Moski Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Witam, otóż już od dość dawna mam taki problem zawsze gdy włącze jakąś gre niezależnie od grafiki komputer poprostu zamiera, z głośników leci ten sam dzwięk, obraz staje w miejscu nic nie dziala żadna kombinacja klawiszy, musze restartować. Podaje konfiguracje: P4 2400 MHz (Northwood) 512 ram, Radeon 9600XT, Zasilacz Fortron 350W. Komputer już nie raz nie dwa formatowałem i nie dawało to nic. Przed wymianą zasilacza na tego Fortrona miałem jakiś inny Noname i było tak samo. Karta napewno jest w porządku - wsadziłem GF 6800GT i było tak samo. Niewiem może wie ktoś co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Przyczyn moze byc setka, poczawszy od ustawien biosu, poprzez klopoty z procem (za duza temp. , za male napiecie), klopoty z ramem (za niskie timingi, za niskie napiecie), grzejaca sie karte graficzna... Mam rozumiec, ze niestabilnosc wystepuje tylko po odpaleniu gry ? Jesli tak, to przetestuj reszte czesci programami, ram -> gold memory, cpu -> sp2004, jesli wszystko bedzie smigac, to wina moze byc po stronie grafy, skoro wywala sie w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Być może coś się przegrzewa- aby to sprawdzić i wyeliminować kartę graficzną włącz test obciążający tylko proca np prime. Jeśli komp się wysypie- procesor ma zbyt ciepło. Jeśli nie- istnieje duże prawdopodobieństwo że to właśnie karta gfx ma zbyt ciepło. upd- ath mnie wyprzedził. Edytowane 4 Listopada 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moski Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Do kompa wsadziłem GF 6800GT i było tak samo - to nie karta. Przed chwilą zrobiłem test Prime95 i wyskoczył: FATAL ERROR: Rounding was 0.5, exspected less than 0.4. Hardware failure detected... Czyżby to procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Dużo na to wskazuje- być może się przegrzewa. Sprawdź jego temp- w biosie (choć nie będzie to zbyt miarodajne) lub w systemie (np SpeedFan). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 za niskie napięcia dostaje mam to samo. Powód MOBO shitowe i nie puszcza napięc takich jakie powinny być sprawdzałem na 3 zasilaczach !! procesor oczywiście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moski Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 OK, tylko co w takim razie zrobić?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Zmniejszyć taktowanie procka lub zwiększyć napięcie jak proc bardzo się nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moski Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Sprawdziłem w biosie temp. CPU i wynosiła 27C. Teraz włączyłem SpeedFana i tam podane są 3 temperatury: 1 - 25C 2 - 20C 3 - 65C Cooler ma 2576 RPM, w biosie miał troche mniej. Choć podane są tam 3 tyle, że fan1 i fan3 mają po 0. Włączyłem w Prime95 ten 1 Torture Test i wtedy temp. skoczyła do 40C ale nic się nie działo... Tego 3 testu niemoge włączyć odrazu prawie wyskakuje error chyba cos z procesorem, a napięcia niemoge zmienić w biosie bo jest to nieaktywne. Edytowane 5 Listopada 2006 przez Moski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Masz 512 w jednej kostce czy w dwoch? I bylo by milo gdybys podal screena z cpu-z z dokladnym info RAMu i ustawien z BIOSa [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moski Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 2x256 Tutaj podaje te screeny z cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 po pierwsze spróbuj w biosie przestawić timingi pamięci tak aby tRAS było na 6 powinny szybciej chodzić. W biosie musi być opcja z przestawieniem napięć. Popatrz tam gdzie masz opcje przetaktowania procesora. Napięcie na niego to może być oznaczenie Vcore. Spróbuj przestawić o 0.1V i wtedy sprawdź stabilność. Jeżeli mobo to shit to Ci nie zmieni napięć chodź w biosie dasz wyższą wartość napięcia (tak jak w moim przypadku :().Poszukaj coś napewno znajdziesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Włącz jakiś program który pokazuje vcore procka i obserwuj tą wartość w trakcie włączania aplikacji obciążającej procka (np prime właśnie). Wprawdzie wszelkie napięcia mierzy się miernikiem a odczyt z biosu/programu jest niewymierny, ale nie o jego wartość chodzi w tym "eksperymencie"- chodzi o jego wahania/skoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...