Skocz do zawartości
Pantas

Jak Sprawdzić Sprawność Ramu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję sprzedaż Ramu DDR I, chciałbym jakoś programowo sprawdzić jego stan, wydajność itd. Jakiś mem test, coś takiego, jakim programem to sprawdzić i które odczyty są ważne? Chce te kości wystawić na allegro i zacytować wyniki z programu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtest86 i Goldmemory przede wszystkim po zbootowaniu kompa, tylko zapuść na dłuższy czas. Dodatkowo w windzie SP2004, SPI32M.

Wydajność sprawdź Everest'em, Sandrą, Rightmarkiem na zapisie i odczycie. A64Tweaker pokaże wszyskie ustawienia pamięci i CPU-Z to podstawa. Zresztą popatrz do działu pamięci jak chłopaki testują ram w standardzie i po OC, tam masz wytyczne.

Edytowane przez thermalfake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie do końca wiem jaka jest wiarygodność wyników tych programów do testowania pamięci, przykład :

Testowałem dla zabawy swój zestaw pod kątem stabilności na piewszy ogień poszły pamięci 2x1 GB G.Skill PC4000HZ, programy które wykorzystałem ; Memtest86+, GoldMemory(wersja sharwerowa), Memtest, SP2400 dla procesorów wielordzeniowych, SuperPI ver. mod 1.5. Testy prowadziłem przez ok 3 dni i wyniki były następujące : Memtest86+ - 18 godzin testów, zero błedów , Goldmemory - godzinny test - ponad 500 błedów !!!, Memtest - 12 godzin testów, zero błędów , SP2400 ponad 24 godziny (po 12 na każdym teście CPU oraz CPU i RAM)testów , zero błedów, SuperPI 32M zrobiły w 30 min. Dodam że sprzęt pracuje wzorowo i trochę zdziwiły mnie te błędy podane przez Goldmemory (pamięci testowane nie były podkęcone) a w innych programach było ok.

Więc jak to jest wiarygodne ? czy nie ?

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chciałem zakładać nowy temat, ale zobaczyłem ten więc się podczepię. Mam takie pytanie. Czy oprócz MEMTESTa 86+ i GOLMEMa nie ma innych dobrych programów który mogły by się bootować ?? Czy ww. programy dobrze sprawdzają pamięci DDR II ??

Edytowane przez DiMaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi