Skocz do zawartości
Arturro

Sound Blaster Audigy Se + Amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeczytałem bardzo wiele tematów na forum i w internecie i nie znalazłem odpowiedzi, z sterownikami KX nie umie sobie poradzic:( Dlatego bardzo bym prosił Was o pomoc! za którą byłbym bardzo wdzięczny!!

Zakupiłem sobie ostatnio karte dźwiękową Sound Blaster Audigy SE i chciałbym ją podpiąć do amplitunera PIONEER VSX-D514.

Kupiłem do tego kabel z jednej strony JACK a z drugiej strony RCA. Ustawiłem w opcjach karty dźwiękowej DIGITAL OUTPUT ONLY i nie mam żadnego dźwięku. (ani w filmach DVD ani na DivX-ach)

Co musze jeszcze zrobić by uzyskać dźwięk cyfrowy??

Wcześniej posiadałem inny komputer, który miał na płycie głównej wyjście optyczne i wszystko pięknie działało a teraz niestety nie:(

Proszę o Pomoc!!

Jeśli w złym dziale napisałem ten temat to przepraszam i prosiłbym o wskazówki gdzie mógłbym uzyskać pomocy odnośnie tego problemu!

Z góry dziękuję!

Edytowane przez Arturro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz mieć kabla jack tylko jack mono na RCA. Ot to cała tajemnica. Kabelek nazywa się coaxialny.

Kabel taki zakupiłem http://allegro.pl/item137609413_kabel_cyfr...hq_gold_3m.html

inne raczej nie beda pasowac wiec mysle ze ten jest dobry. Chyba ze sie myle to prosze o poprawienie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kabelek masz taki sam jak ja:)

Móże musisz Ampli przestawić na inny tryb?

U mnie np. wejście cyfrowe odpowiada DVD a ampli:), reszta jest albo optyczna albo analogowa.

Z tyłu na amplitunerze mi pisze ze Coax-DVD. Ustwilem odpowiednio na ten system i nic, zero dźwięku:( podlaczylem pod drugie Coax-CD i tez nic:( A karta jest sprawna bo u kumpla wszystko smiga!

Ale zauwazylem tez ze jak przelaczam na tryb DVD to amplituner ma ino sygnal analogowy! Nie ma mozliwsci ustawienia AUTO zeby sobie wykryl jaki dzwiek dostaje tylko ustwia sobie ten analogowy jako domyslny. I to moze jest ten problem-choc nie wiem:/

Zas wejscie optyczne odpowiada mi systemowi TV/SAT i tam jest rowniez syganal analogowy ale tam juz jest opcja AUTO i wszystko mi kiedys na starym kompie smigalo.

Co robic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zainstalował orgyinalne stery od Creativa aby wykuluczyć jakieś problemy z Kxami. Jeśli tam ustawisz to wszystko to będziesz wiedział już trochę więcej. Dużo czasu Ci to nie zabierze a może sporo pomóc.

Sterowniki KX wywalilem i sciagnalem sobie takie

http://www.pl.europe.creative.com/support/...p;x=31&y=16

ale nie wiem czy o takie Ci chodzi. Jak nie to zapodaj jakies dobre i sprawdzone! Bo te, które dostałem wraz z kartą nic nie pomogły:/

A moze z amplitunerem jest cos nie tak??

hehehe:))

Pochytalem-jest dzwiek!!!:)) Wielkie dzieki za pomoc!:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi