VoyTECH Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 witajcie. mam taki myk że dla mojego klienta potrzebuję zainstalować i skonfigurować novella 6.5 znalazłem specjalistę który jest dobry w novellu ale kręci nosem na konfigurację. proszę powiedzcie, czy ta jest dobra: płyta gigabyte chipset i945 socket 775 procek 3,2ghz core duo. 1gb ramu 3X 80gb hdd sata wydaje mi się że na 10 stanowiskowy serwer to i tak sporo, a ten mi wyskakuje że najlepiej to nie gigabyte tylko msi, i nie 1gb ramu tylko 2gb. i procek ma mało keszu i takie sranie w banie. dlatego konkretnie. powiedzcie czy jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 a ten "specjalista" powiedział Ci co model płyty, ilość ramu i ilość pamięci cache procesora ma wspólnego z tym systemem ? przecież to nie ma nic wspólnego, chodzi tylko o to czy będzie kompatybilny ze sprzętem, a moim zdaniem powinien być, spróbuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Akurat tak się składa, że całkiem niedawno stawiałem NetWare 6.5 na bardzo podobnym sprzęcie i dla podobnej ilości osób. Jedyne co musisz zapewnić wcześniej to sterowniki do sieciówek i SATA na dyskietce/CD, bo NW 6.5 nie potrafi wykryć sam zintegrowanego Realteka i specyficznego kontrolera SATA. Polecam mimo wszystko sieciówki na PCI. Druga sprawa , na którą musisz zwrócic uwage to IRQ przyznawane w dosć śmieszny sposób przez ta płytę - moga wystąpic konflikty i nie załaduje niektórych modułów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Podziękuj uprzejmie swojemu specjaliście za rady ;) Do w miarę komfortowej pracy w środowisku NW 6.5 wystarczy 512 MB. Schody zaczynają się po instalacji kombajna Border Manager 3.8 i więcej, tutaj 1 GB byłoby rozsądnym rozwiązaniem. W przypadku siatki na 10 stacji BM można sobie spokojnie odpuścić więc i problem masz z głowy. Zgadzam się z przedmówcami. Na dzień dzisiejszy jest masa kłopotów z wykrywaniem zintegrowanych k.sieciowych ( nie tylko na chipie realteka ) w NetWare i tyczy się to wszystkich wersji. Z kontrolerami SATA poradzisz sobie, bo jest masa solucji na PTUNIE, oficjalnej stronie Novella itd. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 dzięki wszystkim za odpowiedzi. najlepsze jest to, że takie "wymagania" miał gość którego nazwiska nie wymienię, który baaaaaardzo mocno udziela się w PTUN'ie. wszystko postawione, jedyne z czym miałem problem to faktycznie sieciówka na płycie, nie chciałem za mocno kombinować itp. i dorzuciłem standardowego realteka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...