Skocz do zawartości
sagrespl

Jaki Kabel Esata Do Zewnetrznego Wyjscia Esata Asus P5b ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przed chwila skrecilem komputer na plycie Asus P5B. Mam dysk sata i chcialbym go podlaczyc z plyta za pomoca zewnetrznego gniazda na plycie esata ( w srodku zestawu mam dysk ata). Niestety kable dolaczone w zestawie na sata nie pasuja do tego wyjscia ( do gniazd na plycie -,,wewnetrznych'' pasuja, a do tego nie). Czy ktos z posiadaczy tej plyty wie jaki kabel mam zastosowac, zeby podlaczyc dysk sata do zewnetrznego gniazda sata na plycie?

Dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

przed chwila skrecilem komputer na plycie Asus P5B. Mam dysk sata i chcialbym go podlaczyc z plyta za pomoca zewnetrznego gniazda na plycie esata ( w srodku zestawu mam dysk ata). Niestety kable dolaczone w zestawie na sata nie pasuja do tego wyjscia ( do gniazd na plycie -,,wewnetrznych'' pasuja, a do tego nie). Czy ktos z posiadaczy tej plyty wie jaki kabel mam zastosowac, zeby podlaczyc dysk sata do zewnetrznego gniazda sata na plycie?

Dziekuje za odpowiedzi

mam dokładnie ten sam problem. płyta P5B-VM i wyjście esata, ale kable dołączone do płyty nie pasują.

czy da się w ogóle podłączyć normalny dysk do tego? (możliwe że będe musial podłączyć 6 dysków)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam AB9 PRO i byłem pewny, że to ten sam kabel jest. Patrze a to... Nigdzie nie ma tych kabli. Czy mi się wydaje, czy zasilanie też nimi leci?

PS

Kabelek wygląda tak:

Dołączona grafika

Edytowane przez luk1401

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że zasilanie nim nie leci to jest standard do dysków zewnętrznych z własnym zasilaniem. Kabel eSATA jest dodatkowo ekranowany i może być dwa razy dłuższy od standardowego kabla SATA poza tym niczym więcej się nie różni no nie licząc innego kształtu wtyczki.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Generalnie w sklepie komputerowym... Ciezko uzyc lapek zeby znalesc w google adresik :?: :|

jak czegos nie wiesz to sie tak nie wymądrzaj!

kable są praktycznie niedostępne, kiedyś wypatrzyłem gdzieś w jednym sklepie ale w austrii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel84

1. Google jest poteznym narzedziem. Skoro komus zalezy to chyba znajdzie, prawda?

2. Na polskim rynku najwyrazniej utrzymuje sie trend do trakowania kabli eSATA jako integralna czesc zestawu dysku zewnetrznego...

3. Czy to jest watek Akcesoria/Dyski Twarde?

Pozatym podobno na forum piszemy poprawna polszczyzna co dotyczy rowniez zaczynania zdan wielkimi literami.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak czegos nie wiesz to sie tak nie wymądrzaj!

kable są praktycznie niedostępne, kiedyś wypatrzyłem gdzieś w jednym sklepie ale w austrii

Heh - ja szukając zgodnie z poradą Orgiusz'a w 10 sek. znalazłem np. to http://www.portaldruk.com.pl/mtest/catalog...roducts_id=2738 Tak sobie myśle, że Gliwice to nie Austria :razz:

Dalej nie szukałem, jeżeli inne ceny są podobne to IMHO lepiej kupić gotową obudowę na dyski 3.5" SATA z interfejsem eSATA np Raidsonica - ICY-BOX IB-351StUS2 lub IB-361StUS - bo za ceną kabla masz obudowę (m.in. zabezpieczjacą dysk) + zasilacz + komplet kabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi