Skocz do zawartości
piotres

Phase9 (3 Parowniki, 2.5 Hp + 3/4 Hp), Cpu Evap -66.6*c @ 215 W

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Symphy (Stefan), bardzo sympatyczny czlonek fora XS.org jakis spory kawalek czasu temu zapytal mnie o ukladziki . Poczatkowo zaczelo sie niewinnie (jak to zwykle bywa) - mial byc 1 parownik i 3/4 HP rotarka . Stanelo na tym ze ma to byc uklad z 3 parownikami i potworna moca :D, by godnie ochladzac sprzety pokroju Conroe X6800 czy dwie ATI X1950.

Pierwsza rotarka = jeden parownik - CPU, kontrolowany CPEVem, druga rotarka = 2 parowniki GPU, kazdy kontrolowany osobnym CPEVem .

Jeden, podzielony skraplacz, 3.0 kW [!] + 34W 300mm wentylator na nim .

Separator oleju w obiegu dla CPU .

Bylo mnostwo zmian podczas budowy, na poczatku mialy to byc "grzeczne" dwie 3/4 HP rotarki i skraplacz 1.9 kW, obudowa byla wycinana 2-krotnie, bowiem pierwsza obudowa byla po prostu zbyt niska by zmiescic do srodka 2.5 HP rotarke :mur: .

Symphy naprawde chcial miec "moc" w parowniku CPU (W momencie decyzji o montazu 2.5 konnej rotarki : "I really want to cool down this sucker" (Symphy o Conroe X6800ES :lol: )) najpierw zdobylem uzywana sprezarke Matsushita 28000 BTU, lecz jak sie pozniej okazalo ma ona problemy z poprawnym rozruchem, w koncu udalo mi sie zakupic nawet wieksza sprezarke SIAM NN33VAAMT, ok. 2.5 HP, 8.4 kW mocy chlodniczej :blink: .

Specs :

Kompresory: SIAM NN33VAAMT dla obiegu CPU (2.5 HP), LG QB134PE12A dla 2 parownikow GPU (3/4 HP)

parowniki : piotres's custom

XV: 3*CPEV Fach "PZ" (kazdy parownik posiada wlasny CPEV)

skraplacz:3.0 kW + 34W/300mm wiatrak

czynnik chłodniczy : R507 & R410a blend w obu obiegach

obudowa : Plyta wiorowa, lakierowana na czerwono + kolka.

dodatki: manomentry panelowe REFCO - 4 szt. , automatyczny separator oleju ShineYear (obieg CPU), SLHX (obieg CPU), akumulator cieczny na linii tloczacej obiegu GPU - homemade, wziernik , 30 W wentylator EBM z tylu obudowy.

Pozwolmy teraz opowiedziec fotka dluga historie budowy :) .

Dołączona grafika

Pierwszy plan : 2 grzeczne 3/4 HP rotarki + 1.9 kW skraplacz .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pierwsza (mala) obudowa ...

Dołączona grafika

Bardzo fajne manometry panelowe REFCO :) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Parowniki z ssacymi .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zarty sie skonczyly w tym momencie :lol: - nowy skraplacz 3.0 kW wraz z 300 mm 34W smiglem .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak potem pierwszy raz odpalilem ten unit to mialem podobna mine :lol: .

Dołączona grafika

Akumulator cieczy domowej roboty .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

28000 BTU Matsu oraz separator oleju weszly na poklad :D ... i zaczelo sie XTREME :lol: .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rurki, rureczki .

Dołączona grafika

Tuz po tym wrzucilem nieco R507 do obiegu CPU ...i okazalo sie ze sprezarka Matsushita ma problemy ze startem :mur: .

Prace stanely na dosyc dlugi okres, a ja zaczalem poszukiwac nowej, godnej sprezarki :D .

Wkrotce cos znalazlem :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kompresor SIAM juz zamontowany, temperatura na 215W obciazenia, jak widac nie pelna izolacja .

Dołączona grafika

Nieco oszronilem rurki obiegu GPU .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz czas na powazne testy ...

Dołączona grafika

Testy w 20*C pokoju :

Parowniki GPU w prozni .

Dołączona grafika

Parownik CPU w gleeebokiej prozni .

Dołączona grafika

SLI/CF, kazdy parownik posiadal na karku 115W .

Dołączona grafika

IT'S DEVIL :gitarzysta: .

215W na parowniku CPU = -66.6*C - dla mnie wyglada to jak rekord swiata, nigdy nie widzialem singla, ktory przy 215W obciazeniu generowalby takie temperatury :gitarzysta2:

Dołączona grafika

nawet -67.7*C na 215W :wink:

Dołączona grafika

Cisnienia (215W CPU, 330W w sumie na obiegu GPU) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pare testow na starozytnym Bartonie 2500+ mobile (thx sobih :) ) ...+3.05 ghz/2.1v idle : -74-77*C, stress: -71-74*C .

Dołączona grafika

Gotowy do podrozy.

Symphy powiedzial po pierwszych testach : " - 70.1*C at the evap during 3D Mark 06 CPU Test with retail E6700 and 1,76 Volts . " Ja osobiscie uwazam ze nie jest to jeszcze ostatnie slowo tego ukladu, CPEV mozna zapewne wystroic odrobinke lepiej jeszcze :rolleyes: . W planach testy na Conroe X6800 i dwoch ATI X1950XTX :) .

PS. Piszac podtytul tematu chcialem byc po prostu "trendy" - bo ostatnimi czasy w modzie jest troszke sie poprzechwalac na tym forum :lol: .

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:zonk: :zonk: trójgłowy potwór :D mi się wydaje że niema nic mocniejszego jak na razie(load) :mrgreen: znowu polska najlepsza . Tak pozatym proszę cenke i orazu napisz mi czy masz jakieś rotarki ;) . Jakiej średnicy rurek na tłoczenie użyłeś ? :rolleyes:

Edytowane przez bryce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow, wow, wow, that`s freaking ! :D

Widziałem własnie na XS, bardzo ładnie ci to wyszło, szacunek :) Jednak ten 2,5HP potwór robi swoje, prawda ? :D :D Świetną autokaskade można na czymś takim zrobić :evil:

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:zonk: trójgłowy potwór :D mi się wydaje że niema nic mocniejszego jak na razie(load) :mrgreen: znowu polska najlepsza . Tak pozatym proszę cenke i orazu napisz mi czy masz jakieś rotarki . Jakiej średnicy rurek na tłoczenie użyłeś ? :rolleyes:

Cenka - poleci za moment na PW. Na tloczeniu jest roznie, tuz za kompresorem 10 mm, za to w SLHX jest 6 mm, ssanie 1/2' waz flex i SLHX 15/6 mm . Kompresor mial miejsca na rurki 12 tloczenie /18 mm ssanie :lol: .

Slowa uznania oraz poklony nepewno sie naleza :) Tylko ciekawe jakie rachunki za prad bedzie to generowac :)

2.5 Hp - pobiera pewnie z 2200-2800W

3/4 Hp - pewnie z 600-800 W

Sadze ze dla wlasciciela nie jest to kompletnie wazne :wink: .

' date=' 4 lis 2006, 10:15' post='2377176']

Brak mi słów.... jaki fajny POTWÓR :mrgreen:

Podeślij cenę na PW :wink:

Dziekuje

Cenka - poleci za moment na PW.

a ja nie chcę znać ceny

za to wymiary tak

A wiesz ze zapomnialem w koncu zmierzyc ? :lol: Musze wyslac PW do Syphiego zeby zmierzyl :wink: .

wow, wow, wow, that`s freaking ! :D

Widziałem własnie na XS, bardzo ładnie ci to wyszło, szacunek :) Jednak ten 2,5HP potwór robi swoje, prawda ? Świetną autokaskade można na czymś takim zrobić :evil:

Oj robi swoje, robi, lepiej niz podejrzewalem ze bedzie robic :D .

Ja chciałem tylko skromnie zapytać ile kosztowała go wysyłka?

Wage paczki wpisalem 97 kg :lol: ...mysle ze z +80 kg sam unit :lol: .

powiem jedno: :zonk:

układzik zaczepisty a temperaturki jeszcze lepsze...

obudowa tez fajna(takie red monstrum),no i cenke proszę.

Dziekuje

Prześliczna czerwona Hydra

Unit nie tylko cieszy proc i grafy, ale i oko właściciela, obudowa i manometry świetnie wyglądają:)

Dziekuje

dobre pytanie :lol2: ile to musi wazyc.....

cene na pw poprosze....

uklad niesamowity.

Dziekuje

piotres, a dlaczego nie zrobiłes kakady z tym duzym kompresorem na 2 stopniu ,

tempy o wiele lepsze by byly na kazdym parowniku :P

Proponowalem wlascicielowi kaskade - powiedzial ze ma byc to SINGLE i koniec ...koszta w sumie potem przestaly byc wazne, po prostu ma to byc S I N G L E - S T A G E z prawdziwego zdarzenia (wlasnie single duzymi literami :wink: ) .

BTW Nie sadze ze danie takiego potworka 2.5 hp na 2nd stage bylo by dobrym pomyslem, chyba ze zakladamy ze bedziemy uzywali co najmniej 2 hp na 1st stage (oczywiscie mysle o kaskadzie na etylenie) .

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo :

-auto-kaskada berkuta R290/co2 = -62*@100 W

-auto-kaskada Luka R290/co2 = -65*@155 W

-moj singielek = -66.5*C@215 W (zaluje teraz ze nie wrzucilem go na 149 W albo 115 W, ale to by byla chyba profanacja unitu :lol: )

Wnioski wyciagnijcie sami :wink: .

Dziekuje za komentarze.

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko takie porównanie jest bezsensowne kompletnie

Berkuta kompresor - 1,5HP

Twój - 2,5HP

Mój - ~ 1HP

nie powinno sie porównywać singla do autokaskady, szczególnie gdy w auto-k jest CO2, najgorszy gaz który może robić za czynnik chłodniczy. Z R22/R23 autokaskada spokojnie będzie wydajniejsza niż ten singiel.

Imho

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi