pmp Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Hmm masowo padają eVGA które stabilnie chodziły po miesiąc czasu i bez czynnika ludzkiego nagle zonk... Robi się wesoło.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Nie do konca PMP... troche zamotales fakty. Juz spiesze z wytlumaczeniem. Plyty glowne firmy EVGA, maja problem z napieciami na pamieciach powyzej 2.4V Problem ten objawia sie w ten sposob, ze plyta zawyza o 0.5 - 0.7V co w przekladzie na realne napiecie w granicach 2.5V Dla niektorych pamieci bylo to zabojcze na dluzszy czas. Cala sytuacja wyglada nastepujaco: 1. Pamieci ustawione powyzej 2.4V chodza stabilne. Problem zaczyna sie objawiac po wylaczeniu komputera na zasilaczu - czyli calkowitym odlaczeniu napiecia z plyty glownej. Po uruchomieniu plyta zglasza blad C1 wraz z dzwiekiem, po czy sie resetuje bios. Po wejsciu do biosu wszystkie ustawienia uzytkownika sa nadal. Naciskamy F10 i uruchamiamy system. I dalej wszystko jest juz w porzadku - do czasu kolejnego calkowitego wylaczenia/ 2. Podobnie jak w przypadku drugim, z tym ze troche trudniej. Po uruchomieniu komputera, rowniez mamy blad C1 wraz z dzwiekiem, ale komputer sie nie odpala. Reset biosu, Clear Cmos - nic nie daje. Nalezy wyciagnac jedna pamiec, wlaczyc ponownie komputer, po czym go zresetowac i wlozyc druga pamiec. Zostalo to zgloszone i firma podjela juz dzialania w tej sprawie. Oprocz tego plyta jest jak najbardziej stabilna i nie ma innych "dolegliwosci". Rzeczywiscie ludzie ktorzy ja maja zglaszali, ze obajwy zaczely sie pojawiac po okresie okolo 60 dni. Ale byly to pojedyncze przypadki. Natomiast co do znikniecia dwoch kondensatorow z plyty w czesci tylnej - ten zabieg nie oznacza ze dana plyta jest nowsza rewizja. Jest to ta sama plyta z tym ze bez. Mialo to na celu zlikwidowanie problemu zwiazanego z montazem backplate'a od chlodzenia procesora ( np. Zalman ). Z rozmowy ktora przeprowadzilem z pracownikiem EVGA Tech Support - wiem ze kazda plyta ktora trafila do sprzedazy jest rewizja nr 2. Wiec nieslusznie zostala podana informacja, ze plyty glowne firmy EVGA sa wersjami beta. Nalezy rowniez wytlumaczyc oznaczenia serii plyt. Mianowicie kazda plyta EVGA ma numer : 122-CK-NF68-...: - ...AR - ...AX - ...TR Oznacza to tylko wersje plyty a nie jej rewizje. I tak: - wersja na rynek europejski z dozywotnia gwarancja i support'em 24/7 - wersja angielska - wersja okrojona pod wzgledem dodatkow i gwarancji W tym momencie trwaja prace nad problemem zwiazanym z pamieciami i napieciem. I z tego co wiem wersje finalne, czyli poprawione beda mialy oznaczenia FR lub FX. Sa przypadki uzytkownikow, gdzie problem ten nie wystepuje. Dlatego nie mozna powiedziec ze kazda plyta jest zla. W tej kwestii EVGA jak i NVIDIA milczy. Wspomne rowniez, ze ten sam problem maja uzytkownicy plyt glownych: - Galaxy n680i - Asus P5N32-E SLI NF680i - Asus Striker Extreme Edytowane 6 Lutego 2007 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 PS2. Kyinek> Jakimś guru z elektroniki nie jestem ale wydaje mi się że chodzi tu o cyfrowe sterowanie analogowym sygnałem, czyli w tym przypadku napięciem i jego regulacja na zasadzie dostrajania impulsów prądu do danego obciążenia. Coś na zasadzie ładowarki impulsowej do telefonu komórkowego która ładuje telefon tak: >-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=- > A nie wysyłająć prąd stały czyli coś takiego: >====================> Więc przy słabym obciążeniu te impulsy z regulatora na płycie będą żadsze: >----=----=----=----=----=----=> I wraz ze wzrostem obciążenia będą wyglądały tak: >---==---==---==---==---==---> >--===--===--===--===--===> >-====-====-====-====-====> Sądze że powinno to mieć duży wpływ na OC i sprawować się lepiej od standardowych mosfetów. To tylko taka moja teoria, bo jak już wspomniałem: "elektronikiem nie jestem". Ja tym bardziej ;) na studiach jednego roku właśnie oblałem elektronikę :P dziękuję za wytłumaczenie - po sesji sobie poczytam dokładniej o co z tym chodzi - mam nadzieję że na XS pojawią się pierwsze poważne teściki DFI. Nak narazie moim faworytem jest albo EVGA albo ABIT. O DFI za mało jest narazie... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Nie zapomninaj jeszcze o Foxconn'ie ktory lada dzien ma wejsc podobno do sprzedazy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 (edytowane) Jakiś czas temu czytałem recenzję płyt pod C2D w Chipie (nie bijcie) i bardzo chwalili Foxconn'a - więc może na 680i coś ciekawego wypuści - no i pewnie nie za drogo... A co sądzicie o Galaxy na 680i?? Edytowane 5 Lutego 2007 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 EVGA, ECS, BFG, Galaxy, MSI - to jedna i ta sama plyta. Roznica polega na wyposazeniu dodatkowym, pudle i cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 No Galaxy to płyta referencyjna, więc z zasady wszystko wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Wszystkie sa plytami referencyjnymi - te ktore wymienilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Nie do konca PMP... troche zamotales fakty. Juz spiesze z wytlumaczeniem. Plyty glowne firmy EVGA, maja problem z napieciami na pamieciach powyzej 2.4V Powyzej 2.4V, czyli przy napieciu rownym 2.4V jest ok tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dokladnie tak. Takie informacje dostalem od EVGA TS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Pojawiły sie stery do 680i pod Viste. http://www.evga.com/community/messageboard...?TOPIC_ID=26821 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dokladnie tak. Takie informacje dostalem od EVGA TSZobaczymy, mam nadzieje ze AE i Xbubelkow mi nie zabija ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Spoko...mi chodza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam Zauważyłem dziwne zachowanie się temperatury na CPU i powiem że niebardzo wiem co otym myśleć, na początku myślałem że bios w strikerze jest skopany i źle pokazuje temperaturę (ok 40-41 st w idle) :blink:. Od dwóch dni jestem zmuszony trochę pracować na moim kompie zdalnie i robięc te same rzeczy co normalnie CoreTemp pokazuje temperaturę o 6-7 st niższą czyli ok 33-34 st. Może mi ktoś to wyjaśnić? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Było wałkowane. PC Probe z niewiadomej przyczyny pokazuje temp. 2 lub 4 jajka, i w dodatku o 10 stopni wyższą (dlaczego u Ciebie 7 stopni, nie wiem). Core Temp pokazuje m.in. to co Everest, IMO PC Probe zawyża z jakiegoś powodu wynik. Edytowane 7 Lutego 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Było wałkowane. PC Probe z niewiadomej przyczyny pokazuje temp. 2 lub 4 jajka, i w dodatku o 10 stopni wyższą (dlaczego u Ciebie 7 stopni, nie wiem). Core Temp pokazuje m.in. to co Everest, IMO PC Probe zawyża z jakiegoś powodu wynik. Ale tu nie chodzi o różne programy, tylko pracę bezpośrednio przy kompie i pracę po zdalnym pulpicie. W pierwszym przypadku jest 40-41, a w drugim 33-34 st. Edytowane 7 Lutego 2007 przez HawkEye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 ASUS usunął BIOS 0803 do Striker'a pewnie był zdrowo skopany. Dalej pozostaje 0701 jako oficjalny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) ASUS usunął BIOS 0803 do Striker'a pewnie był zdrowo skopany. Dalej pozostaje 0701 jako oficjalny :( Pewnie bardziej niz zdrowo :mur: Moim zdaniem był bardzo chory i przez to narazie jestem bez płyty :angry: Znalazł ktoś jakieś nowe info o DFI ?? Jestem ciekaw czy zostawia w finalnej wersji te stare kondensatory, czy wsadzą nowe i czy zmienią chłodznie NB/SB. Pozdrawiam PS. Znalazłem info: Abit IN9 32X-MAX : "5-Phase DIGITAL PWM for precision voltage stability." Więc jeden duży regulator na bicie jest pięciofazowy a dwa mniejsze na DFI są trzyfazowe więc razem tworzą układ sześciofazowy. Widać że DFI faktycznie obserwuje dokładnie jak się sprawują inne płyty na n680i i implementuje na swoją płytę najlepsze rozwiązania. No cóż poczekajmy na testy płyty DFI i jej cenę to się wyjaśni czy DFI stworzyło następny kultowy produkt czy płytę "jedną z wielu". Edytowane 8 Lutego 2007 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Poczekamy zobaczymy - osobiscie twierdze ze DFI wyda mobo taka jak zawsze - czyli zajefajna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Poczekamy zobaczymy - osobiscie twierdze ze DFI wyda mobo taka jak zawsze - czyli zajefajna :) ale DFI zawsze wydawało nie-zajefajne mobo (pod intela). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) ale DFI zawsze wydawało nie-zajefajne mobo (pod intela).Bo były na nie-nvidowskich chipsetach? :> Edytowane 9 Lutego 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Bo były na nie-nvidowskich chipsetach? :> co nie oznacza ze ta bedzie super... ale szczerze w to wierze i mam nadzieje ze sie nei zawiode na dfi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) ASUS P5N32-E SLI - recenzja na PcLab.pl Edytowane 12 Lutego 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 ASUS P5N32-E SLI - recenzja na PcLab.pl I tak wole EVGA :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) Specjalnie dla PPC :P BIOS 0901 do Asus Striker Extreme. Changelog: Release Date 2007/02/07 Update Description: 1.Modify Corsair CM2X1024-10000C5D & Corsair CM2X1024-6400C4D patch rule 2.Fixed FSB 1333Mhz CPU clock incorrect 3.Fixed sometime the CPU VID table will be dystroyed 4.Fixed Vcore error when CMOS checksum fail. 5.Fixed summary page "CPU ID/ucode ID" string will show to "CPU ID/uc" 6.Patch Corsair CM2X1024-6400C4D to fit H/W Request 7.Update EZ-Flash to B319 : a.Fixed error occurs when there is only a SATA ODD connected and legacy floppy is disable. b.Fixed if the last byte of the bios date is aligning on 16bytes 8.Fixed SETUP hang on when item position at "Internal Connector LED" in Triditional Chinese mode. Króliki doświadczalne - do dzieła :-) Edytowane 12 Lutego 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Skąd ten BIOS ?? Na oficjalnej stronie ani na ftp go nie ma :-S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Specjalnie dla PPC :P BIOS 0901 do Asus Striker Extreme. Changelog: Release Date 2007/02/07 Update Description: 1.Modify Corsair CM2X1024-10000C5D & Corsair CM2X1024-6400C4D patch rule 2.Fixed FSB 1333Mhz CPU clock incorrect 3.Fixed sometime the CPU VID table will be dystroyed 4.Fixed Vcore error when CMOS checksum fail. 5.Fixed summary page "CPU ID/ucode ID" string will show to "CPU ID/uc" 6.Patch Corsair CM2X1024-6400C4D to fit H/W Request 7.Update EZ-Flash to B319 : a.Fixed error occurs when there is only a SATA ODD connected and legacy floppy is disable. b.Fixed if the last byte of the bios date is aligning on 16bytes 8.Fixed SETUP hang on when item position at "Internal Connector LED" in Triditional Chinese mode. Króliki doświadczalne - do dzieła :-) Tere Fere > ja juz robiłem za królika i płyte mam w serwisie :angry: Ale nadzieja jest. Może w końcu jakis dobry bios ?? Pietrek > testujesz shakesbeer: płyta się wysypie, czy się nie wysypie. Oto jest pytanie :unsure: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ptaszki śpiewają że tylko changelog naprawili :| Kencho-1: moja wróciła już z serwisu, z rzekomo wymienionym LGA775... A tu bardzo wartiościowy, IMO, wątek XS o wyczynach na płytach Asus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ptaszki śpiewają że tylko changelog naprawili :| Kencho-1: moja wróciła już z serwisu, z rzekomo wymienionym LGA775... A tu bardzo wartiościowy, IMO, wątek XS o wyczynach na płytach Asus. z wymienionym socketem? ciekawe, bo asus twierdzi ze jak socket jest uszkodzony to nie wymieniaja i nie naprawiaja -> automatycznie cofnieta gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ptaszki śpiewają że tylko changelog naprawili :|Mam płyty ASUS'a od kilku platform do tyłu, ale jeszcze takich jaj z biosami, jak do Strikera nie było :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...