątem w 27". Ponoć bardzo duża różnica w stosunku do innych 27". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2014 Srebrzenia mniej bo to nie IPS tylko PLS. Mnie martwi że błyszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 Napisz jak ze srebrzeniem na czerni pod kątem w 27". Ponoć bardzo duża różnica w stosunku do innych 27". Dołączam małe porównanie na zachętę ;] (Zdjęcie o godzinie 8 rano, tryb makro, focus na dolną ramkę) Jak widać po kursorach oba EIZO włączone ;) ; w trybie fabrycznym sRGB; ustawione na 100% jasności; wyświetlają czarną planszę z www : http://jasonfarrell.com/misc/deadpixeltest.php? Pewnie nie trzeba, ale napiszę : EV2436W po lewej, EV2736W po prawej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2014 Biała ramka FTW! :D Pamiętam mój S2231W, też białaś. Świetny monitorek do grania, tylko że malutki. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2014 Gaming Monitor Roundup 2014 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober1441 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Witam, rozglądam się za monitorem 27'. Chciałbym na niego przeznaczyć ok 1000zł. Wiem że to nie dużo, ale nie mam też wygurowanych wymagań. Nie jestem wymagającym użytkownikiem, monitor służyć będzie do oglądania filmów z komputera, gier (głównie jak fifa czy seria total war, sporadycznie strzelanki raczej rekreacyjnie) a także internet oraz jako telewizor po podłączeniu do zewnętrznego tunera. Dodam jeszcze że jakość i możliwości podstawki nie mają znaczenia, monitor będzie powieszony na ścianie (konieczność posiadania takiej możliwości). Wbudowane głośniki są zupełnie zbędne. Co możecie mi polecić?Z tych co rzuciły mi się w oczy:http://www.x-kom.pl/p/125620-monitor-lcd-led-27-lg-27ea33v-b-ips-hdmi-dvi-czarny.html - najtańsza opcjahttp://www.x-kom.pl/p/159634-monitor-lcd-led-27-iiyama-prolite-x2783hsu.html - hub usb 2.0 i 3 lata gwarancji Edytowane 26 Lipca 2014 przez bober1441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) W sklepach, między innymi w morele, pojawił się już monitor EIZO FS 2434. Więc teraz tylko czekać na testy. Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Mam dylemat. Dlaczego mam wybrać EiZO 2434? który jakoś najbardziej mnie się ostatnio podoba. szukam 24" IPS max 5ms do 1200-1300zl, głównie gry (najmniej FPS), filmy/seriale http://www.morele.net/monitor-led-samsung-lt24d390ew-en-24-ips-fullhd-5ms-1000-1-646792/ http://www.morele.net/monitor-led-asus-mx239h-ips-full-hd-5ms-80-mln-1-dvi-hdmi-539875/ http://www.morele.net/monitor-led-lg-23mp75-23mp75hm-p-23-ips-fullhd-5ms-5mln-1-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-639974/ http://www.morele.net/monitor-led-lg-23mp65-23mp65hq-p-23-fhd-ips-5mln-1-5ms-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-631199/ normalnie posiadam LG W2252TQ-PF matryca TN więc każdy IPS da ładniejszy obraz. A od ponad tygodnia mam w testach lg 27MT93S-PZQ i obraz mnie się podoba, jednak nieco za duży tu gdzie go używam, dlatego szukam coś w 24" Moje pytanie jest generalnie takie czy warto dopłacać do tego Eizo 2434? skoro przy tym LG 27" parametry mi odpowiadają, co pewnie pow. wymienione monitory maja praktycznie takie same. Oczywiście przekonuje mnie gwarancja w Eizo bo 5lat. a reszta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Chcesz powodu dla Eizo? Ma matrycę o 8bit głębi, a to oznacza, że może wyświetlić pełną paletę barw generowaną przez Twoją grafikę bez konieczności używania takich trików, jak przeplot. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Dammeron 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, muszę się podpytać, i poradzić, bardziej w tej dziedzinie obeznanych ludzi, amoze bardziej potwierdzenia poszukać :) Oto moje propozycje co mam na oku: http://www.ceneo.pl/26315334 http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/10084377 Który jednak bardziej byście proponowali ??Do wydania ma, chciał bym się zamknąć w 700zł jak będzie 730 przymknę na to oko. Do czego będzie użytkowany, cóż przeglądam internet, jak i gram przeważnie w FPS, ale i też obejrzę filmy, miał bym w planach by podłączyć do niego Tuner DVB-T i zrobić z niego taki telewizorek. Ale przede wszystkim, gdzieś to granie jest, jeżeli siedzę przed kompem. Czekam może na jakieś inne sugestie w tej cenie ? Był bym odwieczny gdyby to było albo na x-kom lub w komputroniku. Z góry dzięki i raz jeszcze czekam na propozycje i odpowiedzi. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez dolar444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Oba monitory mają matryce AH-IPS produkowaną przez LG, ośmielę się nawet stwierdzić (to tylko moja opinia!), że to nawet ten sam model. Tak więc pod względem jakości obrazu różnicy nie powinno być żadnej, lub też będzie pomijalnie niewielka. Dell jednak ma tę przewagę, że z cyfrowych złącz ma DVI i DP, a ten LG tylko HDMI. Wg testów na TFTC w P2414 jest też całkiem nieźle z kalibracją kolorów, równomiernością podświetlenia, a input lag jest niski. Gorzej może być u niego z minimalną jasnością, ale to przeszkadzałoby tylko przy przeglądaniu neta czy pracy (dużo jasnego tła) w ciemniejszym pomieszczeniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Jesli nie przeszkadzala by ci matryca bez filtra antyrefleksyjnego zobacz Della S2340L (IPS 23") i Della S2440L (VA 24"). Z matowych: http://forum.purepc.pl/topic/361631-drugi-monitor/?p=3902766 - ten sam budzet. Generalnie jesli chodzi o gry / filmy osobiscie celowalbym w VA. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez kelcior 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Dammeron Czyli jednym słowem to i to jest to samo, lecz z przewaga na konto Dell, pod względem złączy. A może zadam trochę dziwne pytanie, jak jest ze stabilnością tych monitorów, coś wiadomo na ten temat ?? Co do podświetlenia, przeważnie siedzę po ciemku w pokoju, co jest też złe, ale to już da człowiek radę zdzierżyć. kelciorFajnie by było, i wolał bym by był ten filterek, monitory całkiem fajne, przyznam brakuje mi w nich chociażby 2 HDMI :) Ale czemu nie pomyśle rozważę je też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 A może zadam trochę dziwne pytanie, jak jest ze stabilnością tych monitorów, coś wiadomo na ten temat ?? Co masz na myśli pisząc "stabilność"? Jeżeli chodzi Ci o to, czy nie będzie z nimi potem problemów, to bardziej zaufałbym serwisowi Della. Jak bierzesz monitor prywanie (nie na firmę), to warunki gwarancyjne Della są całkiem niezłe, tak jak i serwis. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Biorę monitor prywatnie właśnie do domu ze tak ujmę, i chodziło mi też o serwis. Czyli rozumiem gdybyś miał, tak bardziej dla siebie brać skłaniał byś się bardziej ku Dellowi ?? A co do stabilności jeszcze inaczej, to do stabilności samych podstawek się zapytam, nie są na pewno takie ze jak lekko dotknę biurka to żeby monitor mi nie zrobił fal i jak by się miał odrazu obalić ?? To może dość dziwne pytanie, i zrozumiem jak na nie odpowiedzi nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Z reguły podsawy do monitorów są bardzo ciężkie, zwłaszcza tych ze sporym zakresem regulacji, właśnie po to, by stały w miejscu, jak machasz ekranem na lewo i prawo. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Ok super dzięki za odpowiedzi, człowiek uczy się całe życie. Skusiłeś mnie jednak bardziej na tego Dell, przede wszystkim tym serwisem, ale zobaczę jaka będzie ostateczna decyzja. Jeżeli to te same matryce, i jakoś obrazu żadna to tym bardziej, serdeczne dzięki za odpowiedź, i rozwianie moich wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jeżeli to te same matryce, i jakoś obrazu żadna (...) Specjalnie napisałem, że to tylko moja konkluzja. :) Ale przy tej klasie cenowej, różnice między matrycami IPS raczej nie są wielkie, a matrycę do P2414 robi LG, stąd też moje założenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Specjalnie napisałem, że to tylko moja konkluzja. :) Ale przy tej klasie cenowej, różnice między matrycami IPS raczej nie są wielkie, a matrycę do P2414 robi LG, stąd też moje założenie. Oczywiście ze to twoja konkluzja, i jak najbardziej to rozumie, ale jak wspomniałeś LG robi dla Dell matryce wiec może być że to te same, ale to już mniejsza z tym. Jeżeli różnic nie ma, to tym bardziej, jakoś bardziej mi przykułeś uwagę do Dell, już przede wszystkim serwisowaniem, i przyznam sie że myślę czy jest sens dołożyć do 24 cali. Co ty akurat o tym sądzisz ? To akurat takie czyste rozważania, i pytanie bardziej z ciekawości (w końcu ciekawość to pierwszy stopień do piekła) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 A oba te, które wymieniłeś, nie są właśnie 24"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 No właśnie nie są, Dell Ma 23 cale a LG 24 cale :) Rozumiem zaskoczyłem teraz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Nawet nie zauważyłem, że w pierwszym poście umieściłeś P2314H. :P Cały czas mówiłem o P2414H. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 A widzisz, tak tez się zdarza. Różnicy w matrycy, i wykonaniu nie ma żadnej po za chyba 0,8 cala ?? I zastanawiam się czy aż taki sens ma to bym dopłacił kasę do tych 0,8 cala więcej. P2314H idzie wyrwać do 700zł a P2414H już około 760zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dopłać, moim zdaniem warto. W x-komie masz za 750zł. To tylko 50zł, a o prawie cal większy ekran. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Jankes Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam stoję przed wyborem nowego monitora który będzie połączony z PS4 stąd moje pytanie czy możecie mi coś polecić do kwoty 700zl zależy mi na małym input lag ponieważ Lubie grać w fps z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-) Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...