Skocz do zawartości
gigart

Nforce 680i Sli Na Pokładzie Pod Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek przepraszam - bo mam lamerskie pytanie :oops:

1) Czy jak mam 32 bitowy system to będzie on widział pełne 4GB RAM? Czy może widzień niewszystko??

2) Czy EVGA (raczej ogólnie 680i) ma podwójnego Duala??

3) czy ten bios mogę wgrać do okrojonej wersji płyty - mam A1 LT - zaraz pewnie i tak zacznę niuchać po stronie EVGA ;) więc to ostatnie pytanie nie jest takie priorytetowe

Nie bijcie - ja głównie programuje i gram na kompie :unsure: stąd moje lamerskie pytania :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek przepraszam - bo mam lamerskie pytanie :oops:

1) Czy jak mam 32 bitowy system to będzie on widział pełne 4GB RAM? Czy może widzień niewszystko??

Nie bedzie widzial 4GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nasze 680-tki to tak na prawdę marna rewelacja.

Taaa > Moja marna rewelacja właśnie zaliczyła zgon ( najprawdopodobniej układ zasilania lub znowu bios ).

Mega goofniany Szajser :mur:

Świeci się tylko "CPU INIT" na wyświetlaczu i płyta stoi. Próbowałem już wszystkich sztuczek jakie znalazłem w necie ( wyciąganie bateryjki na 6 godzin, resetowanie biosu, startowanie z jedną kością pamięci ), oraz testowałem na innym procku i pamięciach, z grafą na PCI, oraz sprzwdzałem zasilacz na kompie sąsiada. :mur:

Jutro płyta idzie do serwisu. Jak wymienią na nową to ja zamienię na jakąś inną płytę na n680i ( Abit, Gigabyte, DFI ?? ).

:angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Ale tanio icon_smile3.gif

Bo to wersja z czterema blokami wodnymi ( SB, NB, CPU, Mosfety ) <_<

Ciekawe co z tym P35. Cenę ma przystępna, Oc na poziomie 524Mhz też niezłe, ale z tego co widziałem tylko CrossFire, czyli jest to raczej płytka pod nowe radki, a ja przymierzam się do zakupu 2x8800GTS lub narazie 8800GTX i za jakiś czas drugiego do SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa > Moja marna rewelacja właśnie zaliczyła zgon ( najprawdopodobniej układ zasilania lub znowu bios ).

Mega goofniany Szajser :mur:

Świeci się tylko "CPU INIT" na wyświetlaczu i płyta stoi. Próbowałem już wszystkich sztuczek jakie znalazłem w necie ( wyciąganie bateryjki na 6 godzin, resetowanie biosu, startowanie z jedną kością pamięci ), oraz testowałem na innym procku i pamięciach, z grafą na PCI, oraz sprzwdzałem zasilacz na kompie sąsiada. :mur:

Jutro płyta idzie do serwisu. Jak wymienią na nową to ja zamienię na jakąś inną płytę na n680i ( Abit, Gigabyte, DFI ?? ).

:angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Bo to wersja z czterema blokami wodnymi ( SB, NB, CPU, Mosfety ) <_<

Ciekawe co z tym P35. Cenę ma przystępna, Oc na poziomie 524Mhz też niezłe, ale z tego co widziałem tylko CrossFire, czyli jest to raczej płytka pod nowe radki, a ja przymierzam się do zakupu 2x8800GTS lub narazie 8800GTX i za jakiś czas drugiego do SLI.

Kencho - wez wywal juz tego asusa - bo to co przezywasz z nia i Twoj spokoj - zasluguje na order tolerancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano fakt > kilka miesięcy na ustawienie tego goofna żeby działało stabilnie, w tym zakup karty dzwiękowej na PCI ( SB Audigy SE ), bo zintegrowana powodowała niestabilne działanie płyty i zawieszki kompa. A teraz się wysypała.

Koniec z tym goofnem.

Jak jutro będe ją zostawiał na serwis to od razu poruszę kwestię wymiany na inną.

Zastanawiam się nad płytami: "Gigabyte N680i DQ6" lub "MSI P6N Diamond" ( ewentualnie "Abit IN9 32X MAX" lub "EVGA N680i" ).

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za lamerskie pytanie :) Mam strikera extrem.Wymieniem zasilacz na be quiet dark power 750 W i po podączeniu pylyta wogole nie reaguje.Probowalem podlaczycz najpierw z 8 pinowa wtyczka 12V i standardowym kablem zasilajacym a nastepnie z wtyczka 4 pin.Plyta zchowuje sie jakby zasilanie wogle nie bylo podlaczone,nawet diody sie nie swieca ani wyswietlacz nie dziala.Poprzednio mialem chifteka 620 W i wszystko bylo oki.Zastanawiam sie czy to wina plyty czy procka.Dotykając obudowy czuc ze delikatnie kopie prąd wiec zasilacz najprawdopodobniej jest sprawny(nówka sztuka).Co może byc nie tak?Może zasilacz jest nie kompatybilny?

Edytowane przez inos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Może zasilacz jest nie kompatybilny?

Moze miec za male napiecie na sygnale Power Good i dlatego nie startuje. Ale to tylko przypuszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inos> Sprawdź czy na I/O masz wciśnięty taki przycisk z żaróweczką :wink:

Wciśnięty= płyta nie wystartuje ponieważ jest odcięte zasilanie +5V i przekazane na diodki oświetlające płytę.

Druga sprawa to możesz mieć zworkę CLR-CMOS przestawioną na Enabled i włączony przycisk "CLR-CMOS". Jak zrobiłeś taki myk to możesz mieć na starcie uwalony bios :?

Ewentualnie zasilacz jest uwalony i dlatego nie działa :huh:

A tak przy okazji UZIEMIENIE > Obudowa nie powinna "Delikatnie Kopać" :mur:

Ja już swoją płytę zostawiłem na serwis ( będzie w nim jutro bo musi dojechać z wrocka, a wczoraj zapomniałem papierów od płyty ) i zagadałem o ewentualnej wymianie na inną płytę. Ku mojej uldze powiedzieli że nie będzie z tym problemu.

Teraz się tylko zastanawiam którą wybrać

MSI P6N Diamond

czy Gigabyte GA-N680i-DQ6

Msi jest wypasiona: X-Fi na płycie, 4xPCIex, CoreCell, Vista Ultimate ready; ale niestety ma dwa minusy 1.Najprawdopodobniej moje pamięci nie będą na niej chodziły w dualu :mur: oraz niewiadomo jak się na niej podkręca.

Giguś też nie jest zły: przedewszystkim niezłe OC ( bezproblemowo 460MHz, a robi podobno 525MHz według gigabajta ), cztery siecówki, dual bios itp itd.

Czekam więc na info z serwisu i muszę się na którąś zdecydować.

Jak by ta MSI kręciła się jak Gigabyte i nie było problemu z pamięciami to brałbym ją bez zastanowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - ja też mam dosyc Striker'a - właśnie zamówiłem DFI na 680i. Ale to ostania próba wykrzesania przeze mnie czegoś z tego chipsetu. Jak do tej pory bardzo się zawiodłem na ASUSie. Płyta miała zmiażdzyc konkurencję a tymczasem ledwo dorasta jej do pięt. Może to DFI pokaże jeszcze rogi ale jeśli nie to również zmieniam chipset i na pewno nie będzie to nvidia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jazd z pamięciami i napięciami nie miałem, ale zato jazdę z sieciówkami i dźwiękówką ( resterty kompa przy wyłączaniu sieciówek spod WIN, oraz zawieszki kompa spowodowane błędem zintegrowanej dźwiękówki ) :)

Sekcję zasilania i OC pamięci można uznać na Strikerze za "+", ale dopracowanie biosu i ogólną stabilność płyty za "-".

Jak ktoś znajdzie jakieś info o OC płyty "MSI P6N Diamond" to proszę o linka, bo strasznie mnie kusi ta płyta, ale niewiem czy nie jest to jakaś padaka pod względem OC.

Pietrek> Gdzie znalazłeś to DFI i za ile ??

Ja zamierzam kupić Gigabajta ze względu na to że na wszystkich portalach uzyskali bez żadnego problemu ok 460Mhz a teoretycznie płyta ta powinna robic nawet 500-525Mhz więc całkiem nieźle.

Jestem tylko ciekaw jak z kompatybilnościa tych płyt z "Win. Vis. ULT. 64bit"

PS> Pietrek> Zapewne jak nowa płyta na n680i nie okaże się trafnym wyborem to przyjdzie pora na P35 :)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Pietrek, bo wygrasz Zonka :wink:

Ja zdecydowałem się na Gigabajta z dwóch powodów:

-po pierwsze OC 450MHz po wyjęciu z pudełka, bez żadnych problemów.

-po drugie "DualBios/QuadBios".

Niestety z tego co znalazłem w necie to P6N Diamond robi w pierwszych testach 342-365Mhz więc bieda na maxa ( może to pierwszy bios jest tak biedny, ale dobrze to nie wróży ).

DFI się też dobrze kręci i z tego co pamiętam jak narazie ma najlepsze oc Quadów ( oczywiście z płyt na N680i ), więc w sumie jak za tą cenę to całkiem nieźle.

Zastanów się nad tym gigabajtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie sorka za cytat.

Do gigabajta qrcze jakoś nie mam przekonania. Miałem kiedyś i okazał się straszną lipą - ale było to dawno temu. DFI miałem dwa razy i zawsze byłem bardzo zadowolony, chyba jednak zostanę przy tej płycie. Jeśli to też będzie lipa to następny będzie Intelowski P35 albo X... coś tam bo nie pamiętam nazwy ;)

Już wiem : X38 - następca 975X

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci szczerze, że od samego początku mam ze Striker'em problemy. Płyta niepodkręcona działa super stabilnie wraz ze wszystkimi wodotryskami. Jak tylko zaczynam zmieniać FSB to zaczynają się schody. Kiedyś już o tym pisałem więc nie będę marnował miejsca w topiku. Sprzedaję ją za pół darmo jak tylko dostanę DFI i nie chcę mieć z tą płytą więcej nic wspólnego. Być może tylko mój egzemplarz jest jakiś niedopracowany. Być może podzespoły, które posiadam źle ze sobą współgrają ale nie chce mi się już gdybać. Miałem poprzednio ASUSa na NF4 i też ch...wo się kręcił. A jeszcze wcześniej miałem dwa razy DFI - raz na NF2 i na NF4 - obie nie sprawiały żadnych problemów a do tego dobrze się kręciły. Zawsze szanowałem ASUSa za dbałość o szczegóły w swoich produktach ale po dwóch spier...ch konstrukcjach nie prędko kupię cokolwiek tego producenta. Za dużo nerwów mnie to kosztowało.

Ale się rozpisałem bleee....

Przepraszam za swój kolokwializm ale to przez tą cholerną płytę !!!! Nie mam już do niej cierpliwości.

Pozdrawiam i odezwę się jak już wszystko zmontuję na DFI ;)

Wczoraj dostałem płytę w łapy a dzisiaj po pracy składam zestaw :)

Ale mam bardzo duże temperatury na NB i CPU nie wiem o co chodzi to chyba pomyłka ;) średnio jakieś dwa razy więcej niż na ASUSie !!!

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie o to chodzi - nie narzekam. Na razie puściłem FSB 400. Procek śmiga teraz 3200MHz bez podnoszenia jakiegokolwiek napięcia. Dla mojego STRIKER'a była to poprzeczka nie do pobicia a to dopiero początek. Tylko, że nawet bez kręcenia BIOS pokazuje bardzo wysokie temperatury a w dodatku skaczą +/- 5-6 stopni. To chyba jakieś niedopracowanie, które mam nadzieję poprawią przy następnej wersji BIOSu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam bardzo duże temperatury na NB i CPU nie wiem o co chodzi to chyba pomyłka ;) średnio jakieś dwa razy więcej niż na ASUSie !!!

Spokojnie u mnie na DFI 680i jest to samo.

Odpal sobie core temp i zoabczysz, że sama temperatura procka połowe mniejsza jest.

To wina biosu jest czytałem na XS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie jest OK. Wszystko lekko ciepłe ale odczyty mnie powalają : NB 98C, CPU 52 :D. Radiatory jak wcześniej wspomniałem letnie. Faktycznie core temp pokazuje odpowiednio: C#0 29 a C#1 27. Hmmm :|

P.S. Widzę, że są dostępne jakieś BETA BIOSy to pewnie wyjdą niebawem oficjalne.

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smarowałem inną pastą niż tą dołączoną przez producenta i na moje oko wszystko dobrze dolega.

A powiedz mi czy zostawiłeś tą białą naklejke w kształcie kwadratu i średnicy z 4mm przyklejoną na NB ?

I czy miałeś więcej tej naklejki na jednym z rogów ?

Wszędzie na zdjęciach widać, że to jest pod radiatorem na NB no ale mi się wydaje, że bez niej był by lepszy docisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z radiatora ściągnąłem a na chipsecie zostawiłem - tam na nim faktycznie jest jeszcze taki trójkącik naklejony. Jutro jeszcze pokombinuję i odkleję wszystkie te gumowe naklejki.

Wgrałem jeden z tych beta biosów ale powyżej FSB 333 nie chciał nawet zabootować. Wróciłem do oficjalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z radiatora ściągnąłem a na chipsecie zostawiłem - tam na nim faktycznie jest jeszcze taki trójkącik naklejony. Jutro jeszcze pokombinuję i odkleję wszystkie te gumowe naklejki.

Wgrałem jeden z tych beta biosów ale powyżej FSB 333 nie chciał nawet zabootować. Wróciłem do oficjalnego.

Ja nic nie odklejałem bo na wszyskich zdjęciach w instrukcji i w necie są te paski.

Radiator jest gorący więc chyba paski niczemu nie przeszkadzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi