Skocz do zawartości
gigart

Nforce 680i Sli Na Pokładzie Pod Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze testy na XS

W DE widze, ze w sklepach sie pojawiaja z dostepnoscia 11.11 ;) Cena 268€ :(

Jak narazie nic specjalego ta EVGA NForce 680i SLI. Piersze testy na xtremesystems wykazały max Fsb 411Mhz na procku E6700 ES B1 i mnozniku 9 czyli 3700Mhz zaś fsb 400Mhz i na mnozniku 10 idzie on 4000Mhz

Czyżby dało sie tylko wycisnąc 411 Fsb jak tylko tyle to by sie potwierdziło intel+nv=nic specjalnego do o/c :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba slepy jestes. Pedro testuje to na ac i na dodatek to jest takie initial impression, wiec poczekaj troche na wydawanie opinii co do mobo.

Imho mi sie podoba :D I tak nie uzywam procow z multi mniejszym niz x9, wiec ...

A raczej plyta za okolo 1000zl nie znajdzie zastosowania w kompach z Allendale. ( Ale wyjatki sie trafiaja, czego nie potrafie zrozumiec ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie nic specjalego ta EVGA NForce 680i SLI. Piersze testy na xtremesystems wykazały max Fsb 411Mhz na procku E6700 ES B1 i mnozniku 9 czyli 3700Mhz zaś fsb 400Mhz i na mnozniku 10 idzie on 4000Mhz

Czyżby dało sie tylko wycisnąc 411 Fsb jak tylko tyle to by sie potwierdziło intel+nv=nic specjalnego do o/c :mur:

Tak bo jak wiadomo jest cala masa plyt pod intela robiacych wieksze fsb przy tej ilosci PCI-ex x16 :) Zreszta kto potrzebuje wiecej do codziennego uzytku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No i po pierwszych testach referencyjnej płyty widać, że Nvidia nie zmiażdzyła czipów intela.

Zastanawia mnie tylko czy na 680i da się ustawić mnożnik dla pamięci mniejszy niż 1/1 ???

No i oczywiście jakie jest max fsb bo nikt jeszcze nigdzie tego nie napisał. W tym teście z linka powyżej dojechali do 450Mhz no a wyżej ???

Jestem na etapie szukania płyty pod C2D i nie wiem co teraz robić kupować 5PB delux czy czekać na coś na 680i.

W ogóle to ciekawe kiedy u nas w Polsce będzie można kupić tą płyte Asus Striker Extreme.

Ciekawe także czy DFI zrobi jakąś Lanparty na 680i bo na RD600 to już prawie jest.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli wydawać taką ilość kasy na płytę to już po to, aby wycisnąć max. z całego kompa.

2. Przy E6300 owego maksa nie wyciśniesz, o ile płyta nie robi min. FSB 500MHz (a czego do tej pory tu nie widzieliśmy).

3. Dlatego nie ma sensu - w mniemaniu większości osób, w tym moim - kupowanie pod niskomnożnikowe procesory "wyspasionych" płyt, ale robiących "tylko niezłe" fsb.

4. Tu bardziej opłacalnym zakupem będzie płyta może odrobine słabiej wyposażona, ale pozwalająca ładnie podciągnąć FSB (ot, np. P5B dlx).

5. Do płyt z punktu trzeciego zdecydowanie lepsze będa procsory o wyższym mnożniku, gdzie da się uzyskać bardzo dobre zegary bez konieczności kosmicznych FSB ze strony płyty.

Comprende?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zastanawia mnie tylko czy na 680i da się ustawić mnożnik dla pamięci mniejszy niż 1/1 ???

...

Jak widac w testach, ma dzielniki 1:1, 5:4 i 3:2 ALE mozna ustawic tez taktowanie pamieci asynchronicznie (niezaleznie) do FSB w przedziale 400 - 1200. Wiec nie ma problemu z ustawieniem FSB wyzszego niz taktowanie pamieci (zaznaczono to specjalnie w recenzji plyty chyba na x-bit labs).

Kurcze, Anandtech wyciagnal 525MHz FSB, a na x-lab 449MHz to byl max, cos tu nie pasuje. Poza tym w testach wydajnosciowych na x-bit wyniki byly slabsze w duzej ich czesci od tych osiagnietych na i965 i i975 (Anandtech odwrotnie ;)). Trzeba poczekac na wiecej testow, ponadto ponoc dzisiaj ma sie pojawic Asus 680i ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba poczekac na wiecej testow, ponadto ponoc dzisiaj ma sie pojawic Asus 680i ;)

przekombinowali z tym asusem :/ cieplowodow jak u pana henia w kotlowni. swiatelka, wyswietlacze, bajerki jak na odpust :( juz widzze jak wpycham bez problemu 8pin zasilanie . evga wyglada jak normalna plyta - funkcjonalnie i bez zbednych swiecidelek, i tak powinno byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego tak uwazasz? Sam sie przymierzam do 680 choc mam "tylko" 6300...

975X + 6300/6400 = :kijem:

Wczesniej juz Ci koledzy wytlumaczyli, ale ja tez sie dopisze.

Mobo na 975X przewaznie robia lekko ponad 400MHz FSB, co daje zawrotne 2800MHz ( az, albo tylko ).

Edit :

Klik ---> ABIT

Edit nr2 :

Klik Asus bez rollercoaster'a

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, wyniki zaczynają jakoś wyglądać... To teraz niech potwierdzi to kilka osób spoza serwisów (a więc normalnych userów) i płyta zacznie nabierać sensu... Acha, niech jeszcze ceny o połowę obniżą - tak na gwiazdkę najlepiej :lol: :lol: :lol:

A drążąc temat mobo+proc => dla mnie wyznacznikiem jest, czy zestaw może stabilnie osiągnąć 3,6GHz. Więc jeśli kupować, to:

E6300 @ mobo FSB 530MHz+

E6400 @ mobo FSB 450MHz+

E6600 @ mobo FSB 400MHz+

Oczywiście jest to sprawa jak najbardziej indywidualna - mi akurat pasuje 3,6GHz, dla innych "granicą opłacalności" może być 3,0GHz albo np. minimum 4,0GHz- kwestia gustu/wymagań co do sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta EVGA mi się podoba, jak z ceną w PL?

w siriusie 999 :cry:

w takim razie asus strike bedzie kosztował conajmniej 1200zł, a to już jest przegięcie za płyte główna.

Pocieszające jest to, że aby 680i konkurował z czipami intela to ceny muszą iść w dół.

Zostaje czekać tylko ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

975X + 6300/6400 = :kijem:

Wczesniej juz Ci koledzy wytlumaczyli, ale ja tez sie dopisze.

Mobo na 975X przewaznie robia lekko ponad 400MHz FSB, co daje zawrotne 2800MHz ( az, albo tylko ).

Tak moze sie zgodze ze na 965 wyciaga sie wieksze FSB ale coz poradzic na to iz mam ochote na SLI (7900GS) ?

Zostaje 975 i modowane stery lub wlasnie 680 SLI / 650SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi