Puchacz1 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Witam, tak jak w temacie chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę nauczyć się podstaw elektroniki. Z czego wy się uczyliście, co polecacie, może jakieś serwisy internetowe ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Przede wszystkim checi i przekonanie o tym, ze jest to to, co chcesz w zyciu robic. Mnie np. od dzieciaka jaraly kable i gniazdka i tak mi juz zostalo. :P Potem troche teorii (szkola o takim kierunku, czasopisma, fora internetowe, dluuugie rozmowy z ziomami na te tematy itd.) i praktyki (na sam poczatek analiza prostych schematow, naprawa prostych urzadzen, opanowanie cHTML, czyli cHolernie Trudnego Manipulowania Lutownica ;] itd.). Potem juz bedzie z gorki. Tak naprawde caly czas szlifuje i poglebiam swoja wiedze, gdyz nie jest mozliwa rzecza, aby nauczyc sie tego w jeden wieczor. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Chęci są i to wielkie. Tylko właśnie chcę te podpowiedzi od was z czego korzystać, jakieś linki czy coś w tym rodzaju bo narazie tyle o ile się w tym orientuje czyli bardzo niewiele :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 http://www.edw.com.pl/ea/filtry.html http://pmfox75.webpark.pl/elektro/spis.htm http://www.elektronik.friko.pl/spis2.php?dzial=podstawy Tu masz troche podstaw to wszystko pojmiesz to bedzie juz ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Poszukaj w sklepach pisma "Elektronika dla Nieelektroników 1/2006". Kup jakiegoś kita w elektronicznym i przeanalizuj jego działanie. A jakbyś miał konkretne pytanie polecam forum elektroda.pl Edytowane 5 Listopada 2006 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 ooo widzę, że konkrety ładne w tych linkach są. Wielkie dzięki. Jak ktoś coś jeszcze ma to poproszę o linki lub rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 proponuję zaopatrzyć się w coś takiego zwie się to płytka prototypowa/stykowa i umożliwia bardzo szybkie budowanie układów i ich testowanie... Jak ja zaczynałem miałem taką ale z możliwością wsadzenia jednego scalaka. Ostatanio zaopatrzyłem się w najmniejszy z większych modeli... Koszt tego cacka to za firmową Velemana 30pln, lub tańsze noname za 23pln udało mi się wyrwać dla znajomego, młodego, adepta elektroniki... :) Zdjęcie powyżej zrobione przed chwilą na moim biurku przedstawia 2 oddzielne układziki, które robiłem z resztą dla jednego tubylca (czyt. bywalca purePC :) ) A jeśli chodzi o to skąd ja sie uczyłem... głównie EdW... W międzyczasie budowałem na tej płytce testowej różne układy i sprawdzałem co się dzieje jak zmieniam wartości rezystorów czy kondensatorów... Grunt to wbić sobie w krew pewne zależności w układach pomiędzy prądami a napięciami... to będziesz budował układy bez wykorzystania 1 wzoru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...