Skocz do zawartości
meeron

Dfi Lanparty Ut Cfx3200-dr/rdx200 Cf-dr

Rekomendowane odpowiedzi

po zmianie biosu, udało mi się troszkę podkręcić proca :razz: HTT 271 :unsure: dalej nie idzie :mur: Jak myślicie czy to kwestia płyty czy pamięci a może zasilacza, zakładając ze ten proc na lanparty nf4 chodził na 3000 MHz..... I dalej się sam włącza, spróbuje z modem zrobić jak tu ktoś pisał.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zmianie biosu, udało mi się troszkę podkręcić proca :razz: HTT 271 :unsure: dalej nie idzie :mur: Jak myślicie czy to kwestia płyty czy pamięci a może zasilacza, zakładając ze ten proc na lanparty nf4 chodził na 3000 MHz..... I dalej się sam włącza, spróbuje z modem zrobić jak tu ktoś pisał.....

U mnie plyta przy HTT300+ wymagala zawieszenia V na mostkach... dalem do oporu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam smutną wiadomość moje mobo R.I.P w sumie na 99,9 % jestem pewien, że to wina BIOSU. W polskich forach jeszcze tego problemu nie było, ale już mamy 1 przypadek :( Na początku miałem problem, gdyż max HTT 270 i myślałem, że muszę dokonać zmiany biosu, lecz nie uczyniłem tego tylko w ustawieniach pamięci wszystko ręcznie ustwiłem i Mobo Chodziło bez problemu na 290HTT . Procesor Opteron 144. Więcej nie chciałem, gdyż czekałem na chodzenie Akasa Evo 33. Otrzymałem chłodzenie full wypas New za 67zł, więc należało zmienić BOX-A. Porozkręcałem wszystko, zdjąłem boxacza w 30s założony akasa evo 33 i uśmiech na twarzy. Skręciłem wszystko odpalam kompa i wszystko gra. Jednak zapomniałem jeszcze o SB Live 5.1. Wyłączyłem kompa wpinam Liva odpalam, wchodzę do biosu, żeby wyłączyć Sonnd on Board - Disable i zapisuje i restart kompa i ...

i CZARNY EKRAN Z NAPISEM NO SIGNAL IMPUT. Hmm wyjąłem pamięc przedmuchałem i nic, przełożyłem grafe w drugi slot i nic. Wziąłem grafe pod zwykły PCI i też czarny ekran, wszystko podłanczałem tylko proc, ram i grafa, też nic. Cmos bios, też nic :( Wyjąłem baterie na 1h i też nic. W końcu coś mnie zdziwiło. W lewym dolnym rogu są 4 diody, zawsze jak się odpala kompa to się na moment zaświecały, a u mnie cały czas świecą ? Jest to diagnostyka podzespołów CPU, ram itd. I teraz co nie zrobie to tylko 4 diody się świecą :( Mam gware ale 14 dni czekać :( to szkoda słów.

Więc postanowiłem poszukać problemu podobnego na innych forach i znalazłem :

DFI Lanparty UT RDX200 CF-DR

Jak jakieś pomysły, lub miał ktoś coś takiego to śmiało pisać.

Pozdrawiam

Xibi

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

widzę, że temat poszerzył się o kolejną mobo :)

Mam pytanko: która z tych dwóch płytek z tematu jest lepsza? Na jednej z wcześniejszych stron wyczytałem, że obie płyty są do siebie bardzo podobne. Ale przecież Cfx3200-dr jest na nowszym i lepszym chipsecie (proszę mnie poprawić jeśli coś namieszałem). Tylko, że nie widzę jej nigdzie w sprzedaży (dziwne, Cfx3200-dr to nowa płyta, więc chyba nie zaprzestali jej produkcji; pewnie dystrybutor olewa sprawę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam smutną wiadomość moje mobo R.I.P w sumie na 99,9 % jestem pewien, że to wina BIOSU. W polskich forach jeszcze tego problemu nie było, ale już mamy 1 przypadek :( Na początku miałem problem, gdyż max HTT 270 i myślałem, że muszę dokonać zmiany biosu, lecz nie uczyniłem tego tylko w ustawieniach pamięci wszystko ręcznie ustwiłem i Mobo Chodziło bez problemu na 290HTT . Procesor Opteron 144. Więcej nie chciałem, gdyż czekałem na chodzenie Akasa Evo 33. Otrzymałem chłodzenie full wypas New za 67zł, więc należało zmienić BOX-A. Porozkręcałem wszystko, zdjąłem boxacza w 30s założony akasa evo 33 i uśmiech na twarzy. Skręciłem wszystko odpalam kompa i wszystko gra. Jednak zapomniałem jeszcze o SB Live 5.1. Wyłączyłem kompa wpinam Liva odpalam, wchodzę do biosu, żeby wyłączyć Sonnd on Board - Disable i zapisuje i restart kompa i ...

i CZARNY EKRAN Z NAPISEM NO SIGNAL IMPUT. Hmm wyjąłem pamięc przedmuchałem i nic, przełożyłem grafe w drugi slot i nic. Wziąłem grafe pod zwykły PCI i też czarny ekran, wszystko podłanczałem tylko proc, ram i grafa, też nic. Cmos bios, też nic :( Wyjąłem baterie na 1h i też nic. W końcu coś mnie zdziwiło. W lewym dolnym rogu są 4 diody, zawsze jak się odpala kompa to się na moment zaświecały, a u mnie cały czas świecą ? Jest to diagnostyka podzespołów CPU, ram itd. I teraz co nie zrobie to tylko 4 diody się świecą :( Mam gware ale 14 dni czekać :( to szkoda słów.

Więc postanowiłem poszukać problemu podobnego na innych forach i znalazłem :

DFI Lanparty UT RDX200 CF-DR

Jak jakieś pomysły, lub miał ktoś coś takiego to śmiało pisać.

Pozdrawiam

Xibi

Sprawdź najlepiej zasilacz <_< może to on padł i weź do kolegi procka żeby sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz napewno nie padł bo drugiego kompa mam sprawdzałem. Brałem także drugą zasiłke i to samo. Oczywiście proca też biorę do kumpla, gdyż ma asrock dual sata II z Venicem i zobaczymy co jest grane :(

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś sie pogubił w biosie tot aki mały link do pomocy [;

http://www.bleedinedgesupport.com/ocz/foru...ead.php?t=20506

Ja się pomału przebijam ale lektury nigdy za wiele :)

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu kupiłem RDX 200 + SanDiego 3700 i mam kilka problemów.

Pierwszy problem to wskazywanie temp procka, 17-20 C w idle i 24-26 C w stresie. Chłodzenie to WC ale przecież proc nie może być chłodniejszy od wody w układzie

Drugi to restarty przy uruchamianiu programu speedfan. próbowałem różnych wersji i zawsze zwis kompa

Trzeci to praktycznie zero podkręcalności płyty. Max HTT 230. Ustawiałem różne mnożniki procka, pamięci div100, HT3x i nic nie pomagało.

Podejrzewam że to będzie wina płyty i jeśli miałbym ją reklamować to nie wiem jaki podać powód. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu kupiłem RDX 200 + SanDiego 3700 i mam kilka problemów.

Pierwszy problem to wskazywanie temp procka, 17-20 C w idle i 24-26 C w stresie. Chłodzenie to WC ale przecież proc nie może być chłodniejszy od wody w układzie

Drugi to restarty przy uruchamianiu programu speedfan. próbowałem różnych wersji i zawsze zwis kompa

Trzeci to praktycznie zero podkręcalności płyty. Max HTT 230. Ustawiałem różne mnożniki procka, pamięci div100, HT3x i nic nie pomagało.

Podejrzewam że to będzie wina płyty i jeśli miałbym ją reklamować to nie wiem jaki podać powód. Pozdro

Pierwsze zmiana biosu...

Co do temp mam tak samo... Restarty też mam, jedynie najnowszy EVEREST sobie radzi i nie restartuje kompa... Jak pomagał mi Misiek dovoltuj pamięci i daj dzielnik pamięci na 166 ( u mnie pomogło ) i jedz z HTT ja już uzyskałem 280 B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:cry: Moja przygoda z RDX200 się własnie skończyła, sprzedałem ją i kupiłem DFI nf4...... :sad:

A to czemu zmieniłeś mobo? Nie lepiej było kupić CFX3200?

Bios mam RDXDC23 z dnia 23/12/2005. Sróbuję wgrać bios z 11/10/2005 i sprawdzę czy jest tak samo

Niema żadnego nowszego? Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ostatnio zakupiłem płyte Lanparty RDX200 cf. Zamieniłem ją za Asrocka duala. Płytka była super. Pokręcało się na niej wszycho aż się dymiło. Ale ja jednak chciałem mieć legende.

No i od samego początku problemy:

Vista wogule mi się nie chciała zainstalować. Zainstalowałem XP. Nic nie podkręcałem. Komputer co 3 minuty się restartował, BSOD i te sprawy.

Wyłączyłem plik stronnicowania. Pomogło. Już nie było BSOD. Teraz były freezy lub od razu reset.

Jak chciałem podejrzeć parametry płyty np. w Sandrze to się restartował. To akurat rozwiązałem dodając polecenie /NOSMBSCAN do ścieżki uruchamiania.

O O/C nie ma mowy. Jakotako procka podkręciłem do 2.7 GHz. Stabilność mierna. Jeśli chodzi o OC pamięci to zerowe. Temperatury ok. Dzielniki też. Był sprawdzany każdy bios firmowy. Ciągłe zawiasy.

Czy jest w tej legendzie coś o czym nie wiem co trzeba by było ustawić? Czy to mit a nie legenda?

Edytowane przez EspE2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego jakie temperatury, czy wszystko dobrze złożone, jaki zasilacz?

Wszystko jest to samo co miałem w Asrocku. Tepmeratury:

Procek: 39*

NB: 49* (zwolniony wiatraczek)

GF: 54*

Ramy: zimne

Napięcia znamionowe. Wszystko nietykane.

Zasilka to Chieftec 420 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Sandrą już nie ma problemów. Już działa.

Ramki sprawdzałem kilka godzin memtestem86+ i nic nie wykazał.

BSOD już nie mam. To zła wiadomość bo teraz się wiesza bez podania przyczyny.

Restartuje się np. wtedy gdy dużo mieszam na komputerze, włącze kilka programów (word, bitlord, firefox) i szybko między nimi mieszam LUB gdy włącze winampa plus kilka programów LUB gdy oglądam animacje flash.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie rzecz biorąc objawy kolega ma te same, co ja miałem... właśnie na AsRocku 939Dual-SATA2 po przesiadce na dwurdzeniowego Toledo.

Dopiero przesiadka na CFX-3200-DR pomogła. A walczyłem ze wszelkimi ustawieniami dwa miesiące i nawet trzykrotne reinstalowanie systemu i instalacja w różnej kolejności AMD DualCore Optimizera, łatek Windows do dwurdzeniowców i tych wpisów w rejestrze nie dawało rezultatów.

U mnie teraz jest wpis w rejestrze i zainstalowany AMD DCO w tej starszej wersji. Chodzi wszystko dobrze.

Apropos - masz to wszystko zainstalowane? Nie instaluj łatki Windows, no chyba, że już wszystkiego próbowałes.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi