Kyle Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 (edytowane) Z grami gorsza sprawa bo właściwie to nie ma chyba systemu informującego OS o tym czy gra była przez autora przygotowywana z myślą o sRGB, AdobeRGB czy ProPhotoRGB. A z plikami Video chyba jest podobnie (właściwie to kontenerami - trzeba będzie poczytać o mkv i avi ... i TS i wmv itd. ) ps. chyba że używają uniwersalnie po prostu przestrzeni NTSC ... więc taki EIZO 2231 czy HP 2475 dzięki szerszemu gamutowi lepiej się nada niż monitor z przestrzenią 72% (sRGB) Edytowane 29 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Z grami gorsza sprawa bo właściwie to nie ma chyba systemu informującego OS o tym czy gra była przez autora przygotowywana z myślą o sRGB, AdobeRGB czy ProPhotoRGB. A z plikami Video chyba jest podobnie (właściwie to kontenerami - trzeba będzie poczytać o mkv i avi ... i TS i wmv itd. ) No właśnie tez mi się tak wydawało, że z tym będzie większy problem, ale myślałem że ktoś już ma jakieś rozwiązanie. :D W przypadku gier nie jest to takie rażące, a nawet takie bardziej soczyste kolory mogą czasem uatrakcyjnić rozrywkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 ps. to co napisałem o przestrzeni NTSC tyczy się filmów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Panowie, pomóżcie podjąć decyzję, bo już włosy sobie z głowy wyrywam ;/ Do wyboru: HP w2408h albo Samsung 2493HM niech ktoś za mnie zdecyduje. Widziałem HPka, jest piękny, ale nie ma DVI (martyca glare dla mnie super). Samsung ma dotykowe przyciski, które nie działają... ;) Co zrobić? Wiem że to brzmi niedorzecznie ale jestem pod ścianą a monitor muszę kupić najlepiej jeszcze dziś w nocy lub jutro... Help? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Pisałem nie raz i napiszę ponownie - monitor LCD bez złącza cyfrowego to nie monitor :] (to poniekąd powinno Ci ułatwić wybór) Lepiej kupić dobre 20-22" niż kiepskie 24" - to też weź pod uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Pisałem nie raz i napiszę ponownie - monitor LCD bez złącza cyfrowego to nie monitor :] (to poniekąd powinno Ci ułatwić wybór) Lepiej kupić dobre 20-22" niż kiepskie 24" - to też weź pod uwagę. No słyszałem taką opinię, ale powiedzmy że nie mam kosmicznych wymagań i wolę jednak 24'' mimo, że może faktycznie będzie trochę niższej jakości. Kyle to co, wg Ciebie Samsung? Cholera, mam wielgachny dylemat ehhhh ;/ A jeśli Samsung to Glossy? On jest ok? Podoba mi się ten HP, ale naprawdę co, będe przez D-SUBa podłączać? Chyba nieee. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) No słyszałem taką opinię, ale powiedzmy że nie mam kosmicznych wymagań i wolę jednak 24'' mimo, że może faktycznie będzie trochę niższej jakości. Kyle to co, wg Ciebie Samsung? Cholera, mam wielgachny dylemat ehhhh ;/ A jeśli Samsung to Glossy? On jest ok? Podoba mi się ten HP, ale naprawdę co, będe przez D-SUBa podłączać? Chyba nieee. Ja osobiście glossy znieść nie mogłem (NEC WGX2 PRO). Kiedy go miałem czułem jakbym się cofnął do czasów mojego pierwszego monitora CRT bez powłoki antyodblaskowej ... CRT z "antyreflexem" ma 10x mniejsze odblaski niż LCD glossy. Dziwi mnie dla czego nie robią gładkich powierzchni takich jak na CRT z AGRAS - nie byłoby efektu pyłu i nie byłoby "reflexów" Edytowane 30 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokan Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 No i jestem po miesiącu walki. Kilka rozmów z serwisem, krązenie monitora tam i z powrotem gdyż reklamacja za 1 razem nie została uwględniona (sic!). Dopiero po długiej rozmowie z szefostwem NEC Polska i wysłaniu sprzętu do centrali w Niemczech reklamacje uznali (paproch, pixel i fatalna równomierność podświetlenia). Wreszcie mam nowy egzemplarz 2690WUXi. :D Zero śmieci, zero bad pixeli, podświetlenie o niebo lepsze, choć do ideału jeszcze brakuje, gdyż lewy górny róg jest jaśniejszy co widać w ciemnym pokoju i czarnym tle. Przy normalnej eksploatacj zupełnie tego nie widać. Ogólnie jakośc wykonania na wysokim poziomie, reprodukcja kolorów super, kąty rewelacja (w zasadzie problem kątów nie istnieje w tym monitorze). No i wielkość :rolleyes: Możliwości ustawień powalają na kolana. Zmużenia nie ma, w grach lag nieodczuwalny, filmy 720/1080p to bajka. Gdyby nie te przeboje z reklamacją to byłbym w 100% zadowolony z zakupu... a tak troche niesmaku zostało. No i niestety musze potwierdzić opinie o kiepskim podswietleniu matrycy. Trzeba liczyć na szczęście, co przy monitorze tej klasy i cenie nie powinno mieć miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 weź taki jak ja mam :) Gatewaya FHD2400 matryca samsungowa ale typu gler :) 92% gamut pełno złącz 3ms czas reakcji... i 4 porty usb w monitorze... - prezentuje się rewelacyjnie... (oczywiście pivot, regulacja wys. i nachylenia także ;P) koszt. ok 1200 zł za 1205 zł jest na komputroniku ale na zamówienie... ja kupiłem u siebie w wawie sprawdzając a znalazłem na allegro... gacki trzeba sprawdzać bo w PL dużo sortu A jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 OMG :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 OMG :lol2: :twisted: :gitarzysta2: :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Uruchom profilowanie pod przeglądarką www, w programie graficznym i przeglądarką obrazów a przesycenie w obrazach sRGB zniknie. Ściągnij obraz w AdobeRGB a przesycenia nie będzie nawet bez profilowania. ps. sRGB to bardzo wąska przestrzeń barwna na której nic nie widać ... na monitorach z szerszą przestrzenią jest rozciągnięta i przez do jest efekt przesycenia ... dzięki profilom przestrzeń sRGB jest zawężana do swoich naturalnych rozmiarów kiedy mamy monitor o szerszej przestrzeni. Off Topic :oops: A jaki program do przeglądania zdjęć i obrazów byś polecił? Oczywiście z obsługą CM. Do tej pory, na szybkie przeglądanie używałem windowsowej przeglądarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) Off Topic :oops: A jaki program do przeglądania zdjęć i obrazów byś polecił? Oczywiście z obsługą CM. Do tej pory, na szybkie przeglądanie używałem windowsowej przeglądarki. Sam teraz mam z tym problem ;) ... najnowsza Fast Stone nie wie co to profil :lol: ... chyba przeglądarka Visty pozostała. Edytowane 1 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Sam teraz mam z tym problem ;) ... najnowsza Fast Stone nie wie co to profil :lol: ... chyba przeglądarka Visty pozostała. :wink: Ta Vista robi się ciekawa, trzeba będzie spróbować. Gdzieś wyczytałem ( chyba na mva.pl ) że Vista radzi sobie z cleartype w trybie pivot. Ile w tym prawdy, to nie wiem, osobiście nie sprawdzałem. Zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Rzeczywiście windowsowa przeglądarka radzi sobie z CM, jednak jak patrze na miniatury w eksploratorze to jeszcze zdjęcia nie są poddane CM. Też tak macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 jak patrze na miniatury w eksploratorze to jeszcze zdjęcia nie są poddane CM. Też tak macie?Tak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Widzę że macie Vistę u siebie. Moglibyście sprawdzić jak wygląda czcionka w trybie pivot z włączonym cleartype? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Hmm... korci mnie ten Nec, macie kalibrowane czy jak fabryka dała? I ewentualnie mógłby ktoś wrzucić kilka fot? :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Widzę że macie Vistę u siebie. Moglibyście sprawdzić jak wygląda czcionka w trybie pivot z włączonym cleartype? :rolleyes:Kijowo :huh: ... Cleartype działa nadal w poziomie zamiast przestawić się na pion ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Kijowo :huh: ... Cleartype działa nadal w poziomie zamiast przestawić się na pion ... :angry: Ja nie wiem, xp stary system to może nie być, ale w nowym sofcie. Normalnie parodia. Czyżby nikt jeszcze nie wpadł na pomysł opracowania tego? @Kyle dzięki za sprawdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boris_dime Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 wokan, masz może jakiegoś crt pod ręką żeby sprawdzić input laga? Bo na zagraniczcnych forach piszą że to ma 60-80ms a to już ponad 2 klatki obrazu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Czemu nikt nie bierze pod uwage faktu ze zamiast b. drogich monitorow komputerowych na dobrej matrycy mozna kupic telewizor Full HD np. 32" za niewiele ponad 2 tys, a czasem mniej. Obecnie w TV są montowane o wiele lepsze matryce niz w monitorach. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Czemu nikt nie bierze pod uwage faktu ze zamiast b. drogich monitorow komputerowych na dobrej matrycy mozna kupic telewizor Full HD np. 32" za niewiele ponad 2 tys, a czasem mniej. Obecnie w TV są montowane o wiele lepsze matryce niz w monitorach. :rolleyes: Bo: 1. 32" To jest bardzo duży klamot. Nie każdy chce/może/lubi na tak wielkim pracować. 2.To nadal "tylko" 1920x1080. 3. Coś tam jeszcze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 3. Coś tam jeszcze :lol2:Duży piksel - czcionki przy cleartype nie będą miały takiej ostrości i gładkości jak na mniejszym pikselu. Zdjęcia/Gry z AA nie będą tak ostre jak na mniejszym pikselu ... itd. itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokan Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 wokan, masz może jakiegoś crt pod ręką żeby sprawdzić input laga? Bo na zagraniczcnych forach piszą że to ma 60-80ms a to już ponad 2 klatki obrazu :( Niestety wlasnie się pozbyłem tego starego klamota, ale nie wydaje mi się zeby lag był az dwuklatkowy - nie czuję tego. Jak będe miał jakiegoś CRT pod ręka to z ciekawości sprawdzę. BTW, widzę żes z Wrocka i masz ciekawy podpis. Czym się wozisz? U mnie "tylko" 226KM 426Nm i też Breslau :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyszek21432 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Witam, zakupiłem HP LP2475W. Posiadam kartę graficzną radka 9550 i ledwo co monitor zainstalowałem. Chciałem w całości na dvi- 1 - cyfrowe, ale chodzi mi tylko na dvi 2 - analog (to jest to złącze róż. Moze macie jakiś pomysł jak uruchomić na dvi 1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 zmienić kartę graficzną - może być jakaś niezgodność sygnału czy coś - może R9550 nie ma wszystkich wyprowadzeń dla dvi - tzw. chwyt marketingowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Pisałem nie raz i napiszę ponownie - monitor LCD bez złącza cyfrowego to nie monitor :] (to poniekąd powinno Ci ułatwić wybór) Chwila ten HP nie ma zlacza DVI poniewaz ma zlacze HDMI wedlug specyfikacji. A kable DVI-HDMI mozna kupic w kazdym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Chwila ten HP nie ma zlacza DVI poniewaz ma zlacze HDMI wedlug specyfikacji. A kable DVI-HDMI mozna kupic w kazdym sklepie.Jak ma HDMI to OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Czy mógłby ktoś odp. na pytanie który z monitów jest lepszy do gier i filmów głównie - HP LP2475W czy Hyundai W241D?? Jeden to bodajże S-IPS a drugi S-PVA.... Oba na Prad.de dostały maxymalne oceny i oba sa w podobnych cenach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...