toms83 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Jak rozumiem 26 cali i dalej to już lag tylko rośnie. Tak swoją drogą zanosi się jakaś nowa technologia matryc, żeby tego laga zniwelować i zachować własności IPS czy nie warto czekać i śmiało kupować teraz ten ekran? Bo bardzo mi się jakoś nie pali a mam wrażenie ze kiedyś jak było tylko PVA/MVA to przynajmniej nie było takich problemów z wyborem :D Wielkość monitora nie ma związku z IL tylko elektronika. Przy dawnych mva/pva było smużenie nie z tej ziemi. To już wolę il na poziomie 1/2 klatek, niż kogel mogel na ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 ... dawniej nikt nie kontrolował czy input LAG występuje ... co wcale nie oznacza że go nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 ... dawniej nikt nie kontrolował czy input LAG występuje ... co wcale nie oznacza że go nie było.No cóż, fakt, nie mam pojęcia czy mój obecny Samsung 193T go ma czy nie ;) Przeczytałem na innym forum, że zarówno HP LP2475W jak i Dell U2410 podobno mają wyjść w nowych edycjach. Podobno HP u siebie zmniejszyło input laga do 4ms, a Dell w rewizji 01A za bardzo nie wiem czym się różni, ale wg. testów w game-mode ma 12ms średnio. Dell 2209WA niby trochę szybszy, ale też cierpi, generalnie wydaje się, że co nie kupie to i tak będę zadowolony z ekranu. Podobno jakoś w lutym HP ma wrzucić te nowe 2475 z mniejszym inputem, więc chyba jeszcze poczekam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 HP LP2475W raczej prawdopodobnie zniknie z rynku na rzecz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 HP LP2475W raczej prawdopodobnie zniknie z rynku na rzecz tego.To będzie wąskogamutowiec ... może na tej matrycy co NEC 2490 WUXi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 O bardzo fajny ten nowy HP - waski gamut , szybki IPS i wejscia z HDCP - rewelacyjna kombinacja jak dla mnie. Szkoda, że nikt nie robi 120Hz na lepszej matrycy niż TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Szkoda, że nikt nie robi 120Hz na lepszej matrycy niż TN.Można powiedzieć że dla zwykłego zjadacza chleba nikt nie robi ... bo EIZO CG232W istnieje ... z ceną ~45 tys. zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Można powiedzieć że dla zwykłego zjadacza chleba nikt nie robi ... bo EIZO CG232W istnieje ... z ceną ~45 tys. zł . To "raczej" nie jest sprzęt dla masowego odbiorcy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Firmware Fix for U2410! http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/1...m#dell_firmware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Snow* Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Od paru dni posiadam Dell'a U2410, z tym nowym firmware to w moim przypadku było tak, że na pudełku była naklejka z "A00" a wgrany był "A01" ;) co to daje ? bo ja nie wiem :P pewnie coś poprawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Można powiedzieć że dla zwykłego zjadacza chleba nikt nie robi ... bo EIZO CG232W istnieje ... z ceną ~45 tys. zł . To tylko o jeden rzad wielkości za dużo ;) Bo 4k za dobre 120Hz z małym lagiem i dobrą matrycą mógłbym dać (na jakies raty of course). A na razie ten zapowiada sie niezle: http://www.flatpanelshd.com/news.php?subac...p;id=1263213057 choc to of course bedzie TNka. Edytowane 23 Stycznia 2010 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Dell 2711: dobrze rokuje, wreszcie na min. nie wypala oczu Edytowane 24 Stycznia 2010 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funky Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 A na razie ten zapowiada sie niezle: http://www.flatpanelshd.com/news.php?subac...p;id=1263213057 choc to of course bedzie TNka. tak samo jak te dwa modele: Acer ViewSonic Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Hej Mam zamiar kupić monitor full HD 23-24 cale do filmów w zasadzie głównie i trochę też do gier. Nie mam zamiaru wydawać na to majątku, bo moje oczy jakoś nie widza dużej różnicy między 2 a 5 ms czy kontrastem 30k a 80k. Znalazłem coś takiego i jestem w sumie zdecydowany, chciałbym tylko ewentualnie poznać opinie na temat monitorów firmy Benq i oczywiście jakieś alternaytywy (jeżeli są) w podobnym przedziale cenowym - powiedzmy do 750 zł. http://www.agito.pl/monitory-lcd/benq-24-l...589.html?cid=54 Z góry thx za wszelkie porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dell już na miejscu. :) Pierwsze wrażenia naprawdę sympatyczne. :) Pozytywnie zaskoczyła mnie jakość wykonania (lepsze niż w Necu 20WGX2), nic nie trzeszczy. Regulacja wysokości monitora działa bardzo płynnie i lekko. Ekran w Necu zawsze jak by piszczał, tutaj jest kompletna cisza. Czy ktoś kto miał styczność z tym monitorem, mógłby doradzić w sprawie ustawień, stosunek najlepsze nasycenie barw (głownie czarny) do kontrastu? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freddy10 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) jeśli chodzi o solidność konstrukcji podstawy i wykonania samego monitora to jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem mojej IIYAMY. regulacja wysokości i przechyły na najwyższym poziomie, monitor swoje waży ale dzięki temu mechanizm jest pewny. Jest w nim jakaś sprężyna bo wystarczy wcisnąć przycisk i lekko monitor przesuwa się góra -dół. Skolei pochylenie to już trzeba trzymać oburącz za górną i dolną część obudowy. edit: dodam jeszcze że moja iiyamka też jest kompletnie cicha, a na to ja już jestem szczególnie wyczulony.. ehhh ile nerwów straciłem na poprzednim skwierczącym eizo i lg... R4VeN_pl, może coś z modeli iiyamy np E2407HDSD-B1. Inne mają np pivot i hdmi dlatego droższe. Edytowane 28 Stycznia 2010 przez freddy10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikser10 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2010 (edytowane) Czekałem na HP od początku stycznia i się wreszcie doczekałem, przyszła paczka z Agito, cena 1949 zł. W komputroniku można go kupić za 1870. Ciekawa sprawa - model z stycznia 2010 (czyli nówka) wyprodukowany w ... Polsce Zdziwiłem się ale i ucieszyłem bo w sumie warto wspierać naszych, prawda? Co do moich wrażeń - po włączeniu pojawiło się z 5 martwych pikseli - zmartwiłem się i już planowałem odsyłanie. Przetarłem matrycę szmatką i ... piksele zapaliły się więc się ucieszyłem Niestety potem wyskoczył jeszcze jeden i ten już chyba zostanie ale z tego co widzę to raczej subpiksel i wymianę sobie odpuszczę bo nie przeszkadza mi to zbytnio. Sam monitorek ok. Duży Ładny OSD przyjazne. Srebrzenie matrycy bardziej mi przeszkadza na białym niż czarnym tle - przez rodzaj matrycy biały wydaje się taki trochę hmmm brudny? Monitor świeci mocno więc cieszę się że nie wziąłem Della który podobno świeci jeszcze bardziej Ogólnie jasność mam na 10 teraz ustawioną. Na razie najbardziej mnie denerwuje WG. I kolor czerwony który daje po gałkach mocno. Konsoli jeszcze nie podłączałem, na razie brakuje czasu. Tyle moich pierwszych wrażeń odnośnie tego monitorka. Ogólnie cieszę się i jestem zadowolony aczkolwiek czuje też pewien niedosyt związany właśnie z tym czerwonym kolorem, no i tym "przybrudzonym" białym no i 1 dead pixel. Edytowane 2 Lutego 2010 przez mikser10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Dell już na miejscu. :) Pierwsze wrażenia naprawdę sympatyczne. :) Pozytywnie zaskoczyła mnie jakość wykonania (lepsze niż w Necu 20WGX2), nic nie trzeszczy. Regulacja wysokości monitora działa bardzo płynnie i lekko. Ekran w Necu zawsze jak by piszczał, tutaj jest kompletna cisza. Czy ktoś kto miał styczność z tym monitorem, mógłby doradzić w sprawie ustawień, stosunek najlepsze nasycenie barw (głownie czarny) do kontrastu? Pozdrawiam. sRGB ustawienie i jasnosc 25% a kontrast 45% nie swieci po oczach a kolorki.... cudowne bialy jest bialy a czarny czarny. Po wymianie z asus pw201 ( p-mva ) kolory 100% lepsze a szybkosc matrycy jest odczuwalna. Edytowane 3 Lutego 2010 przez iKingPin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 sRGB ustawienie i jasnosc 25% a kontrast 45% nie swieci po oczach a kolorki.... cudowne bialy jest bialy a czarny czarny. Po wymianie z asus pw201 ( p-mva ) kolory 100% lepsze a szybkosc matrycy jest odczuwalna.Tryb sRGB wprowadza wyraźny dithering/artefakty w ciemniejszych odcieniach - odradzam ten tryb. Kolejna sprawa to "kontrast" ... lepiej go nie ruszać czyli zostawić na 50%. Jasność wyregulować do wygodnego poziomu. (zamiast ograniczać kontrast lepiej zredukować jasność) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalimdor Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Co myślicie na temat tego : ACER monitora ? Net jest ubogi w jakiekolwiek recki ;) Przeznaczenie : powiększenie pulpitu z Acer 5930g i do gier PS3 x360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Więcej informacji o nowych monitorach. NEC PA241W 24" IPS i Samsung F2380MX 23" PVA: http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/19.htm#nec_pa241w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Więcej informacji o nowych monitorach. NEC PA241W 24" IPS i Samsung F2380MX 23" PVA: http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/19.htm#nec_pa241w 1080$ x kurs dolara x kurs pijawki = ponad 4 tys. ... no przynajmniej taniej niż EIZO SX2462W ;) Co ciekawe niżej na tej stronie jest info o poprawce (nowy firmware) dla DELL U2410 rozwiązującej problem ditheringu w trybie sRGB i aRGB w tym modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 O tej poprawce pisałem tutaj jak tylko się pojawiła :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Więcej informacji o nowych monitorach. NEC PA241W 24" IPS i Samsung F2380MX 23" PVA: http://www.tftcentral.co.uk/news_archive/19.htm#nec_pa241w Interesuje mnie ten Samsung.Czy mozna sie spodziewac, ze w koncu poprawiono ghosting z wersji bez x na końcu? Rozglądam sie za jakimś 22-24" do 1200zł i jesli ten samsung byłby w tym przedziale cenowym , to mozna by było sie nim zainteresowac.Ciekawe tylko kiedy trafi do Europy.Dlatego też zastanawiam sie, czy czekac az pojawi sie cos godnego uwagi, czy brac po prostu Della 2209? .Zastosowanie to zwykle net 50% filmy 30% gry 20%. Rozkminiam też czy warto dokładac do Nec EA23WMI przy takich zastosowaniach. I mam tez takie durne pytanie: Czy jak mam w monitorze zepsute wejscie DVI to jak podłącze ten monitor kablem D-SUB z przejsciowka D-Sub->DVI do karty graficznej to czy jakosc obrazu bedzie identyczna jak na zwykłym podłączeniu DVI->DVI?Jesli nie , to jak to podłączyć żeby było wszystko ok.Dodam, ze jak miałem podłączony monitor z karta za pomocą kabla d-sub to jakosc wyświetlanego obrazu była tragiczna. Edytowane 5 Lutego 2010 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Witam A teraz pytanie za 100 pkt. :-) Jak wejsc w menu serwisowe w dell u2410 ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 I mam tez takie durne pytanie: Czy jak mam w monitorze zepsute wejscie DVI to jak podłącze ten monitor kablem D-SUB z przejsciowka D-Sub->DVI do karty graficznej to czy jakosc obrazu bedzie identyczna jak na zwykłym podłączeniu DVI->DVI? Nie, jest to niemożliwe. Jesli nie , to jak to podłączyć żeby było wszystko ok.Dodam, ze jak miałem podłączony monitor z karta za pomocą kabla d-sub to jakosc wyświetlanego obrazu była tragiczna. Jakiekolwiek połączenie cyfrowe, hdmi, displayport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Ok juz wiem :-) Dziwne monitor revision A00 a firmware jest M1F191 :-) To nie musze nic wgrywac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Nie, jest to niemożliwe. Jakiekolwiek połączenie cyfrowe, hdmi, displayport. Czyli jak połącze kablem HDMI monitor(VX2255wmb) razem z karta to bedzie to samo co DVI?Jak tak, to spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Czyli jak połącze kablem HDMI monitor(VX2255wmb) razem z karta to bedzie to samo co DVI?Jak tak, to spoko. Tak, DVI/HDMI daje taki sam efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Tak, DVI/HDMI daje taki sam efekt. Dzięki wielkie :rolleyes: Przynajmniej popracuje normalnie na 22" zanim wybiore nowy.Poczekam jeszcze troche bo jestem ciekaw testów tego F2380MX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...