Kyle Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 A ja się zastanawiam po co monitorom LCD odświeżanie na poziomie 120Hz? Przecież w zupełności wystarcza obecne 75Hz a nawet 60Hz. Bo jeśli chodzi o podświetlanie LED to rozumiem.Popatrz sobie na rozmycie ruchomego obiektu na LCD odświeżanego przy 50-60Hz a na rozmycie przy 100-120 Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Już w listopadzie pojawi się Eizo FlexScan EcoView - EV2411W z podświetleniem LED. Po ponad dwóch latach stagnacji coś drgnęło :o) http://news.chip.pl/news_230116.html Całkiem ciekawie zapowiada się to Eizo. Pozdrówy Edytowane 17 Października 2008 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Już w listopadzie pojawi się Eizo FlexScan EcoView - EV2411W z podświetleniem LED. Po ponad dwóch latach stagnacji coś drgnęło :o) http://news.chip.pl/news_230116.html Całkiem ciekawie zapowiada się to Eizo. Pozdrówy TNka z podświetleniem LED, dopiero podświetlenie punktowe LED będzie jakimś znaczącym przełomem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Właśnie przybył do mnie LP2475W :) (...) Jedyne, co mi na razie trochę przeszkadza to czerwona poświata wokół białego tekstu na czarnym tle. Czy masz włączone wygładzanie fontów ClearType? Jeśli tak to trzeba je stuningować pod ten monitor bowiem ma on specyficzny red push widoczny na fontach właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 TNka z podświetleniem LED, dopiero podświetlenie punktowe LED będzie jakimś znaczącym przełomem... Właśnie matryca TN może najbardziej zyskać dzięki LED, no ale to musi być podświetlenie bezpośrednie. A skąd wiedza, że to będzie podświetlenie krawędziowe ? Pozdrówy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 dopiero podświetlenie punktowe LED będzie jakimś znaczącym przełomem...Podświetlenia LED bezpośrednio za matrycą (nie mówiąc o piksel w piksel = koszt tu byłby kosmiczny) masowo nie będzie (bardzo się to grzeje = szumiące wiatraki - przynajmniej obecnie). Ja widzę to tak ... rozpowszechnią się LED krawędziowe ... a następnie zaczną być wprowadzane OLED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Szykuje się nowy Philips 24" 240PW9EB/00 na tej samej matrycy co HP. http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/1...hilips_240pw9eb Dużo bardziej ubogi w złącza w porównaniu do HP, ale jeśli z cena nie zaszaleją to też będzie bardzo ciekawy monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Witam nie chcę zakładać nowego wątku więc spytam się Was jaki monitor do 1100/1200 zł byłby najlepszy cechy które powinien posiadać: 24 cale Full Hd Mały czas reakcji Dobrze by było żeby miał gwarancje na sub piksele Przeznaczenie: 50% Gry 50% Filmy ps: a co powiecie o tych monitorach czy warto? http://www.allegro.pl/item456279746_nowy_m..._gwarancji.html tylko 5ms czas reakcji :/ wyrobi w szybkich grach? a może ten? http://www.allegro.pl/item455786523_monito...l_hd_tanio.html pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Jakbym miał kupować TN'ke to na pewno bym wybrał tą iiyame. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Szykuje się nowy Philips 24" 240PW9EB/00 na tej samej matrycy co HP. http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/1...hilips_240pw9eb Dużo bardziej ubogi w złącza w porównaniu do HP, ale jeśli z cena nie zaszaleją to też będzie bardzo ciekawy monitor. Gdyby nie marna ilosc zlacz to napewno lepszy wybor od HP. Jakos do Philipsa mam wieksze przekonanie, a do tego nizszy czas rekacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) Witam. Jestem zainteresowany kupnem 24" HP LP2475w. Czy ten monitor posiada funkce PIVOT ? Za każdym razem jak widze jakąś tanią oferte to w opisie produktu pisze że nie ma tej opji :( Czy jest kilka wersji tego monitora czy jedna ? No i jaka w tej chwili jest najtańsza oferta na necie ? A i czy posiada możliwość podłączenia słuchawek ? I jak jest z martwymi pixelami na tej matrycy ? Będe kupował przez internet więc ryzyko jest :( Często zdażają się te uszkodzone pixele ? dzięki za odpowiedzi Edytowane 21 Października 2008 przez INTseed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Gdyby nie marna ilosc zlacz to napewno lepszy wybor od HP. Jakos do Philipsa mam wieksze przekonanie, a do tego nizszy czas rekacja... Biorąc pod uwagę, że to ta sama matryca to nie wiem jak oni wyczarowali niższy czas reakcji. Zresztą HP'eka pod tym względem nie trzeba poprawiać. @INTseed polecam hp.pl, google.pl, skapiec.pl, ten topic Nie zwalaj roboty na innych kiedy informacje są w zasięgu kilku kliknięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 No i jaka w tej chwili jest najtańsza oferta na necie ?najtaniej za ile znalazlem na dzien dzisiejszy to 1684zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Witam. Jestem zainteresowany kupnem 24" HP LP2475w. Czy ten monitor posiada funkce PIVOT ? Za każdym razem jak widze jakąś tanią oferte to w opisie produktu pisze że nie ma tej opji :( Czy jest kilka wersji tego monitora czy jedna ? No i jaka w tej chwili jest najtańsza oferta na necie ? A i czy posiada możliwość podłączenia słuchawek ? I jak jest z martwymi pixelami na tej matrycy ? Będe kupował przez internet więc ryzyko jest :( Często zdażają się te uszkodzone pixele ? dzięki za odpowiedzi Tak jak koledzy powyżej napisali, co do cen to szukać na skąpiec.pl, masz porównanie kilkunastu sklepów. Pivot jest, na chwile obecną jest jedna wersja ( chociaż są 2 różne kody produktu, ale sam monitor niczym się nie różni ). Martwe piksele = los szczęścia. Tak jak miałem ostatnie 4 monitory bez, tak na hp mam kilka. W kilku sklepach możesz dokupić dodatkową gwarancję na piksele, koszt w graniach 150-200 zł. Piksele mogą wyskoczyć nawet po kilkuset godzinach pracy, później już raczej coraz mniejsze szanse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Biorąc pod uwagę, że to ta sama matryca to nie wiem jak oni wyczarowali niższy czas reakcji. Zresztą HP'eka pod tym względem nie trzeba poprawiać.Nie trzeba było by go poprawiać gdyby nie miał przebicia overdrive'u - mogło by być bardzo dobrze a tak jest tylko dobrze. Edytowane 22 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Nie trzeba było by go poprawiać gdyby nie miał przebicia overdrive'u - mogło by być bardzo dobrze a tak jest tylko dobrze. No właśnie, jest kilka elementów, które mogliby poprawić w stosunku do HP. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Czy masz włączone wygładzanie fontów ClearType? Jeśli tak to trzeba je stuningować pod ten monitor bowiem ma on specyficzny red push widoczny na fontach właśnie.Tak wiem, ale dzięki. Problem rozwiązałem po przeczytaniu kilku stron na hardforum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Tak wiem, ale dzięki. Problem rozwiązałem po przeczytaniu kilku stron na hardforum :) Miąchałeś ustawieniami w "ClearType Tunning"? Jeśli tak to jakie parametry pomogły w Twoim przypadku? A może wystarczył tylko odpowiedni profil kalibracji? Do wszystkich. Niech mi ktoś z łaski swojej podrzuci koordynaty barw podstawowych w przestrzeni xyY względnie XYZ (se przelicze) dla tego monitora. Najlepiej pochodzące z kalibracji. Potrzebne mi to do konstrukcji odpowiedniej macierzy konwertującej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Do wszystkich. Niech mi ktoś z łaski swojej podrzuci koordynaty barw podstawowych w przestrzeni xyY względnie XYZ (se przelicze) dla tego monitora. Najlepiej pochodzące z kalibracji. Potrzebne mi to do konstrukcji odpowiedniej macierzy konwertującej. ... może po prostu ściągnij profil dla swojego modelu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Miąchałeś ustawieniami w "ClearType Tunning"? Jeśli tak to jakie parametry pomogły w Twoim przypadku? A może wystarczył tylko odpowiedni profil kalibracji? Podziałałem jakimś clear type tunerem z M$ Power Toys - tam był wizard, nie konkretne ustawienia :) Efekt był nieco lepszy od zmiany czegośtam-gamma w rejestrze windy. Sama kalibracja monitora niewiele tu pomogła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) ... może po prostu ściągnij profil dla swojego modelu ... Szczerze mówiąc nie ufam profilom producentów, dla których na ten przykład defaultowa luminancja rzędu 380 cd/m2 jest o.k. (jak w przypadku tego HP LP2475W) Wolałbym profil pochodzący z kalibracji jakimś przyzwolitym kolorymetrem pod target 120-140, 2.2, D65. Zresztą mniejsza o target ważne, że zdjęte z żywca. Niestety to co mogę znaleźć w sieci to jedynie profile icm. Ot np.: 3127171[/snapback] Podziałałem jakimś clear type tunerem z M$ Power Toys - tam był wizard, nie konkretne ustawienia :) Efekt był nieco lepszy od zmiany czegośtam-gamma w rejestrze windy. Sama kalibracja monitora niewiele tu pomogła. Tak, tak... chodzi o ten tuner z PowerToys. Wychodzi na to, że to pozycja obowiązkowa w przypadku tego monitora. W sumie powinna być to cecha matrycy (w tym wypadku dość świeża technologicznie H-IPS) ale... no właśnie ale inne dajmy na to NEC 2690WUXi albo jeden z modeli Hazro nie cierpią na ta czerwoną przypadłość, a mają tą samą matrycę. Edytowane 22 Października 2008 przez Piotrek_PP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Krótkie pytanie: jest sens dopłacać do HP W2488H czy brać HPW2408H? Nie ukrywam, że wybieram lcd bardziej ze względu na design/wygląd - stąd Samsungi/LG/IIyama odpada... Poza HP ew miałby szanse Benq V2400W albo Acer G24... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 najtaniej za ile znalazlem na dzien dzisiejszy to 1684zl.Da sie i taniej troszki :) Ja dzis wieczorem odbieram LP2475W, tak ze czeka mnie weekend zabawy z nim i dopasowywania go do swoich potrzeb. Mam nadzieje ze nie zawiode sie na nim, nie planowalem go kupowac, ale pomailowalem z gosciem z allegro ktory sprzedawal wczesniej monitorki HP, okazalo sie ze jeszcze sztuke czy 2 bedzie mial, w bardzo atrakcyjnej cenie, tak ze nie mialem wyboru i sie zdecydowalem :) Jak odbiore zdam relacje pewnie jak sie sprawuje, podejrzewam ze to szok spoty bedzie po przesiadce z TN, ktora juz zaczela mnie po prostu irytowac czasem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Da sie i taniej troszki :) Ja dzis wieczorem odbieram LP2475W, tak ze czeka mnie weekend zabawy z nim i dopasowywania go do swoich potrzeb. Mam nadzieje ze nie zawiode sie na nim, nie planowalem go kupowac, ale pomailowalem z gosciem z allegro ktory sprzedawal wczesniej monitorki HP, okazalo sie ze jeszcze sztuke czy 2 bedzie mial, w bardzo atrakcyjnej cenie, tak ze nie mialem wyboru i sie zdecydowalem :) Jak odbiore zdam relacje pewnie jak sie sprawuje, podejrzewam ze to szok spoty bedzie po przesiadce z TN, ktora juz zaczela mnie po prostu irytowac czasem... Mam wrażenie, że te tańsze monitory to od pracowników HP odkupowywane. Każdy z nich ma chyba prawo co 3 miesiące nabyć coś "firmowego", a cena jest zacna, bez dwóch zdań. Jest tylko pewien niuans... nie ma pewności czy nie są to sprzęty B-grade albo refurbished ze zwrotów z kanału sprzedaży. Nie mówię, że tak jest... mówię, że tak być może... zalecam obejrzeć egzemplarz i zapewnić sobie możliwość zwrotu. To ostatnie może być jednak trudne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Da sie i taniej troszki :) Ja dzis wieczorem odbieram LP2475W, tak ze czeka mnie weekend zabawy z nim i dopasowywania go do swoich potrzeb. Mam nadzieje ze nie zawiode sie na nim, nie planowalem go kupowac, ale pomailowalem z gosciem z allegro ktory sprzedawal wczesniej monitorki HP, okazalo sie ze jeszcze sztuke czy 2 bedzie mial, w bardzo atrakcyjnej cenie, tak ze nie mialem wyboru i sie zdecydowalem :) Jak odbiore zdam relacje pewnie jak sie sprawuje, podejrzewam ze to szok spoty bedzie po przesiadce z TN, ktora juz zaczela mnie po prostu irytowac czasem... TN'ka zaczęła irytować? Niemożliwe. :wink: Gratuluje sprzęta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Nowa zabawka od NEC'a TEST 24WMGX3 Mi to wyglada na tansza alternatywe dla Eizo HD2442 Edytowane 29 Października 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tak jak Fiat 126P jest tańszą alternatywą dla Porshe :] Jak zwykle szczerze i bez ogrodek:wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tak jak Fiat 126P jest tańszą alternatywą dla Porshe :] Hehe, zabójcze porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 No i LP2475W wrócił do sklepu. Nie mogłem znieść faktu, że lewa część ekranu jest lekko niebieska, a prawa różowa. Ten kompletnie beznadziejny gradient temperatury barwowej niczym się nie dał skorygować, nie ustąpił po 100 godzinach świecenia, prawdę mówiąc nic nawet nie drgnęło. Niemal 20 lat rozwoju technologii a ci nie potrafią wyprodukować równo świecącego ekranu z czarną a nie mleczną czernią. Zaczynam się rozglądać za jakąś dobrą 24 crt, która jeszcze pociągnie te 4-5 lat zanim wyciągną kasę z tego gniota i szanownie obdarzą konsumentów czymkolwiek z: SED, FED czy OLED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) Nowa zabawka od NEC'a 3132692[/snapback] Jak zwykle szczerze i bez ogrodek:wink: Hehe, zabójcze porównanie. Jednak muszę cofnąć to co napisałem. Ten NEC ma 10 bitowy zapis barw (zupełnie o tym nie napisano w podanym odnośniku więc potraktowałem go jak kolejny, nic nie wnoszący, tandetny model MVA będący odgrzewanym kotletem z przed lat) więc nie powinno być takich strat w cieniach jak przy NEC WGX2PRO. Obawiam się trochę matrycy A-MVA ... ale może jest mocno poprawiona wzgl. tego co widziałem w Philips 200WP7ES (srebrzenie czerni pod kątem, różowienie np. na białym). Ciekaw jestem czy można go kalibrować sprzętowo (niestety wątpię). Ciekawe też jaki ma gamut i jak ma wyregulowany overdrive. Obudowa "glossy" - nie w moim guście akurat, no ale niektórym może się podobać ps. z tego testu ( 3133465[/snapback] No i LP2475W wrócił do sklepu. Nie mogłem znieść faktu, że lewa część ekranu jest lekko niebieska, a prawa różowa. Ten kompletnie beznadziejny gradient temperatury barwowej niczym się nie dał skorygować, nie ustąpił po 100 godzinach świecenia, prawdę mówiąc nic nawet nie drgnęło. Niemal 20 lat rozwoju technologii a ci nie potrafią wyprodukować równo świecącego ekranu z czarną a nie mleczną czernią. Zaczynam się rozglądać za jakąś dobrą 24 crt, która jeszcze pociągnie te 4-5 lat zanim wyciągną kasę z tego gniota i szanownie obdarzą konsumentów czymkolwiek z: SED, FED czy OLED. Zadowoli Cię wyższy jakościowo model na IPS z polaryzatorem A-TW. Mnie miło zaskoczył NEC 2690 UXI ... dobra czerń (jak na IPS) , brak srebrzenia/złocenia/fiolecenia pod kątem ... ogólna jednolitość w kwestii samej matrycy (pewne zastrzeżenia mam do równomierności luminacji - może widziałem średnio udany model). ... można go kalibrować sprzętowo. Edytowane 30 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...