Skocz do zawartości
gigart

Nforce 680i Sli Na Pokładzie Pod Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wgrałem ten najnowszy biosik do Strikera i narazie żadnych rewelacji nie widzę <_<

Aktualnie komp mój chodzi na QDR:1540Mhz Pamięci:1120Mhz 5-4-4-10-2T Proc na 3465MHz

Dam radę włączyć go na QDR 1600-1650 ale muszę spowalniać pamięci do ok 900Mhz i zwiększać mocno napięcie dla procka lub zmniejszyć mnożnik na x8.

Pietrek> Ja jak włączę kompa i gram w cos sobie to jest wszystko ok ale jak zostawię go włączonego na kilka dni to na 99,999% się zawiesi po ok. dwóch/trzech dniach :mur: Oczywiście Memtest/SuperPI/3DSmarki przechodzi bezproblemowo <_< Podejrzewam że może to być kwestia sterowników i windozji. Trzeba będzie w końcu stestować Vistę i obadać czy na niej też będzie taki zonk.

Jeżeli chodzi o obudowę to CM Stacker 830/831 jest najlepszą obudową jaką dotychczas miałem i moim zdaniem jest rewelacyjna ze względu na ergonomię i funkcjonalność oraz możliwości chłodzenia. Ja w niej mam aktualnie 6 wentylatorów 12cm ( obudowa: 3 boczna kratka, dwa przód, jeden góra ), dwa 12cm na Infinity, wentyl 8cm pod grafą wyciągający powietrze na zewnątrz, 8cm nad infinity wiejący na radiator mosfetów na górze i exchaustera ze zdjętym śledziem PCI zamontowanego jako nawiew na NB. Wszystko jest zimne i jest cicho :rolleyes: , a jak przyjdą upały to poprostu zwiększę obroty wentylatorów i będzie nadal zimno lecz trochę głośniej <_<

pmp>czy mógłbyś podać jakie napięcia dajesz przy najmocniejszym OC:

Raczej nie, bo ja z obsadzonymi dwiema kartami zamknąłem budzik przy QDR1696 albo trafiłem na czarną dziurę w FSB (425-435, górale mawiają).

Podejrzewam że to mój procek jest zbyt leniwy i niechce chodzić szybciej, bo o temperaturki się nie martwię ( CPU 50*C IDLE/57*C STRESS przy 3,5GHz 1,56V > a 47-54*C przy 3,46GHz/1,52V , płyta 43-44*C Idle/ 46*C stress:NB-SB-Mosfety koło CPU , pamięci przy 2,41V mają 36-38,5*C ) <_<

Moim zdaniem Striker jest niezły jeżeli chodzi o wyposażenie płyty i dodatkowe bajery, ale przeciętny jeżeli chodzi o możliwości OC.

Najchętniej zamieniłbym go na MSI P6N Diamond i czekam na jakieś testy tej płyty oraz aż się pojawi w sklepach.

Narazie zainwestowałem kasę w nowy rower bo pogoda się robi coraz ładniejsza, więc modernizacja kompa ( 8800GTS/GTX lub druga 7900GTO do SLI ) musi jeszcze poczekać z miesiąc/dwa :?

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp>czy mógłbyś podać jakie napięcia dajesz przy najmocniejszym OC:

Vcore 1.55 i wystarczy, czego oczekiwałeś ?

NB swego czasu podbijałem przy OC pamięci, ale w tej chwili już nie muszę bo moje kostki do OC się wogóle nie nadają, świadomy wybór, a do dobicia wyniku 425 MHz absolutnie nie muszę ruszać 1.2V HT (zreszą to się nie na nijak - w wątku też było od czego to napięcie), CPU-VTT w tej chwili nie tykam, na E6600 ruszałem, ciut pomagało, ale teraz również nie tykam. Za dużo waść kombinujesz ;)

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch dniach testów muszę stwierdzić że bios 1102 jest jak dla mnie gorszy od 1004 ( do którego wróciłem ).

Na 1102 i tych samych ustawieniach co 1004 komp się wieszał i miał problemy ze startem.

Na 1004 aktualnie ustawiłem sobie procka na 3,4GHz/1,5V ( 1513-QDR) i pamięci na 1100MHz 5-4-4-10-2T/2,25V ( Everest 2006: 9306/3008/48,4 ) i wszystko działa bez żadnej zawieszki nawet na niższych napięciach procka , pamięci i mobo ( NB/SB/1,2V HT ) na których bios 1102 nawet nie startował <_<

Na 1102 pierwszym objawem że coś jest nie tak były zawieszki podczas oglądania filmów :mur:

Poczekam więc na następny bios, a tego raczej nie polecam.

pmp> Dzięki za odpowiedź.

Ano trzeba kombinować. Podczas testowania płyty podbijałem te napięcia dość mocno ( w biosie do 1,5V: 1,2V HT, 1,5V: NB, ,1,65V: SB :huh: ) aby sprawdzić czy polepszą OC, ale nie przynosiło to żadnych efektów poza możliwością używania płyty głównej jako grzejnika, więc aktualnie ustawiłem je w biosie na poziomie: 1,2V HT: 1,35V, NB: 1,4V, SB: 1,55V. Realnie są trochę wyższe. Takie napięcia są u mnie w zupełności wystarczające do w pełni stabilnej pracy i płyta jest przy tym w miarę chłodna ( SB 43-45*C, NB: 43-46*C, Radiatory na mosfetach koło CPU 43-45*C ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho-1: pisałeś wcześniej o czymś co mi umknęło, ale teraz widzę - dobrze zauważyłeś, tryb Unlinked na nF680i tak naprawde to bogata ilość mnożników, niektóre z nich kiepsko działają co daje takie objawy jak u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp> masz rację. Często w trybie unlinked trzeba szukać dobrze działającego dzielnika i się go trzymać. Niestety nF680i nie jest takim demonem OC jak P965.

Musiałbym posiedzieć i pobawić się w OC przez kilka godzin to obadałbym dogłębnie tą kwestię Linked/Unlinked.

U mnie takim dobrze działającym dzielnikiem jest "11:16" na którym wszystko działa OK, ale jak wejdę z pamięciami na dzielnik wyżej to już są problemy, choć po zwiększeniu QDR na dzielniku "11:16" pamięci działają bezproblemowo z taktowaniem które na wyższym dzielniku się sypie.

Chipset ma niezłe możliwości ale potrzebuje porządnie dopracowanego biosu. Może jakiś biosowy guru ( np. "Merlin" ) się nim zainteresuje i stworzy coś co powali nas na kolana :lol2: .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem budę na NZXT Zero Tower i cooler na GeminII no i faktycznie temp. drastycznie spadła :D jak na razie nic się nie zawiesiło. Obudowa nawet fajna choć trochę mała, bardzo się namęczyłem z poukładaniem wszystkich kabli ale było warto.

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, tylko skoro teraz trzeba przerabiać mobo pod Kentsfielda żeby coś z niego wykrzesać to zastanawiam się co trzeba będzie zmienić pod Penryna ? chyba wymienić płytę. To trochę niedorzeczne.

P.S.

Dołączona grafika

czyżby, czyżby...

miało to niedługo nastąpić

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam krótkie pytanko do Was Koledzy :)

Chce kupic tego Radeona który wyjdzie za miesiąc HD 2900 XT.

Ale mam płyte główna EVGA NForce 680 sli Premium A1.

Czy ta karta bedzie mi chodziła na 100 % na tej płycie czy tylko karty z nvidii działają najlepiej na tym chipsecie ???

Wiadomo ze o sli moge zapomniec.

Prosze o fast reply. Dzięki ! :)

Edytowane przez scratchman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbywam się mojego Strikera bo zaczyna mnie coraz bardziej wkurzać.

Potrzebuję płyty która będzie mogła działać bez zawieszki przez 24/7 i będzie się na niej dało coś konkretnie podkręcić, a na strikerze jest to awykonalne.

Kupuję EVGA N680i, Gigabyte nf680i-DQ6 lub Abita AB9 QuadGT.

Jak ktoś jest chętny to cena ok 1000zł > szukać na Allegro :wink:

Pozdrawiam

Dobra > płytka narazie zostaje bo może załatwie sobie tanio drugą 7900 do SLI lub ją opylę i kupię 8800GTS 640Mb ACS3 również w okazyjnej cenie ( a jak poczekam z miesiąc na premierę nowych radków to już powinny zacząć porządnie tanieć więc już wogóle będzie mega taniocha ) :)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawe ile nowe radki będą kosztować i czy na naszych płytach pójdą w CF, ale raczej powinny bo z tego co czytałem CF ma być zaimpletowane w grafę więc nie będzie wymagało specjalnych płyt pod CF tylko dowolnej z dwoma slotami PCIex x16

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra już nadchodzi :D

http://www.motherboardpro.com/displayProdu...p;categoryId=29

zapowiada się dużo lepiej niż Striker:

http://www.ocxtreme.org/forumenus/showthread.php?t=710

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co taka cisza że tak powiem za Malik'iem :D

Witam

Ale jestem bezczelny, pierwszy post i taka zuchwałości...wybacz i wybaczcie :wink:

Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie...uf...jest tego trochę :D jestem na 99,99% zdecydowany na mobo EVGA rev.A1.

Czy wiadomo już coś o dostępności tych płyt w Polsce ? Dzięki Malik za wyjaśnienie co oznacza P/N-AR,AX,TR, itp. Ile się naszukałem aby się dowiedzieć co to znaczy...oh...jeszcze raz dzięki. Cena 912 zł za tą płytę (sirius.pl) to dużo ?, można gdzieś wyrwać taniej ?

Ot tak chaotyczna pytania, na Dzień Dobry :D

PS

Strasznie spodobało mi się że nie ma tu takiego chamstwa jak na innych forach...BRAWO (mówię o tym wątku, innych jeszcze nie przeglądałam)

Wiem...to pomagam, i o to chodzi w tym naszym "bałaganie" bez wymądrzania się. Jeszcze raz wyrazy uznania !!!

Edytowane przez Apted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVGA jest rewelacyjną płytą. Jak się dobrze rozejrzysz to zapewne uda się ją znaleźć jeszcze taniej.

Jak jesteś cierpliwy to poczekaj trochę aż się pojawią płyty: DFI na N680i-LT lub MSI P6N Diamond, ponieważ powinny być jeszcze lepsze od płyty EVGA.

Ja w końcu rozwiązałem problem braku stabilności na mojej płycie przez wgranie biosu 1002 oraz zmniejszenie napięć i taktowań !! Okazuje się że płyta ta rewelacyjnie śmiga z pamięciami na 4-4-4-12-1T ( niżej jeszcze nie testowałem, ale ten chipset ewidentnie lubi "czwórki" ) oraz prockiem na 3,36GHz i wydajność ma minimalnie niższą niż na pamięciach na 5-4-4-12-2T i procku na 3,4GHz , ale to dlatego że pamięci chodzą dużo wolniej ( jeszcze testuję na "Linked" i 3:2 ).

Napięcia natomiast ustawiłem na: 1,46V CPU , 2,25V Mem, a resztę na AUTO i jest zimno i stabilnie jak skała, więc niema sensu dovoltowywać NB.SB i 1,2V HT ponieważ już na nominalnych napięciach wszystko chodzi rewelacyjnie a na zwiększonych jest niestabilne !!

Jutro jeszcze potestuję trochę ten bios i różne ustawienia to podam więcej szczegółów, ale już teraz widzę że jak narazie najlepiej mój sprzęcior sprawuje się na biosie 1002 i jest stabilny jak skała :rolleyes:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVGA jest rewelacyjną płytą. Jak się dobrze rozejrzysz to zapewne uda się ją znaleźć jeszcze taniej.

Jak jesteś cierpliwy to poczekaj trochę aż się pojawią płyty: DFI na N680i-LT lub MSI P6N Diamond, ponieważ powinny być jeszcze lepsze od płyty EVGA.

[/quote

Dzięki za odpowiedź.

Czemu wybrałem toto:

1: Wybrałem EVGT sugerując się postami w tym wątku

2: Wygląd (profesjonalny) :)

3: Nie interesują mnie świecące gadżety, buda zamknięta (P-180)

4: Stabilność (wsadzam w miarę dobre "bebechy" i bezproblemowo "chodzi")

Co z resztą pytań ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios dla EVGA n680i: P28

Zmiany:

- Improves S3 resume functionality

- USB flash key functionality improvements

- Overclocking and memory improvements

- WHQL-related HPET fixes

- CPU micro-code update

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi