Daamain Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Na allegro jest sporo monitorów CRT 22' po bardzo atrakcyjnych cenach. Za mniej niz 400 zl mozna juz bez problemu takie dostac. To chyba zbyt piękne zeby bylo prawdziwe :) Gdzies musi byc haczyk :) Czy ktos, kto mial do czynienia z takimi monitorami moze sie o nich wypowiedziec? Warto się na taki zdecydować? Jak z zastosowaniem ich w warunkach domowych czyli gry, filmy itd. Na co zwracać uwagę przy wyborze? Czy męczą oczy? Czekam na opinie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kl_mce Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) To jest prawdziwe są to w lwiej części poleasingowce z zachodu CRT idealnie nadaje się do gier i filmów ale z doświadczenia napisze że najlepsza do tego bedzie 19" w 21-22" nie są do małych rozdzielczosci rzędu 800x600 czy 1024x768, do tego dobrze 19" sie sprawi przy 120Hz nie bedą bolały oczy, jeśli oczywiście bedziesz siedział w odpowiedniej odległosci, idealnie ustawisz obraz i nie za bardzo rozjaśnisz, no itzreba pamiętać o przerwach w 21" rozglądaj sie za kineskopem Trinitron lub Diamondtron zapomnij o Samsungach a tym bardziej o LG 21" na 1 z tych 2 kineskopów powinna mieć 110KHz pionowego odchylania, to pozwoli na większe odświeżanie w wyższych rozdzielczościach w 19" wystarczy 96Khz, ale sa też modele z 107KHz i nawet 110KHz (tylko diamondtron taki spotkalem) a najwazniejsze, to musisz sam na własne oczy zobaczyć monitor który chcesz kupić na odległość to sie nic nie dowiesz, a może mieć problemy z obrazem Edytowane 29 Października 2006 przez kl_mce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Kusi mnie na cos większego niz 19' a roznica w cenie jest raczej niewielka... Uzywalbym tego monitora do typowo domowych zastosowan, najbardziej ta wielkosc w filmach by się przydala :) Rozdzielczosc 1024x768 bylaby tylko do gier, beda problemy? A co z filmami np. w 640x480? Ze CRT jest dobry to wiem, ciekawy jestem tylko jak to się ma w przypadku 21-22' Znalazlem 3 monitory Belinea 22' na diamondtronie, teoretycznie taki sam model, a kazdy sie nieco rozni: Belinea 22' 1 Belinea 22' 2 Belinea 22' 3 Roznią sie odswiezaniem, kazdy ma inną wartosc. Jak znam zycie to pewnie prawdziwa jest ta najslabsza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kl_mce Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 A wiec tak jeśli garsz w niskeij rozdzielcości na 21-22" to od razu wali po oczach że to nie jest ta rozdzielczość, ciężko to opisać ale to `dzikie` uczucie, na 19" tego nie ma, dlatego uznaje ją za najbardziej optymalną ale do filmów 21-22" nieporównywalnie wygrywa i nie wiem czemu filmy chcesz w 640x480 ogladać, film dopasowuje sie do rozdziałki ekranu a rozdziałka na 21-22" powinna być 1280x960, lub 1200x900, mniejsze pod windows to pomyłka oto moje typy 21-22" kolejnosci od najlepszy: Iiyama Pro 514 Sony GDM-F520 HP 1130 IBM P275 Dell P1130 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 to wszystko sa uzywane zlomy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kl_mce Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 to wszystko sa uzywane zlomy...to powiedz mi gdzie dziś w Polsce kupisz nowy, dobrej klasy monitor CRT bo wysprzedawane leżaki nie są najlepszym wyborem a poza resztkami serii Samsungów i LG, które często sie psują, nie ma nic kupowanie na allegro czy wysyłkowo to nie jest dobre wyjście najlepiej pojechać, poogladać i wybrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Z filmami chodzilo mi o to ze rozdzialka 640x480 moze byc bardzo rozciagnieta na tak duzym monitorze i wygladac brzydko... Ale chyba nie ma co sie obawiac o to :) Z twoich typow na allegro jest tylko Dell i IBM, parametrami raczej nie powalają... Juz Belinea ktorego podawalem mial lepsze, ale moze sie nie znam :) Winda to nie problem, ale jakiej rozdzielczosci w grach jest juz w porzadku? Za bardzo z nią nie mogę szaleć bo grafa to zaden potwor nie jest i moze sie krztusic... Moze jednak pomysle o 19', nie wiem jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kl_mce Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Z twoich typow na allegro jest tylko Dell i IBM, parametrami raczej nie powalają... Juz Belinea ktorego podawalem mial lepsze, ale moze sie nie znam :)Żartujes, prawda ? IMB P275 ma 130KHz, Dell P1130 też, tyle co te Belinee, a elektronika w Belineii nigdy nie należała do najlepszych, co innego w IBM Z filmami chodzilo mi o to ze rozdzialka 640x480 moze byc bardzo rozciagnieta na tak duzym monitorze i wygladac brzydko... Ale chyba nie ma co sie obawiac o to :)A czy wiesz wogule co piszesz, jak masz Windowsa w 1280x1024 a film ma przykładowo 600x240 to się go zoomuje llub rozciąga, a rozdzielczość dalej jest 1280x1024 Moze jednak pomysle o 19', nie wiem jeszcze.Jest najbardziej optymalny 21" bardziej soe nadaje do grafiki czy CAD Spokojnie 19" wystarczy do filmów, zersztą jestem zdania że jak się ma choćby 24" telewizor (CRT płaski oczywiście, ale bańia też może być) a im większy do filmów to lepszy, to po co na 19 czy 21" filmy oglądać ąłduje sie człek na wyro i patrzy w większy ekran B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Sam mam Dell'a P1130 znalezionego na allegro ok 1,5 roku temu. Monitorek jest świetny, nie ma żadnych problemów z nim, a rozdzielczości poniżej 1024 faktycznie mogą przeszkadzać ale dla mnie to nie problem, zdejmuję okulary i mam własny antyaliasing :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Żartujes, prawda ? IMB P275 ma 130KHz, Dell P1130 też, tyle co te Belinee, a elektronika w Belineii nigdy nie należała do najlepszych, co innego w IBM Tak jak pisalem, na monitorach sie nie znam :P Mam w domu 28" telewizor CRT, ale nie mam odtwarzacza DVD, więc musialbym za kazdym razem taszczyć tam komp... Wlasnie dlatego myslalem o wiekszym monitorze. Na razie chce sie nieco rozeznac, zaczalem myslec o nowym bo stary zaczyna szwankowac... Wyswietla jakies pasy, śnieży, generalnie swiruje. Zwykle wystarczy przywalic w tyl obudowy i wraca do normy, ale czasem wciaz sa problemy... Co najdziwniejsze, monitor zachowuje sie tak tylko przed poludniem, jeszcze nie zdazylo mi sie zeby po poludniu sprawial problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 http://allegro.pl/item136874620_monitor_22...plus_230sb.html A może taki Mitsubishi? Parametry niezłe a i estetyczny bardzo :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) to powiedz mi gdzie dziś w Polsce kupisz nowy, dobrej klasy monitor CRT bo wysprzedawane leżaki nie są najlepszym wyborem a poza resztkami serii Samsungów i LG, które często sie psują, nie ma nic kupowanie na allegro czy wysyłkowo to nie jest dobre wyjście najlepiej pojechać, poogladać i wybrać ja mam 22 calowego crtka nowke od philipsa ale to wydatek rzedu 1900zl... Edytowane 29 Października 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 ja mam 22 calowego crtka nowke od philipsa ale to wydatek rzedu 1900zl...Philips robi te monitory na swoich kineskopach? Oni dużo robili na kineskopach Samsunga, a Samsung też już powoli chyba z tym kończy. Eh to CRT... gorszy pieniądz wypiera lepszy xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kl_mce Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Viewsonic jeszcze robi CRT tylko ich kineskopy nie są do końca poznane, a w dzisiejszym zdominowanym przez LCD świecie nikt nie chce ich poważnie potestować :-| Tylko gdzie w Polsce dostać nówke Viewsonica G90fB :unsure: A Philipsowi udał sie model 109P4 na Trinitronie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) Philips robi te monitory na swoich kineskopach? Oni dużo robili na kineskopach Samsunga, a Samsung też już powoli chyba z tym kończy. Eh to CRT... gorszy pieniądz wypiera lepszy xDPhilips robi teraz na kineskopach chungwa, lg-philips , samsung . Czyli wynika z tego z na swoich tez robi :) Moj philips jest na kineskopie samsunga.Tak samo jak viewsonic 227pf . http://www.samsungsdi.com/contents/en/prod...2_21DFXFST.html to jest wlasnie prawdopodobnie ten model kineskopu :) samsung z crt nie konczy ma jeszcze 6 fabryk :) Edytowane 29 Października 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...