Skocz do zawartości
meeron

Dfi Lanparty Ut Cfx3200-dr/rdx200 Cf-dr

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie to nie do końca rozumiem co powinienem instalować. Nie instalowałem żadnych łatek, ponieważ nie mam dwurdzeniowca. I o jakie wpisy w rejestrze chodzi? Tylko do X2 tak? No to mnie nie dotyczy.

PS.

Ta płyta to najgorsza płyta jaką w życiu miałem. Już gigasyf się lepiej kręcił od tej DFI. :angry: A jaki stabilny był! BA!

Próbowałem podnieść częstotliwość pamięci do rozsądnych liczb, jednak płyta na to nie pozwoliła. Maksymalne FSB na jakim wystartował windows to 209 MHz (1:1) i to jeszcze wtedy, gdy łaskawie podniosłem timingi do 3-3-3-8. :mur: :mur: :mur: :mur:

Edytowane przez EspE2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to nie do końca rozumiem co powinienem instalować. Nie instalowałem żadnych łatek, ponieważ nie mam dwurdzeniowca. I o jakie wpisy w rejestrze chodzi? Tylko do X2 tak? No to mnie nie dotyczy.

Nie mam pojęcia czemu odniosłem wrażenie, że masz dwa rdzenie.

Wybacz... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta to najgorsza płyta jaką w życiu miałem. Już gigasyf się lepiej kręcił od tej DFI. :angry: A jaki stabilny był! BA!

Próbowałem podnieść częstotliwość pamięci do rozsądnych liczb, jednak płyta na to nie pozwoliła. Maksymalne FSB na jakim wystartował windows to 209 MHz (1:1) i to jeszcze wtedy, gdy łaskawie podniosłem timingi do 3-3-3-8. :mur: :mur: :mur: :mur:

Potwierdzam, moje wyniki są troszkę lepsze ale spodziewałem się o wiele lepszych osiągów. W tej chwili mój najlepszy wynik to proc SD 3700+ 2.2GHz@2.64GHz a pamięci 440MHz na bardzo kiepskich timingach. nie wiem czemu ale nie może osiągnąć HTT większego jak 240

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym się różni moja płytka od Cfx3200? Widze że kolorem gniazd usb oraz wyświetlaczem na płycie.

tom9001 czy twoja płyta jest stabilna czy miewa częste frizi i reseti ? Ja HTT osiagnąłem 270 i windows wstał, ale jak tylko dotknę myszki to reseti robi :unsure: . Oczywiście ramy musiałem zmniejszyć do poziomu 133 MHz.

Totalna klapa. Ma ktoś może jeszcze tą płytę?

PS

Udało mi się zainstalować Viste na drugim dysku. Wersje homebasic czy coś takiego. Jutro sprawdze czy wersja ultimate da się zainstalować. A potem spróbuję zainstalować na Raidzie 0 bo coś mi się wydaję, że Vista nie chce się na Raidach instalować (albo moja płyta >> :-| DFI :-| <_< << w tym przeszkadza).

Edytowane przez EspE2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym się różni moja płytka od Cfx3200? Widze że kolorem gniazd usb oraz wyświetlaczem na płycie.

tom9001 czy twoja płyta jest stabilna czy miewa częste frizi i reseti ? Ja HTT osiagnąłem 270 i windows wstał, ale jak tylko dotknę myszki to reseti robi :unsure: . Oczywiście ramy musiałem zmniejszyć do poziomu 133 MHz.

PS

Udało mi się zainstalować Viste na drugim dysku. Wersje homebasic czy coś takiego. Jutro sprawdze czy wersja ultimate da się zainstalować. A potem spróbuję zainstalować na Raidzie 0 bo coś mi się wydaję, że Vista nie chce się na Raidach instalować (albo moja płyta >> :-| DFI :-| <_< << w tym przeszkadza).

Napisałem częściowo w #2 poscie tego tematu :P.

Wyniki o/c sa gdzies tam "troche dalej" :P

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanko jak załadować bios który przypisałem do jakiegoś klawiszu? Kiedy go wciskać?

I jak resetuje się ustawienia biosu przyciskiem na płycie, bo coś mi to nie pasuje.

Czytałem na DFI street że ludzie mają problemy z tą płytką, między innymi, że im się sam komp włącza. Ja akurat tego nie miałem okazji sprawdzić bo cały czas mi idzie, ale ciekawostką jest, że jak już jest wyłączony to jak dotknę się obudowy to mnie kopnie i się włącza komp :lol2:

Skoro dwie osoby z dwóch które mają tą płyte wypowiadają się negatywnie o niej to musi być skopana. Zastanawiam się nad wymianą. Ale nie wiem czy brać Dfi. Jak już to na NF4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś sie pogubił w biosie tot aki mały link do pomocy [;

http://www.bleedinedgesupport.com/ocz/foru...ead.php?t=20506

Ja się pomału przebijam ale lektury nigdy za wiele :)

Do tej pory po prostu nie chciało mi się wszystkiego samemu sprawdzać. Widocznie jestem za mało Pr0 OC ;)

Tym niemniej dzięki temu linkowi poustawiałem wreszcie wszystkie alfy itp. i w SuperPI mam wreszcie lepsze wyniki niż na swoim dawnym AsRocku 939Dual-SATA2 - teraz przy CPU@2.7GHz i MEM@245.8MHz próbka 8M w 5 minut i 51 sekund, przy odpowiednio 2.65GHz i 241.4MHz 5 minut i 57 sekund. W PCMarku05 dla ostatnich ustawień zyskałem 53 PCM, a w 3DMarku06 dla swojej karty kolejne 32 3DM.

Zatem opinia o mniej wydajnym Xpressie 3200 do lamusa :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta przy HTT 240 jest stabilna i nie ma żadnych resetów. Przy HTT 250 komp jest już niestabilny i po kilku minutach testowania prime następuje reset, zmniejszałem mnożnik proca i dzielnik pamięci ale to nic nie dało. Podejrzewam że może to być problem memek bo przy div100 to max HTT 220

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Ostatnio zakupiłem DFI LanParty UT RDX200 CF-DR CrossFire ,wszystko dziła poprawnie ale niepokoji mnie jedna rzecz gdy włączam SpeedFan albo EVEREST i che sprawdzic temperatury to komputer resetuje sie i wszystkie wiatraki działają na full obrotach za każdy mrazem =(.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Ostatnio zakupiłem DFI LanParty UT RDX200 CF-DR CrossFire ,wszystko dziła poprawnie ale niepokoji mnie jedna rzecz gdy włączam SpeedFan albo EVEREST i che sprawdzic temperatury to komputer resetuje sie i wszystkie wiatraki działają na full obrotach za każdy mrazem =(.?

Cześć,

miałem to samo tylko przy CFX po prostu ściągnij najnowsze wersje tych programów i będzie działać na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Miałem taki sam problem. To go rozwiązało:

Jak chciałem podejrzeć parametry płyty np. w Sandrze to się restartował. To akurat rozwiązałem dodając polecenie /NOSMBSCAN do ścieżki uruchamiania skrótu.

Ciekawą sprawą jest to, że jak podłącze regulator obrotów do gniazda np. 1 wiatrakowego to gdy ja dam na najmniejsze obroty to płyta podnosi napięcie i wiatrak się dosyć szybko kręci, a jak ja dam na maksa to wiatrak staje :blink: . I jest to nie zależne od temperatur.

Garekson15 napisz jak się kręci! Przetestuj ją dzisiaj!

Edytowane przez EspE2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie wszystkie mają takie problemy?

Może i nie wszystkie bo przecież testy na stronach w necie pokazywały, że jednak da się kręcić na tej płycie.

A co do gwarancji to co ja im powiem? Że nie mogę podkręcać sprzętu? Nie wiem czy uznają coś takiego. A poza tym to musze mieć kompa 24/7 więc albo sprzedam tą płyte albo oddam ją do gwarancji i potem od razu sprzedam. Myślę nad Abitem an8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie wszystkie bo przecież testy na stronach w necie pokazywały, że jednak da się kręcić na tej płycie.

A co do gwarancji to co ja im powiem? Że nie mogę podkręcać sprzętu? Nie wiem czy uznają coś takiego. A poza tym to musze mieć kompa 24/7 więc albo sprzedam tą płyte albo oddam ją do gwarancji i potem od razu sprzedam. Myślę nad Abitem an8.

Wiesz, co jak co, ale DFI nie kupuje się do pracy na ustawieniach fabrycznych, więc chyba powinni to uznać. Oczywiście ludzie bywają różni.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak w speedfan dziła ta operacja ale w everescie juz nie niepokoi mnie troche ta tempteratura jaką pokazuje speedfan

temp1 27C

temp2 45 C

temp3 49C

core 48C

a procesor niejest podkrecony dziłą na standardzie :D (narazie )

To zależy czym chłodzisz procka. Ja przy WC mam

temp1 20C

temp2 48C

temp3 50C

core 36C

Procesor podkręcony na 2.64GHz

P.S. jakie jest max HTT twojej płyty?

Edytowane przez tom9001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Rozwiązałem problem podkręcania mojej płyty. :) Pożyczyłem od kumpla pamięci i na nich uzyskałem już HTT 270, proc SD3700+2.2GHz@2.97GHz. Teraz trochę potestuje stabilnośc kompa, jak wszystko bedzie ok to spróbuję jeszcze trochę z niego wycisnąć.

Już myśłałem że trafił mi się procek padaka bo najlepszy poprzedni mój wynik to 2.62GHz, a to była wina memek. Być może RDX200 nie lubi się z hynixami a patrioty dobrze znosi :D :D

P.S. EspE2000 spróbuj użyć innych pamięci, może to też rozwiąże twój problem

Edytowane przez tom9001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbować mogę, ale prędzej rozstanę się z mobo niż z moimi pamiątkami.

270 to i tak marny wynik jak na DFI.

Przez ostatnie dwa dni zauważyłem poprawe w działaniu mobo. Już mi się nie wiesza. Jest już stabilna. A nie kombinowałem ostatnio nic. OC jak zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam spory problem z RDX'em

Płyta sie odpala,pokazuje bios karty graficznej i na tym koniec, czarny ekran

Szczegółowo:

Podłączyłem wszystko tak jak trzeba

głośnik raz pika

diody diagnostyczne pokazują że wszystko jest ok

pokazuje sie bios od karty graficnej i potem jest czarny ekran (monitor pracuje cały czas, ale jest czarne tło)

Płyta reaguje na przycisk power , obroty wentylatora na cpu zmieniają sie wiec bios tak jakby działa ale nie ma obrazu w biosie.

System sie nie ładuje, nie słychać żeby przechodził do detekcji dysków (brak charakterystycznego chrupnięcia dysku)

Przywracanie defaulta nic nie dało

Wyciągniećie karty graficznej czy pamieci powoduje odpowiednie ilości piknięć głośnika

Karta sprawdzana na innym sprzecie jest sprawna

Poprzedni właściciel twierdzi że płyta ma najnowszy bios.

Jakies pomysły ?

cfg:

Venice 3000+

512mb hynix D-43

Tagan 480W

Baracuda 3 15GB

S3 Trio 1MB PCI ( nie dymić że nie będzie działać bo na wszystkich płytach do tej pory działało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Uwalony Bios

- Zasilacz

- Uwalony Proc

- Uwalony Ram

Teraz jak to wykluczyć bierzesz ram i proca do kogoś sprawdź hula to znaczy że zostaje zasiłka jak skołujesz zasiłkę od znajomego to sprawdź nie będzie działać źle wgrany bios. Może być też tak że mobo uszkodzona wtedy serwis. W przypadku biosu to hot flash biosu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Uwalony Bios

- Zasilacz

- Uwalony Proc

- Uwalony Ram

Teraz jak to wykluczyć bierzesz ram i proca do kogoś sprawdź hula to znaczy że zostaje zasiłka jak skołujesz zasiłkę od znajomego to sprawdź nie będzie działać źle wgrany bios. Może być też tak że mobo uszkodzona wtedy serwis. W przypadku biosu to hot flash biosu :)

Wszystko jest sprawdzone na innym sprzecie.

Bios sam updatowałem i po tym płyta spoko działała aż do momentu jak przywróciłem default poprzez zworke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj złożyć wszystko na nowo, czasami taki zabieg pomaga.

Niestety to nic nie daje

Ale mam inny pomysł

bo moze boot block w biosie sie wywalił i trzeba to przeflashować na nowo

Kość w tej mobo jest 4mbitowa czyli taka jak w moim NF7 wiec myślałem o hotflashu

tylko nigdzie nie moge znaleść parametrów do awdflash żeby nie scanował modelu płyty i wersji biosu

Może w tym ktoś pomoze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi