maxymili Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) jestem troszke w szoku. 24 cale na pva za 1727 zeta. oczywiscie daewoo w pixmani. http://www.ceneo.pl/GotoURL.aspx?accountProductID=3582141 i nie wiem co teraz bo bylem zdecydowany juz w sumie na benka fp241w za 2350. wiem ze pewnie jakosc tych monitorow rozni sie, ale czy az tyle? jak by nie bylo to szesc stowek roznicy. doradzcie cos bo swieta ida i monitorek trza zamawiac. co myslicie o tym benq? jak w nim jest w koncu z tym skalowaniem? Nie kupuj w pixmani, masz duże szanse się zawieść na obsłudze i nie masz dużych szans reklamować dostawy lub jakości. Ale sam monitor interesujący, jak do marca będzie po 1700 w normalnych sklepach to samo go wezmę :) chyba, że to jakaś lipa jest gorsza od TN ;) Edytowane 9 Grudnia 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Od piatku jestem szczesliwym posiadaczekm iiyamki b2403ws (Polecam sklep sirius.pl gdzie ja kupilem , zamowilem ja w czwartek o 17 a w piatek o 15 dostalem tel ze juz przyszla paczka). Sam monitor w porownaniu z moim 17" lg flatron (crt) prezentuje sie wspaniale i bardzo polecam ten monitor. Jezeli chodzi o katy niekt z kim ogladalem film nie zglaszal problemow z obrazem a bylo duzo ludzi. A sirius jest autoryzowanym przedstawicielem zeby dac na nia 30 dni gwary na piksele ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A sirius jest autoryzowanym przedstawicielem zeby dac na nia 30 dni gwary na piksele ? Niestety czy stesty ale nie jest . Na plus jes to ze nie kosztuje monitor 1799 tylko 1680 a sadze ze jezeli juz by nawet doszlo do sytuacji z badpixelami nie bylo by wiekszych problemow. (prosze sie nie zrazac brakiem odpowiedzi na tel albo mail ja juz prawie zrezygnowalem zanim dostalem info, ale jednak po dotarciu na miejsce okazalo sie ze na miejscu pracuje 5 osob na bardzo wysokich obrotach i sadze jest duze prawdopodbienstwo ze maja pieluchy bo na nic nie ma czasu. Ale jak kolega zamawial monitor u nich to doszedl w 2 dni bez koniecznosci kontaktu. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A co z mocowaniema na ścianie? U siebie chcę powiesić ten monitor (sic!) Kożystać z niego z odległości 3 metrów z myszą i klawiaturą bezprzewodową. Jakie z tych monitorów dają w zestawie elementy mocujące do ściany? Widziałem to u Hyundaia W241D s-pva Montaż na ścianie (VESA) 100 x 100 mmCo z innymi producentami, czy dają mocowania? Zastanawiałem się nad IIyamą na matrycy TN ale ona nie ma tego rodzaju możilwości a przy różnicy cen 400 pln, która jeszcze zapewne spadnie do marca załóżmy do 200pln brac TN bez mocowania do ściany aby stał gdzieś na komodzie odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 do telewizorow za 20.000 nie daja mocowania na scianie tylko podstawke a ty bys do monitora chcial ? to jest jakis uniwersalny system mocowania i mozna uniwersalne mocowanie kupic i nie spadnie.... a krotkie pytanie a propos monitorow 24' znaczy zbliza sie moment decyzji dla mnie ktory kupic i moim faworytem jest nec http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...l24Nec2470WNXBK a jak nie to benq albo ewentualnie lg, i pytanie czy to dobry wybor biorac pod uwage te polke cenowa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Trochę za drogi, mógł by juz być 500 zł tańszy na przykład tego hyundaia znalazłem po 2042 zł w dobrym sklepie ale internetowym. Oceny sklepu bliskie ideału. A nawet w znaku masz go po 2177 zł i ma [Montaż na ścianie: Tak (VESA 100 x 100 mm)] Edytowane 10 Grudnia 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A nawet w znaku masz go po 2177 zł i ma [Montaż na ścianie: Tak (VESA 100 x 100 mm)] toto co kolega zacytowal ni mniej ni wiecej znaczy, ze mozna monitor zamontowac na scianie, przy pomocy uchytu/mocowania zgodnego ze standardem VESA, a nie ze dostajemy z monitorem potrzebny do mocowania sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 do telewizorow za 20.000 nie daja mocowania na scianie tylko podstawke a ty bys do monitora chcial ? to jest jakis uniwersalny system mocowania i mozna uniwersalne mocowanie kupic i nie spadnie.... a krotkie pytanie a propos monitorow 24' znaczy zbliza sie moment decyzji dla mnie ktory kupic i moim faworytem jest nec http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...l24Nec2470WNXBK a jak nie to benq albo ewentualnie lg, i pytanie czy to dobry wybor biorac pod uwage te polke cenowa ? Jak go znajdziesz za ok 2400 to dobry. A tak BTW to imho co bys nie wygral czy Neca czy LG czy BenQ bedziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sienol Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Mam pytanie czy obraz z PS3 na takim monitorze 24" full hd bedzie lepszy niz np na TV LCD 26" Samsung LES81B? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) toto co kolega zacytowal ni mniej ni wiecej znaczy, ze mozna monitor zamontowac na scianie, przy pomocy uchytu/mocowania zgodnego ze standardem VESA, a nie ze dostajemy z monitorem potrzebny do mocowania sprzet. to już sam nie wiem, podają w instrukcji taki obrazek, znaczy to, że nie ma mocowania VESA tylko można sobie dokupić? I czy tak samo można sobie dokupić mocowanie do iiyamy lub dowolnego innego monitora i ile to kosztuje? Edytowane 11 Grudnia 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary00 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 panowie czy ktos kto widzial te monitorki moze mi doradzic. raczej nie interesuje mnie porada typu "nie kupuj w pixmani". chce wiedziec, jesli ktos z was posiada taka wiedze czy jakosc daewoo rozni sie az tyle od jakosci benq fp241w ile wynosi roznica w cenie. i jak sie spisuje skalowanie w benq bo to chyba wazne. tak ogolnie to benek ma full wypas wiec to moj faworyt ale jak wiadomo liczy sie jakosc obrazu. moze lepszy nec. do zatosowan ogolnych lepiej mva czy pva. gram raczej malo. prosze o rzeczowe odpowiedzi bo juz na monitorek nadszedla pora a ja wogole nie mam czasu na szukanie ich w normalnych sklepach by sobie je poogladac. bede wiec wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 nikt? Bo daewoo jedna osoba z forum kupila , nie wiem czy widziala BenQa wczesniej :D Co do MVA kontra PVA- ja powiem tak obraz na Belinei 2485 jest imho lepszy niz na gatewayu 2485, a za reszta moniakow nie chcialo mi sie ganiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 to już sam nie wiem, podają w instrukcji taki obrazek, znaczy to, że nie ma mocowania VESA tylko można sobie dokupić? I czy tak samo można sobie dokupić mocowanie do iiyamy lub dowolnego innego monitora i ile to kosztuje? no podaja obrazek, zeby zobrazowac jak moze wygladac mocowanie monitora do biurka badz sciany na mocowaniu zgodnym ze standardem VESA. tak, mocowanie trzeba kupic osobno, a pasowac bedzie do kazdego monitora, ktory jest zgodny z mocowaniami VESA - sprawdz w specyfikacji monitora. kosztuje tyle ile widnieje w cenniku, poszukaj - nikt nie wie jaki rodzaj jest ci potrzebny (do sciany, do sciany na ramieniu, do biurka na ramieniu ect). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 24" gatek w proline juz 1899zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 panowie czy ktos kto widzial te monitorki moze mi doradzic. raczej nie interesuje mnie porada typu "nie kupuj w pixmani". chce wiedziec, jesli ktos z was posiada taka wiedze czy jakosc daewoo rozni sie az tyle od jakosci benq fp241w ile wynosi roznica w cenie. i jak sie spisuje skalowanie w benq bo to chyba wazne. tak ogolnie to benek ma full wypas wiec to moj faworyt ale jak wiadomo liczy sie jakosc obrazu. moze lepszy nec. do zatosowan ogolnych lepiej mva czy pva. gram raczej malo. prosze o rzeczowe odpowiedzi bo juz na monitorek nadszedla pora a ja wogole nie mam czasu na szukanie ich w normalnych sklepach by sobie je poogladac. bede wiec wdzieczny za pomoc.Jakosc obrazu benq'a jest bardzo dobra, po prostu nie ma sie do czego czepic (czerni nie licze bo to przypadlosc wszystkich lcd). Wczesniej siedzialem na samsungu 173p+ ktory tez przez bardzo dlugi czas byl wyznacznikiem jakosci, takze mam jako takie porownanie ;) Skalowanie jest gid, gry w miare dobrze wygladaja od 1280x1024 wzwyz (nizsze rozdzialki na takim kolosie za bardzo wyostrzaja aliasing). Jezeli sie jednak zdecydujesz na kupno to musisz zwrocic uwage, zeby byla to w miare nowa rewizja z mapowaniem pikseli 1:1 dodanym w meni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hesus Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Jezeli sie jednak zdecydujesz na kupno to musisz zwrocic uwage, zeby byla to w miare nowa rewizja z mapowaniem pikseli 1:1 dodanym w meni. I tu mam pytanie: w miare nowsza rewizja tzn wyprodukowana po jakim terminie?? no i mówisz o wersji FP241W czy WZ? i jak się ma do nich FP241VW? Generalnie też mam zamiar nabyć jakieś 24' dobrej klasy (2500-3000) i mnie ostatnio nosi między tym Nec'iem a Benqami. Orientuje się również ktoś jak na takim monitorze wygląda granie na X360? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary00 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 no ja wlasnie tez nie moge sie zdecydowac czy nec czy benek. benq ma hdmi wiec jakby mozna drugie zrodlo obrazu podlaczyc obok kompa i kablami nie mieszac ale w sumie to malo wazne. zeby byl sklep gdzies w mych okolicach co by takie dwa obok siebie staly (katowice, sosnowiec, dabrowa itp). caly czas tez sie zastanawiam czy daewoo i gateway sa o tyle gorszy zeby byc az tyle tansze. w proline gateway juz 2k kosztuje hehehe. dzwonilem tam i powiedzieli ze nie da sie go zobaczyc bo to tylko na zamowienie sprzedaja, ale ze sa nowe i wogole. no i klops. co zrobic. jak mam 2.5k wydac to najlepiej jak sie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferkus Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Planowałem kupić duży monitor, ale zastanawiam sie czy nie lepiej kupić telewizor lcd 32' np. Sony d3000 lub Toschiba c3500. Wiem że filmy, czy gry bedą wyglądały dobrze, ale jak jest z normalnym użytkowaniem np. przeglądanie www, word, excel. Czy róznica jest duża w stosunku do monitora? np. do Samsunga SyncMaster 226BW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) I tu mam pytanie: w miare nowsza rewizja tzn wyprodukowana po jakim terminie?? no i mówisz o wersji FP241W czy WZ? i jak się ma do nich FP241VW? Generalnie też mam zamiar nabyć jakieś 24' dobrej klasy (2500-3000) i mnie ostatnio nosi między tym Nec'iem a Benqami. Orientuje się również ktoś jak na takim monitorze wygląda granie na X360? Szczerze mowiac to chyba nawet sam benq nie ogarnia jakie osd daja w jakich monitorach ;) jezeli myslisz o uzywaniu go z x'em to wg specyfikacji podanej w manualach pozostaje wersja vw. Zwroc uwage na opcje proporcji obrazu - w i wz maja wg tego albo mozliwosc full screen'u (co nie jest dobre, bo po podlaczeniu obrazu z konsolki/n'ki obraz bedzie rozciagany z 16/9 do 16/10) albo 1:1 (ta zostala dodana chyba zmiana osd z marca br). W modelu vw jest jeszcze aspect ratio. Oznacza to, ze nawet 800x600 mozesz sobie rozciagnac na caly ekran z zachwaniem proporcji obrazu (pasy po bokach). Nie wiem jak w i wz, ale vw z xboxem chodzi dobrze. Jedynym warunkiem jest podlaczenie przez kabel vga albo hdmi. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) Moje pierwsze subiektywne wrażenia z taniutkiego GatewayFPD24285W (1500zł z wadą na "szkle" ekranu - niemalże niewidoczną, matryca idealna - na razie :) ). Jasność bardzo znaczna w porównaniu do ACer 2416Was na A-MVA. Kontrast w stosunku do dobrego crt - fatalny - czyli norma. Po włączeniu monitora podświetlenie ekranu ma małe "nadświetlenia" na rogach, po godzinie - po rzozgrzaniu świetlówek - znaczne rozświetlenie prawego górnego rogu ekranu. Ogólnie za tą cenę - chyba super - jednak to s-pva Samsunga, ale w stosunku do crt choć mniejszego (21" crt Sony Trinitron) - duży niedosyt. ale.. ale.. w końcu 24" 16:10. Więc filmy, pomimo wad wyświetlacza, lepiej chyba z małym bólem ogladać na LCD. Hmm trudno się rozstać z dobrym crt. Jest jak jest.... Edytowane 15 Grudnia 2007 przez yoko240 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Nowy Philips 24' TN, cena konkurencyjna 1586zł http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...hi240BW8EB%2F00 wygląda jak iiyama, benq belinea :), ma DVI i PIVOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 wygląda jak iiyama, benq belinea :), ma DVI i PIVOTTaa... dopoki nie wlaczysz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Planowałem kupić duży monitor, ale zastanawiam sie czy nie lepiej kupić telewizor lcd 32' np. Sony d3000 lub Toschiba c3500. Wiem że filmy, czy gry bedą wyglądały dobrze, ale jak jest z normalnym użytkowaniem np. przeglądanie www, word, excel. Czy róznica jest duża w stosunku do monitora? np. do Samsunga SyncMaster 226BWZ tego co czytałem D3000 K jest HD ?Redy, jeśli o ten Ci chodziło, to będzie wyglądało na tak dużym telewizorze fatalnie, dla mnie wszystkie HD redy z przekątnymi 32" wyglądają beznadziejnie, oczywiście po włączeniu, bo przed to nie widać różnicy ;) Edytowane 16 Grudnia 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zwroc uwage na opcje proporcji obrazu - w i wz maja wg tego albo mozliwosc full screen'u (co nie jest dobre, bo po podlaczeniu obrazu z konsolki/n'ki obraz bedzie rozciagany z 16/9 do 16/10) albo 1:1 (ta zostala dodana chyba zmiana osd z marca br). W modelu vw jest jeszcze aspect ratio. to mnie kolega zmartwil, bo sobie ostrzylem juz zeby na fp241W... zeby cos w 2007 roku nie mialo trybu z zachowaniem aspect ratio? porazka. a czailem sie na niego, bo to jedynym monitor na rynku (pomijam apple cinema) z zewnetrznym zasilaczem (ale tego tez juz nie jestem pewien, bo oficjalna strona benqu twierdzi ze jest wbudowany, a polskie sklepy ze jest zewnetrzny), co oznacza wieksze prawdopodobienstwo ze monitor bedzie cichy i nic w nim nie bedzie bzyczec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Jesli masz nvidie to na 100% jest w opcjach karty ustawanie rozciagania rozdzielczosci z zachowaniem aspektu - wiem bo uzywam :) W ati zdaje sie tez mozna cos takiego ustawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 z zewnetrznym zasilaczem (ale tego tez juz nie jestem pewien, bo oficjalna strona benqu twierdzi ze jest wbudowany, a polskie sklepy ze jest zewnetrzny), co oznacza wieksze prawdopodobienstwo ze monitor bedzie cichy i nic w nim nie bedzie bzyczec.nie wiem jak w, ale vw ma zasilke wewnetrzna... co nie zmienia faktu, ze jest idealnie cichy i nic nie bzdyczy (sprawdzalem na n'ce bez wlaczonego kompa) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 przy nrecorderze?;-P VW niby fajny, ale to bardziej tv niz monitor. nie do konca mi odpowiada to bajernckie stoidelko i brak pochylania ect. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 NEC 24WMCX 24" na matrycy TN Opiclear z kontami widzenia 178*178. Czy to prawda? Ma lepszy czas reakcji bo 5ms tak jak TN'ki a konty jak w S-PVA tylko jasność 400 ale to wydaje się może wystarczyć no i cena za nec 1872 dostępny w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 NEC 24WMCX 24" na matrycy TN Opiclear z kontami widzenia 178*178. Czy to prawda? NIE Kąt widzenia obrazu (poziom/pion) 178° H / 178° V (typ. at contrast ratio 5:1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 przy nrecorderze?;-P VW niby fajny, ale to bardziej tv niz monitor. nie do konca mi odpowiada to bajernckie stoidelko i brak pochylania ect.bez recordera mam ;) stoidelko na zywo wyglada o wiele lepiej niz na fotach, ale to tylko moja subiektywna ocena. Przechylic w pionie tez normalnie go mozna ;) Brakuje "tylko" piwota, ustawiania wysokosci i przechylania w poziomie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...