integralny Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 hej, moje pytanie bedzie raczej o charakterze prawnym niz informatycznym, na pewno zauwazyliscie ze ceny w Polsce a USA sa bardzo rozne. dla przykladu pamiec RAM 1GB w USA to koszt 100 dolarow w Polsce 500 zl czyli o 200 zl wiecej. czy jesli ktos z USA wysle mi w malutkiej paczuszcze RAM to bedzie to przestepstwo ? czekam na opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Tak, pojdziesz siedziec.... :| </ironia> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 (edytowane) Ram moga Ci oclic, wtedy to juz nie bedzie taki zloty interes. Edytowane 3 Listopada 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Tak jak prawi Kas to nie jest do końca opłacalny interes. Przypuśćmy, że chcesz kupić te ramy. No to do tych 100USD dolicz najtańszą nieubezpieczoną przesyłkę (paczka) USPS 12,75USD idąca do max 2 tygodni. Jako list odradzam ze względu, że ktoś na ukochanej poczcie opędzluje zawartość. Jeśli od kogoś znajomego to musi zadeklarować przesyłkę jako gift albo wartość nieprzekraczająca 30USD, inaczej urząd celny na 100% się doczepi o cło. Do takiej przesyłki nie wkładaj faktur/paragonów bo w razie kontroli wydoją cie z kwoty widocznej na świstku i kosztów przesyłki łącznie. Z własnego doświadczenia żadna paczka tak wysłana nie została oclona, wszystkie zadeklarowane o większej wartości nie z mojej winy zostały przechwycone do opłat. Jeśli wpadnie w ręce to masz jak w banku, że zapłacisz 20 kilka procent od 100USD + podatek VAT 22%, w sumie okolo 90zł. Rozważ też pod uwagę jeśli pamięć w którymś momencie padnie, a w kraju nie ma dystrybutora, będziesz musiał wysłać z powrotem na własny koszt i czekać długi czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 (edytowane) Jednym slowem gra nie warta swieczki ;) No to do tych 100USD dolicz najtańszą nieubezpieczoną przesyłkę (paczka) USPS 12,75USD idąca do max 2 tygodni.Wysylales ze stanow cos ta firma ?? Edytowane 3 Listopada 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Jednym slowem gra nie warta swieczki ;) Wysylales ze stanow cos ta firma ?? Tak, wszystkie paczki które dostałem przyszły USPS'em. Ogólnie USPS ma kilka usług. Ja korzystałem z GPM. Global Priority Mail - 12,75USD (do 0,45kg) - czas doręczenia do 6 dni, ale w praktyce bywa to około 10dni, nieubezpieczona w razie zaginięcia pretensje tylko do siebie, tracking tylko w USA, można przewozić rzeczy do max 4lbs (1,8kg). Paczki nigdy nie były naruszone, te zadeklarowane jako gifty albo do 30usd przychodziły zawsze bez cła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...