master_electronic Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Yeah... :D Mam 290HTT :D @ master_electronic szykuj się :D Jak będę miał cyfraka to zrobie zrzutki z Biosu i powiesz co i jak poustawiać mądralo :D :P ooo super wyzwanie :D :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 no to ja teznie umiec podrecac... 280 spoko, 285 i wiecej to zwiechy itp to z biosu, z windowsa to samo milion restartow z milionem roznych ustawien... to samo Nasuwa sie tylko jedno pytanie.Czy ty krecisz procka,czy tylko sprawdzasz max HTT plyty. Jesli krecisz procka, to niestety te nowe procki juz sie tak dobrze nie kreca.mialem przyjemnosc pobawic sie dwoma sztukami 3000+ na DFI.Niestety jedna osiagnela 2520 a druga cos okolo 2460. No i jeszcze jedna sprawa.Te nowe kosci goodrama 667 tez nie bardzo chca sie krecic.Powyzej 670 tylko 2T. A u was chyba nie da sie zmienic CR ?Na stale 1T?pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) @SPINACZ da się zmieniać CR ;) PS. Jak sprawdzałem możliwości płyty to i tak się wywalała na 300HTT. Edytowane 3 Lutego 2007 przez dede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_electronic Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 @SPINACZ da się zmieniać CR ;) PS. Jak sprawdzałem możliwości płyty to i tak się wywalała na 300HTT. no to ci sie kiepski model chyba trafił, albo robisz coś nie tak :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Nasuwa sie tylko jedno pytanie.Czy ty krecisz procka,czy tylko sprawdzasz max HTT plyty. Jesli krecisz procka, to niestety te nowe procki juz sie tak dobrze nie kreca.mialem przyjemnosc pobawic sie dwoma sztukami 3000+ na DFI.Niestety jedna osiagnela 2520 a druga cos okolo 2460. No i jeszcze jedna sprawa.Te nowe kosci goodrama 667 tez nie bardzo chca sie krecic.Powyzej 670 tylko 2T. A u was chyba nie da sie zmienic CR ?Na stale 1T?pozdr 1. plyte 2. nie mam goodrama, wszystko spawdzalem na kosci kingstona ktora leci nawet na 840 1T 3. da sie zmienic CR nie wiem... inny znajomy kupil ta plyte, jemu sie udaje max 300FSB a u mnie tak jak tu u paru osow, tak max 285 zmienialem biosy, podnosilem napiecia na chipsecie, milion ustawien z ramami, nie wieeemmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 nie wiem... inny znajomy kupil ta plyte, jemu sie udaje max 300FSB a u mnie tak jak tu u paru osow, tak max 285 zmienialem biosy, podnosilem napiecia na chipsecie, milion ustawien z ramami, nie wieeemmmm Moze przegrzewa sie wam chipset?sproboj prowizoryczny nawiew zastosowac, przesmarowac lepsza pasta .... Bo tylko to chyba jeszcze zostalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Hm... Na mnożniku x5 z Windy HTT idzie 360, a nie 300 jak wcześniej podawałem. Następnie dałem nawiew i nic to nie dało. Na mnożniku x9 HTT 300 z windy kończy się zawiechą... :blink: PS. Foty :rolleyes: 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 panowie mam plytke biostar tforce 550 pomocy nie moge zaistalowac dzwieku ? HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 panowie mam plytke biostar tforce 550 pomocy nie moge zaistalowac dzwieku ? HELP Może nowszy driver ściągnij z http://www.biostar.com.tw/t-series/products.php Czy obecnie dostępne w sklepach TForce 6100 AM2 mają przycisk reset i power na płycie ? (w pdf opisane jest jako opcja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 koeldzy tak jak wyzej pisalem mam plytke biostara tforce 550 wgralem juz z milion sterownikow dzwięku i nic :( pojawia mi sie taki blad moze wy macie jakies wieksze doswiadczenie z ta plytka co nie tak robie prosze o pomoc nastepne jakies nie wiadome mi wyskakuja :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 A nie podnosiłeś napięcia na chipsecie ?? Nieraz ten potrafi się przepalić w pewnym sensie i rzeczy integralne lecą, mi np poleciała właśnie w ten sposób sieciówkę i k.dzwiekowa. Oddałem na gware po 14dniach nowa płyta. Spróbuj jeszcze windowsa przeinstalować. Sprawdź tez w biosie może cos jest przestawione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 @master_electronic co ty na te fotki ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 koeldzy tak jak wyzej pisalem mam plytke biostara tforce 550 wgralem juz z milion sterownikow dzwięku i nic :( pojawia mi sie taki blad moze wy macie jakies wieksze doswiadczenie z ta plytka co nie tak robie prosze o pomoc nastepne jakies nie wiadome mi wyskakuja :( a jaka masz wersję windy xp z sp2? bo ja nie mogłem zainstalować sterowników od dzwięku (pisało że niema jakiegoś sterownika czy coś) na asusie też HD póki nie zainstalowałem sp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 a jaka masz wersję windy xp z sp2? bo ja nie mogłem zainstalować sterowników od dzwięku (pisało że niema jakiegoś sterownika czy coś) na asusie też HD póki nie zainstalowałem sp2juz doszedlem co i jak nie mialem sp 2 wgralem od poczatku calosc i dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Możecie tak ogólnie podsumować TFORCE nf4 (bez Ultra)? Czy ta płyta sprawdza się w O/C? Chciałbym na niej osiągnąć tak z HTT 300 :) Może nie dużo, ale chciałbym mieć pewność... Szukałem jakieś porządnej recenzji, ale jest tylko o TFORCE 550 i nie wypadła zbyt dobrze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Hmm... Ja mam Tforce z tym "Ultra" i walcze o HTT 300 ;] Dzisiaj się będę bawił dalej... ;) Ogólnie płytkę polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 I tak oto stałem się posiadaczem TFORCE 550 :) Zobaczymy na co ją stać, ale po jednej z recenzji może być słabo :? Ale ja się nie poddaję, i może coś z niej wycisnę Zdam obszerną relację z "bojów", dopiero w przyszłym tygodniu jak skompletuję całość części do AM2... Jak narazie to mam na zbyciu Hynixy i Sempka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) I tak oto stałem się posiadaczem TFORCE 550 :) Zobaczymy na co ją stać, ale po jednej z recenzji może być słabo :? Ale ja się nie poddaję, i może coś z niej wycisnę Zdam obszerną relację z "bojów", dopiero w przyszłym tygodniu jak skompletuję całość części do AM2... Jak narazie to mam na zbyciu Hynixy i Sempka...Jakie macie rewije płyty?Ja mam pierwszą,i mi płyta hula bez problemu na 350htt,bez podnoszenia napięcia chipsetu i hypertransport.Mam zwykłą wersję nf4 z modem na Sata 2.Więc dziwne wydaje mi się żeby ta mobo nie zrobiła 300htt :blink: Na forach internetowych można znależć opinie iż Nf4 lubi być wybredny co do pamięci,więc może tu twki problem.A tak nawiasem,gdzie można w biosie zmienić CR na 2T? pozdr Edytowane 15 Lutego 2007 przez Ekspert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 A możesz zrobić to, o co prosiłem tutaj? Oczywiście przy HTT>300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Moje spostrzerzenia co do TFORCE 550: - ogrom opcji w biosie (więcej niż AN8); - głośny wiatraczek; HTT max 255 STABLE :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Albo coś robię źle, albo płyta porażka... Pamięci idą na luzie na 782(DDR)@1,95V 4-4-4-11 Mnożnik HT 3x (na 2x identyko) Bios zmieniłem na "zmodowany" i to samo... heeeelp... Problem rozwiązany HTT300 full stable, 315 raz wstaje, raz nie... Chcę jeszcze powalczyć, ale pewnie przez bios-a nie pójdziue więcej :? Edytowane 17 Lutego 2007 przez arek1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Jak zrobiłeś to 300HTT ? :rolleyes: Bardzo proszę o dokładną relację B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Jak zrobiłeś to 300HTT ? :rolleyes: Bardzo proszę o dokładną relację B-)no wlasnie, co takiego zrobiles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) Najpierw jak ustawiałem "dzielnik pamięci" (nie wiem czy tak to nazywać :) ) na DDR400, nie przestawiałem timingów. Płyta domyślnie dawała 3-3-3-8, no i jak podnosiłem HTT pamięci nie wyrabiały. Ustawiłem na sztywno 4-4-4-11 no i na 300HTT wstała bez kłopotu. Na 315HTT raz wstaje raz nie... Próbowałem każdy bios, nic się nie zmienia. Podnoszenie napięcia też nic nie pomaga... Czy to normalne, że podnoszenie napięcia pamięci nie polepsza ich O/C? 399MHz (798DDR) 4-4-4-11 i koniec, podniesienie z 1,95V na 2,1V nic nie zmienia, ani MHz. Zworkę boję się przełanczać, 2.4V to za dużo :? Jeszcze zmieniłem w biosie na Enabled System Bios cache :D PMU na Auto Edytowane 18 Lutego 2007 przez arek1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) A za co odpowiada to "System Bios Cache" ? Edit Dziwne z tym napięciem na pamięciach. U mnie tam "daje" większe O/C... A jaki masz mnożnik proca ? Edytowane 18 Lutego 2007 przez dede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Dokładniej to "System Bios Cacheable"... Dałem teraz na Disabled i jeset ok. Sam już nie wiem o co tej płycie chodzi :? Mnożnik HTT to 3x, na 2x żadnej różnicy. Proc leci na 9x300 1,525V Box, ale właśnie wylicytowałem Freezera okazyjnie :D Warto za 31zł :D Dziwny ten TForce... Czytałem, że gość wyciągnął na takim 370HTT. Nieźle. Czytałem także, że głównym problemem z wysokim HTT jest "niedopracowany" bios... Na HTT315 Prime na teście ram-u wywala błąd, ale to wina płyty, pamięć leci spokojnie na więcej... Przesmarowanie chipsetu AS5 nic nie dało, myślałem, że może to żałosne, głośne chłodzenie nie wyrabia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 A za co odpowiada to "System Bios Cache" ?Relikt epoki DOS/Win9x. Po włączeniu fragment BIOSu jest przenoszony z wolnej pamięci EEPROM do RAM w celu przyspieszenia pewnych operacji realizowanych przez BIOS. Z tego co kojarzę, to przy używaniu win9x zalecano wyłączenie tej opcji - także lepiej dać na Disabled (tak samo z Video BIOS Cacheable - o ile macie coś takiego). Dziwny ten TForce... Czytałem, że gość wyciągnął na takim 370HTT.Żeby wycisnąć wysokie HTT należy przestawić mnożnik procka na 4x-6x. Na wyższych różnie bywa. Może też pomóc podniesienie napięcia na chipsecie o 0,1V. Przy 330 i więcej warto też trochę podnieść napięcie HT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 luk1999=> Heh, gdyby to wystarczyło obniżyć mnożnik i podnosić napięcia... Zbyt proste by to było :) Niestety, żadna z tych czynności nie pozwala na tym TForce-ie na zwiększenie HTT :mur: Napięcie na chipsecie dawałem na full, na HT też, mnożniki wszystkie sprawdzone. Poprostu nie leci na więcej i koniec :blink: Jak wróce do domu (w czwartek), "podotykam" płytę :D :lol2: Może jakiś mosfet, albo scalaczek się mocno grzeje przy wysokim HTT i to jest powodem "ściany". Trzeba to sprawdzić :D Wtedy jakiś radiatorek, lub nadmuch i może coś się poprawi :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Panowie czy można zamontować na tego Biostara jakieś pasywne chłodzenie ? Zastanawiam się nad Zalmanem ZM-NB47J i ZM-NBF47. Będzie to przesmarowane oczywiście Arctic Ceramique B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zalman ZM-NB47J tak to drugie nie jestem pewnien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 dede => Jak tam z max HTT na 4Ultra? Lepsiejsze toto niż 550? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...