piotres Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Czesc Symphy (Stefan), bardzo sympatyczny czlonek fora XS.org jakis spory kawalek czasu temu zapytal mnie o ukladziki . Poczatkowo zaczelo sie niewinnie (jak to zwykle bywa) - mial byc 1 parownik i 3/4 HP rotarka . Stanelo na tym ze ma to byc uklad z 3 parownikami i potworna moca :D, by godnie ochladzac sprzety pokroju Conroe X6800 czy dwie ATI X1950. Pierwsza rotarka = jeden parownik - CPU, kontrolowany CPEVem, druga rotarka = 2 parowniki GPU, kazdy kontrolowany osobnym CPEVem . Jeden, podzielony skraplacz, 3.0 kW [!] + 34W 300mm wentylator na nim . Separator oleju w obiegu dla CPU . Bylo mnostwo zmian podczas budowy, na poczatku mialy to byc "grzeczne" dwie 3/4 HP rotarki i skraplacz 1.9 kW, obudowa byla wycinana 2-krotnie, bowiem pierwsza obudowa byla po prostu zbyt niska by zmiescic do srodka 2.5 HP rotarke :mur: . Symphy naprawde chcial miec "moc" w parowniku CPU (W momencie decyzji o montazu 2.5 konnej rotarki : "I really want to cool down this sucker" (Symphy o Conroe X6800ES :lol: )) najpierw zdobylem uzywana sprezarke Matsushita 28000 BTU, lecz jak sie pozniej okazalo ma ona problemy z poprawnym rozruchem, w koncu udalo mi sie zakupic nawet wieksza sprezarke SIAM NN33VAAMT, ok. 2.5 HP, 8.4 kW mocy chlodniczej :blink: . Specs : Kompresory: SIAM NN33VAAMT dla obiegu CPU (2.5 HP), LG QB134PE12A dla 2 parownikow GPU (3/4 HP) parowniki : piotres's custom XV: 3*CPEV Fach "PZ" (kazdy parownik posiada wlasny CPEV) skraplacz:3.0 kW + 34W/300mm wiatrak czynnik chłodniczy : R507 & R410a blend w obu obiegach obudowa : Plyta wiorowa, lakierowana na czerwono + kolka. dodatki: manomentry panelowe REFCO - 4 szt. , automatyczny separator oleju ShineYear (obieg CPU), SLHX (obieg CPU), akumulator cieczny na linii tloczacej obiegu GPU - homemade, wziernik , 30 W wentylator EBM z tylu obudowy. Pozwolmy teraz opowiedziec fotka dluga historie budowy :) . Pierwszy plan : 2 grzeczne 3/4 HP rotarki + 1.9 kW skraplacz . Pierwsza (mala) obudowa ... Bardzo fajne manometry panelowe REFCO :) . Parowniki z ssacymi . Zarty sie skonczyly w tym momencie :lol: - nowy skraplacz 3.0 kW wraz z 300 mm 34W smiglem . Jak potem pierwszy raz odpalilem ten unit to mialem podobna mine :lol: . Akumulator cieczy domowej roboty . 28000 BTU Matsu oraz separator oleju weszly na poklad :D ... i zaczelo sie XTREME :lol: . Rurki, rureczki . Tuz po tym wrzucilem nieco R507 do obiegu CPU ...i okazalo sie ze sprezarka Matsushita ma problemy ze startem :mur: . Prace stanely na dosyc dlugi okres, a ja zaczalem poszukiwac nowej, godnej sprezarki :D . Wkrotce cos znalazlem : Kompresor SIAM juz zamontowany, temperatura na 215W obciazenia, jak widac nie pelna izolacja . Nieco oszronilem rurki obiegu GPU . Teraz czas na powazne testy ... Testy w 20*C pokoju : Parowniki GPU w prozni . Parownik CPU w gleeebokiej prozni . SLI/CF, kazdy parownik posiadal na karku 115W . IT'S DEVIL :gitarzysta: . 215W na parowniku CPU = -66.6*C - dla mnie wyglada to jak rekord swiata, nigdy nie widzialem singla, ktory przy 215W obciazeniu generowalby takie temperatury :gitarzysta2: nawet -67.7*C na 215W :wink: Cisnienia (215W CPU, 330W w sumie na obiegu GPU) . Pare testow na starozytnym Bartonie 2500+ mobile (thx sobih :) ) ...+3.05 ghz/2.1v idle : -74-77*C, stress: -71-74*C . Gotowy do podrozy. Symphy powiedzial po pierwszych testach : " - 70.1*C at the evap during 3D Mark 06 CPU Test with retail E6700 and 1,76 Volts . " Ja osobiscie uwazam ze nie jest to jeszcze ostatnie slowo tego ukladu, CPEV mozna zapewne wystroic odrobinke lepiej jeszcze :rolleyes: . W planach testy na Conroe X6800 i dwoch ATI X1950XTX :) . PS. Piszac podtytul tematu chcialem byc po prostu "trendy" - bo ostatnimi czasy w modzie jest troszke sie poprzechwalac na tym forum :lol: . pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) :zonk: :zonk: trójgłowy potwór :D mi się wydaje że niema nic mocniejszego jak na razie(load) :mrgreen: znowu polska najlepsza . Tak pozatym proszę cenke i orazu napisz mi czy masz jakieś rotarki ;) . Jakiej średnicy rurek na tłoczenie użyłeś ? :rolleyes: Edytowane 4 Listopada 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Slowa uznania oraz poklony nepewno sie naleza :) Tylko ciekawe jakie rachunki za prad bedzie to generowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Jak ktoś miał kasę na takie coś to rachunki za prąd to pewnie nic w porównaniu z tym :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Brak mi słów.... jaki fajny POTWÓR :mrgreen: Podeślij cenę na PW :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 ' date=' 4 lis 2006, 10:15' post='2377176'] Brak mi słów.... jaki fajny POTWÓR :mrgreen: Podeślij cenę na PW :wink: a ja nie chcę znać ceny :D za to wymiary tak :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) wow, wow, wow, that`s freaking ! :D Widziałem własnie na XS, bardzo ładnie ci to wyszło, szacunek :) Jednak ten 2,5HP potwór robi swoje, prawda ? :D :D Świetną autokaskade można na czymś takim zrobić :evil: Edytowane 4 Listopada 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Ja chciałem tylko skromnie zapytać ile kosztowała go wysyłka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 rzeczywiście autoc miażdżyłaby na takim kompresorze.. ale za to więcej materiałów i pracy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 powiem jedno: :zonk: układzik zaczepisty a temperaturki jeszcze lepsze... obudowa tez fajna(takie red monstrum),no i cenke proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Prześliczna czerwona Hydra:) Unit nie tylko cieszy proc i grafy, ale i oko właściciela, obudowa i manometry świetnie wyglądają:) Edytowane 4 Listopada 2006 przez eMJotka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Ja chciałem tylko skromnie zapytać ile kosztowała go wysyłka? dobre pytanie :lol2: ile to musi wazyc..... cene na pw poprosze.... uklad niesamowity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 piotres, a dlaczego nie zrobiłes kakady z tym duzym kompresorem na 2 stopniu , tempy o wiele lepsze by byly na kazdym parowniku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 :zonk: trójgłowy potwór :D mi się wydaje że niema nic mocniejszego jak na razie(load) :mrgreen: znowu polska najlepsza . Tak pozatym proszę cenke i orazu napisz mi czy masz jakieś rotarki . Jakiej średnicy rurek na tłoczenie użyłeś ? :rolleyes: Cenka - poleci za moment na PW. Na tloczeniu jest roznie, tuz za kompresorem 10 mm, za to w SLHX jest 6 mm, ssanie 1/2' waz flex i SLHX 15/6 mm . Kompresor mial miejsca na rurki 12 tloczenie /18 mm ssanie :lol: . Slowa uznania oraz poklony nepewno sie naleza :) Tylko ciekawe jakie rachunki za prad bedzie to generowac :) 2.5 Hp - pobiera pewnie z 2200-2800W 3/4 Hp - pewnie z 600-800 W Sadze ze dla wlasciciela nie jest to kompletnie wazne :wink: . ' date=' 4 lis 2006, 10:15' post='2377176'] Brak mi słów.... jaki fajny POTWÓR :mrgreen: Podeślij cenę na PW :wink: Dziekuje Cenka - poleci za moment na PW. a ja nie chcę znać ceny za to wymiary tak A wiesz ze zapomnialem w koncu zmierzyc ? :lol: Musze wyslac PW do Syphiego zeby zmierzyl :wink: . wow, wow, wow, that`s freaking ! :D Widziałem własnie na XS, bardzo ładnie ci to wyszło, szacunek :) Jednak ten 2,5HP potwór robi swoje, prawda ? Świetną autokaskade można na czymś takim zrobić :evil: Oj robi swoje, robi, lepiej niz podejrzewalem ze bedzie robic :D . Ja chciałem tylko skromnie zapytać ile kosztowała go wysyłka? Wage paczki wpisalem 97 kg :lol: ...mysle ze z +80 kg sam unit :lol: . powiem jedno: :zonk: układzik zaczepisty a temperaturki jeszcze lepsze... obudowa tez fajna(takie red monstrum),no i cenke proszę. Dziekuje Cenka - poleci za moment na PW. Prześliczna czerwona Hydra Unit nie tylko cieszy proc i grafy, ale i oko właściciela, obudowa i manometry świetnie wyglądają:) Dziekuje dobre pytanie :lol2: ile to musi wazyc..... cene na pw poprosze.... uklad niesamowity. Dziekuje Cenka - poleci za moment na PW. piotres, a dlaczego nie zrobiłes kakady z tym duzym kompresorem na 2 stopniu , tempy o wiele lepsze by byly na kazdym parowniku :P Proponowalem wlascicielowi kaskade - powiedzial ze ma byc to SINGLE i koniec ...koszta w sumie potem przestaly byc wazne, po prostu ma to byc S I N G L E - S T A G E z prawdziwego zdarzenia (wlasnie single duzymi literami :wink: ) . BTW Nie sadze ze danie takiego potworka 2.5 hp na 2nd stage bylo by dobrym pomyslem, chyba ze zakladamy ze bedziemy uzywali co najmniej 2 hp na 1st stage (oczywiscie mysle o kaskadzie na etylenie) . pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 motha fucka :legal: też poprosze cene - w US Dollars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 No nie powiem wydajnosc to to ma :zonk: Good Job piotres!! Wlasciciel chyba przestraszyl sie mozliwosci eksplozji kaskady i daltego zazyczyl sobie single'a :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 o szit :zonk::zonk::zonk: ale killer :)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Cene ukladu oraz cene wysylki poprosze na priv :D Niezły potwor ta rotarka, Luke na tym kompresorze zrobilby pewnie n stopniowa ak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 O ja pitole, niezła maszyna :blink:. Mocny komp i taka zabawka to dobre 4kW - bez małej przydomowej elektrowni ani rusz :lol2:. No i ta masa! :rolleyes: BTW. A ten "starożytny" Barton-M jakiś taki znajomy :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Tak mi sie przypomniało jakoś.... to ma lepszy load od kaskady berkuta :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Tak mi sie przypomniało jakoś.... to ma lepszy load od kaskady berkuta :D ? no i ciut gorzej trzyma load od AC luke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Moja mina teraz: :] Gratsy! Poproszę cenkę na PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Cenkę unitu + wysyłki proszę na PW :) Respekt krótko mówiąc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aqiulino Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Fajny potworek, poprosze cenke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Tak mi sie przypomniało jakoś.... to ma lepszy load od kaskady berkuta :D ? no i ciut gorzej trzyma load od AC luke :P No ale gdyby porównać konsumpcje energi.. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 No ale gdyby porównać konsumpcje energi.. :P eletrycznej czy cieplnej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 eletrycznej czy cieplnej?Elektrycznej :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Respect piotres !! Wy*ny w kosmos ten SS :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Z tego co mi wiadomo : -auto-kaskada berkuta R290/co2 = -62*@100 W -auto-kaskada Luka R290/co2 = -65*@155 W -moj singielek = -66.5*C@215 W (zaluje teraz ze nie wrzucilem go na 149 W albo 115 W, ale to by byla chyba profanacja unitu :lol: ) Wnioski wyciagnijcie sami :wink: . Dziekuje za komentarze. pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Tylko takie porównanie jest bezsensowne kompletnie Berkuta kompresor - 1,5HP Twój - 2,5HP Mój - ~ 1HP nie powinno sie porównywać singla do autokaskady, szczególnie gdy w auto-k jest CO2, najgorszy gaz który może robić za czynnik chłodniczy. Z R22/R23 autokaskada spokojnie będzie wydajniejsza niż ten singiel. Imho Edytowane 4 Grudnia 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...