Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Po dluuuugim okresie szukania monitora kilku zamowieniach (jak sie okazalo wirtualnego towaru) w koncu cos sie ruszylo. Przesiadalem sie z idealnego jak dla mnie monitora CRT ma Diamondtronie - NEC'a. W pracy majac doczynienia z Dellloskimi TN'kami powiedzialem ze nie kupie ich nigdy. Rozwazalem kilka monitorow az w koncu mozna powiedziec rzucilem moneta ;) Zamowilem Fujitsu Siemens P24W-3. Monitor praktycznie nieznany u nas mimo ze jak sie dalej przekonacie naprawde dobry.

Krotka specyfikacja (pomijam belkot marketingowy wklejam co najwazniejsze)

Premium 24-inch 16:10 wide format VA Panel

1000:1 typical Contrast

178° typical viewing angle

Brilliant 16.7 Mio colors (8-bit panel)

Enhanced Color Gamut

Overdrive technology for 6 ms gtg response time

Graphics display (dependent on graphics processor)

Pixels 1920 x 1200 (recommended)

Pixels *) 1680 x 1050

Pixels *) 1440 x 900, 1280 x 800

Pixels *) 1600 x 1200

Pixels *) 1280 x 1024

Pixels *) 1024 x 768

Pixels *) 800 x 600, 640 x 480

*) interpolated

HD standards 1080i/p, 720p, 576i*/p,

480i*/p

(* via HDMI only)

Color performance 16.7 Mio colors (8-bit panel)

typical >92% color gamut (NTSC)

Video input 1 x D-SUB analog

1 x DVI-D (24-pin) digital

1 x HDMI

HDCP on DVI and HDMI

USB 4 x USB 2.0 downstream

1 x USB upstream

Data cable (1.8 m) D-SUB (15-pin) analog

detachable on display DVI-D (24-pin) digital

HDMI, Audio cable ,

USB cable (upstream, 1.8m)

Troche moich przemyslen i troche fotek. Input lag jutro zmierze.

Wyglad monitora to typowa niemiecka siermiezna konstrukcja. Wiedzialem o tym. Na tym tle Lg lub Hp chyba lepiej wypada. Matryca na fabrycznych ustawieniach nie jest nawet mocno jasna. To dobrze, na tle zarowek gdzie trzeba jasnosc i kontrast obnizac do minimum zeby oczu nie wypalic Siemens jest ok. Natomiast i tak wypaga korekcji ;) Ale najwazniejsze. Manipulowanie kontrastem i jasnoscia nie obcina gradientow. Doskonale to widac na tescie Eizo monitor test gdzie na ekranie sa prostokaty z roznym procentem jasnosci. Ten obraz wychodzi identycznie jak na CRT. Katy widzenia bardzo dobre. Zadnych smuzen, czy anomalii w obrazie. Ghostingu tez ja nie zauwazylem. Monitor sweitnie skaluje nizsze rozdzialki (natomiast jest opcja obrazu z pasami po bokach) Generlanie jest bardz dobrze. Sa tez wady, moze nie wady a denerwujace detale. Pierwszy to monitor syczy :D Ale jesli nie siedziesz z uchem nad gorna krawedzia ekranu to przy normalnej pracy NIC NIE SLYCHAC. To przypadlosc wielu duzych monitorow. Druga rzecz to monitor fabrycznie zapakowany jak gdyby krzywy :D:D Mialem to oddawac ale okazalo sie ze w momencie podniesienia panela na nodze i opuszczeniu matryca sie wypoziomowala :)

Pare fotek nedznej jakosci bo fotograf ze mnie kiepski :D nie bic :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.dzisiaj na monitorze (BenQ FP241W) pojawiło się dosłownie dziesięć!! nowych "zaciętych" (zielonych) pikseli.

2.W odróżnieniu od tego, który był na panelu już od początku, te widać na białym tle - więc pewnie są to martwe piksele.

2.Szkoda słów, monitor ma dwa tygodnie.

1. ot tak 10? fak. w ogóle to jak? - właczyłeś, patrzysz - o 'trupy'. czy monit właczony i one nalge 'poumierały'. tak mnie to zastanawia z trochę czystej ciekawości (bo się nie znam na subach).

2. i tu mam pytanie(trochę nietypowe): jak bardzo widać 'walnięte' pixele. jakie-tam-kolwiek. bady- suby- etc.

monitor mam od 2,5 miesiąca. robię okazyjnie przegląd z LCDtest firmy Ekim Software, albo Nokia Monitor test. i... nic nie znalazłem. albo ich nie ma albo ja ślepy jestem(trochę prawda;)). nie wiem czy gapić się po koleii obszarami z odległości 5cm... czy mogę rzucić okiem ot tak z odl 30cm i zobaczę na 100%, że coś nie tak. za każdym razem dostaje oczopląsu od takiego wpatrywania sie uważnie....

3. 2 tyg - to właśnie newralgiczny okres... pierwsze: 14-28dni.... szkoda że to ci się przytrafiło 4 dni po możliwości oddania go...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ot tak, rano było wszystko w porządku. Włączyłem później komputer, patrzę - no i proszę, 10 nowych zielonych pikseli, widocznych na jasnym tle. Może jutro rano znikną?

2. Bardzo. Z bliska trudno nie zauważyć. Także pewnie nie masz ich wcale, albo co najwyżej kilka.

3. Zgadza się. Ale jutro dzwonię do serwisu Benka. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem dziś rano komputer i nie zauważyłem tych "walniętych" pikseli. Niestety, przy (bardzo - z odległości kilku centymetrów) dokładnym sprawdzeniu okazało się, że dalej są na swoich miejscach, ale sporo mniejsze. Krótko mówiąc, były tam pewnie zawsze, ale nie zauważyłem ich. Może być kłopot z wymianą - wyślę im monitor a oni nic nie zauważą i tylko stracę czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wkoncu po ciezkich bojach jesli chodzi o wybor wkoncu wybralem zakupilem benq FP241VW i powiem krotko !!! REWELKA !!! przesiadlem z takze benqa 91gp , monitorek zakupilem w sklepie agito za 1925 zl co jest cena bardzo dobra uwazam, wyglada inaczej niz wszystkie swieci perfekcyjnie sprawdzalem roznymi programami i nie posiada zadnego bad pixela sub czy co tam jeszcze jeszcze jest ogolnie rerwelacyjnie wszystkim ktorzy sie zastanawiaja polecam goraco !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wkoncu po ciezkich bojach jesli chodzi o wybor wkoncu wybralem zakupilem benq FP241VW i powiem krotko !!! REWELKA !!! przesiadlem z takze benqa 91gp , monitorek zakupilem w sklepie agito za 1925 zl co jest cena bardzo dobra uwazam, wyglada inaczej niz wszystkie swieci perfekcyjnie sprawdzalem roznymi programami i nie posiada zadnego bad pixela sub czy co tam jeszcze jeszcze jest ogolnie rerwelacyjnie wszystkim ktorzy sie zastanawiaja polecam goraco !!!

I nie przeszkadza ci mgielka na Standard albo wyostrzanie i fioletowa czern w pozostalych trybach? :rolleyes: Dziala ci regulacja jasnosci jak trzeba? U mnie miedzy 30 a 100 praktycznie nie ma roznicy. Tez mam FP241VW od czwartku, porobie niedlugo fotki i opisze szerzej, posiadam CRT wiec sprobuje sprawdzic tez input lag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie przeszkadza ci mgielka na Standard albo wyostrzanie i fioletowa czern w pozostalych trybach? :rolleyes: Dziala ci regulacja jasnosci jak trzeba? U mnie miedzy 30 a 100 praktycznie nie ma roznicy. Tez mam FP241VW od czwartku, porobie niedlugo fotki i opisze szerzej, posiadam CRT wiec sprobuje sprawdzic tez input lag.

wiesz wsumie on dla mnie swieci idealnie zadnego dotad minusa nie zauwazylem moze z czasem mi bedzie cos doskwierac na pewno napisze za rewelacje uwazam te tryby do filmow i gier np poprawa jakosci jest znaczna o szarej mgle co piszesz nie widze tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientujecie się może ile martwych pikseli uprawnia do wymiany panela (BenQ FP241W)? Mój panel ma jeden "hot" piksel (strasznie irytujące) i trzy martwe.

Dzwoniłem na infolinię, ale moja rozmówczyni nie sprawiała wrażenia osoby kompetentnej - o ile dobrze pamiętam, wspomniała tylko o 4 pikselach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientujecie się może ile martwych pikseli uprawnia do wymiany panela (BenQ FP241W)? Mój panel ma jeden "hot" piksel (strasznie irytujące) i trzy martwe.

Dzwoniłem na infolinię, ale moja rozmówczyni nie sprawiała wrażenia osoby kompetentnej - o ile dobrze pamiętam, wspomniała tylko o 4 pikselach.

strona Benq -> "Kryteria akceptacji uszkodzeń piksela: ISO 13406-2"

więc jeśli nie ma jakiejś innej ichniej filozofii to:

http://www.servodata.com.pl/faq/step/lcd.htm /na dole tabelka dot. rozmiarów

http://www.lcdinfo.pl/artykul-iso.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam zakupić (niespodzianka :P) LCD 24". Ma być to jak najbardziej ekonomiczny zakup do gier (żadne pro-gaming) i pracy biurowej/programowania. Wobec argumentu ceny naturalnym jest, że w grę mogą wchodzić tylko matryce TN :( No, ale tego nie przeskoczę. Dodatkowo monitor musi mieć DVI (lub HDMI) i być cichy (wszelkie buczenia, świerszcze i tego typu anomalie wykluczone). Cena jak najniższa, a więc ~1000zł.

Przeglądając ten temat można stwierdzić, że z TN-ek polecane są głównie: BenQ G2400W, iiyama IIYAMA ProLite B2403WS-B1, Samsung 2493HM. Cenowo łapie się tu tylko BenQ i to mocno na styk.

Przeglądając Skąpca wytypowałem:

1. Fujitsu-Siemens E24W-1SD

Mój faworyt. Bardzo tani, ale wygląda solidnie, parametry jak to dla TN. Komplet złącz. Niestety cały Internet milczy na jego temat. Ale może ktoś z forumowiczów coś widział, coś wie ? ;) W sumie najbardziej mi zależy na opinii o nim właśnie.

2. Hyundai N240WD

Cena niezła, wyposażenie też, ale równiez nic o nim nie wiem ani nie wyczytałem :/

3. BenQ G2400W

No i wspomniany wyżej BenQ, jednak najdroższy.

Czy warto któryś z tych modeli zakupić ? A może wszystko to złom i czekać i zbierać i wydać kupę kasy (~2000 zł) na PVA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić sobie monitor 22-24 calowy (kompa mam porządnego). Będzie obrabiana grafika (TN odpadają), do tego standardowe siedzenie w necie i granie w gierki. Mogę na niego wydać ~2000zł. Przeglądałem oferty sklepów, naczytałem się recenzji, w głowie pozostał bełkot i dalej nie wiem co wybrać. Znalazłem takie monitorki:

24 HP LP2465 - dobry obraz, dość szybki ale ma tylko złącza DVI (kosztuje 2k zeta i dali TYLKO 2x DVI ?!)

24 Benq FP241W - naczytałem się tego i nie wiem co mam myśleć (na + komplet złącz)

24 LG Flatron L245WP-BN - raczej kiepska jakoś, odwzorowanie kolorów (w porównaniu z konkurencją), raczej odpada

24 NEC 2470WNX-BK - DVI + D-Sub (przynajmniej tyle), dobry obraz ale monitor jest brzydki :P i ma woolną matrycę

Słyszałem jeszcze o Dellu, ale trudno dorwać ich monitory, a nie chce mi się bawić w allegro i kombinowanie z serwisem i gwarancją (nie mówiąc już o sprowadzaniu z zagranicy).

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mnie oświeci w tej kwestii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 HP LP2465 - dobry obraz, dość szybki ale ma tylko złącza DVI (kosztuje 2k zeta i dali TYLKO 2x DVI ?!)

24 Benq FP241W - naczytałem się tego i nie wiem co mam myśleć (na + komplet złącz)

24 LG Flatron L245WP-BN - raczej kiepska jakoś, odwzorowanie kolorów (w porównaniu z konkurencją), raczej odpada

24 NEC 2470WNX-BK - DVI + D-Sub (przynajmniej tyle), dobry obraz ale monitor jest brzydki :P i ma woolną matrycę

Te modele mają zapis 8 bit/kanał więc będziesz miał banding i przekłamania po regulacji barw w OSD. Do grafiki wybrałbym tylko i wyłącznie model z zapisem 10 bit lub więcej ... jak np. EIZO 2231 lub tańszy 2031 ... modele 24" to już ponad 3K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochodzę do wniosku, że te wymienione wyżej monitory 24" nie powinny kosztować 2000zł, ale jakieś 1300zł. Wychodzi na to, że najlepszym wyborem będzie Eizo 2231 (2300zł :/). Chyba, że macie jakieś inne typy na 22"?

Edit: Teraz siedzę na 19" CRT, zależy mi na większym obszarze roboczym. Przesiadka na 20" w panoramie nie byłaby zbyt satysfakcjonująca...

Edytowane przez jerdenk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Dochodzę do wniosku, że te wymienione wyżej monitory 24" nie powinny kosztować 2000zł, ale jakieś 1300zł.

2.Wychodzi na to, że najlepszym wyborem będzie Eizo 2231 (2300zł :/).

3.Chyba, że macie jakieś inne typy na 22"?

4.Teraz siedzę na 19" CRT, zależy mi na większym obszarze roboczym. Przesiadka na 20" w panoramie nie byłaby zbyt satysfakcjonująca...

specjalnie mocno merytorycznie się nie wypowiem bo nie mam wiedzy, ale:

1.monitory kierowane "na grafikę" zawsze były i są drogie(droższe). IMO 2000zł za sensowne monitory 24" na spva to nie jest jakoś strasznie drogo, choć fakt, że do zawodowej grafiki ponoć się w/w modele nie nadają.

2. S2231 to już ponoć całkiem niezły monitorek

3."nie ma" innych 22"wide. cała reszta jest do "gier i worda"

4.19"crt na 20"wide lcd to regres a nie progres. określenie "nie byłaby zbyt satysfakcjonująca" to eufemizm;)

rozmiarowo już lepiej zwykłe lcd 20", ba! nawet zwykłą 19" od 20"wide

np. oprócz eizo S2231 w okolicach 2,5-2,7tys zł jest coś w stylu: NEC 2090UXi, NEC 2190UXp,EIZO S2000 (jeśli jeszcze jest dostępny)

tu masz link to bedziesz wiedział o co mi chodzi z rozmiarami:

Dołączona grafika

ps. możesz jeszcze rozważyć "alternatyne ceny" eizo s2431 czytając to: ;)

http://forum.purepc.pl/temat/Monitory/57/M...-Pomocy/268533/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. IMO 2000zł za sensowne monitory 24" na spva to nie jest jakoś strasznie drogo, choć fakt, że do zawodowej grafiki ponoć się w/w modele nie nadają.

3."nie ma" innych 22"wide. cała reszta jest do "gier i worda"

4.19"crt na 20"wide lcd to regres a nie progres. określenie "nie byłaby zbyt satysfakcjonująca" to eufemizm;)

Trochę do wyjaśnienia:

1 - Modele 24" za 2K nawet do amatorskiej/pół PRO obróbki się nie nadają (do tej pory nie ma w tej cenie 24" z 10 bit LUT), modele profesjonalne to te z zapisem od 12 bit w górę jak np. EIZO CG

3 punktu nie rozumiem ;) Z modeli 22" S-PVA jest Lenovo L220x (8 bit LUT) , z modeli semi pro S-PVA EIZO S2231 (10 bit LUT) a z modeli profesjonalnych EIZO CG 22x (12 - 16 bit LUT)

4. 20" LCD 16:10 to progres w stosunku do 19" CRT 4:3 - wysokość ekranu jest identyczna ... ale ww LCD jest szerszy

Jeśli chodzi o monitory 20" "dokładne graficznie" to faktycznie jeszcze jest NEC 2090Uxi 20" 4:3

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę do wyjaśnienia:

1 - Modele 24" za 2K nawet do amatorskiej/pół PRO obróbki się nie nadają (do tej pory nie ma w tej cenie 24" z 10 bit LUT), modele profesjonalne to te z zapisem od 12 bit w górę jak np. EIZO CG

3 punktu nie rozumiem ;) Z modeli 22" S-PVA jest Lenovo L220x (8 bit LUT) , z modeli semi pro S-PVA EIZO S2231 (10 bit LUT) a z modeli profesjonalnych EIZO CG 22x (12 - 16 bit LUT)

4. 20" LCD 16:10 to progres w stosunku do 19" CRT 4:3 - wysokość ekranu jest identyczna ... ale ww LCD jest szerszy

ad1. napisałem tam "ponoć" ponieważ osobiście nie zajmuję się grafiką czy też foto. a skoro nie mam własnego praktycznego doświadczenia nie zgrywam znawcy i wyroczni w kwestii skreślania monitorów w kwestii grafika czy to pro czy semi/pro ;)

3ci punkt - taki skrót myślowy, że poza S2231 nie ma w sumie innych 22" jakie mogą go zainteresować. dlaczego nie podałem: Lenovo L220x - hm, jakoś nie pomyślałem, że ktoś weźmie go do zajmowania się grafiką. a CG - jak ktoś chce monitor za 2000 to chyba nie wskoczy nagle na 4800-16000 choć fakt - mogę się mylić :lol2:

ad4. tu się nie zgodzę:

19"crt to widoczny obszar 18.1" jest więc wyższy od 20"wide (rozciągniętej 17"lcd)

odpowiednik 18.1" to raczej 21"wide. co nawet widać na tamtym obrazku.

moim zdaniem przy tak niskim ekranie rozciąganie go na boki niewiele pomaga. dlatego napisałem tam "regres".

jakkolwiek gdy ktoś chce "większy obszar roboczy" to imo odczuje go bardziej w przypadku zwykłego lcd 19-20" niż 20-21"wide.

a jakaś satysfakcja z przeskoku z 19"crt na lcd pojawi się dopiero dla 21"-zwykły i od 22"wide w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3ci punkt - taki skrót myślowy, że poza S2231 nie ma w sumie innych 22" jakie mogą go zainteresować. dlaczego nie podałem: Lenovo L220x - hm, jakoś nie pomyślałem, że ktoś weźmie go do zajmowania się grafiką. a CG - jak ktoś chce monitor za 2000 to chyba nie wskoczy nagle na 4800-16000 choć fakt - mogę się mylić :lol2:

ad4. tu się nie zgodzę:

19"crt to widoczny obszar 18.1" jest więc wyższy od 20"wide (rozciągniętej 17"lcd)

odpowiednik 18.1" to raczej 21"wide. co nawet widać na tamtym obrazku.

Lenovo L220x też nie polecam do grafiki ... tylko po prostu monitorek 22" na PVA a nie TN ;)

Co do obszaru widocznego - moja 19" CRT ma ~17,8" przekątnej widocznej (zmierzone) ... jeszcze nie widziałem modelu 19" z przekątną widzialną i aktywną 18,1" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie krótkie pytanko mam tylko,czy monitor 24 cale Yuraku MB24WKA to dobry wybór?Fundusze to ok.1k,takze mniej wiecej sie mieszczę w cenie(+/-50zł).Przeczytałem kilka ciekawych opinii na temat tego chińskiego wynalazku,szczególnie fajnie wygląda matryca mva,i to jest powód dla którego jestem zaintereoswany jego kupnem.Do niedawna sądziłem,ze skoro monit jest na matrycy s-pva/mva to można brać w ciemno..dopóki nie zoabaczyłem gateway 24cale i rzeczywiście nie zachwyca.Nie chciałbym sie rozczarować,dlatego pytam czy warto brać tego yuraku?Czy matryca jest porównwalna do tej w monitorach lepszych producentów,tylko w niższej cenie?

Sprawa gwarancji wygląda tak..jest 3 lata door to door+gwara na 3 martwe pixele,wiec pod tym wzgledem jest ok,sklep pewny.

z góry dzieki za odp. :wink:

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba i ja dorzuce swoje 3 grosze do tematu.

Przesledzilem go z grubsza i poczatkowo oczywiscie napalilem sie na matryce PVA/MVA i inne tego typu, nawet zaczolem poszukiwac jakiegos w miare taniego monitorka i prawie kupilem GATEWAY, ktory byl w miare atrakcyjnej cenie (czyli ok 1700pln, 24cale, taki niby nie poserwisowy z 3 letnia gwarancja...)

W kazdym badz razie teraz zastanawiam sie czy wogole mi cos takiego jest potrzebne i czy monitorek z dobra matryca TN nie wystarczyl by mi w zupelnosci... grafik ze mnie zaden, to znaczy profesjonalny, czasem pobawie sie czyms z potrzeby lub dla zabiczia czasu, ale badzmy szczerzy moj Samsung 940BF jakos mi wystarczal, jesli brakowalo mi czegos to korzystalem z profesjonalnego 20 calowego CRT brata.

W kazdym badz razie moje potrzeby to (oczywiscie to tylko podstawowe, wrecz mechaniczne parametry):

- 24" - wazne zeby pracowal w 1920 x 1200 (po prostu przy 1280x1024 juz mi sie wszystko nie miesci, tak mogl bym nieco wydajniej pracowac)

- pivot - nie jest to konieczne, choc jak dla mnie uzyteczne, nawet bardzo.

- jak najbardziej czarny kolor, moze byc czarno/szary, jak np moj 940BF (akurat mieszkam z dziewczyna i ona zwraca na to uwage)

- DVI, D-SUB, HDMI mile widziane - najlepiej jak by dalo sie bez problemu manualnie pomiedzy nimi przelaczac, S-Video i hub USB byly by milym dodatkiem

- podstawa umozliwiajaca swobodne przekrecanie i regulowanie monitorka, musi byc bardzo stabilna

- 3 letna gwarancja, bezproblemowy serwis itd...

Monitor bedzie uzywany do:

- prac biurowych, nie chodzi tu moze o pisanie czegos w Word, ale powiedzmy to najszybsze okreslenie jego glownej funkcji

- czasem odpale gierke, bardzo zadko, ostatecznie moge grac na 940BF

- ogladanie filmow, w tym wlasnie HD

- grafika, czyli proste przygotowywanie grafiki na potrzeby WWW, lekki retusz zdjec z amatorskiego aparatu, czasem troszke popracuje w srodowisku CAD, czasem pokabinuje cos w 3D, zadna profesjonalka, raczje na razie zabawa i nauka obslugi narzedzi (w przyszlosci nie ukrywam ze chcial bym troszke bardziej profesjonalnie tym pozajmowac, ale to krestia moze roku, moze wiecej).

Co do wymagan odnosnie matrycy i pozostaluch parametrow prosil bym o wasze sugestie. Oczywiscie w rozsadnej cenie :) Czyli powiedzmy troszki ponad 2k mogl bym na niego wydac, oczywiscie jesli na prawde bedzie warto, zadowole sie tez monitorkiem za 1,2 - 1,3k pln jesli faktycznie mi wystarczy, zawsze troszke gotowki zostanie, bo skoro i tak nie wykorzystam lepsiejszego monitorka, to moze za to karte zmienie :)

Jak na razie wyglada na to ze najbardziej by mi odpowiadal Samsung 2493HM

Co wy na to? Warto dokladac do czegos "lepsiejszego"? W tej chwili mogl bym go kupic w granicach 1,4-1,5k pln. Wart jest swojej ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli wiekszość czasu siedzisz na wprost monitora to w sumie nie warto dopłacać niemałych w końcu pieniędzy - szczególnie przy amatorskiej zabawie

obecne TN glare oferuja całkiem ładne kolory a i z kontrastem jest nienajgorzej

co innego gdy patrzy sie pod kątami - miałem ten sam dylemat - w sumie tylko gateway jakoś niedrogo a reszta to juz prawie tysiaka trzeba dołozyc - bez sensu

ale zajrzyj na allegro - tv 32 cale full hd jest juz za 2500 - mimo wiekszego zuzycia pradu(200wat) bedzie to napewno bardziej oplacalna sprawa anizeli ladowanie sie w jakies pva za 2300 do komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym badz razie moje potrzeby to:

1. 24" - wazne zeby pracowal w 1920 x 1200

2. pivot - nie jest to konieczne, choc jak dla mnie uzyteczne, nawet bardzo.

3. jak najbardziej czarny kolor, moze byc czarno/szary, jak np moj 940BF (akurat mieszkam z dziewczyna i ona zwraca na to uwage)

4. podstawa umozliwiajaca swobodne przekrecanie i regulowanie monitorka, musi byc bardzo stabilna

5. 3 letna gwarancja, bezproblemowy serwis itd...

Monitor bedzie uzywany do:

6. prac biurowych,

7. czasem odpale gierke, bardzo zadko, ostatecznie moge grac na 940BF

8. ogladanie filmow, w tym wlasnie HD

9. grafika, czyli proste przygotowywanie grafiki na potrzeby WWW, lekki retusz zdjec z amatorskiego aparatu, czasem troszke popracuje w srodowisku CAD, czasem pokabinuje cos w 3D, zadna profesjonalka, raczje na razie zabawa i nauka obslugi narzedzi (w przyszlosci nie ukrywam ze chcial bym troszke bardziej profesjonalnie tym pozajmowac, ale to krestia moze roku, moze wiecej).

wiem, że ceny nadal wydają się wysokie, ale nie zapominajmy, że jeszcze rok-dwa temu 24" S-PVA i cena min. 3000-3500 to było coś normalnego....

ad.9 i w sumie nie tylko z tego powodu.: poniżej:

-HP LCD 24" LP2465 // 1850zł

-BENQ 24" LCD FP241W // 1912zł

-NEC 24" LCD MultiSync LCD2470WNX // 2185zł

na twoim miejscu bym nie schodził.

ad1. 24" to obecnie najrozsądniejszy wybór do zastosowań ogólnych i w górę.

ad2. pivot mam. też chciałem. też wybrzydzałem. sprawdzałem by monitor to miał. 3miesiące mija i... poza spr. ani razu nie użyłem...

ad3. tu ci nie pomogę. wobec ciśnięcia budżetu wywaliłbym takie zachcianki na sam szary koniec.

ad4. w sumie wszystkie wymienione powinny to spełniać

ad5. więc zakupy tylko w polsce...

ad6. ad7. ad8. - ogólnie spełniają na pewno.

ad9. do tego punktu to i wyżej wymienione tak +/-. tak więc schodzenie jeszcze poniżej.... odradzałbym.

swoją drogą spotkałem się z opiniami o używaniu np. HP LP2465 oraz NEC 2470WNX w CAD i opinie pozytywne.

z grafiką już słabiej, no ale to 4ty punkt na twoim zastosowaniu i w dodatku full amatosko, nauka programów, etc. więc sądzę "da rade".

z mojej strony dodam jeszcze tak: testy Lagom

http://www.lagom.nl/lcd-test/

monitor mam jak w sygnaturce, niby już cacy-cacy-fajny-24", a -testy "Viewing angle"(genialny test zresztą), "Black level" i "White saturation" nie przechodzi dla mnie w pełni satysfakconująco.

-skoro dobre S-PVA nie przychodzi idealnie testu na kąty (cecha S-PVA - > patrząc na wprost boki już się lekko zmieniają) to tylko sobie wyobraź co się dzieje na TN....

-"black level" i "White saturation" - tu się już czapiam.

ale w moich ustawieniach "custom", jasność:26-28%, ~140cd/m2, czyli "nadających się do pracy" poziom "1" i "254" oraz "2" i "253" generalnie nie wychwytuję. a pamiętajmy, że S2431W to monitor ładnie wyświetlający gradiendy i cienie!

oczywiście poza testowaniem, w czasie zwykłego szarego dnia, takimi szczegółami się nikt kto nie jest grafikiem nie przejmuje.

tak czy siak powtórzę: poniżej tego HP odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sorest - dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, bardzo mi pomogles. HP wyglada bardzo ciekawie, do tego cena nawet przystepna, podobnie jak i BENQ, choc musze przyznac ze nie mam zaufania do tej firmy.

Poczytam jeszcze troszke na ten temat, link do testow monitorow ktory podales bardzo sie przyda, mysle ze jakos kolo przyszlego tygodnia wybiore sie na poszukiwania monitora, to znaczy jesli uda sie znalezc w przystepnej cenie, gdzies gdzie bede mogl go podpiac i obejrzec przed odbiorem to po prostu zobacze jak sie bedzie sprawowal i wtedy na dobra sprawe zadecyduje.

Co tu duzo gadac, do tej pory na codzien korzystalem z TN, PVA raz na jakis czas tylko, ale nie na tyle zeby docenic jego zalety. Moze uda sie gdzies dorwac jakis taki monitorek i pobawic nim dluzej, 100% pewnie sie przekonam.

W kazdym badz razie, glownie ze wzgledu na brak czasu, sprawa stanela na tym ze jezeli bede sie juz na cos decydowal, pewnie wybiore cos miedzy HP LCD 24" LP2465 a BENQ 24" LCD FP241W. Ostatecznie gdyby sytuacja finansowa zmusila mnie do kupienia tanszego monitorka, lub gdybym musial kupic go np jutro pewnie kupie Samsung 2493HM, lub cos podobnego, natomiast nad monitorkiem PVA bede zastanawial sie za jakis czas, czyli powiedzmy jak z tydzien albo 2 bym mial na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w związku z tym, iż we wtorek stałem się posiadaczem monitora Samsung T260HD ( z tunerem TV) chciałbym go Wam w skrócie zaprezentować.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Całość ukryta w spoilerze(dużo zdjęć)."

Specyfikacja techniczna:

Rozmiar: 25,5" Panoramiczny

Rozdzielczość: 1920 x 1200

Jasność (cd/m2): 300

Kontrast: DC 10000:1 (1000:1)

Czas reakcji (ms): 5

Kąty widoczności (poziomo/pionowo): 170˚ / 160˚ (CR>10)

Kolor obrazu: 16,7 mln

Sygnał wejściowy: Analogowy RGB, DVI, HDMI, komponentowy, TV (Digital TV / Analogowy TV)

Typ synchronizacji: Separate H / V, Composite, SOG

Gniazda wejściowe: 15 pinowy D-sub, DVI-D, HDMI, CVBS, S-Video, komponentowy, DTV Tuner, Optical Out, Scart, Cl Slot

Pobór prądu Włączony: 70 W

Tryb czuwania (DPMS) : < 2W

Rodzaj zasilacza: Wbudowany

Właściwości Plug & Play: DDC 2B

Głośniki multimedialne: 3W x 2 (SRS TruSurround XT)

Inne (w tym akcesoria): Pilot, przewód D-Sub oraz DVI-D, antena

Funkcje dodatkowe: Wbudowany DTV (DVB) Tuner, SRS TruSurround XT, Optical digital sound (SPDIF), Component, 2 x HDMI, Supporting 1080P Input, CI Slot

USB: Nie

Kompatybilność z komputerami Mac: Tak

Montaż na ścianie : Nie

TCO: brak danych

Dostępne kolory: Rose Black

Wymiary Z podstawką w mm (SxWxG): 610 x 502,5 x 245mm

Bez podstawki w mm (SxWxG): 610 x 435 x 86mm

Opakowanie w mm (SxWxG): 702 x 185 x 567mm

Waga Netto (kg): 8,6

Brutto (kg) : 11,1

Podstawa Funkcje: Pochylenie moniotora, obracana podstawa

Tak prezentuje się monitor w całej okazałości:

Dołączona grafika

Liczne gniazda:

Dołączona grafika

Pod klapką z boku gniazdo słuchawkowe, drugie gniazdo HDMI oraz miejsce na cyfrowy tuner:

Dołączona grafika

Naklejka z oznaczeniami:

Dołączona grafika

Nokia monitor test:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czerń pulpitu od przodu:

Dołączona grafika

Czerń od dołu:

Dołączona grafika

Czerń od prawej:

Dołączona grafika

Pulpit:

Dołączona grafika

Strona internetowa:

Dołączona grafika

The Cloverfiled divx:

Dołączona grafika

Piraci z Karaibów HD 720p:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

The Living Sea by M$ 1080p:

Dołączona grafika

Polsat Cyfrowy SD;

Reklama @ Discovery:

Dołączona grafika

Reklama @ BBC:

Dołączona grafika

TVN Turbo:

Dołączona grafika

W rzeczywistości obraz filmów czy też TV jest dużo lepsza, ale mój aparat nie potrafił tego odzwierciedlić, postaram się zrobić lepsze zdjęcia i dodać je tutaj.

Co do gier to na PC nie mam żadnych. Jak PS3 wróci z gwary to dodam co nieco. Piszcie jakie testy, zdjęcia jeszcze wykonać. Wiem, że dodać powinienem jakieś foty menu, ale to jak ogarnę to wszystko dopiero.

Ogólnie po przesiadce z SM 2232BW jestem bardzo zadowolony. Na początku wielkość mnie przeraziła, ale już się przyzwyczaiłem. Divx oglądane po ciemku z odległości 3m (łóżko) wyglądają dobrze. Filmy HD cud, miód, orzeszki... Telewizja przy sygnale analogowym przeciętnie, ale i tak jej nie oglądam, więc mi nie zależy. W/w zdjęcia zrobione były przy ustawieniach dynamicznych, tj. automatycznie zmieniała się jasność i kontrast względem wyświetlanego obrazu (jasne klimaty duża jasność, dużo czerni, mniejsza jasność - ciekawa rzecz).

Edytowane przez matiz__

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi