Skocz do zawartości
taclive

[toshiba] Przegrzewanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj moja Tośka zaserwowala mi zawal serca w postaci naglego wylaczenia sie. Caly lapek bardzo goracy, od spodu wrecz parzy. Po chwili przerwy udalo mi sie go wlaczyc i poki co dziala, no ale..

W jaki sposob od zewnatrz mozna go chlodzic, zeby sie nie przegrzewal?

Czy takie cos mozna juz zglosic na gwarancje, czy jestem przewrazliwiona?

Jakim programem ewentualnie mozna cos pozmieniac, by mniej sie grzal?

Albo jaki program jest dobry do kontroli temperatur?

Uff. duzo tych pytan, jednak jestem w tym temacie kompletnie zielona.

Pozdrawiam

Edytowane przez taclive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz obnizyc napiecie na procku za pomoca rm clocka albo nhc , stosowne tematy znajdziesz na forum, mozesz tez skorzystac z powerplaya w ustawieniach sterownikow jesli masz nie zintegrowana karte graf. to moze naprawde bardzo pomoc. a co do kontroli temperatur to np w NHC mozesz to sobie sprawdzic badz everestem , jest mnostwo programow do tego przeznaczonych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na początek: co robiłaś na laptopie, gdy Ci się wyłączył?

Programem do kontrolowania temperatur może być SpeedFan

Możesz także zainstalować NHC, który oprócz monitorowania temp. umożliwia zmniejszenie napięcia dla procesora, żeby się mniej grzał. Jednak obniżaj stopniowo, wykonując test stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta niezintegrowana - Radeon X700.

A co robilam? Gralam w Settlersow 2. Wersja z okazji 10-lecia.

Wczesniej juz troszke mnie dziwilo, ze tak sie grzeje - touchpad goracy i klawiatura do polowy tez.. Moze faktycznie musze cos pozmieniac w ustawieniach.

Dzieki za podpowiedzi i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak umiarkowanej pracy laptop nie powinien sie przegrzewac, ani tez wyłączać. Jeśli problem będzie się powtarzał, a laptop jest nowy i jest na gwarancji proponuje nic nie kombinowac i skontaktować sie z serwisem. Nie jest to normalne to chyba oczywiste, laptopy są serjnie tak skonfigurowane, ze powinny pracowac bez problemu nawet prz wyteżonej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak umiarkowanej pracy laptop nie powinien sie przegrzewac, ani tez wyłączać. Jeśli problem będzie się powtarzał, a laptop jest nowy i jest na gwarancji proponuje nic nie kombinowac i skontaktować sie z serwisem. Nie jest to normalne to chyba oczywiste, laptopy są serjnie tak skonfigurowane, ze powinny pracowac bez problemu nawet prz wyteżonej pracy.

dokladnie, nie wiem co koledzy kombinuja, obnizanie napiec, biosy, cuda normalnie, nic w ustawieniach zmieniac nie bedziesz, bo po pierwsze w biosie mozesz sobie co najwyzej zmienic godzine, a skoro jestes zielona w te klocki to za NHC sie nie zabieraj, przede wszystkim takie cos nie ma prawa sie dziac, jak laptop jest na gwarancji to wywalaj go na serwis, jezeli nie to popros kogos kto sie naprawde zna na sprzecie i niech go rozbierze i dobrze przeczysci, zmieni paste na procku, sprawdzi mocowanie chlodzenia grafika-procek, tylko niech to bedzie fachowiec, a nie ktos kto ma w domu pcta, potrfi odkrecic dysk twardy i zlozyl zestaw w cenniku internetowego sklepu komputerowego :rolleyes: B) Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie: czy laptop stoi na twardej, równej i niezaśmieconej powierzchni (np. blacie biurka)? Nie brakuje mu nóżek od spodu? Czy cokolwiek nie blokuje któregokolwiek z otworów którymi laptop wciąga powietrze do środka?

Jeśli w tym temacie wszystko jest OK, to pierwsze co bym podejrzewał to awaria wentylatora. Wiatraczek urządzenie mechaniczne, ma prawo paść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zasadzie prób i błędów chyba udało mi się wyeliminować to wyłączanie lapka. Usunełam całkowicie sterowniki do karty graficznej i zainstalowałam na nowo.

Póki co grałam w NWN 2 około dwóch godzin i nic się nie działo. Mam nadzieję, że tak już zostanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam model M70-132 i tez mi sie grzeje ale w dopuszczalnej normie. Jesli obciaze laptopa jakas gra to obudowa w niektorych miejscach robi sie dosc ciepla, ale nie parzaca... Nigdy mi sie sam nie wylaczyl. Moze te Toshiby tak maja, ze sie dosc mocno nagrzewaja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi