lukmen Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) Mam wentyl akasa amber 80mm.Na 12 v coś ostatnio zaczął dziwnie terkotać.Myślę żeby nasmarować łożyska,ale nie wiem czym :( Problem w tym że nie mam w domu ani smaru do roworeów ani Wd40. Zna ktoś jakieś inne sposoby? Edytowane 21 Listopada 2006 przez lukmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Na oliwienie raczej ci niewiele da, 12v to 12v i wentyl nabiera już wtedy troche RPM i jest głośny, puść go na 5/7v wtedy bedzie cicho, ale jak już tak koniecznie chcesz go naoliwić to wystarczy nawet zwykły olej roślinny (np. Kujawski :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Najlepsze sa oleje przekladniowe w miare geste itd natomiast silnikowe tez sie w miare dobrze spisuja, jadalne to juz rozwiazanie krotko terminowe zdarza sie ze buczek po nim pada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Dobry jest też ten olej do smarowania maszyn do szycia :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Zna ktoś jakieś inne sposoby?Używałem swego czasu oleju lub oliwy, ale dawało to efekt na krótko. Jakieś pół roku powarkiwał mi wiatraczek na chipsecie, i wtedy użyłem smaru STP. I to było to ! Do dziś wiatraczek śmiga i ani myśli powarkiwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Najlepszy jest olej wazelinowy do urządzeń precycyjnych. ALE: jeśli jest to wiatrak na łożysku ślizgowym (AKASA dużo takich robi) a nie kulkowym i wyczerpał juz swoje MTBF to musisz kupić nowy. Oliwi sie tylko kulkowe jeśli już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...