Skocz do zawartości
anx239

Hdd 5400 Vs. 7200 Rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam laptopa IBM ThinkPad T40 (1.3 Centrino, 512 RAM, 30GB).

Przymierzam się do zmiany dysku na większy, 30GB to jednak mało.

Zastanawiam się czy jest różnica w szybkości działania systemu XP między dyskami 5400 obrotów lub 7200 obrotów ?

Różnica w cenie jest znaczna, ale mógłbym ją może zaakceptować.

Chodzi mi o realne odczucia a nie o wyniki testów syntetycznych.

Jeżeli ktoś przesiadł się z dysku 4200 obrotów (taki teraz właśnie mam) na szybszy to proszę aby podzielił się swoimi spstrzeżeniami. Najlepiej jakby miał dośwaidczenia takie 4200 -> 5400 -> 7200 :rolleyes:

Laptop z gruntu rzeczy nie jest demonem prędkości (1.3 GHz) więc może zmiana na szybszy dysk nie ma sensu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanie zdanie, a właściwie pytanie jest chyba tutaj zasadne. Powiem od razu, że miałem okazje porównywać jedynie 4200 i 5400RPM, ale nie w tym samym sprzęcie więc w rzeczywistości trudno stwierdzić coś o dysku. Jednak w Twoim przypadku darowałbym sobie ładowanie kasy w szybszy dysk. Bo przy sprzęcie tej klasy, to 5400RPM będzie rozsądnym wyborem, a jak do czegoś dopłacać to lepiej do ramu, a nie do szybkiego dysku (przynajmniej w Twojej sytuacji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najszybszy dysk z 5400obr/min w tej chwili to seagate momentus 5400.3 ( posiada on zapis prostopadly danych) wiec na twoim miejscu szukalbym cos z tej serii i marki. Dostepne sa rozne wielkosci. Ja wczoraj wlasnie zamowilem sobie 80gb za ok 290zl z wysylka wiec calkiem okej mysle... 120gb bedzie sporo drozsze ale poszukaj ... W testach dyski z prostopadlym zapisem dorownuja wydajnosci dyskom 7200obr/min bez takiego zapisu( w laptopach chyba jeszcze niedostepny ten typ zapisu w dyskach 7k1) takze podsumowujac rozsadniejszym wyborem mysle bedzie imho 5400.3!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski 7200 mogę być głośne, szczególnie firmy Hitachi.

Tu jest test dysków 4200, 5400 i 7200 --> 2.5-inch Hard Drive Roundup

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić Seagate'a 5400.3. Sam takiego używam i jestem bardzo zadowolony. Przesiadłem się z Fujitsu 4200 i skok wydajności ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam okazję posiadać wszytkie dyski (4200/5400/7200) i powiem Ci tak - przyrost komfortu pracy przy przeskoko z 4200 na 5400 jest kolosalny, z 5400 na 7200 bardzo duży, z dyskiem 7200 wszystkie aplikacje i gry ładują mi się jak w stacjonarcę, jedynym minusem jest hałas - nie oszukujmy się, ale o ile odgłos odczytu jest taki sam to już w dysku 7200 słychać delikatny szum kręcących się talerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD Tune:

hitachi e7k100 100gb 7200rpm read od 52MB do 30MB

fujitsu mhv2100at pl 4200rpm read od 30MB do 15MB

burst rate:

hitachi e7k100 100gb 7200rpm 75MB

fujitsu mhv2100at pl 4200rpm 60MB

hitachi e7k100 100gb 7200rpm temp 60*C

fujitsu mhv2100at pl 4200rpm temp 46*C

praca z nowym hddkiem to bajka,

start windowsa, odpalanie programow, gier, sprawdzanie sumy kontrolnej(rarow) juz nie trwa wiecznie, hddek sie nie zamula.

Oczywiscie szum talerzy jest slyszalny, temp pracy nie wplywa ujemnie na prace lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten dysk jest OK. Chodzi mi aby był cichy, zwłaszcza przeszkadza mi tzw. "głosne skrobanie" podczas odczytu-zapisu.

Posiadam taki dysk w swoim acerku tylko 100GB. Dokładnie to Samsung HM100JC. I jest OK. Cichy, nie skrobie i moim zdaniem jest wydajny. Jeśli chciałbyś jakieś jego testy to pisz na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi