Skocz do zawartości
seba_999

Proszę O Radę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po ostatniej dobrej radzie udzielonej mi na tym forum (kupno nowej zasiłki) problem zniknął jak ręką odjął. Jednak (niestety) pojawił się kolejny problem. Otóż ostatnio z moim systemem dzieją się dziwne rzeczy. Gdzieś z 2 tygodnie temu miałem taką sytuację: uruchamiam PC (ładuje XP), ale się nie pojawia monit logowania. Pomógł reinstal :sad: . Wczoraj miałem podobnie załączam komputer klikam swoją nazwę użytkownika i "trwa ładowanie..." tak przez 10 min. Reset -> to samo. Pomógł reinstal wraz z formatem C. Dzisiaj pożyczyłem dysk od kumpla. Przed włączeniem PC podlaczylem go - zworki OK. Zalaczam PC loguje sie. Chce otworzyc Moj komputer -> zawias. Reset. Loguje sie. Otwieram inny plik -> zawias. W koncu zainstalowalem XP na tym dysku od kumpla. Przenioslem dane z mojego (slave) na ten od niego. Potem tego mojego totalnie sformatowalem. Zainstalowalem XP i jak narazie sys chodzi od 2 godzin. Co się dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

burdel w kompie ?? dysk siada ??

Hmm... nie wiem co masz na mysli o burdelu. Zadnego syfu na kompie raczej nie mam (wirusy itp). A co do dysku to nie wiem. Ten co teraz mam (seagate barracuda 60 GB 7200 rmp 2 MB cache) chodzi juz od 4 lat. Tak ogolnie mowiac to moj komp to przezytek. Socket A, agp, ata...

Jak sprawdzic/wykluczyc tego hdd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Config peceta jeśli łaska... A poza tym sprawdzenie taśmy i reset BIOSu to podstawa IMHO.

Juz podaje:

CPU: AMD Athlon 1700+ 1,49 Ghz podkrecony do 1,9 ghz

RAM: 512 DDR 333 MHz

Płyta: MSI KT3V

Dysk: 60 GB Seagate Barracuda 7200 rpm 2 MB cache - ATA

Grafa: GeForce 6600

Jak jeszcze cos to prosze napisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to sprawdzic?

Żeby mieć pewność to sprawdź w biosie jaką ty tam masz częstotliwość FSB, i dzielnik FSB:PCI. Podziel jedno przez drugie.

Idealne są takie:

dla 100Mhz 3:1

dla 133Mhz 4:1

dla 166Mhz 5:1

dla 200Mhz 6:1 ( tego ostatniego raczej nie masz :D ) wtedy zawsze dla PCI wypada 33Mhz, tolerancja to max koło 38Mhz.

Czyli już se to obliczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...