Skocz do zawartości
uszek

Prosze poradzcie cos na to ja juz nie mam głowy

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z debianem a wiec

host name 2.08

xauth: creating new authority file /root/.Xauthority

xauth: creating new authority file /root/.Xauthority

/usr/x11R6/lib/X11/xinit /xserverrc: /usr/bin/X11/1: no such file or directory

/usr/x11R6/lib/X11/xinit /xserverrc: exec: /usr/bin/X11/X; cannot execute: No such file or directory

giving up

xinit: No such file or directory (ernno2):unable to connect to X server

Xinit: No such process (ernno3): server error

to jest wyswietlane przy probie właczenia xservera

a to przy probie zainstalowania kde-base

apt-get install kde-base

reading package lists ... Done

building dependency tree ... done

E: couldnt find package kde base

Jesli by ktos pytał czy w apt sa wszystkie płyty do woodiego podane to owszem wszytskie 8 jest podanych

i jeszcze jedno jak tasksela uruchomie to nic z z działu end-user servers development nie instaluje nie wiem czego tylko pakiety jezykowe to jest raczej chore probowałem to doinstalowac z dselecta ale nic z tego bo wyskakuja bledy jak wyzej

Nie myslałem ze bede miał tyle problemów z debianem

Probowałem rozwiazac ten problem z kumplem ktory siedzi troche dłuzej na linuxie ale nic z tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z debianem a wiec 

/usr/x11R6/lib/X11/xinit /xserverrc: /usr/bin/X11/1: no such file or directory 

/usr/x11R6/lib/X11/xinit /xserverrc: exec: /usr/bin/X11/X; cannot execute: No such file or directory 

Strzelam:

rm /usr/bin/X11/X

ln -s /usr/bin/X11/XFree86 /usr/bin/X11/X

Jakbyś podał jaka to karta, jak odpalasz iksy, co w logach, jaka konfiguracja może nie musiałbym strzelać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm karta GeForce 2 MX200 32 MB

X odpalaja sie przy starcie przynajmniej probuja ale sie nie da a jak recznie odpalam to takie cos mi wyskakuje na to wyglada ze nie sa doinstalowane ale to kompletna bzdura tak samo jak chce jeszcze raz zainstalowac kde to wyskakuje mi pełno błedów ze pakiety sa uszkodzone tez bzdura tasksel mi głupoty wywala a dselect nie instaluje kde a kto wie dlaczego pewnie x tez sa zle zrobione nie wiem czego nic czekam na jeszcze jedna płytke instalacyjna moze z niej cos pomozehmm karta GeForce 2 MX200 32 MB

X odpalaja sie przy starcie przynajmniej probuja ale sie nie da a jak recznie odpalam to takie cos mi wyskakuje na to wyglada ze nie sa doinstalowane ale to kompletna bzdura tak samo jak chce jeszcze raz zainstalowac kde to wyskakuje mi pełno błedów ze pakiety sa uszkodzone tez bzdura tasksel mi głupoty wywala a dselect nie instaluje kde a kto wie dlaczego pewnie x tez sa zle zrobione nie wiem czego nic czekam na jeszcze jedna płytke instalacyjna moze z niej cos pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz sobie jakos poradziłem na razie jest cienko bo dopiero zaczynam z linuxem hmmmam teraz X ale i tak na nich nie pracuje( jesli to mozna nazwac praca) mam gnome 1.4 choc na płytach instlacyjnych jest 2a co tam i tak musze zmienic na Kde i szukam teraz na ten temat materiałow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi