Skocz do zawartości
Moski

Całkowity Freez W Grach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż już od dość dawna mam taki problem zawsze gdy włącze jakąś gre niezależnie od grafiki komputer poprostu zamiera, z głośników leci ten sam dzwięk, obraz staje w miejscu nic nie dziala żadna kombinacja klawiszy, musze restartować. Podaje konfiguracje: P4 2400 MHz (Northwood) 512 ram, Radeon 9600XT, Zasilacz Fortron 350W. Komputer już nie raz nie dwa formatowałem i nie dawało to nic. Przed wymianą zasilacza na tego Fortrona miałem jakiś inny Noname i było tak samo. Karta napewno jest w porządku - wsadziłem GF 6800GT i było tak samo. Niewiem może wie ktoś co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn moze byc setka, poczawszy od ustawien biosu, poprzez klopoty z procem (za duza temp. , za male napiecie), klopoty z ramem (za niskie timingi, za niskie napiecie), grzejaca sie karte graficzna...

Mam rozumiec, ze niestabilnosc wystepuje tylko po odpaleniu gry ?

Jesli tak, to przetestuj reszte czesci programami, ram -> gold memory, cpu -> sp2004, jesli wszystko bedzie smigac, to wina moze byc po stronie grafy, skoro wywala sie w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może coś się przegrzewa- aby to sprawdzić i wyeliminować kartę graficzną włącz test obciążający tylko proca np prime.

Jeśli komp się wysypie- procesor ma zbyt ciepło. Jeśli nie- istnieje duże prawdopodobieństwo że to właśnie karta gfx ma zbyt ciepło.

upd- ath mnie wyprzedził.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem w biosie temp. CPU i wynosiła 27C. Teraz włączyłem SpeedFana i tam podane są 3 temperatury:

1 - 25C

2 - 20C

3 - 65C

Cooler ma 2576 RPM, w biosie miał troche mniej. Choć podane są tam 3 tyle, że fan1 i fan3 mają po 0.

Włączyłem w Prime95 ten 1 Torture Test i wtedy temp. skoczyła do 40C ale nic się nie działo... Tego 3 testu niemoge włączyć odrazu prawie wyskakuje error chyba cos z procesorem, a napięcia niemoge zmienić w biosie bo jest to nieaktywne.

Edytowane przez Moski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze spróbuj w biosie przestawić timingi pamięci tak aby tRAS było na 6 powinny szybciej chodzić. W biosie musi być opcja z przestawieniem napięć. Popatrz tam gdzie masz opcje przetaktowania procesora. Napięcie na niego to może być oznaczenie Vcore. Spróbuj przestawić o 0.1V i wtedy sprawdź stabilność. Jeżeli mobo to shit to Ci nie zmieni napięć chodź w biosie dasz wyższą wartość napięcia (tak jak w moim przypadku :().Poszukaj coś napewno znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz jakiś program który pokazuje vcore procka i obserwuj tą wartość w trakcie włączania aplikacji obciążającej procka (np prime właśnie).

Wprawdzie wszelkie napięcia mierzy się miernikiem a odczyt z biosu/programu jest niewymierny, ale nie o jego wartość chodzi w tym "eksperymencie"- chodzi o jego wahania/skoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi