Skocz do zawartości
gigart

Nforce 680i Sli Na Pokładzie Pod Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm właśnie ma kupowac płyte główna pod mojego e6600 miłem brac coś na 975 a teraz sie zastanawią czy nie poczekac jeszcze 2 tygodnie aż się wszystko wyjaśni z tymi chipsetami 680i kwote jką moge wyda cna płyte to najwyrzej 850zł jak myślicie będzie coś w tej cenie z tym 680i w sprzdaży jak narazie jest ta EVGA NForce 680i SLI ale najniższa cena jak jest w sprzedaży to 980zł. Asus tez ma spoko płyte tą Striker Extreme no i ta mniej wyposarzoną P5N32-E SLI może ona będzie w miare w przystępnej cenie ale narazie jak co to nie było premiery tej płyty. Ja nie myśle wydawać na aż 1000zł to trche durzo co najwyrzej to te 850zł. Co śądzicie o tym :blink: Warto czekac aż cena spadnie no i jak to będzie czy ceny pujdą na święta tych płyt :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm właśnie ma kupowac płyte główna pod mojego e6600 miłem brac coś na 975 a teraz sie zastanawią czy nie poczekac jeszcze 2 tygodnie aż się wszystko wyjaśni z tymi chipsetami 680i kwote jką moge wyda cna płyte to najwyrzej 850zł jak myślicie będzie coś w tej cenie z tym 680i w sprzdaży jak narazie jest ta EVGA NForce 680i SLI ale najniższa cena jak jest w sprzedaży to 980zł. Asus tez ma spoko płyte tą Striker Extreme no i ta mniej wyposarzoną P5N32-E SLI może ona będzie w miare w przystępnej cenie ale narazie jak co to nie było premiery tej płyty. Ja nie myśle wydawać na aż 1000zł to trche durzo co najwyrzej to te 850zł. Co śądzicie o tym :blink: Warto czekac aż cena spadnie no i jak to będzie czy ceny pujdą na święta tych płyt :cry:

Hej. Ja jestem w tej samej sytuacji co Ty i narazie czekam na rozwój sytuacji. Moim zdaniem ceny spadna nawet, gdy idą święta bo kto kupi płyte za ponad 1000zł ??? Jak już wcześniej pisałem na święta się więcej sprzętu kupuje i aby nvidia chciała wygrać z konkurencją w postaci czipów intela to ceny muszą być porównywalne. Także na początku grudnia 850zł za płyte będzie trzeba dać. Ja nie planuje SLI bo nie gram nałogowo ale sobie 680i kupie bo będe kręcił sprzęt na maxa. A pisanie tu, że 680i i procek 6300 to bez sens jest jakimś nieporozumieniem. Procek można za pół roku zmienić na mocniejszy, ale platforme w postaci płyty to się kupuje na dłużej.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Ja jestem w tej samej sytuacji co Ty i narazie czekam na rozwój sytuacji. Moim zdaniem ceny spadna nawet, gdy idą święta bo kto kupi płyte za ponad 1000zł ??? Jak już wcześniej pisałem na święta się więcej sprzętu kupuje i aby nvidia chciała wygrać z konkurencją w postaci czipów intela to ceny muszą być porównywalne. Także na początku grudnia 850zł za płyte będzie trzeba dać. Ja nie planuje SLI bo nie gram nałogowo ale sobie 680i kupie bo będe kręcił sprzęt na maxa. A pisanie tu, że 680i i procek 6300 to bez sens jest jakimś nieporozumieniem. Procek można za pół roku zmienić na mocniejszy, ale platforme w postaci płyty to się kupuje na dłużej.

pozdrawiam

1. Zdefiniuj owego "maxa", bo od tego dość sporo zależy...

2. Jeżeli nie potrzebujesz SLI, a zamierzasz faktycznie jak najwyżej wykręcić E6300, to tym bardziej nie widzę sensu w kupowaniu tej płyty. Są do tego lepsze modele (bez niepotrzebnego Ci SLI, ale z potrzebnym Ci b. wysokim FSB; do tego tańsze)

3. Procek po wymianie tym łatwiej wykręcisz na lepszej pod tym względem płycie. A do czasu wymiany będziesz mógł się cieszyć wyższymi osiągami. No chyba, że planujesz wymienić już za, dajmy na to, miesiąc, to owszem - można kupić płytę pod kolejnego, a nie obecnego procka.

Pozdr.

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zdefiniuj owego "maxa", bo od tego dość sporo zależy...

2. Jeżeli nie potrzebujesz SLI, a zamierzasz faktycznie jak najwyżej wykręcić E6300, to tym bardziej nie widzę sensu w kupowaniu tej płyty. Są do tego lepsze modele (bez niepotrzebnego Ci SLI, ale z potrzebnym Ci b. wysokim FSB; do tego tańsze)

3. Procek po wymianie tym łatwiej wykręcisz na lepszej pod tym względem płycie. A do czasu wymiany będziesz mógł się cieszyć wyższymi osiągami. No chyba, że planujesz wymienić już za, dajmy na to, miesiąc, to owszem - można kupić płytę pod kolejnego, a nie obecnego procka.

Pozdr.

No wiesz mam E6300 które idzie na 3,5Ghz. Wystarczy mi, żeby z 680i mozna było wycisnąć fsb 500Mhz. Po drugie na płytach z czipami intela po przeczytaniu wątków na naszym forum mam wrażenie, że coś jest z nimi nie tak. Wiecznie problemy z dyskami i kartami graficznymi. Oczywiście wszystko się zmienia po wydaniu nowszych biosów itd. Uważam, że 680i nie jest czipem tylko dla tych co SLI zamierzają mieć. Poczekamy na opinie userów i zobaczymy z którymi czipami jest więcej kłopotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za okolo 850 to proponuje kupic sobie uzywane wypasione mobo na 975X.

Z tego co pisza ludzie, to zadna rewelacja nie jest. Ot wsparcie dla ddrII 1200 -a to na p5b nie szly pamieci na 1200 ???

Jesli chodzi o asusa, to cena bedzie grubo ponad 1000 moim zdaniem, mowa o strikerze ... tylko czy mobo jest tego warte....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narciarz - a jak kupujesz narty? za dlugie bo niedlugo urosniesz?

Krecic na maxa :) fajnie ... ot taki zarcik... no i zaplacic 2x wiecej zeby nie wyciagnac tyle fsb nawet co na p5b... I oczywiscie do tego 6300 bedzie najlepszym wyborem wkoncu plyta jest najwazniejszym komponentem komputera a wiec musi byc 2x drozsza od procka... Zaoszczedzic na procku kupic plyte... (niepotrzebna?!) ::mur::

Edytowane przez Che

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mam E6300 które idzie na 3,5Ghz. Wystarczy mi, żeby z 680i mozna było wycisnąć fsb 500Mhz. Po drugie na płytach z czipami intela po przeczytaniu wątków na naszym forum mam wrażenie, że coś jest z nimi nie tak. Wiecznie problemy z dyskami i kartami graficznymi. Oczywiście wszystko się zmienia po wydaniu nowszych biosów itd. Uważam, że 680i nie jest czipem tylko dla tych co SLI zamierzają mieć. Poczekamy na opinie userów i zobaczymy z którymi czipami jest więcej kłopotów.

Heh

Kupowanie mobo za 1000 do E6300 to dla mnie jakaś pomyłka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narciarz - a jak kupujesz narty? za dlugie bo niedlugo urosniesz?

Krecic na maxa :) fajnie ... ot taki zarcik... no i zaplacic 2x wiecej zeby nie wyciagnac tyle fsb nawet co na p5b... I oczywiscie do tego 6300 bedzie najlepszym wyborem wkoncu plyta jest najwazniejszym komponentem komputera a wiec musi byc 2x drozsza od procka... Zaoszczedzic na procku kupic plyte... (niepotrzebna?!) ::mur::

bardzo śmieszne...

Nie napisałem, że jak kogoś stać na płyte za 1000zł to już musi mieć procek za 2000. Chodzi o to, że jak się ma fajną płyte kręcimy procka tańszego do wydajności droższego. Droższa płyta zawsze ma więcej bajerów. Niektórym potrzebne, a niektórym nie. Osobiście nie mam zamiaru wydać na płyte ponad 1000zł. Patrząc na ceny to i tak za dobrą płytę np. P5B dlx trzeba dać 700zł.

Ostatecznie i tak każdy kupuje na co go stać. Mógłbym dać 1200 za płyte tylko po co?? Natomiast za procka w życiu nie dał bym 1500zł. Wole kupić za 800 i se podkręcić do wydajności tego za 1500.

Z drugiej strony po co mi płyta co ma fsb nawet 600Mhz jak powyżej 400Mhz nie widać przyrostu wydajności jak to ma miejsce w I965. Jeszcze jedną rzecz musze brać pod uwagę. Mam water cooling i bloczki pod płyte robione zawsze pod konkretny model. Musze mieć jedne mobo bo zmiana płyty oznacza zmiane bloczków i całej instalacji wodnej w kompie. Natomiast procki to sobie moge zmieniać dowoli bo blok na procek się nie zmienia. Narazie się wstrzymuje z zakupem płyty i poczekam do grudnia na DFI na RD600 może ta płyta będzie godnym następcą mojej ultry-d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo śmieszne...

Nie napisałem, że jak kogoś stać na płyte za 1000zł to już musi mieć procek za 2000. Chodzi o to, że jak się ma fajną płyte kręcimy procka tańszego do wydajności droższego. Droższa płyta zawsze ma więcej bajerów. Niektórym potrzebne, a niektórym nie. Osobiście nie mam zamiaru wydać na płyte ponad 1000zł. Patrząc na ceny to i tak za dobrą płytę np. P5B dlx trzeba dać 700zł.

Ostatecznie i tak każdy kupuje na co go stać. Mógłbym dać 1200 za płyte tylko po co?? Natomiast za procka w życiu nie dał bym 1500zł. Wole kupić za 800 i se podkręcić do wydajności tego za 1500.

Z drugiej strony po co mi płyta co ma fsb nawet 600Mhz jak powyżej 400Mhz nie widać przyrostu wydajności jak to ma miejsce w I965. Jeszcze jedną rzecz musze brać pod uwagę. Mam water cooling i bloczki pod płyte robione zawsze pod konkretny model. Musze mieć jedne mobo bo zmiana płyty oznacza zmiane bloczków i całej instalacji wodnej w kompie. Natomiast procki to sobie moge zmieniać dowoli bo blok na procek się nie zmienia. Narazie się wstrzymuje z zakupem płyty i poczekam do grudnia na DFI na RD600 może ta płyta będzie godnym następcą mojej ultry-d.

stary gadasz glupoty, nie rozumiesz tego ze kupowanie mobo za 1kzł do procka za 800 jest bez sensu?co z tego ze podkrecisz do wartosci takiego za '1500' jak z p5b dlux podkrecilbys do takiwego za 2000 i zaoszczedził jeszcze 300 zł na płycie. KPW?!

a ten nowy ćp nvidii to narazie nic specjalnego.... jakby byl tanszy to jescze jeszcze, ale za ta cene to wydajnosc i fsb - nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha narciarz... bravo forum powinno byc dla ciebie odpowiednie... procka 6300 podkrecasz do poziomu najmniej x6800 ale co z tego jesli x6800 mozna podkrecic jeszce wiecej.... twoje wypowiedzi sa bez sensu... sory ze tak pisze ale to prawda :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jego wypowiedzi nie są bez sensu, tylko wybór komponentów do zestawu nietrafiony. W sumie nie widzę sensu pakować się w 6300 teraz a później za dwa miechy(jak ceny spadną) wymiana na coś pokroju 6600 lub lepiej. tak zrozumiałem z jego postów że nie wyda na proc 1500zł. już chyba lepiej jak ma się takie plany kupić jeszcze tańszy procek i się przemęczyć z nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzacie. Ja kupilem P5W DH Deluxe i 6300 i jakos nie czuje ze to byl zly wybor. Plyta doskonale wyposazona, akurat potrzebne mi bylo wifi do pda zeby uzywac skype na nim jak telefonu. Moglem kupic router lub ap ale to tez kosztuje. Wszystko zalezy od tego czego oczekujemy od plyty. Mi akurat zalezalo na wifi, pilota prawdopodobnie nigdy nie uzyje bo nie widze potrzeby. 400 fsb mam i mi to wystarcza w zupelnosci.

Zeby nie byl calkowity offtop, te plyty na ukladach nvidia sa strasznie drogie i niczym nie zachwycaja. Moga byc alternatywa jedynie dla ludzi chcacych miec bezproblemowe sli. Do asusa P5N32-SLI Premium daja karte dzwiekowa, Plyta dla entuzjastow niby i ktos tego uzyje? Przeciez entuzjasta ma od dawna x-fi.

BTW to bardzo zle brzmi tlumaczenie popularne w serwisach IT polskich entuzjasty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam, że dziwnie na to wszystko patrzycie. Powiedzccie mi na co mi procek 4ghz??? Czy ja gdzieś to wykorzystam?

Nie. Nie zajmuje się obróbką materiałów video. Po prostu urzytkuje kompa do pracy, czasem gier, filmów.

Prawde powiedziawszy stać mnie na tą płyte za nawet 1200 i procka za 2000, ale po co? Nie mam zamiaru tyle wydawać kasy.

Uparliście się, że jak ktoś ma procek e6300 to ma se kupić płyte za połowe ceny procka. A jak ktoś ma płyte za 1200 to już musi mieć procek 5ghz. Moge się założyć, że połowy z Was nie stać na takie sprzęty bo znam realia polskie. No chyba, że większość tu ludzi piszących to zapaleńcy, którzy tylko odkładają kase na nowy sprzęt. Pracuje w wielkiej firmie i wiem, że większość tam ludzi pracujących zarabia 1000 zł na miesiąc. Większości ludzi nie stać na takie bajery jak płyty za 1200 procki za 2k i karty grafiki za 2k zł. Staramy się wybrać maksymalną wydajność za najmniejsze pieniądze.

Dobra jako, że nikgo nie przekonam to już nie będe się kłócił z Wami o to. Jeśli kogoś uraziłem powyższym tekstem to przepraszam bardzo. Więcej już nie pisze na ten temat.

Poczekam na więcej testów i na mobo od DFI. Jak już kupie sobie płyte to podziele się wrażeniami i jakimiś testami z Wami.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam równe 5 ghz na codzien..no ale moge jeszcze z 200 mhz podkręcić jak sie nie podoba :D :wink:

Nie rozumiem, skoro nie obrabiasz filmow to po co ci 5ghz? Jesli uzywasz kompa do pracy to zainwestuj w mobo za 1200zł (np taka na 680i) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narciarz

wstyd mi ze masz w podpisie Gliwice....

Wszsytkim na N powinni zbanowac forum za kare...i ich rodzinom tez... ;D

tak tylko ci powiem, ze obrobka VIDEO wymaga spowolnienia nieco mhz bo moga gupotki wyjsc...

ale taki macher jak ty to wie przeciez...

i przestan p@!#$%@Ć bo uszy/oczy bola

EDIT:

dorosnij....i nie bierz wszsytkiego przez pryzmat samego siebie p@#$#$%y egoisto

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, Panowie, spokojnie... To w założeniu jest forum dyskusyjne, a nie wyzwańczo-prześmiewcze. Jeśli Narciarza na razie nie przekonują podane argumenty - trudno, może kiedyś spojrzy z innej perspektywy i zmieni zdanie. A na razie zostawmy sprawę i darujmy sobie rzucanie inwektywami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@narciarz

wstyd mi ze masz w podpisie Gliwice....

Wszsytkim na N powinni zbanowac forum za kare...i ich rodzinom tez... ;D

tak tylko ci powiem, ze obrobka VIDEO wymaga spowolnienia nieco mhz bo moga gupotki wyjsc...

ale taki macher jak ty to wie przeciez...

i przestan p@!#$%@Ć bo uszy/oczy bola

EDIT:

dorosnij....i nie bierz wszsytkiego przez pryzmat samego siebie p@#$#$%y egoisto

Szanuje Wasze zdanie i nikogo nie obrażam. Ty właśnie to robisz. Nie pisałem, że jestem macher i nie pisałem, że mam momopol na racje. Napisałem, że do obróbki video jest potrzebny mocy cpu bo teoretycznie wyższy cpu szybsza obróbka. Nie obrabiam video więc logiczne, że się na tym nie znam.

Po drugnie jestem już dorosły i mam więcej lat niż ci się zdaje i nie masz prawa mnie nazywać egoistą bo mnie nie znasz. A to, że napisałem pare postów wyżej, że mnie stac na płyte za 1200zł to nie egoizm. Bardzo ciężko pracuje i narażam życie żeby mieć pieniądze bo mam taką prace a nie inną. Dlatego mogę sobie pozwolić na mobo za 1200zł. Nie wiem ile masz lat i czym się zajmujesz ale nie zrozumiesz takiej osoby jak ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam, że dziwnie na to wszystko patrzycie. Powiedzccie mi na co mi procek 4ghz??? Czy ja gdzieś to wykorzystam?

Nie. Nie zajmuje się obróbką materiałów video. Po prostu urzytkuje kompa do pracy, czasem gier, filmów.

Prawde powiedziawszy stać mnie na tą płyte za nawet 1200 i procka za 2000, ale po co? Nie mam zamiaru tyle wydawać kasy.

Uparliście się, że jak ktoś ma procek e6300 to ma se kupić płyte za połowe ceny procka. A jak ktoś ma płyte za 1200 to już musi mieć procek 5ghz. Moge się założyć, że połowy z Was nie stać na takie sprzęty bo znam realia polskie. No chyba, że większość tu ludzi piszących to zapaleńcy, którzy tylko odkładają kase na nowy sprzęt. Pracuje w wielkiej firmie i wiem, że większość tam ludzi pracujących zarabia 1000 zł na miesiąc. Większości ludzi nie stać na takie bajery jak płyty za 1200 procki za 2k i karty grafiki za 2k zł. Staramy się wybrać maksymalną wydajność za najmniejsze pieniądze.

Dobra jako, że nikgo nie przekonam to już nie będe się kłócił z Wami o to. Jeśli kogoś uraziłem powyższym tekstem to przepraszam bardzo. Więcej już nie pisze na ten temat.

Poczekam na więcej testów i na mobo od DFI. Jak już kupie sobie płyte to podziele się wrażeniami i jakimiś testami z Wami.

pozdrawiam

Nie rozumiesz ze jak kupisz płyte tansza o 500 zł to wyzej podkrecisz tego swojego proca :| ? reasumujac mozesz miec te same mhz (jezli nie chces miec wiecej) za 500 zł mniej. jak dalej sie bedziesz upierac to lepiej wyjdz i zamknij za soba drzwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz ze jak kupisz płyte tansza o 500 zł to wyzej podkrecisz tego swojego proca :| ? reasumujac mozesz miec te same mhz (jezli nie chces miec wiecej) za 500 zł mniej. jak dalej sie bedziesz upierac to lepiej wyjdz i zamknij za soba drzwi.

Więcej jak 500Mhz i tak ten procek nie pójdzie. Za kilka miesięcy zmienie sobie procka.

Może kupie 2 karte do SLI i najważniejsze nie będe musiał zmieniać instalacji wodnej.

Po drugie i tak nie chce kupować płyty za 1200zł bo to dużo pieniędzy.

Będą tańsze wersje płyt z 680i, a ceny i tak spadną w dół.

Wystarczy poczekać. Nie upieram się przy swoim. Po prostu zastanawiam się co kupić teraz, żeby starczyło na conajmniej na rok może dłużej.

Edytowane przez narciarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tym ze polowy forum na to nie stac to sie pomyliles... hehe

Chciałeś pokazac ze jestesm taki elo pro młodziezowy i tyle siana w portwelu masz? LOOOL. Super popatrz w podpisy kolegow jakie maja sprzety... JA POWIEM TAK : ostatnia linijka mojego podpisu bedzie dla ciebie odpowiednia... Laptop wkoncu nic nie jest ci potrzebne a ma byc drogie ... idealny wybor

PS. w to 680i w zyciu bym sie nie ladowal... bo jak widac z testow cienka sprawa. Sorry za OT ale kolega wyzej to jakies yeti chyba co wrocil z gor po latach wedrowki... i ciagle pier$$$ opowiada

Edytowane przez Che

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu bys nie ładowal w 680i? Pokaz mi testy ze te plyty kiepsko wypadaja?

Ja własnie sprzedalem swoja niestety nie bardzo udana płyte MSI na 975 i ładuje sie w EVGA. A czemu. Po pierwsze moja MSI miala z deka niedopracowany bios, za niskie jak dla mojego procka napiecie VCore i jeszcze inne mankamenty.

A na 975 nie ma idealnej płyty. Kazda ma jakies mankamenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi