grzesi0soft Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Mam problem. Mam 2 komputery w 2 pokojach. Na pierwszym jest Windows XP, na drugim Windows 98 SE. Na tym z Windowsem XP jest internet w sieci LAN, sieci osiedlowej. Na drugim nie ma internetu. Chce polaczyc obydwa komputery tak zeby rozdzielic siec na 2 czesci i na obydwu komputerach zeby byl Internet. Podobno sa jakies wtyczki itp, ale to slyszalem jednym uchem. Czy jest mozliwosc rozdzielenia tej sieci na 2 komputery I CZY JEST TO LEGALNE ? Bardzo prosze o odpowiedz i bede BARDZO <b>wdzieczny</b>... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 To czy jest legalne zalezy od sieci z jakiej korzystasz. A do rozdzielenia w zaleznosci od konfiguracji sieci potrzebny jest switch lub router. Ewentualnie 2 karta w jednym z pc i dzielenie w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesi0soft Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Zaraz, to w koncu Switch czy ten Router, i na jakiej zasadzie to dzialaczy oprocz tego trzeba bedzie cos kupowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 w kompie z XP montujesz 2 karty sieciowe... Kupujesz kabel skrętkę RJ45 z przeplotem.. podłączasz oba kompy do siebie... następnie sprawdzasz u swojego dostawcy czy możesz dzielić łącze na 2 kompy w 1 lokalu... Neostarda na to zezwala, większość sieci osiedlowych nie (akurat moja zezwala :wink: ) jeśli masz pozwolenie na dzielenie łącza to uruchamiasz na XP kreator sieci domowej... i dalej kreator Cię poprowadzi... Na windowsie 98 gdzieś tam w ustawieniach protokołu TCP/IP ustawiasz bramę domyślną 192.168.0.1 (zapewne) i IP np 192.168.0.4... Dawno nie uzywałem 98 za co chwalę niebiosa :D, więc nie wiem gdzie dokładnie to się ustala... Jeśli nie masz pozwolenia na dzielenie łącza... ściągasz program winroute.. instalujesz na winXP i i tak podłączasz sobie dwa komputery :) - nie wiem czy to jest niewykrywalne, ale przez parę miesięcy jechałem tak w sieci gdzie dzielenie łącza było zabronione i nikt się nie przyczepił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...