Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby ktoś odp. na pytanie który z monitów jest lepszy do gier i filmów głównie - HP LP2475W czy Hyundai W241D?? Jeden to bodajże S-IPS a drugi S-PVA.... Oba na Prad.de dostały maxymalne oceny i oba sa w podobnych cenach....

Przy filmach lepiej sprawdzi się IPS, szersze kąty. Ja bym polecał HP, tego Hyundai'a nie znam. Po za tym, charakterystyka kątowa S-PVA wierci mi dziurę w głowie przy oglądaniu filmów. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy filmach lepiej sprawdzi się IPS, szersze kąty. Ja bym polecał HP, tego Hyundai'a nie znam. Po za tym, charakterystyka kątowa S-PVA wierci mi dziurę w głowie przy oglądaniu filmów. :ph34r:

Hmm ale przecież S-PVA też charakteryzuje się bardzo dobrymi kątami.... Pozatym ciekaw jestem jak S-IPS sprawuje się w grachbo jakoś tak mało monitorów na tej matrycy jest na rynku w miare rozsądnych cenach :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ale przecież S-PVA też charakteryzuje się bardzo dobrymi kątami.... Pozatym ciekaw jestem jak S-IPS sprawuje się w grachbo jakoś tak mało monitorów na tej matrycy jest na rynku w miare rozsądnych cenach :angry:

Przy ciemnych obrazach ( szarych ) ruch głową w lewo lub w prawo powoduje że obraz się rozjaśnia bądź przyciemnia. Nie ma efektu takiego jak w TN ( kąty góra-dół i zamiast obrazu mamy negatyw ) ale jest to widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nikt nie bierze pod uwage faktu ze zamiast b. drogich monitorow komputerowych na dobrej matrycy mozna kupic telewizor Full HD np. 32" za niewiele ponad 2 tys, a czasem mniej. Obecnie w TV są montowane o wiele lepsze matryce niz w monitorach. :rolleyes:

-bo jak to ktoś ładnie napisał, jest to duży klamot, ciągnie sporo prądu i generuje sporo ciepła

-kolory pomimo tego że wyglądają ładnie to paleta jest uboga, gradienty nie mają nic wspólnego z gradientami

-czas reakcji może jeszcze ujdzie ale input lag to już tragedia

-a na dodatek jak ktoś ma nvidie to dochodzi czasami problem z ustawieniem over/under scanningu po hdmi, co skutkuje skalowaniem obrazu przez tv, czego ofekt jest oczywisty

Niestety wlasnie się pozbyłem tego starego klamota, ale nie wydaje mi się zeby lag był az dwuklatkowy - nie czuję tego. Jak będe miał jakiegoś CRT pod ręka to z ciekawości sprawdzę.

BTW, widzę żes z Wrocka i masz ciekawy podpis. Czym się wozisz? U mnie "tylko" 226KM 426Nm i też Breslau :wink:

Szkoda że się pozbyłeś bo tylko to info o lagu wstrzymuje mnie przed kupnem tego sprzętu.

A co do podpisu to jest trochę przestarzały, bo raz że w zeszłm miesiącu na szybkim łuku strzeliła mi lewa tylna opona, czego skutkiem była rolka na koniec której odbiłem się jeszcze od rowu i po kolejnym koziołku wylądowałem na dachu, a na domiar złego jeszcze całość się zapaliła. :sad: A dwa ostatnio było tam nawet trochę więcej PS'ów, tyle że to moje to ciężka locha była 1400kg...

O dziwo podrapałem sobie tylko ramiona od szelek... Ale silnik mi został więc z czasem odbuduje :rolleyes:

Edytowane przez boris_dime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zajmuje sie grafika i obecnie uzywam Samsunga 173p Plus ale w zwiazku z projektami ktore mnie czekaja postanowilem zmienic monitor na cos wiekszego bo na 17" jest za malo miejsca i mysle nad jakims 24". Pytanie do Was, co oprocz Eizo mogli byscie polecic? Niestety Eizo sa nadal strasznie drogie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zajmuje sie grafika i obecnie uzywam Samsunga 173p Plus ale w zwiazku z projektami ktore mnie czekaja postanowilem zmienic monitor na cos wiekszego bo na 17" jest za malo miejsca i mysle nad jakims 24". Pytanie do Was, co oprocz Eizo mogli byscie polecic? Niestety Eizo sa nadal strasznie drogie.

Pozdrawiam

NEC 2690WUXI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Pozdrawiam

nie jestem grafikiem ale mysle ze mozesz spokojnie brac HP Lp2475w ! po szybkiej kalibracji bedzie super ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po roku uzytkowania pojawily mi sie martwe pixele, takie kropki rozsiane po ekranie, widać je tylko na czarnym tle. Na dole w prostokącie 2x3 jest ich gdzieś na oko 12 (czerwone i niebieskie) u góry są dwie. Czy nadaje się to na gwarancje?Acer2623w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po roku uzytkowania pojawily mi sie martwe pixele, takie kropki rozsiane po ekranie, widać je tylko na czarnym tle. Na dole w prostokącie 2x3 jest ich gdzieś na oko 12 (czerwone i niebieskie) u góry są dwie. Czy nadaje się to na gwarancje?Acer2623w

A to tak z dnia na dzień wyskoczyły, czy stopniowo?

"Przyjęta przez wszystkich producentów monitorów norma ISO 13406-2, dopuszcza istnienie 2 uszkodzonych pikseli (2 jasnych lub 2 ciemnych) lub 5 subpikseli. W sytuacji gdy martwe piksele są skupione w jednym miejscu, rozpatrujemy wówczas kwestię odległość martwych pikseli od siebie. Dopuszczalne jest wystąpienie 2 pikseli lub subpikseli w klastrze 5x5 pikseli. Uwaga: Wartości te są podane w odniesieniu do 1 mln pikseli."

A tu możesz poszukać dokładnie, ciach

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanie

Czy hp lp2475w ma jakas konkurecje jezeli chcialbym kupic monitorek do 2-2.2k ?

Do zastosowań typowo rozrywkowych to nie ma konkurencji.

A, w nawiązaniu do któregoś z ostatnich postów @Kyle odnośnie złącza D-Sub. Dorzucę swoje 0,03 PLN. Z monitorów które ostatnio przeglądałem, każdy po złączu D-Sub dawał obraz mniej ostry i dokładny, lekko rozmyty. I to zarówno obecne Eizo i HP. Żaden z nich nawet nie zbliżył się do mojego starego Nec 1970Nx który dawał idealnie ostry obraz, prawie tak samo jako po DVI. Widać więc, tak jak zauważył @Kyle, że obecnie producenci po macoszemu podchodzą do kwestii D-Sub. Pytanie, to po co to przestarzałe złącze dalej pakują do monitorów i kart.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, to po co to przestarzałe złącze dalej pakują do monitorów i kart.

Tzw kompatybilność wsteczna, a dodatkowo niskim kosztem można dodać ficzery możliwe do wpisania do specyfikacji urządzenia.

Kilka pytań odnośnie hp 2475

- czy potwierdzi ktoś posiadanie (lub nie) hdcp?

- regulacja jasności odbywa się za pomocą podświetlenia, czy tez kończy się to gdzieś po drodze (jeśli tak, to na jakim poziomie skali).

- jak wyglądają gradienty kolorów i szarości na ustawieniach zbliżonych do skalibrowanych sprzętowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzw kompatybilność wsteczna, a dodatkowo niskim kosztem można dodać ficzery możliwe do wpisania do specyfikacji urządzenia.

Kilka pytań odnośnie hp 2475

- czy potwierdzi ktoś posiadanie (lub nie) hdcp?

- regulacja jasności odbywa się za pomocą podświetlenia, czy tez kończy się to gdzieś po drodze (jeśli tak, to na jakim poziomie skali).

- jak wyglądają gradienty kolorów i szarości na ustawieniach zbliżonych do skalibrowanych sprzętowo?

mysle ze powinienes przeczytac te recke http://prad.de/en/monitore/review/2008/rev...hp-lp2475w.html i ewentualnie te http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że się pozbyłeś bo tylko to info o lagu wstrzymuje mnie przed kupnem tego sprzętu.

A co do podpisu to jest trochę przestarzały, bo raz że w zeszłm miesiącu na szybkim łuku strzeliła mi lewa tylna opona, czego skutkiem była rolka na koniec której odbiłem się jeszcze od rowu i po kolejnym koziołku wylądowałem na dachu, a na domiar złego jeszcze całość się zapaliła. :sad: A dwa ostatnio było tam nawet trochę więcej PS'ów, tyle że to moje to ciężka locha była 1400kg...

O dziwo podrapałem sobie tylko ramiona od szelek... Ale silnik mi został więc z czasem odbuduje :rolleyes:

Szczeście w nieszczęsciu, że wyszedłes z tego cało!

Pod ręką mam jakiegoś LG LCD 19 cali - moge porównać z nim co najwyżej. Albo z pracy przytargam CRT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że zakładasz najgorsze zaraz po zakupie i patrzysz tylko na gwarancję. LCD mają to do siebie, że jak się pixel czy subpixel nie wypali przez pierwsze kilkadziesiąt godzin to potem nie ma bata by coś się stało. Potem będziesz się gapił na matryce TN z wąskimi kątami no ale bez zdechlaków przecież...

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Widzę, że zakładasz najgorsze zaraz po zakupie i patrzysz tylko na gwarancję.

2.LCD mają to do siebie, że jak się pixel czy isubpixel nie wypali przez pierwsze kilkadziesiąt godzin to potem nie ma bata by coś się stało.

3.Potem będziesz się gapił na matryce TN z wąskimi kątami no ale bez zdechlaków przecież...

ad1. też nie wiem czemu tacy sami pesymiści.

ad2. przemianowałbym to na kilka dni (np. 7)

jest możliwość, że wyskoczy coś później. może małe szanse ale jednak nie jest to "nie ma bata" ;)

IMO kupić w necie jak taki strach - 10dni na oddanie wystarczy. a martwiłbym sie o inne wady/zalety modelu.

ad3. też sądzę iż lepiej mieć z jakimś "niewidoczym" zdechlakiem a lapszy (gdzieś 'martwy' z boku, etc)

z drugiej strony mieć coś oczoje* na środku to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej..... i nawet lepsza matryca nie pomoże zdrowiu psychicznemu :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przybył do mnie LP2475W :)

Nie będę się rozpisywał, bo przesiadłem się ze zdychającego CRT, tak że nie mam odniesienia do normalnego sprzętu. Krótko mówiąc jest tak, jak opisał to toms83.

Matryca idealnie podświetlona, 0 martwych pikseli.

W stanie "prosto z pudła" ekran jak dla mnie nie do używania - za jasny, kolory za jaskrawe niezależnie od wybranego presetu. Po regulacji jest bardzo przyjemnie ;)

Jedyne, co mi na razie trochę przeszkadza to czerwona poświata wokół białego tekstu na czarnym tle.

Edytowane przez Aresius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ciekawą informację odnośnie LP2475W, mianowicie włączenie trybu sRGB składa się z wyboru odpowiedniego ustawienia w menu oraz wgrania profilu kolorów w systemie. Logiczne, wydawałoby się, jednakże w review tego panela, w których dokonuje się oceny jakości odwzorowania kolorów, nie widziałem takich informacji. Nie mam pewności, czy ustawienie to poprawia osiągi sRGB (skądinąd marne), ale skoro producent tak zaleca, chyba rzetelność testów wymagałaby się dostosować.

Wspomniane jest o tym na stronie HP, nie wiem, czy informacja ta jest zawarta również w instrukcji monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym miesiącu Apple wypuszcza 24-calowy Cinema Display z podświetleniem LED. I tu pytanko, czy LED poprawi skalowalność monitora w stosunku do klasycznego LCD ?

Pozdrówy

Skalowalność? W sensie skalowanie rozdzielczości ? - jeśli tak to ... nie

Podświetlenie LED zwiększa gamut (wzgl. większości CCFL) i stabilność+zakres regulacji podświetlenia ... na zużycie energii też wpływa pozytywnie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, odnośnie nowinek, to Eizo wypuszcza LCD z 120Hz :razz:

Poprawka - masowa produkcja na styczeń 2009

Swoją drogą ten monitor jest najprawdopodobniej na matrycy NEC o której mówiliśmy kilka miesięcy temu (22,5" 1920x1200 120 Hz, pochodna IPS)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym się przywitać, bo ten post jest moim pierwszym na tym forum....

Temat z omawianymi tu monitorami (w szczególności HP LP2475W) obserwuję od jakiegoś czasu i powiem szczerze, że sporo rzeczy się z niego dowiedziałem. Odzywam się natomiast w tym temacie dlatego, że już sporo czasu wcześniej zastanawiałem się nad tym HP*ekiem (zresztą dlatego szukałem o nim informacji w necie) i oczywiście wreszcie nabyłem go dokładnie wczoraj. Nie byłoby w tym rzecz jasna nic ciekawego, ale obecnie od 7 miesięcy posiadam jego konkurenta w monitorze Gateway FPD 2485W i dlatego pomyślałem, że jakieś ciekawe wnioski można by z takiego porównania wyciągnąć.... Mam oczywiście możliwość podłączenia obu paneli obok siebie (jeszcze przez kilka dni) i przeprowadzenia, oraz udokumentowania na zdjęciach tego co trzeba, ale z faktu iż niewielkie mam pojęcie co można zrobić, aby było to rzetelne i coś wnoszące do tego tematu, to czekam na ewentualne podpowiedzi. Wspomnę jedynie, że jedną z osób pracującym na tych monitorach jest fotograf "troszkę" więcej widzący kolorów niż przeciętny "zjadacz chleba" i z tego powodu jest szansa na ciekawe porównania....

Jeżeli coś ciekawego zasugerujecie i przedstawicie jak to zrobić w prosty sposób, to oczywiście jestem w stanie to wykonać i wyniki przedstawić wszystkim zainteresowanym.

Pozdrawiam i czekam na ewentualne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym się przywitać, bo ten post jest moim pierwszym na tym forum....

Temat z omawianymi tu monitorami (w szczególności HP LP2475W) obserwuję od jakiegoś czasu i powiem szczerze, że sporo rzeczy się z niego dowiedziałem. Odzywam się natomiast w tym temacie dlatego, że już sporo czasu wcześniej zastanawiałem się nad tym HP*ekiem (zresztą dlatego szukałem o nim informacji w necie) i oczywiście wreszcie nabyłem go dokładnie wczoraj. Nie byłoby w tym rzecz jasna nic ciekawego, ale obecnie od 7 miesięcy posiadam jego konkurenta w monitorze Gateway FPD 2485W i dlatego pomyślałem, że jakieś ciekawe wnioski można by z takiego porównania wyciągnąć.... Mam oczywiście możliwość podłączenia obu paneli obok siebie (jeszcze przez kilka dni) i przeprowadzenia, oraz udokumentowania na zdjęciach tego co trzeba, ale z faktu iż niewielkie mam pojęcie co można zrobić, aby było to rzetelne i coś wnoszące do tego tematu, to czekam na ewentualne podpowiedzi. Wspomnę jedynie, że jedną z osób pracującym na tych monitorach jest fotograf "troszkę" więcej widzący kolorów niż przeciętny "zjadacz chleba" i z tego powodu jest szansa na ciekawe porównania....

Jeżeli coś ciekawego zasugerujecie i przedstawicie jak to zrobić w prosty sposób, to oczywiście jestem w stanie to wykonać i wyniki przedstawić wszystkim zainteresowanym.

Pozdrawiam i czekam na ewentualne propozycje.

witaj

sugeruje takie testy:

wyświetl gradient szarości lub koloru i porównaj jego jakość na obu monitorach przy ustawieniach: jasności 0, 50 i 100% przy kontraście 0 50 itd, napisz swoje spostrzeżenia (fotki mile widziane) - zwróć uwage na ilość odcieni - ma być ich 256 bez względu na ustawienie jasności, na to czy gradient szarości trzyma temperaturę w całej skali, czy jest banding czyli zaburzenia w płynności gradientu

ustaw jasność 0 w całkowicie ciemnym pomieszczeniu i porównaj na oko poziom czerni na obu monitorach

(pomocny będzie moj filmik pokazujący co się dzieje z gradientem przy regulowaniu jasnością i kontrastem na FPD2485 http://pl.youtube.com/watch?v=Iz6wDwC69bg )

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi