Skocz do zawartości
aurel

Mod W C++

Rekomendowane odpowiedzi

Turbo Pascal to kompilator.

Nie piszę na codzień Pascalu, ale nawet jeśli coś tam dodali do TP to dalej Turbo Pascal != Pascal.

O innych implementacjach to może nie słyszałeś, ale się spotyka i sam ostatnio z jednego korzystałem - Free Pascal.

Jest zapewne wiele więcej.

Edytowane przez The_Structor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie i panie... warto może przypomnieć sobie iż Borland to nazwa firmy, która stworzyła IDE (i kompilatory) operujące zarówno na JĘZYKU pascal i C/C++.. więc samo słowo borland nie definiuje jeszcze języka ani platformy.

aurel, zwróć uwagę jeszcze raz w helpie c++ builder'a na pierwszą linijkę przy opisie operatora mod

Dla ułatwienia, jest tam napisane : Object Pascal Language Guide...

Teraz już rozumiesz skąd ta nieścisłość :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem jak wy, ale ja jak słyszę słowo Borland w kontekście Pascal-a, to odrazy przychodzi na myśl Turbo Pascal czyli najpopularniejsza implementacja Pascal-a oraz Delphi, itd...

wprawdzie słyszałem o kilku projektach, mających na celu wskrzeszenie wymarłego juz języka, ale nie jest juz to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie jest to samo...

Turbo pascal to tylko stary bezuzyteczny kompilator dla nieuzywanego juz systemu.

Free Pascal

Free Pascal (aka FPK Pascal) is a 32 and 64 bit professional Pascal compiler. It is available for different processors: Intel x86, Amd64/x86 64, PowerPC, Sparc. The discontinued 1.0 version also supports the Motorola 680x0. The following operating systems are supported: Linux, FreeBSD, Mac OS X/Darwin, Mac OS classic, DOS, Win32, OS/2, Netware (libc and classic) and MorphOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi