Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, do 1500 zł coś lepszego niż Dell U2515H znajdę? Zależy mi na dużym obszarze roboczym, przyzwoitym odwzorowaniu kolorów i "komforcie" dla oczu. Główne zastosowanie, to poza Internetem, Photoshop, Illustrator i Lightroom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że większe monitory są coraz popularniejsze, przydałby się i taki przyklejony temat.

Na dobry początek:

Dell zaprezentował na obecnych targach CES nowy monitor 30" 16:9 na matrycy OLED (wreszcie!!!):

http://www.engadget.com/2016/01/06/dell-ultrasharp-30-latitude-12-7000-latitude-13-7000/

I to nie byle jaki - rozdziałka 4K (3840x2160), 10bit paleta koloru (przy ostatnich zapowiedziach AMD takowa będzie możliwa do uzyskania i na zwykłych radeonach), 100% pokrycie AdobeRGB i dodatkowe złącze USB 3 typ C, które może przesłać obraz, zasilanie (do 100W) i normalne dane. Gdzieś jeszcze poszła plotka, że odświeżanie ma być na poziomie 120Hz, ale Dell milczy w tej sprawie, za to na pewno czas reakcji wynosi 0,1ms. No i najważniejsze: w końcu prawdziwa czerń!!!

Z minusów - cena ustalona przez Della na poziomie ok. 5000$.

W końcu OLED trafia do monitorów PC. Teraz tylko czekać na więcej modeli i liczyć na szybką obniżkę cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukam monitora do 700zł, który z nich będzie najlepszy w tej cenie? 

Asus    VX239H

AOC     I2369VM

LG       23MP67VQ-P

BenQ   EW2440L

Philips  234E5QDAB

Jestem prawie zdecydowany na aoc - jest najtańszy i ma komplet złącz. Jednak benq i lg mają technologie flicker free - czy rzeczywiście widać różnicę i lepszy komfort oczu warty dopłaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AOC w agito po 529, więc w sumie najtańszy, ew. możesz poszukać Samsunga S24E390HL też poniżej 600zł

flicker free jak jesteś wrażliwy na te sprawy to pewnie zauważysz różnicę szczególnie jak oglądasz monitor przez kamerkę w telefonie czy przez wentylator (jak w testach) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne podłączenie jak na monitor. Jest jakakolwiek karta obecnie która to obsłuży ?

Swoją drogą 2 laptopy też zapowiedziane z OLEDem więc w końcu coś się ruszyło w tym kierunku.

Taki Oled 30-32" 4K z jakimś synciem i  "rolling scanem" czy inną formą redukcji blura to będzie ideał domowej rozrywki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- TN, IPS i pochodne odpadają. Czarne to ma być czarne, żadnego srebrzenia itp.

- do gier, filmów i od czasu do czasu amatorska obróbka zdjęć.

Niektóre IPS potrafią mieć całkiem niezłą czerń. Nie ukrywam, że sam czekam na IPS z kontrastem 1500:1, takim jak ma np. EIZO S2133 albo NEC MultiSync P212 (gdyby był szeroko-gamutową panoramą o wysokiej rozdzielczości to bym kupił)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, IPS z wysokim kontrastem (1500:1 w górę) już praktycznie są (poza tymi co wymieniłem, są jeszcze niektóre modele EIZO do zastosowań medycznych). Tylko kurcze żeby dali ten szerszy gamut, panoramę i mniejszy piksel, w monitorach dla zwykłych konsumentów. OLED są raczej odleglejsze, a i mam pewne obawy w kwestii wypalania (na monitorze wyświetla się czasem godzinami jakiś pasek narzędziowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Dell zaprezentował tego OLED 30", w którym umieścił kilka systemów zmniejszających ryzyko wypalania, jak pixel shifting, czy czujnik ruchu, który wykrywa, czy siedzisz przy kompie. Ciekawe, na ile to pomaga. Ja pamiętam, jak po 3-ech godzinach wyświetlania tapety na plazmie (przedostatnia seria panasonica ST50, więc i nie stara technologia) miałem potem przez dobre kilka godzin biały wzorek na matrycy, ale na szczęście zniknął całkowicie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czas reakcji jest tu najważniejszy - co innego płynność animacji, a co innego smużenie. Smużenie jest właśnie efektem zbyt długiego czasu reakcji. Przy 0,1s smużenia nie ma prawa być, ponieważ matryca nie ma problemu z natychmiastową zmianą koloru piksela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie będzie jakiegoś modułu skanowania pomiędzy wyświetlaniem klatek, to będzie smużył jak LCD. Kłania się sposób wyświetlania obrazu. W lcd wyświetla się klatka i zostaje na ekranie ( sample and hold ) do czasu wygenerowania następnej. W crt klatka obrazu jest wyświetlania i po chwili znika. Dlatego 50, 60 Hz na crt strasznie migało. Jakby dali skanowanie w lcd, to nawet przy 60 hz i obecnych matrycach byłaby gigantyczna różnica w płynności.

Editka

Oczywiście to co pisze Dammeron też ma znaczenie, bo mogą być takie przejścia w kolorach, które mają kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt ms reakcji. To, dodatkowo rozmazuje obraz. W dawnych ( no i w niektórych obecnych ) matrycach VA nadal występują spore czasy.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GW2765HT

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2765ht.htm

U2715H

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2715h.htm

Za Benq stoi niższa cena i odrobinę poszerzony gamut, za Dellem hub USB 3, niższa jasność minimalna i mniejszy IL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, jeśli chodzi o wszelkie testy i recenzje naczytałem się o tych monitorach już bardzo dużo, chętnie usłyszał bym jakieś informacje od osób, posiadających dane monitory. Pozwolę sobie trochę rozwinąć moje oczekiwania i możliwości. Monitor ma być dobrany głównie do obróbki zdjęć, amatorskiej ale zaangażowanej :) plus praca w autocadzie i zastosowania biurowe, te mają mniejsze wymagania dlatego skupiam się na przydatności monitora do edycji fotografii.  Obecnie mam staruszka HP LP2065, zostawię go sobie jako drugi monitor. Co do wymagań jakie mam dla nowego monitora to zdecydowałem się na 27' i rozdzielczość 2560x1440, 4K nie biorę pod uwagę. Moja karta graficzna jest 8bit'owa i raczej nie przewiduję zmiany na 10bit'ową także nie ma sensu inwestować w monitor z "wide gamut" chociaż nie wykluczam tego typu monitorów o ile pracują prawidłowo w sRGB. Miałem nadzieję znaleźć coś przyzwoitego w rozsądnej cenie ze sprzętową możliwością kalibracji i tu rozważałem zakup Dell'a U2713H, wydawał się idealny przy jeszcze akceptowalnej cenie, jakość obrazu całkiem dobra, matryca 10bit=8bit+FR ,niestety z tego co wyczytałem kalibracja sprzętowa tego modelu pozostawia wiele do życzenia, a dokładniej jej rezultaty są niezadowalające, odwzorowanie kolorów, punkt bieli itp są po sprzętowej kalibracji dużo gorsze niż po zwykłej kalibracji programowej w takim wypadku nie widzę sensu płacenia ok 2800zł za ten monitor, lepiej dla mnie było by w takim razie kupić Dell'a wspomnianego Dell'a U2715H, ok. 700zł tańszy, gamut sRGB (ale to i tak wszystko co mogę wykorzystać) brak sprzętowej kalibracji w U2713H prawdopodobnie i tak nie do wykorzystania jak dla mnie same plusy, tylko w takim wypadku może lepiej zaoszczędzić jeszcze 400-500zł i kupić Benq GW2765h, hub USb fajny bajer ale nie dam za niego 400zł, pozostaje pytanie który monitor da "lepszy obraz". Zastanawiam się jeszcze nad NEC'iem EA274WMi cena podobna do Dell'a U2713H, matryca 8bit (sRGB) jakość obrazu (odwzorowanie barw, jednorodność panelu itp.) prawdopodobnie lepsze niż w Dell'u czy też Benq, prawdopodobnie jest możliwość sprzętowej kalibracji. W wypadku NEC'a jak widać jest dużo prawdopodobnie, przemawia za nim renoma marki. Sorry za przydługi post, ale to taka historyjka zmagań z wyborem odpowiedniego monitora, podejrzewam, że nie jestem jedynym który przechodzi podobną walkę, może ktoś już szczęśliwie ją zakończył i pomoże :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakładać nowego tematu, a poza tym chyba tutaj najbardziej wypada zadać pytanie. Planuje w najbliższym czasie kupić monitor ~24". Przeznaczenie ogólne, ale z wyłączeniem gier. W sensie jest to najmniej istotne. Priorytet to praca przy totalnie amatorskiej edycji zdjęć i filmów, siedzenie w necie i pakiety biurowe. Filmy pewnie tez, ale to też raczej dodatek a nie wymóg. Zrobiłem jakiś tam przegląd w sieci i na chwilę obecną mój wybór to Dell P2414, który jest do wyrwania za jakieś 800 zeta. I to jest mniej więcej max jaki chce wydać. Podłączenie będzie przez HDMI więc raczej bez problemu, bo jest DVI na pokładzie. Ewentualnie mogę się tylko upewnić czy przy takiej przejsciowce da radę podpiąć PS4 w razie potrzeby? Oczywiście bez dzwieku, sam obraz. I to tyle. Prosiłbym o jakiś komentarz odnośnie wyboru i/lub propozycje w tym przedziale cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, w niedługim czasie zamierzam zamówić nowe PC z kartą graficzną 980 Ti. Czy mógłby mi ktoś polecić jakieś 2-3 monitory 27"+, do gier? 

Aktualnie posiadam LG E2351 z matrycą TN. Nie jest to zły monitor, ale pomyślałem, że do nowego PC przyda się też nowy, lepszy monitor niż mój aktualny. Zamierzam grać na Full HD, aczkolwiek nie chcę wykluczać 4K (zamierzam zakupić Pascala/Polarisa po premierze, ale raczej wersje niereferencyjne, więc oddalone w czasie). 

Co do ceny, to chciałbym się zmieścić w 1500 zł, a jak już przekroczyć, to bardzo delikatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o poradę przy kupnie. Monitor do gier (fps) i internetu + ps4. Nie wiem w jaką matryce się pchać. Mam kilka typów, ale nie wiem, co jest na topie w tej chwili. Cena umowna do 2000 ale nie gra większej roli. Ma być na lata. W tej chwili mam poczciwego samsung 193 p.

moje typy: EIZO Foris FS2434 (IPS) Foris FG2421 (VA), Dell P2415, LG24GM77 (TN), ASUS PA248Q, ASUS VG248QE

najbardziej mnie kusi w stronę tego lg i 144 hz. Zastanawiam się, co czytam testy to każdy z nich to konstrukcje z 2013 roku. Nie ma już nowych technologii? Nie mówię o OLED. TV mamy co roku nowe modele, a tu stagnacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi