Kencho-1 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Więc może ja odświeżę temat garścią informacji o Strikerze. U mnie max co się udało wycisnąć to QPB 1467 / Mem "Linked" 3:2 978Mhz 4-3-3-7-2T / proc na 3300Mhz. Testowałem mnóstwo różnych ustawień i to jest max co da się wyciągnąć ( poza zabootowaniem na 30Ghz CPU i 1120Mhz pamięci z 5-5-5-18-2T i mega biedne Alphy, przy których wydajność pamięći w Evereście jes gorsza od pamięci na 978 z niższymi timingami. Bios płyty jest do doopy głównie ze względu na błąd VCore > Ustawia sztywno 1,39V, więc nawet przy 3300Mhz wejdę do windozji ale gierki się sypią więc muszę przestawić "AI Booster'em" napięcie na 1,4965 co z Vdroopem daje ok 1,44-1,45V. Natomiast chyba wszystkie pozostałe napięcia są zawyżone o ok 0,4-0,5V <_< Liczyłem na trochę więcej, ale narazie nie da rady dopóki nie poprawią biosu i driverów. Śmiechu warte jest to że wydajność pamięci przy 978Mhz jest w Evereście minimalnie lepsza/gorsza od AMD K8 ( Venice lub Opek156 ) przy pamięciach DDR na 540Mhz 3-3-3-9-2T. Czas oczekiwania jest słabszy ( 43ns K8, 54ns C2D ) , zapis słabszy o ok 300MB i jedynie odczyt o ok 100MB lepszy. 3DM05 też na prawie identycznym poziomie ok 11.000pkt. To "super hiper" <_< chłodzenie płyty jest jako pasywne nieporozumieniem i dopiero po zapodaniu konkretnego nawiewu na NB i dwa radiatory ( przy górnej krawędzi i przy I/O ) temperatury spadły do w miarę akceptowalnych poziomów. Coś czuję że chyba będe musiał się nim zająć i zdemontowaniu przesmarować zalmanem "ZM-STG1". Wygodne opcje to CPR czyli automatyczne przywracanie wartości proca przy zbyt dużym przetaktowaniu ( jak się komp nie uruchomi to wystarczy kliknąć reset i włączy się po chwili z domyślnymi ustawieniami CPU i MEM oraz z ustawieniami biosu jak z przed restartu ). Bardzo wygodne resetowanie biosu, mnóstwo podłączeń wentylatorów. Masakryczne regulacje napięć w biosie. Czego brakuje: -realnej regulacji napięcia CPU !! -dzielników pamięci > 1:1, 5:4 i 3:2 to zdecydowanie za mało. -lepszego OC. Pozostaje tylko czekać aż ktoś w końcu wypuści jakiś zmodowany lub poprawiony przez producenta bios który będzie działał normalnie. Pozdrawiam PS. Zmiana LDT niema u mnie wpływu na OC a ustawienie x3 drastycznie spowalnia kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Co taka cisza zapadla w temacie ? Nic ciekawego sie nie dzieje ? HawkEye: Jak tam Striker ? Sam Striker jest ok, ale procek mi się dość mocno grzeje w idle mam ok 40st, bez podkręcania, a jak puszczę go na 400 to ponad 50st. Muszę coś zrobić z chłodzeniem, a że ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, to wszystko leży odłogiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ciekawostką są płyty eVGA w ciut innych rewizjach bez kondziołków na plecach socketu co ułatwia montaż backplate'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawkEye Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Nowy biosik do Strikera. Striker Extreme Release BIOS 0803 1. Enhance memory compatibility 2. Fixed power Fan can't work after S3. 3. Set DDR2 Termination Max default Votlage to 1.25V (Memory Voltage is 2.5V) 4. Add patch to support Creative X-FI sound Card 5. Speed up S3 resume time. 6. Change CopyRight year from 2006 to 2007. <---- To chyba najlepsza poprawka, rozbawili mnie do łez :mur: :mur: :mur: :mur: 7. Fixed memory clock mode option may disappear when SLI ready memory is used. 8. Finetune USB driving Czyli znowu nic konkretnego :( Edytowane 2 Lutego 2007 przez HawkEye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Czyli z tego wynika jedno ze miala byc super plyta a okazuje sie przecietniak - chodzi o Striker'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Dokładnie identyczny changelog jak do bety 0802. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Nowy 2494143[/snapback] Czyli z tego wynika jedno ze miala byc super plyta a okazuje sie przecietniak - chodzi o Striker'a Jestem bardzo rozczarowany tą płytą i jak w ciągu mniej-więcej miesiąca nie pojawi się bios który poprawi działanie płyty to zapewne ją sprzedam i kupię tego Abita na n680i. UPDATE !!!! !!!! NIE WGRYWAJCIE TEGO NOWEGO BIOSU 0803 !!!! Właśnie uwalił mi płytę. Wyłączam kompa. CLR CMOS > Włączam kompa > Asus Update > update bios from file > Sprawdził bios, wrzucił, zweryfikował> restart kompa >komp się wyłączył i przy próbie włączenia jedynie wentyle od grafy i procka startują na sekundę i LIPA. Próbowałem jeszcze raz wyczyścić bios, ale widocznie jest to jakaś spi***olona wersja i nic się nie da zrobić :mur: Właśnie dzwoniłem na serwis i płytę muszę wysłać na gwarancję. Gostek powiedział mi że to dzisiaj drugi przypadek i miał przed godziną identyczny telefon z identyczną sytuacją !!! Więc uważajcie i: Nie wgrywajcie biosu 0803 !! :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: Edytowane 2 Lutego 2007 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 hehe, asus sie popisał ta mobo........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 hehe, asus sie popisał ta mobo........... Jak tylko przyjdzie do mnie nowa to ją sprzedaje <_< I kupuję tego Abita lub P5B dlx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Kencho moja P5N32-E SLI umarła w 100% identyczny sposób (objawy) ale po CLRCMOSie zworką na biosie 0702 (chyba to samo co 0802 dla Striker Extreme) :) Było o tyle lepiej że dość długo sobie działała na 0702, niezadowolny z problemów z pamięcią, podniosłem VNB, ale nie wstała, więc zrobiłem co powyżej i papa :) Myśląc że popsuł się BIOS, zaprogramowałem sobie nową/drugą kostkę, przełożyłem - i to samo, dalej na sekundę się odpalała i tak w kółko. Zauważyłem, że bez zasilania 12V płyta wstawała, oczywiście bez POSTu ale nie wyłączała się po sekundzie :) Edytowane 2 Lutego 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Kencho moja P5N32-E SLI umarła w 100% identyczny sposób (objawy) ale po CLRCMOSie zworką na biosie 0702 (chyba to samo co 0802 dla Striker Extreme) :) Było o tyle lepiej że dość długo sobie działała na 0702, niezadowolny z problemów z pamięcią, podniosłem VNB, ale nie wstała, więc zrobiłem co powyżej i papa :) Myśląc że popsuł się BIOS, zaprogramowałem sobie nową/drugą kostkę, przełożyłem - i to samo, dalej na sekundę się odpalała i tak w kółko. Zauważyłem, że bez zasilania 12V płyta wstawała, oczywiście bez POSTu ale nie wyłączała się po sekundzie :) mialem tak na dfi - zjarana strefe zasilania cpu.... nie wiem czy Was to pocieszy, ale u mnie w dwoch takich przypadkach mobo zabiła proca .............. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 kszonek: No u mnie procek zdrowy na szczęście :) Chyba bym się popłakał, bo na kilka dni przed padem mobo zamocowałem w nim QX'a. Kencho1: a ogólnie to ASUS Update w przypadku P5N32-E SLI/Striker Extreme krzaczy BIOS u sporej rzeszy użytkowników, wuj google podpowiadał już to dawno temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ano niefart. Wcześniej wrzucałem bios 0802 i wracałem do 0701 z dyskietki i Biosowego EZ-Update, tylko teraz chciałem to zrobić szybko i KUPA. Mam nadzieję że procek przeżył :unsure: Do Strikera już nie wracam na 100%. Bardzo się na tej płycie zawiodłem. Zobaczę co będzie najciekawszego na n680i do kupienia i cos zakupię. Najprawdopodobniej będzie to Abit IN9 32X-MAX ( wiecie może gdzie go można kupić ?? ). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Zobaczę co będzie najciekawszego na n680i do kupienia i cos zakupię. Najprawdopodobniej będzie to Abit IN9 32X-MAX ( wiecie może gdzie go można kupić ?? ).Narazie jest dostępny tylko w kompuszrocie... I to za kosmiczną cene... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Zobaczę co będzie najciekawszego na n680i do kupienia i cos zakupię. Najprawdopodobniej będzie to Abit IN9 32X-MAX ( wiecie może gdzie go można kupić ?? ). Pozdrawiam komputronik - na zamówienie, 1318 zł pcprojekt - 1200 zł, tylko ciekawe jak z dostępnością. x-kom.pl (pierwszy raz słyszę o tym sklepie) - 1257 zł Edytowane 2 Lutego 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Mobo bardzo fajna. na XS rowniez dobrze ja opisuja. Duza zaleta to cyfrowy PWM. Ale mnie osobiscie martwi rozlokowanie otworow montazowych w pcb tej mobo - dokladniej mowiac chodzi o montaz radiatora na NB. Troszke nietypowy - jaki blok wodny tam wejdzie :blink: Chyba ze zrobi sie taki duuzy blok, ktory nachodzi na NB i SB :) Pare ciekawych linkow: link 1 link 2 PS. Poprawka - otwory sa w linii prostej ;) Pasuje bez problemu Innovatek Graph-O-Matic :) Edytowane 3 Lutego 2007 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ja postanowiłem, że poczekam na tą płytke. Mam przeczucie, że będzie warta grzechu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ja postanowiłem, że poczekam na tą płytke. Mam przeczucie, że będzie warta grzechu. Płyta jest w Siriusie za 958 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 zobaczymy co dfi pokaze, jak narazie to zadnej konkretnej mobo pod intela nie wypuscilo...ale zawsze musi byc ten pierwszy raz :wink: wyglada calkiem calkiem B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Nowy biosik do Strikera. Striker Extreme Release BIOS 0803 Ustaw Vcore na Auto, ustaw QDR na 1201 i zobacz jaki masz Vcore - 0.92V :zonk: BRAWO ASUS :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ja postanowiłem, że poczekam na tą płytke. Mam przeczucie, że będzie warta grzechu. Ale do SLI to sie nie nadaje...gdyz nie obsluguje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Ta płytka DFI wygląda zachęcająco i sama firma DFI od razu przypomina mi o "DFI LP NF4 Ultra-D" ;) Chłodzenie płyty niestety jakoś nie zabardzo do mnie przemawia ( przypomina ten grzejący się wyjec z LP NF4 ), jedynie teraz jest miedziany wentyl na SB , bo ten radiatorek na NB to chyba jakiś żart i powinien być na nim napis: "Uwaga przed pierwszym uruchomieniem komputera zmienić na coś lepszego lub założyć WC". Zapewne te wszystkie pomarańczowe elementy PCB świecą w UV :) Jak ktoś znajdzie testy tej DFI to prosze zapodać linka. DFI ma bardzo dobrze rozstawione sloty PCIex i nawet po zamontowaniu na niej 2x7900GTO + AGEIA byłoby dużo miejsca pomiędzy kartami więc nie byłoby problemów z chłodzeniem. Z tego co zauważyłem Abit i DFI mają cyfrowe regulatory napięcia z tym że w Abicie jest to jeden duży moduł a w DFI są dwa mniejsze. Ciekawe które rozwiązanie jest lepsze ?? Odnośnie mojej przygody z biosem to muszę uściślić kilka szczegółów. Za pierwszym razem wgrałem bios 0802 programem "Asus Update" spod windy i było OK. Następnie ( po kilku dniach testów ) wróciłem do biosu 0701 wgrywając go z dyskietki przez "EZ-Flash" z biosu. I na końcu przy wgrywaniu 0803 przez "Asus Update" spod Win'a, płyta się wysypała. Pozdrawiam PS. Coś nie mogę znaleźć info o tej płycie DFI. W siriusie niema. Na stronie DFI niema. Płyta widmo ?? Edytowane 3 Lutego 2007 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 To tak samo jak jest z mobo MSI n680i :) Jest w sklepach ale na stronie MSI nic nie ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Ale do SLI to sie nie nadaje...gdyz nie obsluguje :wink:Jak nie obsluguje ? 680SLI i nie obsluguje <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) PS. Coś nie mogę znaleźć info o tej płycie DFI. W siriusie niema. Na stronie DFI niema. Płyta widmo ?? DFi jeszcze nie została wprowadzona do seryjnej produkcji (mowa o modelu NF 680i SLi), to zdjęcie które podałem wyżej przedstawia wczesnego inżynieryjnego sampla. Tutaj możecie znaleźć nieco więcej info, także porównanie (wizualne) z modelem DFi na chipie RD600: http://vr-zone.com/index.php?i=4349&s=1 Artykuł pochodzi z 6 grudnia 2006 roku. W chwili obecnej model na chipie RD600 jest już dostępny w sprzedaży, także w Polsce. Edytowane 3 Lutego 2007 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Z tego co zauważyłem Abit i DFI mają cyfrowe regulatory napięcia z tym że w Abicie jest to jeden duży moduł a w DFI są dwa mniejsze. Ciekawe które rozwiązanie jest lepsze ?? A w innych płytach nie są cyfrowe?? Myślałem że są oparte na tranzystorach. Jaka w praktyce jest różnica między tym "cyfrowym" zasilaniem a zwykłym w innych mobasach?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Jak nie obsluguje ? 680SLI i nie obsluguje <_< Moj blad - nie zauwazylem ze to n680i. Myslalem ze to chipset ati. Szkoda ze DFI nie spieszy sie z wydaniem n680i - moze byc kolejna ciekawa mobo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Moim zdaniem dobrze, że się nie spieszą. Nie wszyscy pewnie pamiętają, ale DFi LP NF4 ukazała się rok po premierze socketu 939, a jaką była płyta nikomu w tym gronie przypominać nie trzeba ;) Mam nadzieję, że w tym wypadku będzie podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Osobiscie jestem zdania ze jest za wczesnie na wylonienie krola n680i :) EVGA, ASUS, ABIT - wszystkie kluczowe mobo maja jakis problem. Jedne wiekszy drugi mniejszy. Sadze, ze z biegiem czasu wyklaruje sie plyta ktora bedziemy mogli kupic " w ciemno" - tak jak bylo z wspomniana DFI. Wiedzac ze jest plyta pewna, oferujaca super OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) A w innych płytach nie są cyfrowe?? Myślałem że są oparte na tranzystorach. Jaka w praktyce jest różnica między tym "cyfrowym" zasilaniem a zwykłym w innych mobasach?? Chodziło mi o układy PWM > Pulse width modulation, które znajdują się pomiędzy CPU a I/O. Czyli taki w DFI i taki w Abicie Które na "VR-Zone", dla DFI są opisywane jako: "6-phase Digital PWM spec'ed to run up to 200A of current in total." Natomiast niewiem jakie jest na Abicie ?? Sześciofazowe ?? Ośmiofazowe ?? I własnie niewiadomo jeszcze które rozwiązanie lepiej się sprawdza w praktyce: jeden duży regulator, czy dwa mniejsze. Jest trochę inne ułożenie rezystorków SMD koło tych regulatorów a to oczywiście wynika z samej konstrukcji tych regulatorów. Na niekożyść DFI moim zdaniem służy zastosowanie standardowych kondensatorów na płycie, a nie tych super wytrzymałych "Solid State Capacitors". Stąd więc dużo niższa cena. Mam nadzieję że finalna wersja która trafi do sprzedaży będzie miała wymienione kondenstaory na te lepsze. Narazie czekam na powrót płyty z serwisu i wtedy zobaczę co dalej. Może nastąpi jakiś cud i w końcu wydzie dopracowany bios do Strikera i jakieś zaktualizowane firmware. A jak nie to pozostanie mi dalej szukać czegoś lepszego na n680i. Pozdrawiam PS. Odnośnie tego opóźnienia z DFI to sądze że dobrze robią czekając aż inne firmy wypuszczą swoje płyty i ujawnią się wszystkie problemy, ponieważ wtedy DFI będzie mogło wypuścić płytę wolną od błędów ( jak je oczywiście zlikwidują ). PS2. Kyniek> Jakimś guru z elektroniki nie jestem ale wydaje mi się że chodzi tu o cyfrowe sterowanie analogowym sygnałem, czyli w tym przypadku napięciem i jego regulacja na zasadzie dostrajania impulsów prądu do danego obciążenia. Coś na zasadzie ładowarki impulsowej do telefonu komórkowego która ładuje telefon tak: >-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=- > A nie wysyłająć prąd stały czyli coś takiego: >====================> Więc przy słabym obciążeniu te impulsy z regulatora na płycie będą żadsze: >----=----=----=----=----=----=> I wraz ze wzrostem obciążenia będą wyglądały tak: >---==---==---==---==---==---> >--===--===--===--===--===> >-====-====-====-====-====> Sądze że powinno to mieć duży wpływ na OC i sprawować się lepiej od standardowych mosfetów. To tylko taka moja teoria, bo jak już wspomniałem: "elektronikiem nie jestem". Edytowane 6 Lutego 2007 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...