zajaczek Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Witam na moje oko dysk jest walniety, choc sprawdzam smart pierwszy raz w zyciu. Dysk wogole swiruje zatrzymuej sie i startuje na nowy czasem caly czas a czasem przez prade dni jest ok. Edytowane 31 Października 2006 przez zajaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Ostatnia wartosc "Write Error Rate" sugeruje ze dysk nadaje sie tylko na smietnik. Jesli jest na gwarze to jaknajszybciej nies go do serwisu. Rejestry "Current Pending Sector Count" i "Off line uncorrectable sector count" wskazuja ze na dysku sa badsectory. "Ultra ATA CRC Error Rate" - ta wartosc jesli jest wieksza od 0, oznacza ze kabel albo kontroler jest walniety. Pozatym OK. //edit: a no i jeszcze "Spin-up time". tu powinno byc zero, a jesli jest wiecej to znaczy ze dysk ma problemy z rozpedzaniem. Uklad kontroli obrotow moze byc walniety. Edytowane 31 Października 2006 przez Kuba14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 //edit: a no i jeszcze "Spin-up time". tu powinno byc zero, a jesli jest wiecej to znaczy ze dysk ma problemy z rozpedzaniem. Uklad kontroli obrotow moze byc walniety. :blink: ... pierwsze słyszę. Ten rejestr pokazuje czas rozpędzania talerzy w milisekundach. Jeszcze nie widziałem tam zerowej wartości, ale całkiem możliwe że w niektorych modelach dysków takowa występuje. Producenci bardzo różnie interpretują specyfikację SMART i wartości, które powinny się znaleźć w poszczególnych rejestrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 icon_arrow.gif 03 Spin Up Time -> Czas rozpędzania dysku. Wartość wyraźnie wyższa (x2, x3) niż w innych egzemplarzach tego modelu dysku jest powodem do niepokoju. Może oznaczać problem z zacierającym się łożyskiem lub układem kontroli obrotów. Tak wyczytalem w twoim temacie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Tak wyczytalem w twoim temacie ;) Fajnie, że poświęciłeś chwilkę i zajrzałeś do tamtego topicu zanim zabrałeś się za pisanie posta ale najwyraźniej nie zrozumiałeś co jest tam napisane. 03 Spin Up Time -> Czas rozpędzania dysku. Wartość wyraźnie wyższa (x2, x3) niż w innych egzemplarzach tego modelu dysku jest powodem do niepokoju. Może oznaczać problem z zacierającym się łożyskiem lub układem kontroli obrotów. Nie ma tu żadnej wzmianki o tym, że w tym rejestrze powinno być zero... albo ja mam problem z oczami :wink: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Dobra niech ci bedzie.... po kilkunastokrotnym przeczytaniu tego zdania dotarl do mnie jego prawdziwy sens.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...