noe9 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Witam Już od dawna próbuje poskładać chłodzenie wodne do mojego blaszaka; Jako że nie jest to pierwsze WC w mojej historii jakieś doświadczenie już mam; jednak Problemy piętrzące się przedemną z postawieniem tego nowego WC zaczynają mnie przerastać... Ale zacznijmy od początku: Mój komp jest bardzo niestandardowy, nie będe wnikał dlaczego ale używam Płyty Supermicro H8DCE bazujacej na chipsetach Nforce 4 pro 2200/2050. konstrukcja płyty zbliżona jest do płyt nforce 4 x16 aczkolwiek jest to serwerowa wersja tego chipa wiec potrafi obsłużyć dwa sockety na procki. Płyta pozwala na SLI jednak tu już zaczyna się problem. Producent : SM stosunkowo długo wahał się z wypuszczaniem płyt dla AMD (prawie jak dell przywiązany był do intela) jednak w końcu poczuł $$$ i po kilku miesiącach wypuścił nieoficjalnie (jako OEM) płyty pod opterony. Płyta pod względem możliwości IMO przebijała kokurencyjnego TYANA K8WE i do tego była o ok 150$ tańsza. Jest jednak jedno ale. Chipsety nf4pro się niesamowicie grzeją, a ich umieszczenie na płycie (jak na każdej innej nf4) jest niezbyt sprzyjające dobremu ich chłodzeniu. Tak też jest na mojej płytce, jednak problem zaczyna się w miejscu gdzie wymięka chłodzenie: SLI/obciążenie HDD. zawsze gdy jeden z chipsetów nagrzeje się powyżej 50++ *C (dochodzą nawet do 65!) płyta robi reset i wyskakuje błąd magistrali HT (pomiędzy chipsetami); dlatego też jedyną rozsądną opcją jest IMO schłodzenie jej wodą. W tym celu kupiłem (z drugiej ręki coprawda bo Mate już ich nie ma) dwa bloczki XC1 (jeden jeszcze ma dojść) razem z 2x X3N SX które uważam za małe dzieła sztuki. Jako że nadają się do DFI lanparty myślałem że będą się nadawać do równie restrykcyjnej mojej płyty i tu pojawia się problem. Bo rozebraniu kompa 2 godzinnym męczeniem się z usunięciem coolerów z płyty i usuwaniem pozostałej na chipsetach gumy (nie ma jak dobra izolacja :D) okazało się że zakupiony przezemnie blok owszem pasuje idealnie w wymarzone miejsce... oprócz jednego drobnego szczegółu: zapinka zupełnie się nie nadaje bo podobnie jak i płyta rozstaw i umieszczenie otworów na H8DCE jest całkowicie niestandardowe. Więc nie mam szans zapiąć bloku ani na jeden ani na drugi chipset. Jako że nie mam w domu zapecza sprzętowego żeby dorobić coś samemu, niezniechęcony złapałem za telefon i dzwonie do Mate'a czy może by mógł mi dorobić zapinki dwie na zamówienie... jednak Mate zaśpiewał że on musiałby całą serię; blebleble że trzeba zaprojektować i że nie bardzo, no i znowu lipa... Więc mam pytanie do wszystkich forumowiczów z zapleczem i umiejętnościami.... czy ktoś z was (odpłatnie oczywiście) mógłby mi dorobić takie dwie zapinki do bloków XC1? oczywiście zapewniam pokrycie wszelkich kosztów i wszystkie konieczne informacje ;-) Przyznam się że jestem już troche zdeprymowany niestandardowością tej płyty jednak uparcie chcę dokończyć ten projekt Poniżej dołanczam zdjęcia, wszelkich chętnych do pomocy prosze o kontakt na PW/gg lub poprostu poprzez forum; jakiekolwiek sugestie mile widziane Płyta Problem NB SB Otwory montażowe Orginalne chłodzidełka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 moglbym sprobowac, ale musialbym miec dokladne. pozniej sie zgadamy, jesli oczywiscie bedziesz chcial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Hhmmm... ja również mógłbym coś wyskrobać na CNC ale potrzebne mi są dokładne wymiary.Najlepiej jakiś rysunek zrobiony w CAD i eksportowany do formatu DXF ale od biedy to zwykły szkic ołówkiem też starczy byle by zawierał wszytkie istotne wymiary. Edytowane 30 Października 2006 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Dzisiaj spróbuje jeszcze zagadać do mate'a odnośnie podania mi wymiarów orginalnej zapinki Ogólnie to zastanawiam się czy lepiej zrobić zapinke podpinaną pod orginalną czy zastępującą orginalną? Bo prawdopodobnie dopasowanie zapinki w miejsce orginalnej może być hmm... czasochłonne EDIT: Mate obiecał mi podesłanie DWG z orginalną zapinką; spróbuje ją zmodyfikować zgodnie z moimi potrzebami i później podeśle druga sprawa to kwestia ceny? :) Edytowane 30 Października 2006 przez noe9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 na ten gorny chipset widac ze wejdzie,nie łaska obrocic bloczku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 na ten gorny chipset widac ze wejdzie,nie łaska obrocic bloczku? na 98% jestem przekonany ze bloczek bedzie kroccami zahaczac o ktoras z kart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 jak sie zrobi zapinke tak zeby krocce bloku byly w pionie to nie powinno nic zahaczac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Bloczki obrócone będą zachaczać o jedną z kart ( a dlatego je stosuje żeby można bez problemów powrócić do SLI; bo tymczasowo pozbyłem się obu kart (6800GT); Używając kart z dwuslotowym chłodzeniem i tak nie można by włożyć jej do górnego slotu - ale to się rozwiąże zamieniając ewentualne chłodzenie na karcie na wode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...