malkovich Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Witam Ostatnio wgrałem do tego rutera najnowszy firmware ze strony www.d-link.de ver. 3.15b05. Po wgraniu firmware'u ruter przestał już poprawnie pracować. Nie odłączałem w tym czasie zasilania czy jakichkolwiek kabli. Długie naciskanie przycisku RESET z tyłu nic nie daje. Ruter poza tym wydaje się być sprawny, podczas włączania są sprawdzane porty (diagnostyka poprzez diody), po podłączeniu kabla ethernetowego do portu zapala się odpowiednia dioda. Jednak komputer podłączony do dowolnego portu pobiera adres przez 20 sekund i otrzymuje 169.254.xxx.xxx i maskę 255.255.0.0 - dziwna sytuacja gdyż wcześniej miałem 10.0.0.x (ruter miał adres 1) i maskę 255.255.255.0. Oczywiście na komputerach nie ma internetu (ruter jest podpięty do modemu kablowego chello). Co na to poradzić? (gwarancji już nie mam). Pozdrawiam ts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalak77 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Witam w przeglądarce wpisz 192.168.0.1 (domyślny adres po zrestartowaniu) i powinno się pokazać okienko w którym podajesz nazwę użytkownika i hasło, wpisujesz sobie dowolną nazwę ponieważ stara już nie istnieje hasło możesz wprowadzić teraz lub potem (polecam potem bo przy każdej zmianie będzie monitował), w przeglądarce musisz wyłączyć proxy, lub dać na automatyczne wykrywanie bo inaczej się nie połączy, jeśli to co napisałem nie pomoże możesz wpisać adres z puli 192.168.0.2 do 192.168.0.254 do karty sieciowej i powinno pomóc, mam takiego samego d-linka i nie mam z nim żadnych problemów nawet po zmianie frimvare na nowszy. Tak na marginesie, wgrałeś go do odpowiedniego modelu? bo masz 3 rewizje B, D i F (ja mam D1) Jeśli potrzebujesz polską instrukcję to napisz na PW, podaj e-maila to ci wyśle podzieloną na kilka plików Edytowane 31 Października 2006 przez scalak77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 scalak77 - dzięki za info firmware ściągnąłem do wersji D z www.d-link.de. tylko jak wpiszę adres 192.168.0.1 to przeglądarka nigdzie nie pójdzie bo klient DHCP pobiera adres 169.254.xxx.xxx maska 255.255.0.0 i kiszka. wpadłem na pomysł, żeby wyłączyć klienta DHCP na komputerze ustalić adres na 192.168.0.101 maskę na 255.255.255.0 (czy trzeba ustalać bramę i serwery DNS?) i wtedy podpiąć komputer do rutera i zastukać pod adres 192.168.0.1..... wygląda na to, że coś dzieje się z serwisem DHCP na ruterze.... dzięki za wszelki info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) scalak77 - dzięki za info firmware ściągnąłem do wersji D z www.d-link.de. tylko jak wpiszę adres 192.168.0.1 to przeglądarka nigdzie nie pójdzie bo klient DHCP pobiera adres 169.254.xxx.xxx maska 255.255.0.0 i kiszka. wpadłem na pomysł, żeby wyłączyć klienta DHCP na komputerze ustalić adres na 192.168.0.101 maskę na 255.255.255.0 (czy trzeba ustalać bramę i serwery DNS?) i wtedy podpiąć komputer do rutera i zastukać pod adres 192.168.0.1..... wygląda na to, że coś dzieje się z serwisem DHCP na ruterze.... dzięki za wszelki info. Jest jeszcze jedna deska ratunku. Metode stosuje się jeśli flashowanie jest niepełne bądź sprzęt po tej operacji nie dziła właściwie. Ściągasz to ftp://ftp.dlink.de/di/di-604/driver_softw...L_en_060824.zip We właściwościach połączenia lokalnego ustawiasz: 1. adres IP na sztywno: 192.168.0.2 (nie inny) 2. Maska Podsieci 255.255.255.0 3. Brama domyślna, adresy DNS pozostawiasz puste. 4. Restartujesz komputer, podłączasz router do komputera. 5. Rozpakowujesz wcześniej pobrane archiwum i uruchamiasz program "20060824_604_704_707_V315b05", który jest w rozpakowanym uprzednio pliku. 6. POWINNO POJAWIĆ SIĘ TAKIE OKNO (Bardzo ważne, musi być identycznie jak na screenie). 7. Klikasz "Upgrade" 8. Po flashowaniu odłączasz router od kompa, resetujesz go wciskając RESET przez 10-15 sekund. 9. Sprawdzasz teraz czy router działa właściwie jeśli nie przechodzisz do punktu 10. 10. Jeśli się nie powiedzie wówczas ściągasz starszą wersję firmware, i kopiujesz go do tego katalogu, który wcześniej rozpakowałeś i zmieniasz nazwę tego programu flasciach!ącego na taki sam jaki ma firmware. Edytowane 4 Listopada 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) A to dobre ;) mam DOKŁADNIE ten sam problem z *DOKŁADNIE tym samym routerem Wymaga flaszowania, z tego co doczytałem ttl+1 poleci dopiero na najnowszym firmware Jutro pogrzebie przy tym, mam nadzieję że pomoże. Gwarancja jest ale nie jestem pewny czy uwzględnia pad [ciach!]ianego rutka po [ciach!]ianym flaszowaniu *edit: jaja ;) nie tez 604 ale asmax br 604G,, objawy identyczne jedne detal -asmax operował domyślnie na 192.168.2.XXX, przestawił się na jw ;) Edytowane 12 Listopada 2006 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Próbowałem upgrade'ować nowym flashem swojego D linka 604 (H/W v. D1)poniewaz miałem z nim problem: brak komunikacji z PC i wtym momencie mam pytanie do lgolebio czy pokliknieciu upgrade wpisywałeś jakieś hasło bo u mnie wyskakuje komunikat (jak na zdjęciu) Edytowane 25 Września 2007 przez bertus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Wpisz w rubryce hasło "admin". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...