Jump to content
lukmen

Seria Biostar Tforce Am2

Recommended Posts

no to ja teznie umiec podrecac...

280 spoko, 285 i wiecej to zwiechy itp

to z biosu, z windowsa to samo

milion restartow z milionem roznych ustawien... to samo

Nasuwa sie tylko jedno pytanie.Czy ty krecisz procka,czy tylko sprawdzasz max HTT plyty. Jesli krecisz procka, to niestety te nowe procki juz sie tak dobrze nie kreca.mialem przyjemnosc pobawic sie dwoma sztukami 3000+ na DFI.Niestety jedna osiagnela 2520 a druga cos okolo 2460. No i jeszcze jedna sprawa.Te nowe kosci goodrama 667 tez nie bardzo chca sie krecic.Powyzej 670 tylko 2T. A u was chyba nie da sie zmienic CR ?Na stale 1T?pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasuwa sie tylko jedno pytanie.Czy ty krecisz procka,czy tylko sprawdzasz max HTT plyty. Jesli krecisz procka, to niestety te nowe procki juz sie tak dobrze nie kreca.mialem przyjemnosc pobawic sie dwoma sztukami 3000+ na DFI.Niestety jedna osiagnela 2520 a druga cos okolo 2460. No i jeszcze jedna sprawa.Te nowe kosci goodrama 667 tez nie bardzo chca sie krecic.Powyzej 670 tylko 2T. A u was chyba nie da sie zmienic CR ?Na stale 1T?pozdr

1. plyte

2. nie mam goodrama, wszystko spawdzalem na kosci kingstona ktora leci nawet na 840 1T

3. da sie zmienic CR

 

nie wiem... inny znajomy kupil ta plyte, jemu sie udaje max 300FSB

a u mnie tak jak tu u paru osow, tak max 285

zmienialem biosy, podnosilem napiecia na chipsecie, milion ustawien z ramami, nie wieeemmmm

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem... inny znajomy kupil ta plyte, jemu sie udaje max 300FSB

a u mnie tak jak tu u paru osow, tak max 285

zmienialem biosy, podnosilem napiecia na chipsecie, milion ustawien z ramami, nie wieeemmmm

Moze przegrzewa sie wam chipset?sproboj prowizoryczny nawiew zastosowac, przesmarowac lepsza pasta .... Bo tylko to chyba jeszcze zostalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm... Na mnożniku x5 z Windy HTT idzie 360, a nie 300 jak wcześniej podawałem. Następnie dałem nawiew i nic to nie dało. Na mnożniku x9 HTT 300 z windy kończy się zawiechą... :blink:

 

PS. Foty :rolleyes: 1

2

Share this post


Link to post
Share on other sites

koeldzy tak jak wyzej pisalem mam plytke biostara tforce 550

wgralem juz z milion sterownikow dzwięku i nic :(

pojawia mi sie taki blad moze wy macie jakies wieksze doswiadczenie z ta plytka co nie tak robie prosze o pomoc

 

nastepne jakies nie wiadome mi wyskakuja :(

post-930-1170590650_thumb.jpg

post-930-1170591403_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie podnosiłeś napięcia na chipsecie ?? Nieraz ten potrafi się przepalić w pewnym sensie i rzeczy integralne lecą, mi np poleciała właśnie w ten sposób sieciówkę i k.dzwiekowa. Oddałem na gware po 14dniach nowa płyta. Spróbuj jeszcze windowsa przeinstalować. Sprawdź tez w biosie może cos jest przestawione

Share this post


Link to post
Share on other sites

koeldzy tak jak wyzej pisalem mam plytke biostara tforce 550

wgralem juz z milion sterownikow dzwięku i nic :(

pojawia mi sie taki blad moze wy macie jakies wieksze doswiadczenie z ta plytka co nie tak robie prosze o pomoc

 

nastepne jakies nie wiadome mi wyskakuja :(

a jaka masz wersję windy xp z sp2? bo ja nie mogłem zainstalować sterowników od dzwięku (pisało że niema jakiegoś sterownika czy coś) na asusie też HD póki nie zainstalowałem sp2

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jaka masz wersję windy xp z sp2? bo ja nie mogłem zainstalować sterowników od dzwięku (pisało że niema jakiegoś sterownika czy coś) na asusie też HD póki nie zainstalowałem sp2

juz doszedlem co i jak nie mialem sp 2 wgralem od poczatku calosc i dziala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możecie tak ogólnie podsumować TFORCE nf4 (bez Ultra)? Czy ta płyta sprawdza się w O/C? Chciałbym na niej osiągnąć tak z HTT 300 :) Może nie dużo, ale chciałbym mieć pewność... Szukałem jakieś porządnej recenzji, ale jest tylko o TFORCE 550 i nie wypadła zbyt dobrze....

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak oto stałem się posiadaczem TFORCE 550 :) Zobaczymy na co ją stać, ale po jednej z recenzji może być słabo :? Ale ja się nie poddaję, i może coś z niej wycisnę :damage_wall: Zdam obszerną relację z "bojów", dopiero w przyszłym tygodniu jak skompletuję całość części do AM2... Jak narazie to mam na zbyciu Hynixy i Sempka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak oto stałem się posiadaczem TFORCE 550 :) Zobaczymy na co ją stać, ale po jednej z recenzji może być słabo :? Ale ja się nie poddaję, i może coś z niej wycisnę :damage_wall: Zdam obszerną relację z "bojów", dopiero w przyszłym tygodniu jak skompletuję całość części do AM2... Jak narazie to mam na zbyciu Hynixy i Sempka...

Jakie macie rewije płyty?Ja mam pierwszą,i mi płyta hula bez problemu na 350htt,bez podnoszenia napięcia chipsetu i hypertransport.Mam zwykłą wersję nf4 z modem na Sata 2.Więc dziwne wydaje mi się żeby ta mobo nie zrobiła 300htt :blink: Na forach internetowych można znależć opinie iż Nf4 lubi być wybredny co do pamięci,więc może tu twki problem.A tak nawiasem,gdzie można w biosie zmienić CR na 2T?

pozdr

Edited by Ekspert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje spostrzerzenia co do TFORCE 550:

- ogrom opcji w biosie (więcej niż AN8);

- głośny wiatraczek;

 

HTT max 255 STABLE :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

 

Albo coś robię źle, albo płyta porażka...

 

Pamięci idą na luzie na 782(DDR)@1,95V 4-4-4-11

 

Mnożnik HT 3x (na 2x identyko)

 

Bios zmieniłem na "zmodowany" i to samo...

 

heeeelp...

 

Problem rozwiązany :damage_wall: HTT300 full stable, 315 raz wstaje, raz nie... Chcę jeszcze powalczyć, ale pewnie przez bios-a nie pójdziue więcej :?

Edited by arek1313

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw jak ustawiałem "dzielnik pamięci" (nie wiem czy tak to nazywać :) ) na DDR400, nie przestawiałem timingów. Płyta domyślnie dawała 3-3-3-8, no i jak podnosiłem HTT pamięci nie wyrabiały. Ustawiłem na sztywno 4-4-4-11 no i na 300HTT wstała bez kłopotu. Na 315HTT raz wstaje raz nie... Próbowałem każdy bios, nic się nie zmienia. Podnoszenie napięcia też nic nie pomaga...

 

Czy to normalne, że podnoszenie napięcia pamięci nie polepsza ich O/C? 399MHz (798DDR) 4-4-4-11 i koniec, podniesienie z 1,95V na 2,1V nic nie zmienia, ani MHz.

 

Zworkę boję się przełanczać, 2.4V to za dużo :?

 

Jeszcze zmieniłem w biosie na Enabled System Bios cache :D PMU na Auto

Edited by arek1313

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładniej to "System Bios Cacheable"... Dałem teraz na Disabled i jeset ok. Sam już nie wiem o co tej płycie chodzi :? Mnożnik HTT to 3x, na 2x żadnej różnicy. Proc leci na 9x300 1,525V Box, ale właśnie wylicytowałem Freezera okazyjnie :D Warto za 31zł :D

 

Dziwny ten TForce... Czytałem, że gość wyciągnął na takim 370HTT. Nieźle. Czytałem także, że głównym problemem z wysokim HTT jest "niedopracowany" bios...

 

Na HTT315 Prime na teście ram-u wywala błąd, ale to wina płyty, pamięć leci spokojnie na więcej...

 

Przesmarowanie chipsetu AS5 nic nie dało, myślałem, że może to żałosne, głośne chłodzenie nie wyrabia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A za co odpowiada to "System Bios Cache" ?

Relikt epoki DOS/Win9x. Po włączeniu fragment BIOSu jest przenoszony z wolnej pamięci EEPROM do RAM w celu przyspieszenia pewnych operacji realizowanych przez BIOS. Z tego co kojarzę, to przy używaniu win9x zalecano wyłączenie tej opcji - także lepiej dać na Disabled (tak samo z Video BIOS Cacheable - o ile macie coś takiego).

 

Dziwny ten TForce... Czytałem, że gość wyciągnął na takim 370HTT.

Żeby wycisnąć wysokie HTT należy przestawić mnożnik procka na 4x-6x. Na wyższych różnie bywa. Może też pomóc podniesienie napięcia na chipsecie o 0,1V. Przy 330 i więcej warto też trochę podnieść napięcie HT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

luk1999=> Heh, gdyby to wystarczyło obniżyć mnożnik i podnosić napięcia... Zbyt proste by to było :) Niestety, żadna z tych czynności nie pozwala na tym TForce-ie na zwiększenie HTT :mur:

 

Napięcie na chipsecie dawałem na full, na HT też, mnożniki wszystkie sprawdzone. Poprostu nie leci na więcej i koniec :blink:

 

Jak wróce do domu (w czwartek), "podotykam" płytę :D :lol2: Może jakiś mosfet, albo scalaczek się mocno grzeje przy wysokim HTT i to jest powodem "ściany". Trzeba to sprawdzić :D Wtedy jakiś radiatorek, lub nadmuch i może coś się poprawi :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.